Connect with us

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Εθνική: Από τον Πολίτη στον Πιτίνο

Τον τελευταίο καιρό με όλα αυτά που συμβαίνουν η Εθνική ομάδα παρότι έχουμε διαρκείς δράση απ’ όλα τα πρωταθλήματα, έχει επιστρέψει στο προσκήνιο με φόντο το Προολυμπιακό τουρνουά τον προσεχές Ιούνιο.

Δημοσιεύτηκε

Το Jumpshot.gr παρουσιάζει όλους τους ανθρώπου που ανέλαβαν την τεχνική ηγεσία της «επίσημης αγαπημένης» από την μεγάλη επιτυχία του 1987 και έκτοτε. Συνολικά από το 1983 όταν ανέλαβε ο Κώστας Πολίτης, από αυτήν την θέση έχουν περάσει 13 άνθρωποι, όπου έχουν συνδέσει το όνομά τους με την Εθνική είτε λόγω επιτυχιών, είτε λόγω αποτυχιών.

Η αρχή της περιήγησης ξεκινά από την Γαλλία το 1983 και φτάνει να προμηνύει το Προολυμπιακό τουρνουά της Βικτορίας το Καλοκαίρι του 2020.

  1. Κώστας Πολίτης (1983-87)
Αποτέλεσμα εικόνας για κωστας πολιτης εθνικη"

Ο Κώστας Πολίτης μπορεί να μην έχει φτάσει στην μεγαλύτερη επιτυχία της «γαλανόλευκης», ωστόσο ήταν αυτός που ξεκίνησε το μπάσκετ στην Ελλάδα. Εξαιτίας αυτού και των Γιαννάκη, Γκάλη, Καμπούρη κτλπ. στο Ευρωμπάσκετ του 87′ όταν η Ελλάδα κατέκτησε το πρώτο της μετάλλιο και μάλιστα το χρυσό, μία ολόκληρη χώρα άρχισε να ασχολείται με το μπάσκετ. Μια παράδοση που κρατάει μέχρι και σήμερα.

Ωστόσο, η ιστορία του Πολίτη με τον πάγκο της Εθνικής δεν ξεκίνησε το 1987. Ξεκίνησε στο Ευρωμπάσκετ στην Γαλλία το 1983 όταν η Ελλάδα είχε βγει προτελευταία έχοντας κερδίσει μονάχα την Σουηδία, η οποία κατέκτησε την τελευταία θέση. Η επόμενη αποστολή του εμβληματικού προπονητή της Εθνικής ήταν το 1986 στο Παγκόσμιο της Ισπανίας που η Ελλάδα βγήκε 10η, ενώ η τελευταία του δουλειά ήταν το 1987 με τον προαναφερθέν θρίαμβο.

2. Ευθύμης Κιουμουρτζόγλου (1989-93)

Ο Κιουρμουτζόγλου ήταν ένας από τους πιο πιστούς στην Εθνική αφού καθοδήγησε την ομάδα αυτήν σε τέσσερα τουρνουά (3 Ευρωμπάσκετ, 1 Μουντομπάσκετ). Η πρώτη του εμπειρία με την «επίσημη αγαπημένη» ήταν και η πιο επιτυχημένη, όταν και η Ελλάδα βγήκε δεύτερη στο Ευρωμπάσκετ της Γιουγκοσλαβίας το 1989. Μία χρονιά μετά στο Παγκόσμιο που έγινε στην Αργεντινή, η Εθνική κατάφερε να καταλάβει την 6η θέση έχοντας αποκλείσει την οικοδέσποινα από την διεκδίκηση της 5ης θέσης.

Το επόμενο Ευρωμπάσκετ στην γειτονική Ιταλία το 1991 δεν ήταν ένα καλό τουρνουά για την Ελλάδα, καθώς μπορεί κατάφερε να τερματίσει 5η αλλά στο θεσμό εκείνη την χρονιά συμμετείχαν μονάχα 8 ομάδες. Τελευταία αποστολή του Ευθύμη Κιουρμουτζόγλου ήταν στην Γερμανία όπου η Ελλάδα έχασε για λίγο μια θέση στο βάθρο όντας 4η στην τελική κατάταξη στην Ευρώπη.

3. Μάκης Δενδρινός (1994-96)

Αποτέλεσμα εικόνας για Μάκης Δενδρινός εθνικη"

Το κοντέρ για τον Δενδρινό άρχισε να μετρά από το 1994 στον Καναδά όταν η Ελλάδα έφτασε στην 4η θέση στον κόσμο. Επόμενη και πιο σημαντική αποστολή του Έλληνα τεχνικού ήταν το 1995, όταν το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα λαμβάνει χώρα στο ΟΑΚΑ επιστρέφοντας στην Ελλάδα μετά το αξέχαστο καλοκαίρι του 1987. Ωστόσο, σε αυτό το τουρνουά η Ελλάδα αρκέστηκε με την 4η θέση, καθώς αποκλείστηκε μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης, Σερβία.

Επόμενη και τελευταία δουλεία του Μάκη Δενδρινού στον γαλανόλευκο πάγκο ήταν το 1996 στην Ατλάντα στο πλαίσιο του Ολυμπιακού τουρνουά. Αυτή ήταν η μόλις δεύτερη παρουσία της Ελλάδας σε Ολυμπιάδα, με την πρώτη να ήταν το μακρινό 1952 στην Φιλανδία. Στην Ατλάντα ο Δενδρινός και οι παίχτες του τερμάτισαν 5οι μετά την ήττα της Ελλάδας από την Λιθουανία στα νοκ-άουτ.

