Connect with us

Επικαιρότητα

Κορωνοϊός: Μεγάλο βήμα για το εμβόλιο, ανάσα για τον πλανήτη!

Επιτέλους μια πολύ καλή είδηση έρχεται από τα επιστημονικά εργαστήρια της Ελβετίας τα οποία συνεργάζονται με την γνωστή αμερικανική Vir Biotechnology.

Δημοσιεύτηκε

Η είδηση αυτή αφορά την πρόοδο στην παρασκευή αντισωμάτων τα οποία είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία εμβολίου κατά του Covid -19. 

Συγκεκριμένα πρόκειται για αντισώματα που εντοπίστηκαν σε ασθενή που νόσησε το 2003 από τον κορωνοϊό SARS τα οποία σύμφωνα με τις κλινικές μελέτες μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την παρασκευή εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού. Εντυπωσιάζει η ταχύτητα με την οποία πραγματοποιήθηκαν αυτές οι κλινικές μελέτες. Remaining Time-0:01FullscreenMute

Όπως έγινε γνωστό, στην Μπελλιντσόνα (πόλη στην Ελβετία) στα εργαστήρια της Humabs Βiomed, επιστήμονες ανακάλυψαν κάποια μονοκλωνικά αντισώματα τα οποία φέρεται να είναι ικανά να εξουδετερώσουν τον κορωνοϊό. Η είδηση αυτή ανακοινώθηκε από την ίδια την Humabs Biomed, θυγατρική της αμερικανικής Vir Biotechnology. «Είμαστε υπερήφανοι για την ταχύτητα με την οποία έχουμε πετύχει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα. Είμαστε ενθουσιασμένοι  που βρισκόμαστε σε θέση να αναπτύξουμε δύο από τα αντισώματα αυτά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα στην κλινική μας», ανέφερε ο Filippo Riva, γενικός διευθυντής της Humabs.

«Η αντιμετώπιση αυτής της ασθένειας θα είναι δυνατή μόνο μέσω ενός συνδυασμού πρόληψης και θεραπείας. Στα εργαστήριά μας στην Μπελλιντσόνα, ξεκινήσαμε να δουλεύουμε τον Ιανουάριο, πριν από την εξάπλωση της επιδημίας στην Ευρώπη, για να εντοπίσουμε αντισώματα για τη θεραπεία του κορωνοϊού. Ταυτοποιήσαμε λοιπόν σε σύντομο χρονικό διάστημα ένα αντίσωμα που παράγεται από τα κύτταρα Β ενός ασθενή που ανακτήθηκε από τον ιό SARS το 2003 το οποίο θα μπορούσε να αντιδράσει στον SARS-CoV2».

Το αντίσωμα αυτό στάλθηκε τώρα σε δύο εταιρείες, στην Κίνα και στις Ηνωμένες Πολιτείες για παραγωγή.  «Οι κλινικές δοκιμές της Φάσης 1 και της Φάσης 2 θα μπορούσαν να ξεκινήσουν σε 3-5 μήνες», εξηγεί η εταιρεία. «Η ικανότητα αυτού του αντισώματος να εξουδετερώνει τον ιό SARS-CoV-2 έχει επιβεβαιωθεί σε δύο ανεξάρτητα εργαστήρια», εξήγησε ο Davide Corti, διευθυντής της έρευνας για τα αντισώματα.

«Το αντίσωμα συνδέεται με έναν συγκεκριμένο αντιγονικό προσδιοριστή πάνω στον SARS-CoV -2 που είναι κοινός με τον SARS-CoV (επίσης γνωστό ως SARS). Η δυνατότητα να συνδέεται με ένα  αντιγόνο έτσι συντηρημένο καθιστά αυτό το αντίσωμα εξαιρετικά ενδιαφέρον, από τη στιγμή που θα μπορούσε να εμποδίσει τον ιό τα μεταλλαχτεί. Το αντίσωμα που εντοπίστηκε, τροποποιήθηκε στο εργαστήριο για να βελτιωθούν οι ιδιότητές του, κυρίως για τη χρονική περίοδο που προστατεύει και να του δοθούν όλα τα χαρακτηριστικά ενός  εμβολίου», πρόσθεσε.

Η εταιρεία αξιολογεί τέσσερα σενάρια χρήσης:  α).Αυτό της πρόληψης, β).αυτό της πρόληψης πιθανής επιδείνωσης του ασθενούς, γ).εκείνο που θα χρησιμοποιηθεί σε πολύ σοβαρές καταστάσεις και τέλος δ). την ανάπτυξη των εμβολίων.

