Connect with us

Ω-ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μια ματιά στο μέλλον

Παρακολουθώντας την συνέντευξη των τριών κατά την ταπεινή μου άποψη μεγαλύτερων Ελλήνων προπονητών στα χρόνια που ζούμε βγήκαν κάποια χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με την εξέλιξη του μπάσκετ σε οργανωτικό επίπεδο. Γράφει ο coach Παντελής Καλογερόπουλος

Δημοσιεύτηκε

Σκοπός αυτού του άρθρου είναι η προσέγγιση του μπασκετικού μέλλοντος στο κομμάτι της οργάνωσης και τι αρνητικά ή θετικά θα έχει αυτό στην συνολική ροή του αθλητισμού.

Όπως λοιπόν, υποστήριξε κυρίως ο coach Ιτούδης τα επόμενα χρόνια, η Εuroleague εξετάζει να πάει σε μια λογική μιας κλειστής λίστας ομάδων οι οποίες θα αγωνίζονται πρακτικά μόνο στην Εuroleague, και όχι στα τοπικά πρωταθλήματα τους.

Σε συνέχεια δήλωσε ότι και οι τελικοί της διοργάνωσης θα είναι σε σειρά και όχι στην μορφή του final four, που είναι τώρα. Πρακτικά φυσικά ακόμη ίσως βρισκόμαστε μακριά από αυτήν την λογική, όλα όμως δείχνουν ότι εκεί θα καταλήξουμε τα επόμενα χρόνια.

Υπάρχουν πολλά τα οποία πρέπει να γίνουν προς αυτήν την κατεύθυνση αλλά προκύπτουν και κάποια δεδομένα τα οποία θα εξετάσουμε παρακάτω:

  • Η λογική της Euroleague έχει ξεκινήσει να μοιάζει και να ακολουθεί πολύ αυτήν του NBA και γι’ αυτό προτείνεται η κατάργηση του final four και η ύπαρξη σειράς αγώνων.
  • Τα budget των ομάδων της Euroleague είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό των ομάδων των τοπικών τους πρωταθλημάτων κάτι που κάνει τα πρωταθλήματα μη ελκυστικά.
  • Εξαίρεση στο παραπάνω ίσως αποτελεί η ACB η οποία ακολουθεί ήδη πρότυπα κλειστής λίγκας καθώς για να είσαι εκεί θα πρέπει να πληρείς αρκετά κριτήρια.
  • Οι παίκτες πολύ μεγάλου βεληνεκούς επιλέγουν τις ομάδες οι οποίες είναι στην Euroleague , μην κοιτώντας πρακτικά το επίπεδο των εθνικών πρωταθλημάτων.
  • Είναι παράλογο να υπάρχει μια λογική NBA, στο κομμάτι των αγώνων στην Euroleague (διπλά παιχνίδια μέσα στην εβδομάδα), αλλά η τελική φάση να ακολουθεί παλιό μοντέλο.

Κοιτώντας το κομμάτι τώρα των εθνικών πρωταθλημάτων θα μπορούσαν οι ομάδες της Euroleague να έχουν τις development ομάδες τους στα εθνικά πρωταθλήματα και να συμμετέχουν μόνο στους τελικούς των διοργανώσεων με ένα μειωμένο σε ράστερ ξένους.


Επιπρόσθετα προς αυτήν την κατεύθυνση , θα μπορούν οι υπόλοιπες ομάδες στα εθνικά πρωταθλήματα να επενδύσουν κάποια χρήματα σε ένα πρωτάθλημα που πραγματικά θα έχει αξία να διεκδικήσουν. Ακόμη σε επίπεδο ανάδειξης παικτών αυτό είναι κάτι που μαζί με τον περιορισμό των ξένων στα εθνικά πρωταθλήματα θα βοηθήσει τις χώρες να βγάζουν πιο εύκολα παίκτες σε εθνικό επίπεδο.

