Καμπουράκη στο «JS»: «Να αναγνωριστεί ο κόπος μας και ο ιδρώτας μας στο παρκέ»

Η Δήμητρα Καμπουράκη σε μια εκ βαθέων συνέντευξη στο Jumpshot.gr, περιγράφει τον αθλητισμό εν μέσω κορωνοϊού, συγκρίνει το επίπεδο Ελλάδας – εξωτερικού αλλά και σχολιάζει την απόφαση της ΕΟΚ να μην θεωρεί τις παίκτριες της Α1 Γυναικών, επαγγελματίες.

Σαν «βόμβα» έσκασε η μεταγραφή της Δήμητρας Καμπουράκη στην Ελευθερία Μοσχάτου το φετινό καλοκαίρι, με την τοπική ομάδα να προσθέτει ένα πολύ ικανό playmaker στην «φαρέτρα» της. Η επιστροφή της στην Ελλάδα σημαδεύτηκε από την παγκόσμια υγειονομική κρίση λόγω του κορωνοϊού.

Η Δήμητρα Καμπουράκη μίλησε αποκλειστικά στο Jumpshot.gr και στον Πάνο Παναγιωτόπουλο, σε μια εκ βαθέων συνέντευξη για όλα τα τεκταινόμενα γύρω από τον «ερασιτεχνικό» ( ; ) αθλητισμό.

Το γυναικείο μπάσκετ τα τελευταία χρόνια έχει κάνει άλματα προόδου. Πιο ανταγωνιστικά πρωταθλήματα και ομάδες που διεκδικούν ακόμη και την πρώτη θέση. Τι πιστεύεις ότι γίνεται καλά και τι θα πρέπει να βελτιωθεί ώστε η Ελλάδα να έχει ένα ακόμη πιο δυνατή λίγκα;

«Όπως γνωρίζεις απουσίαζα από το ελληνικό πρωτάθλημα 2 χρόνια, αλλά από όσα πρόλαβα να δω φέτος όλες οι ομάδες είναι απόλυτα ανταγωνιστικές και είναι αξιοσημείωτο ότι ο καθένας μπορεί να κερδίσει τον αντίπαλο του αρκεί να είναι “διαβασμένος” καλά. Τα νεαρά πλέον κορίτσια έρχονται πιο δυναμικά και οι ομάδες τα εμπιστεύονται, η δουλειά πάντα φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Η θέληση υπάρχει και η δυναμική για να ανέβει το γυναικείο μπάσκετ στη Ελλάδα, αλλά πέρα από τις δυνατότητες της κάθε παίκτριας, όταν απουσιάζει η υποστήριξη, η θέληση δεν αρκεί και τι εννοώ με αυτό… Δυστυχώς το γυναικείο μπάσκετ δεν αμείβεται όπως το επαγγελματικό και μέχρι και σήμερα δεν αναγνωριζόμαστε ως επαγγελματίες παίκτριες με φυσικό και απόλυτα αναμενόμενο αποτέλεσμα να προσπαθούμε και σε άλλους τομείς να βγάλουμε τα προς το ζην. Εν κατακλείδι λοιπόν, αυτόματα χάνεται το 100% της προσήλωσης»

Κατά πόσο επηρεάζει ο κορωνοϊός την δυναμικότητα των ομάδων αλλά και τη δική σας ατομική κατάσταση;

«Και έρχομαι στο δεύτερο λοιπόν που είναι αλληλένδετα. Ακριβώς επειδή θεωρούμαστε ερασιτέχνες, κάπως αστείο εάν με ρωτάς, δεδομένου του χρόνου και της προσπάθειας που αφιερώνουμε σε αυτό που αγαπάμε,ο κορωνοϊός έχει ισοπεδώσει το παρκέ σε έναν αγώνα άνισο. Εγώ προσωπικά προσπαθώ να διατηρήσω την φυσική μου κατάσταση όσο μου το επιτρέπουν οι συνθήκες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι το ίδιο.