Πηγή: zougla.gr

Διαβάστε περισσότερα...
Πατήστε για σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επικαιρότητα

Τα διαδικαστικά που θα χρειαστούν στους αθλητές για την ασφαλή επιστροφή στην αθλητική δραστηριότητα (pic)

Το Υπουργείο Αθλητισμού και Πολιτισμού και η γενική γραμματεία Αθλητισμού εξέδωσαν το απαραίτητο έγγραφο, το οποίο θα πρέπει να συμπληρώσουν από Δευτέρα (25/5) οι αθλούμενοι έτσι ώστε να κάνουν χρήση των οργανωμένων ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων.

Δημοσιεύτηκε

Αναλυτικά το σημερινό Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Αθλητισμού:

«Από την προσεχή Δευτέρα (25-5-20) οι αθλούμενοι πολίτες θα μπορούν να ξανακάνουν χρήση των οργανωμένων ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων από τους αθλούμενους πολίτες είναι η συμπλήρωση και επίδειξη του «Δελτίου καταγραφής αθλούμενου για την ασφαλή επιστροφή στην αθλητική δραστηριότητα».

Αναφερόμενος στο άνοιγμα των οργανωμένων ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων για τους αθλούμενους πολίτες αλλά και τις οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσουν βάσει του Υγειονομικού Πρωτοκόλλου που έχει εκπονήσει η Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπής της ΓΓΑ σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς, επισήμανε:

«Το σταδιακό άνοιγμα των αθλητικών εγκαταστάσεων συνεχίζεται. Μετά από τους αθλητές των εθνικών ομάδων και τους αθλητές των σωματείων έρχεται η σειρά των αθλούμενων πολιτών που θα μπορούν να κάνουν χρήση των οργανωμένων ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων. Με νέους κανόνες και νέες συνήθειες. Με καταγραφή εισερχομένων-εξερχομένων στην εγκατάσταση, με περιορισμούς στη χωρητικότητα της εγκατάστασης για να τηρούνται οι αποστάσεις και ενδεχομένως με περιορισμούς στον χρόνο χρήσης ή με τηλεφωνική επικοινωνία και ραντεβού. Σκοπός αυτής της σταδιακής μετάβασης στις νέες συνθήκες είναι να ξαναρχίσουν σιγά-σιγά οι πολίτες να αθλούνται και στις οργανωμένες αθλητικές εγκαταστάσεις με ασφάλεια και εμπιστοσύνη».

Το δελτίο καταγραφής αθλουμένου υπάρχει ηλεκτρονικά διαθέσιμο στην ακόλουθη διεύθυνση: https://gga.gov.gr/images/Deltio_Katagrafis_V3.pdf, όπως επίσης και οι σχετικές οδηγίες προς αθλούμενους πολίτες για ασφαλή άσκηση σε οργανωμένες αθλητικές εγκαταστάσεις που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (https://gga.gov.gr/component/content/article/278-covid/2981-covid19-sports ) στην ενότητα «Οδηγίες Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής ΓΓΑ περί ασφαλούς άσκησης σε οργανωμένους αθλητικούς χώρους».»

Διαβάστε περισσότερα...

Επικαιρότητα

Κορωνοϊός-Τσιόδρας: 40 νέα κρούσματα – Τα 35 σε δομή της Λάρισας – 2.810 συνολικά

Αυτά είναι τα νεότερα στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοιού στην Ελλάδα σύμφωνα με την σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

Δημοσιεύτηκε

Στα 40 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο στη χώρα μας σύμφωνα με την νεότερη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, από τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα. 

Την ίδια ώρα, κατά το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκα 4 θάνατοι με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται στους  160.

Τα συνολικά κρούσματα στη χώρα ανέρχονται σε 2810 

Διασωληνωμένοι παραμένουν 23  άνθρωποι. Παράλληλα, 90 ασθενείς βρίσκονται εκτός ΜΕΘ.

Συνολικά έχουν ελεγχθεί 120.015 κλινικά δείγματα.

«Με την συμπεριφορά μας κρατήσαμε τα νούμερα χαμηλά. Αν το κρατήσουμε έτσι θα σβήνει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας.

Παράλληλα, ο ίδιος επεσήμανε ότι «οι επιδημίες σε συγκεκριμένους χώρους όπου δεν τηρούνται οι κανόνες ευνοούνται. Ο ιός κερδίζει έδαφος. Δεν έχει εξαφανιστεί. Εστίες με ευάλωτους πληθυσμούς όπως οικισμοί Ρομά απαιτούν ειδική διαχείριση». 