4. Παναγιώτης Γιαννάκης (1997-99, 2004-08)

Αποτέλεσμα εικόνας για Παναγιώτης Γιαννάκης προπονητης εθνικη"

Η μεγαλύτερη φιγούρα της Εθνικής μέχρι και σήμερα είναι αδιαμφισβίτητα ο Παναγιώτης Γιαννάκης, που μετά το έπος του 87′ επιστρέφει στην Εθνική το 1997 αυτήν την φορά ως προπονητής. Η πορεία του «Δράκου» με την ιδιότητα του τεχνικού στην Εθνική ξεκινά με πάρα πολλές φιλοδοξίες από το Ευρωμπάσκετ στην Ισπανία το 97′ όταν και η Ελλάδα κατέκτησε την 4η θέση. Επόμενος και τελευταίος σταθμός στην πρώτη θητεία του Γιαννάκη με την Εθνική είναι το Ευρωμπάσκετ στην Ελλάδα το 1998 όταν και όλοι περιμένουν το χρυσό με τον Γιαννάκη στον πάγκο. Εν τέλει η Εθνική έφτασε μέχρι την 4η θέση κλείνοντας έτσι ο πρώτος κύκλος του προπονητή Γιαννάκη με την Εθνική.

Ο «Δράκος» επιστρέφει το 2004 ξανά στην Ελλάδα για την 3η Ολυμπιάδα της Εθνικής αυτήν την φορά όμως στην Αθήνα. Ωστόσο, η Εθνική παρέμεινε 5η , αφού αποκλείστηκε από την μετέπειτα Ολυμπιονίκη Αργεντινή. Το 2005 για το Ευρωμπάσκετ η Εθνική ταξιδεύει στην Σερβία, όπου με εντυπωσιακές εμφανίσεις φτάνει στον ημιτελικό με την Γαλλία και με το σουτ του Δημήτρη Διαμαντίδη πήρε την πρόκριση στον τελικό για διαλύσει την Γερμανία και να κατακτήσει το δεύτερο χρύσο Ευρωπαϊκό της μετάλλιο, ξανά με παρόν τον Παναγιώτη Γιαννάκη.

Το 2006 στην Ιαπωνία έρχεται η μεγαλύτερη στιγμή έως τώρα για την Εθνική που κέρδισε τις πανίσχυρες ΗΠΑ στα ημιτελικά, για να χάσει από την Ισπανία στον τελικό και να καταταγεί 2η σε ολόκληρο τον κόσμο. Το 2007 αρχίζει ωστόσο η πτώση της Ελλάδας που στο Ευρωμπάσκετ στην Ισπανία κατέλαβε την 4η θέσει αφού αποκλείστηκε για μία ακόμη φορά από την οικοδέσποινα. Τελευταία παρουσία του Γιαννάκη με την Εθνική ήταν ένα χρόνο αργότερα στην Ολυμπιάδα της Κίνας όταν και η Ελλάδα βγήκε 5η.

5. Κώστας Πετρόπουλος (1999-2001)

Αποτέλεσμα εικόνας για Κώστας Πετρόπουλος εθνικη"

Επιστρέφουμε στο 1999 όπου στο μεσοδιάστημα των δύο θητειών του Γιαννάκη υπήρξε ο Κώστας Πετρόπουλος. Ένας προπονητής που δεν είχε καμία σχέση με την επιτυχία αφού σε δύο Ευρωμπάσκετ το 1999 στην Γαλλία και το 2001 στην Τουρκία, η Ελλάδα τερμάτισε 16η και 11η αντίστοιχα, ενώ στα τουρνουά αυτά στο σύνολό τους οι ομάδες ήταν 16.

6. Γιάννης Ιωαννίδης (2003)

Αποτέλεσμα εικόνας για Γιάννης Ιωαννίδης εθνικη"

Και πάλι στο μεσοδιάστημα των θητειών του Γιαννάκη, ένας πρώην προπονητής του στον Άρη ανάλαβε την τεχνική ηγεσία της Εθνικής, ο πάντα αμφιλεγόμενος Γιάννης Ιωαννίδης. Ο ιστορικός αυτός Έλληνας προπονητής ήταν γνωστός στην Ελλάδα για τον έντονο χαρακτήρα του, αλλά και για τις επιτυχίες του με αρκετούς Ελληνικούς συλλόγους. Επίσης, ο Ιωαννίδης είχε αναλάβει και παλαιότερα την Εθνική το 1981 στο Ευρωμπάσκετ της Πράγας όπου και καταλάβαμε την 9η θέση, με την ελληνική ομάδα να βρίσκεται σε φάση αναδιοργάνωσης ακόμα.

Στην δεύτερη θητεία του σε ένα Ευρωμπάσκετ πάλι το 2003 στην Σουηδία, η Ελλάδα έφτασε στην 5η θέση της τελικής κατάταξης.

7. Γιόνας Καζλάουσκας (2009-10)

Η πρόσληψη του Λιθουανού τεχνικού δίχασε την κοινή γνώμη καθώς εκτός από ξένος είχε διατελέσει και προπονητής στο Ολυμπιακό για τρία χρόνια. Ο Γιόνας Καζλάουσκας ήταν ο δεύτερος ξένος προπονητής στην ιστορία της Εθνικής μετά τον Ρίτσαρντ Ντιουξάιρ το 1979. Ωστόσο, η πρώτη κιόλας αποστολή του Καζλάουσκας για το Ευρωπαϊκό του 2009 στην Πολωνία συνοδεύτηκε με μετάλλιο, αφού η Εθνική παρά τις πολλαπλές απουσίες που είχε εκείνη την περίοδο κατάφερε και νίκησε την Σλοβενία 57-56 στον δραματικό μικρό τελικό κατακτώντας την τρίτη θέση.