Η δυναμικότητα των ομάδων θα επηρεαστεί στο μέγιστο καθώς οι ομάδες φτάνουν σε οικονομικό αδιέξοδο.Επισης,ολη αυτή η αποχή από το παρκέ πολυ πιθανόν να φέρει απρόσμενους τραυματιμους όταν μας επιτρέψουν να επανέλθουμε στα γήπεδα μετά την καραντίνα. Αν η ΕOK μεριμνήσει για το οικονομικό βοήθημα που χρειάζονται οι ομάδες για να κάνουμε τα τεστ κάθε εβδομάδα, όλα θα παρουν ξανά τον δρόμο τους, διότι από ότι γνωρίζω όλες οι ομάδες συμφωνούν, απλά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταπεξέλθουν.»

Παρόλο που για τις περισσότερες ξένες αθλήτριες αλλά και αρκετές Ελληνίδες, το μπάσκετ τους προσφέρει το μοναδικό εισόδημα, η ομοσπονδία δεν σας αντιμετωπίζει ως επαγγελματίες. Δεν είναι άδικο αυτό;

«Το θέμα δεν είναι ότι υπάρχει οικονομικό όφελος και θα έπρεπε να μας θεωρεί επαγγελματίες, αλλά ότι η καθεμία μας που έχει επιλέξει να παίζει σε αυτό το επίπεδο έχει κάνει άπειρες θυσίες. Ήταν πολλες οι φορές που χρειάστηκε να κανει παυσίπονες ενέσεις για να μπορέσει να ανταπεξέλθει σε ένα σημαντικό παιχνίδι. Έχει ξοδέψει άπειρες ώρες στα γήπεδα, σε ταξίδια, καθως επίσης και χρήματα για την ατομική της βελτίωση τα καλοκαίρια σε προπονήσεις και αποθεραπείες, για να είναι έτοιμη την νέα σεζόν. Επίσης, έχει χάσει προσωπικες και οικογενιακες στιγμές.

Ας μου ονομάσει η ΕΟΚ έναν επαγγελματία αθλητή που κάνει κάτι διαφορετικό από τα παραπάνω που κάνει ένας “ερασιτέχνης”. Είναι όντως άδικο και θλιβερό. Εν έτη 2020 να παλεύουμε ακόμα οι γυναίκες, γιατί περί αυτού πρόκειται μία ατελείωτη μάχη, να αναγνωριστεί ο κόπος μας και ο ιδρώτας μας στο παρκέ. Καταλαβαίνω ότι τα σωματικα προσόντα διαφέρουν κατά πολύ, ίσως να μην μπορώ να σκοράρω κάνοντας ένα καρφωμα, η να πιάσω ίδια ταχύτητα με έναν αθλητη, αλλά σίγουρα αυτό δεν σημαίνει πως δε κοπιάζω το ίδιο ή ότι δεν θα δεις μια εξίσου όμορφη ενέργεια. Είναι νομίζω η ώρα να αρχίσουμε να ζούμε στον 21 αιώνα και να φέρουμε στην Ελλάδα όλα τα ευρωπαϊκά στάνταρ, γιατί αν μη τι άλλο ανήκουμε και εμείς σε αυτή την Ευρώπη, όχι να το θυμόμαστε μόνο όταν μας συμφέρει!»

Το λέω αυτό γιατί υπάρχουν ξένες και Ελληνίδες με πολύ μεγάλη καριέρα στο εξωτερικό που ήρθαν στην Ελλάδα για να παίξουν και η ομοσπονδία τις θεωρεί ερασιτέχνες.

«Έχοντας παίξει στο εξωτερικό σε ένα πολύ καλό πρωταλθημα με ομάδες οι οποίες αποτελούνταν στην πλειοψηφία τους απο ξένες παιχτριες, έχω παρατηρήσει διαφορές όπως ότι σε θεωρούν επαγγελματία αθλήτρια! Στην ερώτηση με “τι ασχολήσαι” η απάντηση “είμαι επαγγελματίας αθλήτρια” ειναι κάτι φυσικό κ αποδεκτό. Εδώ στην Ελλάδα αν απαντήσεις κάτι τέτοιο θα βάλουν τα γέλια! 