Επίσης, ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε πως χρειάζονται 30-35 μέρες για να κατέβει το Ρ0 σε 0,5. «Με ανησυχεί να μη γίνει πρακτικά αδύνατο αυτό όταν έχουμε πολλές επιδημίες», πρόσθεσε.

Σχετικά με τη χρήση τεστ αντισωμάτων τόνισε πως αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάγνωση. «Στην οξεία φάση της νόσου δίνουν ψευδή αποτελέσματα. Δεν συγκρίνονται με τα μοριακά τεστ».

Διαβάστε περισσότερα...

Επικαιρότητα

Αυγενάκης: «Ανοίγουν και οι κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις»

Το άνοιγμα των αθλητικών εγκαταστάσεων ανακοίνωσε ο Λευτέρης Αυγενάκης σε δηλώσεις του.

Δημοσιεύτηκε

Ο Λευτέρης Αυγενάκης ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη Δευτέρα (18/5) αναμένεται να ανοίξουν και οι κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις μόλις υπογραφεί και η Κ.Υ.Α. 

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού μιλώντας στην ΕΡΤ είπε ότι «από Δευτέρα 18/5 θα μπορούν από 13 ετών και πάνω αθλητές και αθλήτριες όλων των ερασιτεχνικών σωματείων όλων των αθλημάτων να προπονούνται σε ανοιχτές και κλειστές εγκαταστάσεις» και συνέχισε:

«Ατομικές προπονήσεις και όχι ομαδικές και οι ειδικοί επιστήμονες είπαν ότι μπορεί να γίνει χρήση μπάλας. Στους μεγάλους ανοιχτούς χώρους θα επιτρέπονται έως και 80 άτομα, ενώ σε μικρούς κλειστούς αθλητικούς χώρους θα επιτρέπεται ένα άτομο ανά 30 τ.μ.»

Διαβάστε περισσότερα...

Επικαιρότητα

Κορωνοϊός: 16 νέα κρούσματα και 3 νεκροί τις τελευταίες 24 ώρες

Το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση σήμερα με το απόγευμα στην οποία ενημερώνει για 16 νέα κρούσματα λόγω Covid-19, καθώς και για τρεις νέους θανάτους.

Δημοσιεύτηκε

Αναλυτικά η ενημέρωση:

Ανακοινώνονται 16 νέα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας, εκ των οποίων τα 10 ανήκουν σε γνωστές συρροές κρουσμάτων. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2760, εκ των οποίων το 55.4% αφορά άνδρες.

Από αυτά, 610 (22.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1402 (50.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

28 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 71 ετών.10 (35.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 96.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 88 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 155 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 41 ήταν γυναίκες (26.5%) και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 75 έτη και το 93.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Έχουν συνολικά ελεγχθεί 112042 κλινικά δείγματα.

Διαβάστε περισσότερα...

ΕΛΛΑΔΑ

Επιτρέπονται οι προπονήσεις σε ανοιχτά γήπεδα

Η νομοθεσία περί άθλησης σε δημόσιους χώρους.

Δημοσιεύτηκε

Καλώς ή κακώς η περίοδος του Covid-19 επέφερε κάποιες αλλαγές στην καθημερινότητα όλων μας. Ανυπομονεσία υπήρξε από τους φίλους του μπάσκετ, προκειμένου να βγουν από το σπίτι, έχοντας μία μπάλα μπάσκετ. Όμως, οι αποφάσεις που λήφθηκαν απαγορεύουν κοινόχρηστα όργανα για προπονήσεις σε ηλικίες άνω των 15 ετών.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ανακοινώθηκαν τα εξής από τη νέα ΚΥΑ για τον Αθλητισμό:

Με την υπ’ αρ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 29110/10.5.2020 κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών «Επιβολή του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας επιμέρους ιδιωτικών επιχειρήσεων και άλλων χώρων συνάθροισης κοινού, στο σύνολο της Επικράτειας, για το χρονικό διάστημα από 11.5.2020 έως και 17.5.2020, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19» (Β’ 1776) ρυθμίζονται, μεταξύ άλλων, τα εξής για την αθλητική δραστηριότητα:

«Άρθρο 3. Κατ’ εξαίρεση λειτουργία αθλητικών εγκαταστάσεων από τις 11.5.2020
1. Κατ’ εξαίρεση των απαγορεύσεων που επιβάλλονται δυνάμει του άρθρου 1, από τις 11.5.2020 επιτρέπεται:

α) Η λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων και η χρήση τους αποκλειστικά και μόνον από όσους αναφέρονται σε ονομαστικές καταστάσεις που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.), κατόπιν εισήγησης της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (Ε.Ο.Ε.), για την κάλυψη των αναγκών προπόνησης και προετοιμασίας αθλητών των προ-ολυμπιακών ομάδων των αθλημάτων: Σκοποβολή, Επιτραπέζια Αντισφαίριση, Ενόργανη Γυμναστική, Ρυθμική Γυμναστική (ατομικό), Ξιφασκία, Άρση βαρών, Αντισφαίριση, Κανόε-Καγιάκ, Ποδηλασία, Ιστιοπλοΐα, Κωπηλασία, Στίβος.

β) Η λειτουργία των ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούνται από τις ομάδες των Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιρειών (Π.Α.Ε.), οι οποίες μετέχουν στο επαγγελματικό πρωτάθλημα της Α1 Εθνικής Κατηγορίας ανδρών (Super League 1), για ατομικές προπονήσεις των ποδοσφαιριστών τους, σε ολιγομελείς ομάδες των έξι έως οκτώ ατόμων, με σκοπό τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης και της ατομικής τεχνικής και την ενδυνάμωσή τους.

γ) Η λειτουργία των ανοικτών εγκαταστάσεων σε όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, αδιακρίτως νομικής προσωπικότητας, που χρησιμοποιούν τα αθλητικά σωματεία και όμιλοι που διαθέτουν νόμιμη άδεια λειτουργίας για τα αθλήματα: αντισφαίριση, γκολφ, ιππασία, σκοποβολή, τοξοβολία, αεραθλητισμός, μηχανοκίνητος αθλητισμός, υποβρύχια δραστηριότητα και ορειβασία – αναρρίχηση και η χρήση τους από αθλητές και μέλη τους ηλικίας δεκαπέντε ετών και άνω.

2. Σε όλες τις περιοριστικά αναφερόμενες περιπτώσεις της παρ. 1 η χρήση γίνεται με βάση το γενικό υγειονομικό πρωτόκολλο της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής της Γ.Γ.Α. και τις τυχόν ειδικότερες οδηγίες της αντίστοιχης αθλητικής ομοσπονδίας [περ. α) και γ)] ή της διοργανώτριας αρχής [περ. β)].

Άρθρο 4. Κατ’ εξαίρεση λειτουργία αθλητικών εγκαταστάσεων από τις 12.5.2020

1. Κατ’ εξαίρεση των απαγορεύσεων που επιβάλλονται δυνάμει του άρθρου 1, από τις 12.5.2020 επιτρέπεται:

α) Η λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων και η χρήση τους από όσους περιλαμβάνονται σε ονομαστικές καταστάσεις που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.), κατόπιν εισήγησης της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής (Ε.Π.Ε.), για την κάλυψη των αναγκών προπόνησης και προετοιμασίας των αθλητών για τη συμμετοχή τους στους παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2021.

β) Η λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων και η χρήση τους από όσους περιλαμβάνονται σε ονομαστικές καταστάσεις που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.), κατόπιν εισήγησης της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (Ε.Ο.Ε.), για την κάλυψη των αναγκών προπόνησης (μόνον με ατομικές προπονήσεις, χωρίς επαφές ή ομαδική άσκηση) και προετοιμασίας αθλητών των προ-ολυμπιακών ομάδων των αθλημάτων: κολύμβηση, καταδύσεις, μοντέρνο πένταθλο, πάλη, ρυθμική γυμναστική – ανσάμπλ, μπιτς βόλεϊ, τάε κβο ντο, καλλιτεχνική κολύμβηση, υδατοσφαίριση, τζούντο, καράτε και πυγμαχία.

γ) Η λειτουργία αθλητικών εγκαταστάσεων και η χρήση τους αποκλειστικά και μόνον για προπονητικούς σκοπούς από τους αθλητές της εθνικής ομάδας στίβου που περιλαμβάνονται σε ονομαστικές καταστάσεις που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.), κατόπιν εισήγησης της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (Ε.Ο.Ε.) και του Συνδέσμου Ελληνικών Γυμναστικών και Αθλητικών Σωματείων (Σ.Ε.Γ.Α.Σ.).