Τέλος για τις ίδιες τις ομάδες του κλειστού κύκλου της Euroleague , θα είναι μια ευκαιρία να πάρουν κάποια παιδιά που δεν είναι έτοιμα ακόμα για το υψηλό επίπεδο και να τα δοκιμάζουν σε εθνικό επίπεδο. Χαρακτηριστικά ο coach Ιτούδης δήλωσε ότι οι εισπράξεις στα παιχνίδια της VTB είναι ελάχιστες σε σχέση με αυτές της Euroleague κάτι που δείχνει την υποτίμηση των εθνικών πρωταθλημάτων.

Μην ξεχνάμε άλλωστε το σερβικό μοντέλο που στα εθνικά πρωταθλήματα στηρίζονται σχεδόν αποκλειστικά σε Σέρβους αθλητές , κάτι το οποίο βοηθάει στην λογική ανάδειξης αθλητών καθώς παίρνουν αγώνες που σε περίπτωση ύπαρξης πολλών ξένων δεν θα ήταν σε θέση να πάρουν.

 Εξετάζοντας τα αρνητικά αυτά έχουν να κάνουν κυρίως κατά την προσωπική μου άποψη στην μείωση του απρόβλεπτου και της τύχης που μπορεί να υπάρξει σε ένα παιχνίδι final four. Επιπρόσθετα σε επίπεδο εθνικών πρωταθλημάτων ένα αρνητικό είναι , ότι δεν είναι όλα τα εθνικά πρωταθλήματα στο ίδιο επίπεδο και το ότι πρέπει να υπάρχει μια κοινή πορεία , τουλάχιστον στον ευρωπαϊκό μπασκετικό χάρτη.

Τέλος το κομμάτι των budget είναι κάτι που πρέπει να εξεταστεί στην Εuroleague , για να μην δημιουργούνται τεράστιες διαφορές, ίσως δηλαδή να πάμε σε μια μορφή salary cap όπως και στο ΝΒΑ , δηλαδή να σε αναγκάζει η διοργάνωση ανά 2 χρόνια πχ να μην μπορείς να δώσεις max συμβόλαια ώστε οι πολύ καλοί παίκτες να μπορούν να πάνε σε έναν ευρύτερο κύκλο ομάδων.

Κλείνοντας να πω ότι είμαι υπέρμαχος 2 πραγμάτων. Το πρώτο είναι ότι το μπάσκετ δεν είναι ποδόσφαιρο και κατά την προσωπική μου άποψη δεν πρέπει στο μυαλό μας να προσπαθούμε να ανεβάσουμε την τύχη και το απρόβλεπτο για να το κάνουμε να μοιάσει.

Το μπάσκετ είναι το πιο δίκαιο άθλημα και θα πρέπει πάντα να το κατευθύνουμε ώστε να παραμένει αυτό . Το δεύτερο είναι ότι είναι έκτακτη ανάγκη ειδικά στην Ελλάδα οι ομάδες να στραφούν στο κομμάτι ανάδειξης αθλητών και όχι στο πως θα σωθούν στην αξιωμένη αυτήν την στιγμή BasketLeague , η στο πως θα μπουν playoff θάβοντας Έλληνες παίκτες στον βωμό ύπαρξης αμφίβολου ποιότητας ξένων παικτών.

Εάν προχωρήσει κάποια στιγμή η Euroleague στην πιο πάνω λογική θα είναι τρομερή εύκαιρα για όλες τις ομάδες της Ελλάδας να επενδύσουν χρήματα στο κομμάτι των ακαδημιών και στο κομμάτι ανάδειξης παικτών σε εθνικό επίπεδο γιατί δυστυχώς με την υπάρχουσα λογική οδηγούμαστε σε γκρεμό αν δεν έχουμε πέσει ήδη.

To jumpshot.gr, πρόκειται για μια νέα υπερπλήρης ιστοσελίδα, που μπορείς να βρεις ειδήσεις από τον διεθνή χώρο, απόψεις από έμπειρους και φέρελπις δημοσιογράφους και πλούσιες αναλύσεις από επαγγελματίες προπονητές. Ακόμα, μπορείς να βρεις συμβουλές διατροφής, ασκησιολόγια, plays, άρθρα για τη ψυχολογία ενός αθλητή, αλλά και συμβουλές για πρόληψη και αντιμετώπιση τραυματισμών.