Μια χρόνια αργότερα στο Παγκόσμιο της Τουρκίας η Ελλάδα έχασε για ακόμη μία φορά από τον κακό της δαίμονα, την Ισπανία και κατετάγη μόλις 11η στον κόσμο.

8. Ηλίας Ζούρος (2011)

Αποτέλεσμα εικόνας για Ηλίας Ζούρος εθνικη"

Από τον πάγκο της Εθνικής πέρασε μία χρονιά και ο «γυρολόγος» Ηλίας Ζούρος. Ανέλαβε για μονάχα ένα τουρνουά, στο Ευρωμπάσκετ του 2011 στην Λιθουανία. Εκεί η Ελλάδα χωρίς κάποια ιδιαίτερη πορεία κατετάγη 6η αφού έχασε στον τελικό για την 5η θέση από την οικοδέσποινα Λιθουανία.

9. Αντρέα Τρινκιέρι (2013)

Αποτέλεσμα εικόνας για Αντρέα Τρινκέρι εθνικη"

Για το Ιταλό δεν υπάρχουν και πολλά να πει κάποιος αφου σε μονάχα ένα Ευρωμπάσκετ το 2013 στην Σλοβενία η Εθνική μας πέρασε σχεδόν απαρατήρητη βγαίνοντας 11η ανάμεσα σε 24 ομάδες στο τουρνουά. Το μόνο καλό που κρατάμε από αυτό το Ευρωμπάσκετ, ήταν η νίκη μετά από πολλά χρόνια κόντρα στην Ισπανία στην δεύτερη φάση των ομίλων.

10. Φώτης Κατσικάρης (2014-15)

Αποτέλεσμα εικόνας για φώτης κατσικάρης εθνικη"

Παρότι δεν έζησε για πολύ καιρό την Εθνική, ο Κατσικάρης έχει να λέει πολλές εμπειρίες από αυτό του το πέρασμα. Η όλα ξεκίνησαν στην Ισπανία το 2014 για το Παγκόσμιο, καθώς η Εθνική θα είχε για πρώτη φορά στο δυναμικό της των εν δυνάμει All Star του NBA, Γιάννη Αντετοκούνμπο. Αυτομάτως λοιπόν οι στόχοι τις Εθνικής αυξάνονταν κατακόρυφα. Με μια άκρως επιτυχημένη πορεία στους ομίλους δίχως κίτρινο φύλλο, η Εθνική περνάει στους «16» για να αποκλειστεί από την Σερβία και να εγκαταλείψει πρόωρα την Ισπανία όντας 9η.

Έναν χρόνο αργότερα στο Ευρωμπάσκετ της Γαλλίας η Ελλάδα κατεβάζει την πιο ισχυρή της ομάδα την τελευταία δεκαετία και έχει βλέψεις ακόμη και για το χρυσό. Με Σπανούλη και Αντετοκούνμπο στην σύνθεση όλοι ανυπομονούν για το αποτέλεσμα. Και πάλι στον όμιλο η Εθνική σαρώνει με το απόλυτο, ενώ κερδίζει και το Βέλγιο στο πρώτο νοκ-άουτ. Ωστόσο, η χαρά τελειώνει απότομα, όταν για ακόμη μία φορά η Ισπανία αποκλείει την Ελλάδα, με την Εθνική να τερματίζει εν τέλει 5η.

11. Κώστας Μίσσας (2017)

Αποτέλεσμα εικόνας για Κώστας Μίσσας εθνικη"

Ένα πολύ γρήγορο πέρασμα από τον πάγκο της Εθνικής έκανε και ο Κώστας Μίσσας, αφού εκείνο το διάστημα δεν δεχόταν κανείς την δουλειά αυτήν. Ο Έλληνας τεχνικός ανέλαβε την προσπάθεια της Ελλάδας για το Ευρωμπάσκετ το 2017, όπου θα ξεκινούσε από το Ελσίνκι της Φιλανδίας και η τελική φάση θα γινόταν στην Κωνσταντινούπολη.

Η Εθνική ξεκίνησε με τον χειρότερο τρόπο αυτό το τουρνουά και κατετάγη 4η στον όμιλο. Παρ’ όλα αυτά κατάφερε να ταξιδέψει στην Τουρκία όπου αρχικά νίκησε την Λιθουανία και εν συνεχεία αποκλείστηκε από την Ρωσία, για να τερματίσει εν τέλει 8η. Παρότι τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν καλά στην αρχή, το τουρνουά αυτό τελείωσε με θετικό τρόπο.

12. Θανάσης Σκουρτόπουλος (2019)

Αποτέλεσμα εικόνας για Θανάσης Σκουρτόπουλος εθνικη"

Η παρουσία του Θανάση Σκουρτόπουλου στην «επίσημη αγαπημένη» θα μείνει αξέχαστη κυρίως για όλα όσα πέτυχε στα προκριματικά για το Παγκόσμιο της Κίνας, αφού η Εθνική μέτρησε μονάχα μία ήττα σε 12 παιχνίδια.

Ο Σκουρτόπουλος διατέλεσε προπονητής της Ελλάδας και στο Παγκόσμιο του 2019 που σημαδεύτηκε από την επιστροφή του Γιάννη Αντετοκούνμπο στην Εθνική. Στην Κίνα τα πράγματα δεν πήγαν καλά, αφού μια ήττα έκπληξη από την Βραζιλία ήταν αρκετή από το να στερήσει την πρόκριση απ’ την Ελλάδα για τους «8» καλύτερους του κόσμου.