δ) Η λειτουργία αθλητικών εγκαταστάσεων και η χρήση τους από τους διαιτητές ποδοσφαίρου που περιλαμβάνονται σε ονομαστικές καταστάσεις που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.), κατόπιν εισήγησης της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (Ε.Π.Ο.).

ε) Η λειτουργία των ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούνται από τις ομάδες των Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιρειών (Π.Α.Ε.), οι οποίες μετέχουν στο επαγγελματικό πρωτάθλημα της Α2 Εθνικής Κατηγορίας ανδρών (Super League 2), για ατομικές προπονήσεις των ποδοσφαιριστών τους, σε ολιγομελείς ομάδες των έξι έως οκτώ (6-8) προσώπων, με σκοπό τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης, της ατομικής τεχνικής και την ενδυνάμωσή τους.

στ) Η λειτουργία των ναυταθλητικών εγκαταστάσεων για τα αθλήματα: ιστιοπλοΐα (σε σκάφη με πλήρωμα μέχρι δύο [2] ατόμων), κωπηλασία (σε λέμβους με πλήρωμα μέχρι δύο [2] ατόμων), κανόε-καγιάκ, όρθια σανιδοκωπηλασία (SUP), κυματολίσθηση με σανίδα (surf) και θαλάσσιο σκι, καθώς και η χρήση των εγκαταστάσεων αυτών αποκλειστικά και μόνον για προπονητικούς σκοπούς από αθλούμενους, ηλικίας δεκαπέντε (15) ετών και άνω.

ζ) Η λειτουργία των ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων για τα αθλήματα: αντισφαίριση, γκολφ, κρίκετ, ιππασία, σκοποβολή, τοξοβολία, αεραθλητισμός, μηχανοκίνητος αθλητισμός, υποβρύχια δραστηριότητα και ορειβασία – αναρρίχηση και η χρήση τους αποκλειστικά και μόνον για προπονητικούς σκοπούς από αθλούμενους, ηλικίας δεκαπέντε (15) ετών και άνω.

1. Αθλητές ηλικίας δεκαπέντε (15) ετών και άνω, εκτός των παραπάνω κατηγοριών, δύνανται να κάνουν χρήση ανοικτών και ελεύθερων χώρων για προπόνηση φυσικής κατάστασης και ενδυνάμωσης σε ολιγομελείς ομάδες μέχρι πέντε (5) ατόμων, χωρίς επαφές και χωρίς μπάλες ή άλλα κοινόχρηστα όργανα, κρατώντας πάντα τις αποστάσεις που αναφέρονται στις οδηγίες ασφαλούς άσκησης της Γ.Γ.Α. (https://gga.gov.gr/images/odigies_ asfalous_askisis.pdf).

2. Σε όλες τις περιοριστικά αναφερόμενες περιπτώσεις των παρ. 1 και 2, η χρήση γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες ασφαλούς άσκησης της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής της Γ.Γ.Α. (https://gga.gov.gr/images/ odigies_asfalous_askisis.pdf) και τις τυχόν ειδικότερες οδηγίες της αντίστοιχης αθλητικής ομοσπονδίας ή διοργανώτριας αρχής που εγκρίνονται από την Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της Γ.Γ.Α. και είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο https://gga.gov.gr/component/content/ article/278-covid/2981-covid19-sports».

Ανακοίνωση Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής ΓΓΑ

Μετά τη γενικότερη άρση των περιορισμών που είχαν επιβληθεί εξαιτίας της πανδημίας COVID-19, το άνοιγμα των αθλητικών εγκαταστάσεων γίνεται με προοδευτικό και σταδιακό τρόπο ώστε να ελεγχθούν και να διορθωθούν αν χρειαστεί οι διαδικασίες πρόσβασης σε αυτές και η λειτουργία τους.  Πρωταρχικό μας μέλημα είναι η άθληση να γίνεται με ασφαλή τρόπο, τόσο όσον αφορά στους αθλητές υψηλών επιδόσεων (ολυμπιακή ομάδα), όσο και στους αθλητές σωματείων αλλά και στους αθλούμενους πολίτες.