Διαβάστε περισσότερα...
Advertisement
Πατήστε για σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κώστας Βλάνης

Ο Νίκος Παππάς είναι πάνω απ’ όλα ΑΝΘΡΩΠΟΣ

Ο Νίκος Παππάς μια ιδιάζουσα περίπτωση παίχτη αφού με την συμπεριφορά του έχει αναγκάσει πολλές φορές την κοινή γνώμη να ασχοληθεί μαζί του. Στην τελική όμως ανεξάρτητα οπαδικών κριτηρίων όλοι οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι είναι πάνω από όλα είναι ΑΝΘΡΩΠΟΣ.

Δημοσιεύτηκε

Νίκος Παππάς ή νέος Σπανούλης όπως τον αποκαλούσαν στην αρχή της καριέρας του. Για πολλούς λόγους που κάποιοι οφείλονται στον ίδιο και άλλοι σε εξωτερικούς παράγοντες (τραυματισμοί) δεν μπόρεσε να ανταπεξέλθει των προσδοκιών που ο ίδιος είχε θέσει με τις εμφανίσεις του.

Αυτήν την φορά δεν είμαστε εδώ να κρίνουμε αγωνιστικά τον Νίκο Παππά. Το κεφάλαιο Παναθηναϊκός έκλεισε μετά την ανακοίνωση του Γιώργου Βόβορα στην συνέντευξη τύπου που έδωσε μαζί με τις σημαίες του συλλόγου ( Διαμαντίδης και Αλβέρτης) , τον νέο αρχηγό της ομάδας Ιωάννη Παπαπέτρου και τον νέο πρόεδρο Τάκη Τριαντόπουλο ότι ο Έλληνας γκαρντ δεν θα συνεχίσει στο νέο δύσκολο εγχείρημα των “πράσινων”.

Μια εξέλιξη που πολλοί δεν περίμεναν αφού προς τα έξω, έβγαινε ότι οι δύο πλευρές είναι κοντά στην ανανέωση. Τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά και το “διαζύγιο” μετά από 7 χρόνια επισημοποιήθηκε. Τουλάχιστον έτσι πιστεύαμε γιατί κανείς δεν περίμενε πως ο Νίκος Παππάς θα προχωρήσει στην αξιέπαινη πρωτοβουλία να ενισχύσει την ομάδα καλοθοσφαίρισης ΑΜΕΑ του Παναθηναϊκού.

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον Νικόλα. Χωρίς πράσινα, κόκκινα, κίτρινα γυαλιά, ο Νίκος Παππάς είναι ΑΝΘΡΩΠΟΣ και το έχει αποδείξει πολλάκις. Από το ανοιχτό γήπεδο στις φυλακές κορυδαλλού μέχρι και την συμμετοχή του στον Παναθηναϊκό ΑΜΕΑ. Φανταστείτε πόσα άλλα έχει κάνει και δεν έχουν βγει στη δημοσιότητα. Ο Παππάς έχει επικριθεί για τις επιλογές του, για τη συμπεριφορά του αν προτειμάτε. Όμως, είναι άνθρωπος που έχει τη δική του λογική, παρορμητικός αλλά ντόμπρος. Τον ενδιαφέρει; Καθόλου, γιατί ό,τι κάνει, το κάνει από τη ψυχή του.

Πιστός στον Παναθηναϊκό λατρεύτηκε από τους οπαδούς όσο λίγοι τα τελευταία χρόνια ενώ η προσφορά του στο αγωνιστικό κομμάτι θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερη. Αγαπήθηκε γιατί σήμερα σε μια εποχή που όλα τα αθλήματα έχουν γίνει αμιγώς επαγγελματικά με μοναδικό στόχο το μεγαλύτερο κέρδος ο Νίκος Παππάς παραμένει ρομαντικός επειδή αυτό του λέει η συνείδηση του.