Ακριβώς για αυτό μιλάω παραπάνω για τον εκσυγχρονισμό της Ελλάδας πάνω σε αυτό το θέμα, καθώς έχω αγωνιστεί στην Γερμανία όπου αναγνωρίζουν το γυναικείο μπάσκετ ως επαγγελματίκο, που είναι και το εύλογο. Προσκαλώ όποιος θέλει, μετά το lock down, με το καλό να έρθει σε μια από τις διπλές μας προπονήσεις να “αξιολογήσει ” και να βρει τις διαφορές ανάμεσα στο ερασιτεχνικό γυναικείο μπάσκετ και το ανδρικό επαγγελματικό. Με αυτοπεποίθηση δηλώνω πως δεν υπάρχει καμία!»

Φαντάζομαι έχεις φίλες σε αρκετές ομάδες τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού και με δεδομένη την εμπειρία σου, μπορείς να μας σχολιάσεις την συμπεριφορά των ομοσπονδιών για το γυναικείο μπάσκετ στο εξωτερικό συγκριτικά με την Ελλάδα;

«Τον Πρώτο χρόνο στο εξωτερικό θυμάμαι είχαμε κάνει μια κουβέντα με τις συμπαίχτριες μου (διαφορετικών εθνικοτήτων) και με είχαν ρωτήσει πως είναι τα πράγματα στην χωρα μου και ότι έχουν ακούσει από άλλες ομοεθνής τους που έχουν παίξει στην Ελλάδα τα χειρότερα στο θέμα παροχών και πληρωμών. Ενιωσα άβολα με τα λεγόμενα τους και προσπάθησα να δικαιολογήσω τα αδικαιολόγητα αλλά δεν τα παω καλά με τα ψέματα. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι πως η Γερμανική Ομοσπονδία πριν την έναρξη του πρωταθλήματος διοργανώνει ένα meeting όλων των ομαδων, σε ένα ξενοδοχείο, καλυπτωντας ολα τα εξοδα με σκοπο την γνωριμια μεταξυ των συλλόγων, των παιχτριών και διάφορες βραβεύσεις.»

Εκτός από τα γυναικεία τμήματα, έχουν αναπτυχθεί αρκετά και οι γυναικείες ακαδημίες. Παρατηρούμε ότι όλο και περισσότερες ομάδες παράγουν σπουδαίο έργο. Πόσο πιστεύεις ότι ο κορωνοϊός θα επηρεάσει αυτή την «άνθηση» ;

«Θέλω να ελπίζω ότι οι γονείς δεν θα επηρεαστούν από αυτή τη κατάσταση και θα αφήσουν την φοβία του κορονοϊού πίσω ,θα θελήσουν να δουν το παιδί τους σε ένα υγιή περιβάλλον όπως τα γήπεδα γατί τα ωφέλη για την ψυχική και σωματική υγεία ενός παιδου μέσω του αθλητισμού είναι πολλά».

Προηγουμένως σε ρώτησα για την συμπεριφορά των ομοσπονδιών για το γυναικείο μπάσκετ. Τώρα θα σε ρωτήσω για τις διαφορές που υπάρχουν στο εξωτερικό – συγκριτικά πάντα με την Ελλάδα – σε επίπεδο ακαδημιών. Οργάνωση, μεθόδευση, προπόνηση και λοιπά.

«Στο θέμα προπόνησης και προπονητή σίγουρα το επίπεδο μας είναι καλύτερο από το εξωτερικό. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι δεν αμείβονται όσο αξίζουν οι προπονητές και οι παίκτριες και αυτο έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση της απόδοσης τους. Καπου εδώ θα ήθελα να αναφέρω και την προπονήτρια μου, Κατερίνα Χατζηδάκη, η οποία είναι τρανταχτό παράδειγμα για το πόσο καλοί είναι οι Έλληνες προπονητές μας κάνοντας καριέρα και στο εξωτερικό.