Δεδομένου ότι η επώαση του ιού είναι 5-7 ημέρες, αυτή η εβδομάδα θα είναι σημαντική διότι θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα της αποκλιμάκωσης των μέτρων. Για αυτό και αυτήν την εβδομάδα πρέπει η άρση να γίνει με μικρά, προσεκτικά ελεγχόμενα βήματα και προοδευτικό άνοιγμα των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Ειδικά για τις αθλητικές εγκαταστάσεις που περιλαμβάνουν ανοικτά στάδια στίβου (είτε της ΓΓΑ, είτε δημοτικά, είτε σωματειακά), την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε η χρήση τους από αθλητές της προολυμπιακής ομάδας (από κατάλογο που έδωσε η ΕΟΕ). Την τρέχουσα εβδομάδα (12-17/5) θα επιτραπεί η χρήση από ένα ευρύτερο σύνολο αθλητών της εθνικής ομάδας  στίβου (από κατάλογο που έδωσε ο ΣΕΓΑΣ) καθώς και της Παραολυμπιακής Ομάδας (από κατάλογο που έδωσε η Παραολυμπιακή Επιτροπή) και επίσης διαιτητές Α’ Εθνικής (από κατάλογο που έδωσε η ΕΠΟ).

Από 18 Μαΐου, όταν πλέον θα έχουν ελεγχθεί και δοκιμασθεί οι διαδικασίες και οι συνθήκες λειτουργίας και όταν πλέον θα υπάρχει περισσότερη πληροφορία σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα διευρυνθεί σταδιακά η χρήση και σε σωματεία και σε υποψηφίους ανωτάτων σχολών (ΣΕΦΑΑ, Στρατιωτικές Σχολές κλπ) που εξετάζονται σε αγωνίσματα αλλά και σε μεμονωμένους αθλούμενους πολίτες.

Όλα αυτά όμως θα γίνουν με νέους κανόνες και νέες συνθήκες στις οποίες όλοι και όλες θα πρέπει να συνηθίσουμε, όπως η ελεγχόμενη πρόσβαση στις αθλητικές εγκαταστάσεις, η περιορισμένη χωρητικότητα των εγκαταστάσεων και ενδεχομένως ο περιορισμένος χρόνος παραμονής.

Μέχρι τότε, το βάδισμα, το τρέξιμο, η γυμναστική μπορεί να γίνεται στους ελεύθερους χώρους, χωρίς συνθήκες συνωστισμού. Γνωρίζοντας πολύ καλά τα οφέλη της άθλησης σε μια κοινωνία, είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε να ανοίξουμε τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Αυτό όμως θα γίνει σταδιακά και ελεγχόμενα ώστε να είμαστε σίγουροι για κάθε μας βήμα, με γνώμονα πάντα τις οδηγίες των ειδικών. Θα βιώσουμε πάλι τις ζωογόνες αθλητικές μας στιγμές, με νέες όμως συνήθειες και νέες συνθήκες και πάνω απ’ όλα με ασφάλεια και εμπιστοσύνη.

Διαβάστε περισσότερα...

Επικαιρότητα

Κορωνοϊός: 15 νέα κρούσματα και 1 νεκρός

O Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα 15 νέα κρούσματα του Covid-19 και 1 νεκρό το τελευταίο 24ωρο.

Δημοσιεύτηκε

Συνεχίζει να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα η εξάπλωση του Covid-19 στη χώρα μας και αυτό φάνηκε και από την νέα ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 15 νέα κρούσματα και έναν νέο νεκρό, ο οποίος ανέβασε τον αριθμό στους 148.

Τα συνολικά κρούσματα στη χώρα είναι 2678, 33 άνθρωποι είναι διασωληνωμένοι, ενώ 85 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Διαβάστε περισσότερα...

ΕΛΛΑΔΑ

Γ. Πρίντεζης: « Οι ήρωες είναι…»

Το δικό του μήνυμα πέρασε ο παίχτης του Ολυμπιακού για τους… ήρωες που ρισκάρουν για την υγεία.

Δημοσιεύτηκε

Ο Γεώργιος Πρίντεζης είναι ένας παίχτης-σύμβολο για την ομάδα του Ολυμπιακού και αναγνωρίζει την προσπάθεια ηρώων που δεν έχουν… κάπες, αλλά δουλεύουν για να βοηθήσουν το κοινωνικό σύνολο και προσπαθούν να επιβιώσουν και να συντηρήσουν τις οικογένειές τους.

«Δεν στέλνω μήνυμα “ΜΕΝΩ ΣΠΙΤΙ”. Θα είναι κάπως ειρωνικό, γιατί εγώ έχω μεγάλο σπίτι. Ήρωες είναι εκείνοι που με δύο και τρία παιδιά μένουν σε σπίτια 40, 50 και 70 τετραγωνικών. Ήρωες είναι εκείνοι που δουλεύουν στα σούπερ μάρκετ και στα νοσοκομεία».