Διαβάστε περισσότερα...

BASKET LEAGUE

ΑΕΚ: Ξεκίνησαν τα… βάσανα της νέας σεζόν

Ξεκίνησε η προετοιμασία για τη νέα χρονιά η «Βασίλισσα»

Δημοσιεύτηκε

Πίσω… στα βάσανα επέστρεψαν άπαντες στην ΚΑΕ ΑΕΚ

Οι παίκτες του Ηλία Παπαθεοδώρου, αφού γύρισαν υγιής από τις διακοπές τους, πάτησαν παρκέ μετά από αρκετό καιρό.
Μάλιστα ο έμπειρος κόουτς είχε όλους τους παίκτες στη διάθεση του, ακόμα και τους «νέους» (Γιανίκ Μορέιρα, Ματ Λοτζέσκι, Κωστή Γόντικα και Δημήτρη Κατσίβελη)

Για αρχή οι προπονήσεις είχαν χαλαρό τέμπο και τις επόμενες ημέρες η ΑΕΚ θα μεταβεί στα Ιωάννινα για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας της από τις 17 έως τις 23 Αυγούστου.

Διαβάστε περισσότερα...

ΙΤΑΛΙΑ

Κρούσμα κορονοϊού βρέθηκε στη Βίρτους

Σε εγρήγορση η ομάδα της Μπολόνια!

Δημοσιεύτηκε

Συναγερμός σήμανε στο στρατόπεδο της Βίρτους Μπολόνια, καθώς εντοπίστηκε κρούσμα κορονοϊού στην ομάδα.

Έπειτα από τις προγραμματισμένες εξετάσεις για covid-19 που υποβλήθηκαν στην Ιταλική ομάδα στην προετοιμασία της για τη νέα σεζόν, βρέθηκε θετικό ένα στέλεχος της, με το όνομα του μέχρι στιγμής να παραμένει άγνωστο.

Επίσης, οι πληροφορίες λένε πως το συγκεκριμένο άτομα είχε νοσήσει και πριν από δύο μήνες και θεραπεύτηκε, αλλά νόσησε ξανά και θα ξαναμπεί σε καραντίνα για να θεραπευτεί πλήρως, με την υπόλοιποι ομάδα να υποβάλετε ξανά σε εξετάσεις για να διαπιστωθεί πως οι υπόλοιπο είναι καλά στην υγεία τους.

Διαβάστε περισσότερα...

NBA

NBA: Τα καλύτερα καρφώματα της «φούσκας» (vid)

Δείτε τα καλύτερα καρφώματα από την επανέναρξη του NBA, όπως τα συγκέντρωσε η Λίγκα

Δημοσιεύτηκε

Το NBA επέστρεψε και μαζί με αυτό και το θέαμα!

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τα καλύτερα καρφώματα από την «φούσκα» του Ορλάντο.

Διαβάστε περισσότερα...

NBA

Disney: Ψάχνει τον «Greek Freak» για την ταινία του Γιάννη

Η ζωή του «Greak Freak» και της οικογένειας του στη μεγάλη οθόνη.

Δημοσιεύτηκε

Σε αναζήτηση για τον ηθοποιό που θα ενσαρκώσει τον Γιάννη Αντετοκούνμπο βρίσκεται η Disney.

Η πασίγνωστη εταιρία που τις τελευταίες δεκαετίες έχει κερδίσει έναν πακτωλό χρημάτων από ταινίες κινουμένων σχεδίων, αλλά και υπερπαραγωγές με ταινίες υπερηρώων, τώρα έχει βάλει στα σκαριά ένα πρότζεκτ για τα πρώτα δύσκολα βήματα του Γιάννη και της οικογένειας του ξεκινώντας την πορεία του από μέχρι την επιλογή του στο 15ο pick του draft του 2013.