13. Ρικ Πιτίνο (2020-…)

Αποτέλεσμα εικόνας για ρικ πιτίνο εθνική"

Μετά από 7 χρόνια η ΕΟΚ εμπιστεύεται και πάλι την «συνταγή» του ξένου προπονητή, με αυτήν την φορά να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον Αμερικάνο, Ρικ Πιτίνο για να μπορέσει να βρει τον τρόπο να συνδυάσει το ταλέντο του Γιάννη με την υπόλοιπη ομάδα, για να επιστρέψει η Εθνική στα μετάλλια

Διαβάστε περισσότερα...
Πατήστε για σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

BASKET LEAGUE

Γιάννης Σιδηροηλίας: Φτιαγμένος από σίδερο και με στόχο την καθιέρωση

Το Jumpshot σας συστήνει τον Γιάννη Σιδηροηλία, τον 18χρονο παίκτη του Άρη που έχει ήδη προλάβει να αφήσει θετικές εντυπώσεις με τις εμφανίσεις του και έχει κάνει τον κόσμο της ομάδας να συζητάει αρκετά το όνομά του.

Δημοσιεύτηκε

Πρόκειται για ένα παιδί που μόλις πριν από λίγο καιρό έκλεισε τα 18 του χρόνια. Το ντεμπούτο του στην Basket League το έκανε την 2η αγωνιστική στο Ιβανόφειο κόντρα στον Ηρακλή, ενώ στις 26 Οκτωβρίου πέτυχε επτά πόντους στην εκτός έδρας αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό. Ο ύψους 1.96 γκάρντ του Άρη μπορεί να αγωνιστεί στις περισσότερες από τις περιφερειακές θέσεις και αυτό τον καθιστά ένα χρήσιμο «εργαλείο» για οποιονδήποτε προπονητή.

Πρότυπο του ο Γκάλης

Μεγαλωμένος στην Θεσσαλονίκη ο Σιδηροηλίας δεν θα μπορούσε να έχει διαφορετικό ίνδαλμα πέρα από τον Νίκο Γκάλη, τον οποίο δεν πρόλαβε φυσικά να δει ενώ αγωνιζόταν, αλλά οι ιστορίες που άκουσε για τον Θρύλο Νικ, ήταν αρκετές. Βεζένκοφ και Μποχωρίδης ήταν δύο ακόμα παίκτες του Άρη που ο έφηβος τότε Σιδηροηλίας, θαύμαζε και εκτιμούσε πολύ. Η μοίρα, ή μάλλον καλύτερα, η σκληρή δουλειά τον έφεραν να είναι συμπαίκτης με τον Μποχωρίδη εδώ και λίγο καιρό.

Ο Σιδηροηλίας αποτελεί έναν παίκτη βγαλμένο από τα σπλάχνα της ομάδας και ως εκ τούτου, συνιστά ένα σημαντικό πρότζεκτ για τον Άρη. Το 2008 ήταν η πρώτη του χρονιά στις ακαδημίες του συλλόγου και οι άνθρωποι των «κιτρινόμαυρων» μιλούν για ένα παιδί που ξεχώριζε από την πρώτη στιγμή. Ο 18χρονος γκάρντ, έχει κατακτήσει τρία πρωταθλήματα αγωνιζόμενος στα τμήματα υποδομής του Άρη, ενώ συμμετείχε δύο φορές στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων.

Το Πανελλήνιο Εφήβων που τον γέμισε αυτοπεποίθηση

Το Πανελλήνιο πέρυσι στην Ελευθερούπολη αποτέλεσε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να διακριθεί και δεν την άφησε να περάσει ανεκμετάλλευτη. Ο Σιδηροηλίας είχε 19.6 πόντους, δέκα ριμπάουντ και τέσσερις ασίστ σε πέντε παιχνίδια κόντρα σε Ολυμπιακό, Περιστέρι, Ασπίδα Ξάνθης, Κολοσσό και Προμηθέα, βοηθώντας τον Άρη να κατακτήσει την τρίτη θέση.

Στον Άρη γνώριζαν από καιρό τις δυνατότητες του, ωστόσο χάρη στις καλές του εμφανίσεις τράβηξε πάνω του το ενδιαφέρον. Ταυτόχρονα αναδείχθηκε ως δεύτερος σκόρερ του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος, μόλις έναν πόντο πίσω από τον συμπαίκτη του, Κουρτίδη, πρώτος στα ριμπάουντ με πενήντα, καθώς και πρώτος στα κλεψίματα με 13. Οι πολύ μεστές του εμφανίσεις είχαν ως αποτέλεσμα να αποτελέσει τον πρώτο παίκτη στην αξιολόγηση/ranking του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Εφήβων.

Εκεί, έδειξε μερικές από τις πολλές πτυχές του ταλέντου του. Παίκτης με καλή τεχνική που είναι αρκετά αποτελεσματικός στο 1 με 1 και αρκετά καλός στη μετάβαση/ transition. Ο Έλληνας διεθνής με τις μικρές εθνικές ομάδες έχει γρήγορα πόδια, μεγάλο διασκελισμό και μπορεί να διασχίσει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα το παρκέ. Το σπουδαιότερο; Ο παίκτης του Άρη είναι αριστερόχειρας και ως εκ τούτου προτιμάει να επιτεθεί μέσω αριστερών λέι απ! Αν ο αντίπαλος του δώσει τον αριστερό διάδρομο εκείνος βρίσκει τον τρόπο να το εκμεταλλευτεί.