Πολλοί παίχτες, να σημειωθεί, ότι έχουν κάνει δωρεές για την ενίσχυση σε φάρμακα και εξοπλισμό, προκειμένου να βελτιωθεί άμεσα η κατάσταση.

Διαβάστε περισσότερα...

Επικαιρότητα

Όλα τα δεδομένα για τα ΕΠΑΛ μετά τον κορονοϊό

Γράφουν οι Παντελής Κυπριανός, καθηγητής πανεπιστημίου Πατρών και Πέτρος Τσάπες, καθηγητής ΕΠΑΛ, αιρετός (ΑΠΥΣΔΕ) Ηπείρου
για την απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει εκ νέου τα σχολεία.

Δημοσιεύτηκε

Δεν υπάρχει άνθρωπος στην Ελλάδα που να μην συμφωνήσει στη διπλή διαπίστωση. Δεν έχουμε άξια των προσδοκιών μας Τεχνική – Επαγγελματική Εκπαίδευση (ΤΕΕ). Χρειαζόμαστε καλή ΤΕΕ. Η κατάφαση της διπλής αυτής διαπίστωσης ουδόλως προήγαγε μία μακρόχρονη πολιτική επίτευξης του στόχου. Τουναντίον. Ότι πάει να γίνει θετικό κατεδαφίζεται. Αναμφισβήτητος πρωταθλητής στην κατεδάφιση η ΝΔ. Κανείς δεν ξεχνά τα πεπραγμένα της επί υπουργίας Κ. Αρβανιτόπουλου. Καταργήσεις τομέων με υψηλή ζήτηση και επαγγελματικό αντίκρισμα, διαθεσιμότητα 2.400 καθηγητών. Η κυρία Ν. Κεραμέως με το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Με ένα άρθρο, με 14 λέξεις.

Με ένα άρθρο

Με ένα άρθρο, το 51, 14 λέξεων τα ΕΠΑΛ αφανίζονται. Εν μέσω πανδημίας και μένουμε σπίτι, το άρθρο 51 του νομοσχεδίου «Αναβάθμιση της εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις προβλέπει»: «Μέγιστο όριο ηλικίας για την έγγραφή στα ημερήσια επαγγελματικά λύκεια είναι τα δεκαεπτά (17) έτη». Για να το χωνέψουμε προστίθεται στο άρθρο 52 το ηλικιακό όριο των 17 ετών για εγγραφή ή μεταγραφή στα ΕΠΑΛ. Πώς αιτιολογείται η απόφαση; Η αιτιολογική έκθεση δεν διεκδικεί δάφνες ανάλυσης. Στο άρθρο αυτό ξεπερνά κάθε όριο, σε κάνει να τσιμπιέσαι. «Με την προτεινόμενη τροποποίηση καθορίζεται μέγιστο ηλικιακό όριο για την εγγραφή στα ημερήσια ΕΠΑ.Λ., με σκοπό την αποτελεσματικότερη πρόληψη φαινομένων ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού, τα οποία παρατηρούνται ιδίως μεταξύ ανηλίκων και ανηλίκων μαθητών. Παράλληλα επιχειρείται η σταδιακή αποσυμφόρηση από σκοπιάς μαθητικού δυναμικού, των ημερήσιων ΕΠΑ.Λ., με γνώμονα τη συνολική βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας δια του εξορθολογισμού της αριθμητικής σχέσης εκπαιδευτικού και μαθητή».

Δύο εκπληκτικά επιχειρήματα. Μόνο γι αυτά ο άγνωστος συντάκτης τους θα μπορούσε να μείνει στην ιστορία της εκπαίδευσης. Σίγουρα δεν είναι κοινωνιολόγος, αυτός δεν θα μπορούσε να πει τόσο σπουδαία πράγματα. Για την πρόληψη της ενδοσχολικής βίας οι 18χρονοι δεν μπορούν να γράφονται στα ΕΠΑ.Λ. Ο 18χρονος είναι ενήλικας, ο 17χρονος ανήλικος. Η συνύπαρξη ενηλίκων με ανηλίκους γεννά ενδοσχολική βία. Αντίθετα, ο 16χρονος μπορεί να συνυπάρξει με τον 17χρονο, καθότι και οι δύο ανήλικοι, και ο 18χρονος με τον 30χρονο γιατί είναι ενήλικες. Έτσι, λοιπόν, θα λυθούν πολλά προβλήματα και το καυτό της ενδοσχολικής βίας στα ΕΠΑ.Λ. Αυτή η διαφοροποίηση δεν ισχύει στα ΓΕΛ. Να περιμένουμε και εκεί την ίδια ρύθμιση.