Σε επίπεδο οργάνωσης θα πω πως είμαστε κάπως πίσω αν και εγώ είμαι από τις τυχερές επιλέγοντας να παίξω στην Ελευθερία Μοσχάτου μια από τις πρώτες σε επίπεδο οργάνωσης και επαγγελματισμού από ακαδημίες μέχρι το γυναικείο».

Λένε ότι κάθε «κρίση» γεννά ευκαιρίες. Η δεδομένη υγειονομική κρίση μπορεί να προσφέρει ευκαιρίες σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο;

«Γενικά μ’αρέσει να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο. Θέλω να πιστεύω και να ελπίζω πως οι φωνές μας θα ακουστούν και το κράτος θα λάβει υπόψιν του, πως το γυναικείο μπάσκετ δεν είναι χόμπυ αλλά επάγγελμα. Μέσα από αυτή την κρίση όπως την ονομάζεις, δόθηκε η ευκαιρία να σταλούν επιστολές εγγράφως προς τους κρατικούς φορείς. Το αποτέλεσμα θα το δούμε όλοι μαζί και εύχομαι πραγματικά να είναι θετικό».

Φέτος η Ελευθερία Μοσχάτου έχει ένα ρόστερ που δείχνει ότι στοχεύει αρκετά ψηλά. Το κλείσιμο του αθλητισμού σας πήγε πίσω;

«Η φετινή ομάδα της Ελευθερίας Μοσχάτου για μένα είναι η καλύτερη που έχω υπάρξει μελος. Υψηλό μπασκετικό IQ, επαγγελματισμός, διπλες προπονήσεις, προπονητες, team manager, γυμναστής, φυσιοθεραπευτής, φροντιστής και ανθρωπους της διοίκησης (Ανδρέας Ρηγόπουλος, Βίκτωρας Αποστόλου) που δείχνουν πραγματικό ενδιαφέρον για εμάς. Θεωρώ πως φαίνεται ο υψηλός στόχος που έχουμε θέσει . Η γενική απαγόρευση έχει προφανώς και σε εμάς αντίκτυπο όπως και στα περισσότερα επαγγέλματα. Παραμένω θετική πως η πορεία μας θα παραμείνει ανοδική».

Πως βλέπεις το γυναικείο μπάσκετ μετά από 10 χρόνια στην Ελλάδα;

«Τα επόμενα χρόνια προβλέπεται σοβαρή οικονομική κρίση λόγω της πανδημίας. Ο “ερασιτεχνικός” αθλητισμός όχι μόνο το μπάσκετ βρισκεται στην κόψη του ξυραφιού αν οι αρμόδιοι δεν ρίξουν στο τραπέζι τους προτάσεις, θα χαθεί τελείως. Θέλω να ελπίζω πως όλο αυτό θα τελειώσει σύντομα και θα είμαστε σε θέση να παίξουμε ξανά να κάνουμε αυτό που αγαπάμε, χρόνο με το χρόνο να ασχοληθούν περισσότερα παιδιά με την πορτοκαλί θεά, να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι και καλύτεροι αθλητές από εμάς ανεβάζοντας έτσι το επίπεδο».

Photo Credits: Luca Tytgat

Πάνος Παναγιωτόπουλος
Η αγάπη για το μπάσκετ ξεκίνησε σαν χόμπι και μετουσιώθηκε ως επάγγελμα μέσω της δημοσιογραφίας και της προπονητικής. Η δημιουργία του Jumpshot.gr ήταν κάτι που ήρθε «βίαια» στο μυαλό μου και εξελίχτηκε ως ένα από τα ωραιότερα κεφάλαια της ζωής μου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

BLOGS

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here