Πλέον επαγγελματίας

Ο 18χρονος άσος υπέγραψε πρόσφατα το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με τους «κιτρινόμαυρους» έως το 2024. Ακολούθως πραγματοποίησε το πρώτο του παιχνίδι ως επαγγελματίας απέναντι στο Περιστέρι. Ο Σιδηροηλίας ρίχτηκε στο παρκέ στο τελευταίο λεπτό της δεύτερης περιόδου και όχι μόνο απέδωσε σημαντικά στην άμυνα, αλλά πέτυχε ένα δύσκολο coast to coast καλάθι στην εκπνοή του πρώτου ημιχρόνου. Τα μόλις 38 δευτερόλεπτα που αγωνίστηκε στο παιχνίδι θα αυξηθούν σίγουρα στη συνέχεια του πρωταθλήματος, εάν συνεχίζει να διαχειρίζεται τις καταστάσεις όπως τώρα. Δηλαδή σαν πραγματικός επαγγελματίας που δείχνει ότι είναι.

Δημήτρης Μπουσβάρος: «Έχει όλα τα φόντα να τα καταφέρει»

Ο Δημήτρης Μπουσβάρος αποτέλεσε τον προπονητή του Σιδηροηλία στο εφηβικό του Άρη και μίλησε στο Jumpshot για τις δυνατότητές του, τον σοβαρό χαρακτήρα που παρουσιάζει εκτός γηπέδου και τον σκληρό του χαρακτήρα εντός γηπέδου.

Βουλγαρόπουλος, Σιδηροηλίας, Κουρτίδης, Βλάσιος, Νετζήπογλου και Πάνος Καλαϊτζάκης ήταν οι παίκτες που αναδείχθηκαν μέσω του κ. Μπουσβάρου και αγωνίστηκαν στην πρώτη ομάδα του Άρη. Ο Φλιώνης είναι ακόμα ένας παίκτης ο οποίος συνεργάστηκε με τον Δημήτρη Μπουσβάρο στην πρώτη χρονιά του Έλληνα προπονητή στο εφηβικό. Συνεπώς η άποψη του για τον Σιδηροηλία έχει μεγάλη βαρύτητα. Η συνέντευξή μας, αναλυτικά:

-Ποιος είναι ο Γιάννης Σιδηροηλίας; Τι παιδί είναι και ποιος ο χαρακτήρας του;

«Ο Γιάννης είναι πραγματικά ένα παιδί διαφορετικό μέσα στο γήπεδο και διαφορετικό έξω από το γήπεδο. Έξω από το γήπεδο είναι ένα πάρα πολύ καλό παιδί και σοβαρό. Μέσα στο γήπεδο είναι ένας πιο σκληρός άνθρωπος, πιο αφοσιωμένος σε αυτό που θέλει να κάνει. Πιστεύω πως έχει τον καλώς εννοούμενο εγωισμό, να πιστεύει στον εαυτό του και να μην τα παρατάει όταν τα πράγματα δεν του έρχονται όπως τα θέλει».

-Ποιες είναι οι δυνατότητες του και πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει έχοντας ως απαραίτητη προϋπόθεση την σκληρή δουλειά και την υγεία του;

«Αυτό είναι αρκετά δύσκολο να το προβλέψεις. Πιστεύω πως το ταβάνι είναι σχετικό αν σταθεί λίγο τυχερός στο να μπορέσει να βρει χώρο και αυτοπεποίθηση μέσα σε μία ομάδα. Πιστεύω δηλαδή πως μπορεί να γίνει ένας πάρα πολύ καλός παίκτης. Έχει τα φόντα να τα καταφέρει όπως και άλλα παιδιά εννοείται. Έχει καλό μυαλό με την έννοια πως είναι αφοσιωμένος στην δουλειά του. Αν και αντιμετώπισε κάποιες δυσκολίες έχει ξεκινήσει αρκετά καλά. Μπασκετικά και σαν παίκτης έχει καλά προσόντα. Είναι ένα παιδί κοντά στα δύο μέτρα, 1.96, μπορεί να υποστηρίξει όλες τις περιφερειακές θέσεις, έχει μακριά άκρα και είναι καλός στο 1vs1. Το σουτ χρειάζεται δουλειά, αλλά εάν έχει αυτοπεποίθηση βρίσκεται σε καλό επίπεδο. Πιστεύω πως διαθέτει ένα καλό πακέτο και είναι ένα παιδί που ξεχώριζε από μικρός».

-Ποιες είναι οι αδυναμίες του τις οποίες οφείλει να βελτιώσει;

«Οι αδυναμίες είναι κάτι το σχετικό. Όλοι οι παίκτες έχουν κάποια καλά και κάποια κακά στοιχεία. Συνήθως πληρώνονται για τα καλά. Το θέμα είναι να κάνουν τα καλά καλύτερα και τα μέτρια υποφερτά. Νομίζω πως ο Γιάννης πρέπει να γίνει σίγουρα πιο αθλητικός. Αυτά που έκανε στο εφηβικό και τις μικρότερες κατηγορίες πρέπει να τα βάλει στο παιχνίδι του και στο αντρικό. Εκεί είναι λίγο δύσκολα γιατί πρωταγωνιστές είναι οι ξένοι. Θέλει συνεπώς υπομονή. Ο Γιάννης έπαιζε στη θέση «4» σε μερικά παιχνίδια στο εφηβικό και αυτό ήταν κάτι που δεν του άρεσε. Ωστόσο, έδειξε υπομονή και αυτό του βγήκε σε καλό. Αυτό που πρέπει όμως να φτιάξει πρώτα απ’ όλα είναι η αθλητικότητά του».