Για αυτό τον λόγο βρίσκονται στη χώρα μας, αναζητώντας τον… νέο «Greak Freak» με τη Disney να έχει βγάλει ήδη τα χαρακτηριστικά που θέλουν για να περάσουν οι υποψήφιοι από casting, με έναν τυχερό να παίρνει τον ρόλο του MVP της περυσινής χρονιάς.

Διαβάστε περισσότερα...

CHAMPIONS LEAGUE

Επίσημο: Για τέσσερα χρόνια στη Σαραγόσα ο Ράντονσιτς (pic+vid)

Ανακοινώθηκε από την Ισπανική ομάδα ο Μαυροβούνιος φόργουορντ.

Δημοσιεύτηκε

Παίκτης της Σαραγόσα είναι ο Ντίνο Ράντονσιτς!

Ο Μαυροβούνιος υπέγραψε συμβόλαιο διάρκειας τεσσάρων χρόνων και είναι πολύ πιθανόν να παραχωρηθεί δανεικός τη επερχόμενη σεζόν, με την Χιπούσκοα να είναι ο πιθανότερος προορισμός.

Ο 21χρονος φόργουορντ αγωνίστηκε σε Μούρθια και Τενερίφη, όπου με τη πρώτη σημείωσε  4,1 ριμπάουντ ανά 18 λεπτά συμμετοχής στην ACB, ενώ με την ομάδα του Γιώργου Μπόγρη που έπαιξε και στην τελική φάση του πρωταθλήματος μέτρησε 2 πόντους και 3 ριμπάουντ μέσο όρο σε μόλις πέντε συμμετοχές.

 

Διαβάστε περισσότερα...

NBA

Τραμπ εναντίον ΝΒΑ: «Κάποιοι είναι πολύ χαζοί για να με κριτικάρουν»

Άλλο ένα… ρεσιτάλ από τον Αμερικανό πρόεδρο.

Δημοσιεύτηκε

Επίθεση κατά του NBA έκανε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τράμπ.

Οι σούπερ σταρ της Λίγκας, αλλά και αρκετοί προπονητές έχουν ταχθεί κατά του Τραμπ, τόσο για τις πρακτικές του, όσο και το τρόπου διακυβέρνησης του, με αποκορύφωμα το καταστροφικό πλάνο του για τον κορονοϊό, άλλα και για τα έντονα φαινόμενα ρατσιστικής βίας στης ΗΠΑ.

Ωστόσο, ήρθε η σειρά του προέδρου για να βγει… στην αντεπίθεση και να δώσει για άλλη μια φορά ρεσιτάλ.
Χωρίς πολλά, πολλά και με ανάρτηση του στο twitter, χαρακτήρισε… κακούς και χαζούς όσους του ασκούν κριτική από το NBA.

«Κάποιοι άνθρωποι στο ΝΒΑ είναι πολύ, πολύ κακοί και ειλικρινά πάρα πολύ χαζοί για να με κριτικάρουν», ήταν τα λόγια του.

Διαβάστε περισσότερα...

NBA

NBA: Best of με τα «όργια» του Μοράντ (vid)

Ο 21χρονος ήδη ηγείται στους Γκρίζλις και το δείχνει με τα κατορθώματα του στο παρκέ.

Δημοσιεύτηκε

Ο Τζα Μοράντ ίσως να είναι το νέο next big thing του NBA και αυτό το έδειξε από την πρώτη του χρονιά στους Μέμφις Γκρίζλις.

Ήδη είναι ο καλύτερος παίκτης της ομάδας και μέχρι στιγμής την οδηγεί στα πλέι-οφ, έχοντας φτάσει τις «Αρκούδες» στην 8η θέση στη Δύση, κι αν είχε καλύτερους συμπαίκτες δίπλα του θα μπορούσε να είχε πάει ακόμα πιο ψηλά την ομάδα του.

Αλλά ο Μοράντ δεν… πέφτει και αυτό φαίνεται από το βίντεο που ετοίμασε η Λίγκα για τα γενέθλια του ηγέτη της ομάδας του Μέμφις.

Διαβάστε περισσότερα...

Like us on Facebook !

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ

Advertisement

Ενδιαφέροντα