Η απαγόρευση εγγραφής, αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, γίνεται για να λυθεί κι ένα άλλο πρόβλημα, να βελτιωθεί η αναλογία διδασκόντων /διδασκομένων. Αυτό κι αν είναι πρωτότυπο. Δεν το είχε σκεφτεί μέχρι τώρα κανένας/καμία υπουργός. Γιατί να διοριστούν νέοι καθηγητές; Ιδού η λύση. Βέβαια, τώρα που το σκεφτόμαστε θα μπορούσε το πρόβλημα να λυθεί ακόμη πιο δραστικά: να μην επιτρέπεται καν η εγγραφή στα ΕΠΑ.Λ.

ΕΠΑ.Λ, Ιδιωτικά ΙΕΚ και μαθητείαΠριν δύο χρόνια, το 2017-2018, τα ΓΕΛ όλων των τύπων της χώρας αριθμούσαν 245.811 μαθητές. Από αυτούς ελάχιστοι έχασαν χρονιά. Την ίδια σχολική χρονιά τα ΕΠΑ.Λ αριθμούσαν 67.019 μαθητές. 29.976 ήταν 16 και 17 χρονών, γεννημένοι το 2002 και το 2001. 18.967 ήταν 18χρονοι και 18.076 παραπάνω. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο Κεραμέως μόνο οι πρώτοι, 29.976, και κάποιοι 18χρονοι, λιγότεροι από τους μισούς, θα μπορούσαν να παραμείνουν στα ΕΠΑ.Λ.. 35 με 38.000 από τους 67.019, δηλαδή λίγο παραπάνω από τους μισούς.

Δεν ξέρουμε αν έτσι μειωθεί η ενδοσχολική βία. Σίγουρα θα βελτιωθεί η αναλογία εκπαιδευτικών/μαθητών χωρίς να προσληφθούν για πολλά χρόνια τα πολλά επόμενα χρόνια. Τι θα απογίνουν οι 30.000 μαθητές των ΕΠΑ.Λ.; Θα πηγαίνουν στα Εσπερινά; Σε πολλές περιφερειακές ενότητες (νομούς) δεν υπάρχουν. Στις υπόλοιπες είναι ελάχιστα και στις μεγάλες πόλεις. Μπορεί ένας 17χρονος ή 18χρονος να κάνει κάθε μέρα πάνω από 50 και 100 χιλιόμετρα;

Σημαίνει αυτό ότι πολλά από τα παιδιά αυτά οδηγούνται εκτός σχολείου; Δεν υπάρχουν ιδιωτικά ΙΕΚ; Υπάρχουν. Ψηφίζεται κοτζάμ νομοσχέδιο για να στραφούν τα παιδιά αυτά σε ιδιωτικές εκπαιδευτικές δομές; Τα παιδιά αυτά, αγόρια στην πλειονότητά τους, προέρχονται κατά τεκμήριο από φτωχές οικογένειες. Άρα μόνο ορισμένοι μπορούν να πληρώσουν δίδακτρα. Μένουν συνεπώς εκτός εκπαίδευσης; Δεν θέλουμε να κάνουμε εικασίες αλλά έχουμε την αίσθηση ότι τα παιδιά αυτά οδηγούνται σε ένα δρόμο διαφορετικό από το σημερινό. Προβάλλει ανάγλυφα η προοπτική της μαθητείας βγαλμένης από τα παλιά. Μαθητεία σε κάθε είδους επιχείρηση, με όρους ευνοϊκούς γι αυτές, κοντά στο σπίτι αν χρειαστεί.

Χωρίς απολύσεις συνεπώς, όχι όπως στην εποχή του Κ. Αρβανιτόπουλου, το κυβερνών κόμμα μπορεί να πετύχει πολλούς στόχους: δεν σπουδάζουν όλοι, δεν προσλαμβάνονται νέοι καθηγητές, το σχολείο δεν έρχεται απλά στην αγορά εργασίας, την υπηρετεί, και, τέλος, μένει ευχαριστημένος και ο ΣΕΒ που χρόνια διαλαλεί ότι η ελληνική εκπαίδευση δεν προσαρμόζεται στις ανάγκες της αγοράς.

Διαβάστε περισσότερα...

Like us on Facebook !

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ

Advertisement

Ενδιαφέροντα