Ο Σιδηροηλίας θα επιδιώξει την καθιέρωση του στην ομάδα του Άρη. Αυτό θα γίνει με πολύ κόπο και δουλειά, κάτι που κάνει ήδη άλλωστε, καθώς δουλεύει σκληρά όχι μόνο στις προπονήσεις, αλλά και σε κάθε διακοπή πρωταθλήματος. Ο άσος των «κιτρινόμαυρων» οφείλει να καλύψει κάποιες από τις αδυναμίες του, όπως την αθλητικότητα του, ενώ δείχνοντας υπομονή και επαγγελματισμό θα πάρει δεδομένα περισσότερες ευκαιρίες την τρέχουσα σεζόν.

Διαβάστε περισσότερα...

Α1 ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Φάρος Κερατσινίου: Από το ζενίθ στο ναδίρ

Από τον «παράδεισο» στην κόλαση βρέθηκε ο Φάρος Κερατσινίου που από τους τελικούς της Α1 μπάσκετ γυναικών πλέον ψάχνεται για να επιστρέψει ξανά στην κανονικότητα.

Δημοσιεύτηκε

Την αγωνιστική περίοδο 2011-12 μια νέα κατάκτηση του Πρωταθλήματος της Α’ Κατηγορίας Γυναικών της Ε.Σ.ΚΑ. Νότιας Αττικής είχε σαν αποτέλεσμα την επιστροφή του Φάρου στα εθνικά πρωταθλήματα.Το τέλος της κανονικής περιόδου βρήκε το σύλλογο στην 1η θέση της βαθμολογικής κατάταξης, επιτρέποντάς του να διαγωνιστεί με πλεονέκτημα έδρας στα Play-offs.

Εκεί κλήθηκε αρχικά να αντιμετωπίσει την ομάδα που κατετάγη στην 8η θέση, την Ελευθερία Μοσχάτου, θέλοντας δύο νίκες για να περάσει στους Ημιτελικούς.Η ομάδα του Κερατσινίου πέτυχε δύο διαδοχικά θετικά αποτελέσματα, με σκορ 53-39 και 24-53, πετυχαίνοντας εύκολα το σκοπό της.Στις δύο νίκες κρίθηκε και η σειρά των Ημιτελικών όπου ο Φάρος ήρθε αντιμέτωπος με τον Ατρόμητο-Ηρακλή Πειραιώς. Και πάλι ο Φάρος πέρασε αήττητος με τα σκορ να διαμορφώνονται σε 43-33 και 63-39.Η σειρά των τελικών διεξήχθη μεταξύ του Φάρου Κερατσινίου και του Προφήτη Ηλία Πειραιά, με τον πρώτο να έχει πλεονέκτημα έδρας, και τον τίτλο να κρίνεται στις δύο νίκες.

Στον πρώτο αγώνα ο Προφήτης Ηλίας πέτυχε εκτός έδρας νίκη με 67-58 στο Κερατσίνι σπάζοντας το πλεονέκτημα έδρας του αντιπάλου.Μολαταύτα ο Φάρος ισοφάρισε τη σειρά στην έδρα του Προφήτη Ηλία με 51-42 διεκδικώντας τη διεξαγωγή τρίτου παιχνιδιού στην έδρα του.Στον καθοριστικό αγώνα που διεξήχθη στο γήπεδο «Παντελής Νικολαΐδης» ο Φάρος επικράτησε στην παράταση με σκορ 50-48 (42-42 η κανονική διάρκεια) κερδίζοντας μαζί με το Πρωτάθλημα και το εισιτήριο ανόδου στην Α2 Εθνική Κατηγορία.Προπονητής του συλλόγου τη χρονιά αυτή ήταν ο Κώστας Μελέτης, ο οποίος ανανέωσε το συμβόλαιό του και για την επόμενη χρονιά.

Η επόμενη αγωνιστική περίοδος 2012-13 είχε οργανωτικές ιδιομορφίες για την Α2 Εθνική γιατί βρισκόταν σε εξέλιξη αναδιάρθρωση των κατηγοριών. Ο Φάρος Κερατσινίου εντάχθηκε σε όμιλο 10 συλλόγων από τη Νότια Ελλάδα συγκεντρώνοντας 3 νίκες και 15 ήττες.Στην τελική κατάταξη βρέθηκε στην 9η και προτελευταία θέση με συνέπεια να υποβιβαστεί ξανά στις τοπικές κατηγορίες της Ε.Σ.ΚΑ.Ν.Α. Στα πλαίσια του θεσμού του Κυπέλλου Ελλάδος, στον οποίο επέτρεψε μετά από 15 χρόνια, ο σύλλογος αποκλείστηκε κατά την 1η Αγωνιστική της Α’ Φάσης όταν γνώρισε την ήττα από τη Φ.Ε.Α. με σκορ 72-45.

Τη χρονιά 2013-14 η ομάδα του Κερατσινίου αγωνίστηκε για άλλη μια φορά στο Πρωτάθλημα της Α’ Κατηγορίας Γυναικών της Ε.Σ.ΚΑ. Νότιας Αττικής στο οποίο δήλωσαν συμμετοχή 17 ομάδες. Το σωματείο ολοκλήρωσε τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις στο τέλος της κανονικής περιόδου, έχοντας συλλέξει στη Β’ Φάση 3 νίκες και 11 ήττες.Η κατάληψη της 7ης θέση της βαθμολογίας άφησε την ομάδα εκτός Play-offs, όπου συμμετείχαν τη χρονιά αυτή μόνο οι 4 πρώτες ομάδες αντί για 8 όπως ίσχυε παλαιότερα.Τη χρονιά αυτή καθήκοντα προπονητή άσκησε και ο Βασίλης Τυράσκης, ο οποίος παρέμεινε στο σύλλογο και αργότερα ως βοηθός του Γιώργου Λειβάδη.

Την επόμενη περίοδο 2014-15 συνεχίστηκε η πορεία της ομάδας στο τοπικό πρωτάθλημα με βελτίωση της αγωνιστικής της κατάστασης. Όταν ολοκληρώθηκε η κανονική περίοδος ο Φάρος βρισκόταν στην 4η θέση του βαθμολογικού πίνακα, έχοντας εξασφαλίσει μία θέση στα Play-offs με μειονέκτημα έδρας.Εκεί διασταυρώθηκε με τον πρωτοπόρο της κανονικής περιόδου Προφήτη Ηλία, ο οποίος επικράτησε μάλιστα και στον πρώτο μεταξύ τους αγώνα με σκορ 41-36.Στη συνέχεια, ωστόσο, παρά τη δυσμενή θέση που βρέθηκε, ο Φάρος πέτυχε δύο διαδοχικές νίκες (60-46, 50-52) και εξασφάλισε ενάντια στα προγνωστικά τη συμμετοχή του στους Τελικούς.Αντίπαλός του βρέθηκε ο Φοίνικας Πειραιά ο οποίος – έχοντας και το πλεονέκτημα της έδρας – κέρδισε τον πρώτο αγώνα με 59-55.Ο Φάρος, όμως, και πάλι έστειλε τη σειρά σε τρίτο παιχνίδι κερδίζοντας εντός έδρας με σκορ 66-54.Στο καθοριστικής σημασίας τελευταίο παιχνίδι, ο Φάρος σημείωσε δεύτερο απρόσμενο σπάσιμο έδρας και με το οριακό 52-55 αναδείχθηκε Πρωταθλητής.

Η πορεία προς την Α1 Εθνική (2015 – σήμερα)

Η περίοδος 2015 – 2016

Κατά την επιστροφή της στην Α2 Εθνική για την περίοδο 2015-16 η ομάδα παρουσίασε καλό αγωνιστικό πρόσωπο, καταφέρνοντας να συλλέξει 13 νίκες και 7 ήττες. Μετά την ολοκλήρωση της αγωνιστικής δράσης του Ομίλου Νότου βρέθηκε στην 4η θέση σε σύνολο 11 συλλόγων, πετυχαίνοντας χωρίς προβλήματα την παραμονή της στην ίδια κατηγορία.Βάση προκήρυξης, ο Φάρος θα έπρεπε να αγωνιστεί σε μπαράζ με την Ολύμπια Λάρισας, που κατετάγη 4η στον Όμιλο Βορρά, προκειμένου να καθοριστεί η σειρά προτεραιότητας ανόδου στην Α1 Εθνική προς κάλυψη τυχόν κενών θέσεων. Μετά την αποχή της θεσσαλικής ομάδας από τον αγώνα, ο σύλλογος του Κερατσινίου κατέλαβε την άτυπη 7η θέση στο σύνολο της Α2 Εθνικής.

Κορυφαία σκόρερ για την ομάδα τη χρονιά αυτή αναδείχθηκε η Έφη Γκριτζά (243 πόντοι). Η ίδια αθλήτρια είχε την 9η καλύτερη επίδοση στο σύνολο του Ομίλου Νότου. Η έτερη αθλήτρια του συλλόγου, Ειρήνη Αθανασίου, σημείωσε περισσότερα τρίποντα από οποιαδήποτε άλλη, πάντα στον Όμιλο Νότου.

Στο θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδος ο σύλλογος ξεπέρασε στην πρεμιέρα το εμπόδιο του Παλαιού Φαλήρου εντός έδρας με σκορ 58-51.Ωστόσο, ηττήθηκε στη 2η Αγωνιστική της Α’ Φάσης εκτός έδρας από τον Ίκαρο Καλλιθέας με σκορ 68-52 και, συνεπώς, αποκλείστηκε.

Από την Α1 και τη δεύτερη θέση στην Α’ ΕΣΚΑΝΑ

Η περασμένη σεζόν,ήταν ονειρική για τον Φάρο καθώς η ομάδα έκανε εξαιρετικές εμφανίσεις και κατέκτησε τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα της Α1, ενώ έφτασε και στο final four του κυπέλλου γυναικών

Ωστόσο, λόγω των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων, η διοίκηση του Φάρου αποφάσισε να αποσύρει την ομάδα από την Α1, επιστρέφοντας στην Α’ ΕΣΚΑΝΑ, αγωνιζόμενοι κυρίως με πολύ νεαρές αθλήτριες.

Διαβάστε περισσότερα...

NBA

ΝΒΑ: Λάμψη αστέρων στο Λος Άντζελες, συνωστισμός για την κορυφή στην Δύση

Δημοσιεύτηκε

Ξεκινά σήμερα η δράση στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ και το Jumpshot.gr σας αναλύει όλες τις κινήσεις που έγιναν φέτος το καλοκαίρι, για τη δυτική περιφέρεια του κορυφαίου πρωταθλήματος στον πλανήτη (περισσότερα…)

Διαβάστε περισσότερα...

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πίσω από κάθε αθλητή υπάρχει μια χαμένη νεότητα

Δημοσιεύτηκε

Μια καθημερινότητα που ξεφεύγει από τα όρια ενός φυσιολογικού παιδιού, με πολλές υποχωρήσεις και θυσίες. Γιατί αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος της επιτυχίας στο μπάσκετ και όχι μόνο. (περισσότερα…)

Διαβάστε περισσότερα...

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Στέλλα Καλτσίδου: H ανατολή και η δύση ενός παντοτινού αστεριού

Δημοσιεύτηκε

Η σπουδαία Στέλλα Καλτσίδου ανακοίνωσε την αποχώρηση της από την ενεργό δράση και το JUMPSHOT γυρίζει το χρόνο πίσω και καταγράφει τις σημαντικότερες στιγμές από την τεράστια καριέρα ενός πραγματικού «τοτέμ» του ελληνικού γυναικείου μπάσκετ. Τα πρώτα της επαγγελματικά βήματα, οι εμπειρίες του εξωτερικού…η «υπερκούπωση», καθώς και οι πολύτιμες υπηρεσίες της στην Εθνική Ομάδα είναι τα κυριότερα στοιχεία στα οποία θα εστιάσουμε, προσπαθώντας να σκιαγραφήσουμε την καριέρα μίας τεράστιας μορφής του ελληνικού αθλητισμού.

Οι τίτλοι τέλους της Στέλλας Καλτσίδου στη σχέση της με την «πορτοκαλί θεά» έπεσαν και επίσημα, μετά την ανακοίνωση της παίκτριας, στην οποία ανακοίνωσε το τέλος της καριέρας της. Οι απανταχού φίλαθλοι του ελληνικού γυναικείου μπάσκετ δεν θα έχουν την τύχη να ξαναδούν την εκπληκτική Ελληνίδα φόργουορντ να εντυπωσιάζει το κοινό με τις επιδόσεις της. Το στίγμα της όμως αναμένεται να μείνει ανεξίτηλο για πάντα  στις περγαμηνές των πιο ένδοξων κεφαλαίων της γυναικείας καλαθοσφαίρισης.

Τα πρώτα βήματα στο χώρο του μπάσκετ

Η Στέλλα Καλτσίδου γεννήθηκε στις 12 Ιανουαρίου του 1983 στη Θεσσαλονίκη. Η…ερωτική σχέση της με το μπάσκετ ξεκίνησε, όπως ήταν λογικό, στον τοπικό Γαλαξία Θεσσαλονίκης, στου οποίου εντάχθηκε στα τμήματα υποδομής το 1993. Πέντε χρόνια αργότερα η 15χρονη πλέον Στέλλα μετακομίζει για ένα χρόνο στον Α.Μ.Σ Προποντίδας λίγο πριν ακολουθήσει το μεγάλο βήμα και η μεταγραφή της στον Ηρακλή Θεσσαλονίκης το 1999.

Την επόμενη σεζόν η Καλτσίδου μεταγράφεται στον Μέγα Αλέξανδρο, με τον οποίο φτάνει στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας το 2002.

Η καθιέρωση στις Εσπερίδες και στην Εθνική Ομάδα

Όμως το «step up» και η καθιέρωση για την ταλαντούχα φόργουορντ έμελλε να γίνει… επί αθηναϊκού εδάφους. Το 2002 η παίκτρια «κατηφορίζει» στα Νότια προάστια των Αθηνών και στον ΑΝΟ Γλυφάδας, με τον οποίο η Καλτσίδου θα κατακτήσει τον πρώτο της επαγγελματικό τίτλο, αυτόν του Κυπέλλου Ελλάδας.

Η καταξίωση είναι πλέον…μπροστά για τη νεαρή αθλήτρια. Ο ΑΝΟ Γλυφάδας την επόμενη σεζόν συγχωνεύεται με τις Εσπερίδες και η Καλτσίδου αποτελεί ένα από τα βασικά «γρανάζια» ενός σπουδαίου συνόλου της εποχής. Η Στέλλα θα συνδέσει το όνομα της με τα «χρυσά χρόνια» των Εσπερίδων, καθώς μέχρι το 2009 Καλτσίδου και Εσπερίδες θα πανηγυρίσουν 2 πρωταθλήματα και 4 κύπελλα.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα χρόνια που η σπουδαία παίχτρια αγωνιζόταν στις Εσπερίδες, φοίτησε και αποφοίτησε από τα ΤΕΦΑΑ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ταυτόχρονα με την καθιέρωση της σε συλλογικό επίπεδο, η Καλτσίδου δεν θα μπορούσε να μην καθιερωθεί και στην Εθνική Ομάδα των γυναικών. Όντας διεθνής με τις μικρές εθνικές ομάδες από το 1998, η παίκτρια πραγματοποίησε το ντεμπούτο της με την Εθνική Γυναικών το Σεπτέμβριο του 2001 στους Μεσογειακούς Αγώνες στην Τύνιδα. Τα επόμενα χρόνια η κλήση της στην αποστολή του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος ήταν συνεχής, λαμβάνοντας μέρος στο Ευρωμπάσκετ του 2007 αλλά και σε αυτό του 2009, όπου η Εθνική κατέλαβε την 5η θέση.

Το εξωτερικό, η Ευρωλίγκα και οι τίτλοι

Οι σπουδαίες επιδόσεις της διεθνούς φόργουορντ δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ασυγκίνητους τους Συλλόγους του εξωτερικού, οι οποίοι άρχισαν να εκφράζουν το ενδιαφέρον τους για το νέο αστέρι του ελληνικού μπάσκετ. Έτσι, το καλοκαίρι του 2009 η Καλτσίδου θα επιχειρήσει το μεγάλο βήμα της μεταγραφής στο εξωτερικό υπογράφοντας συμβόλαιο συνεργασίας με την γαλλική Μπρουζ Μπασκέτ.

Η Ελληνίδα φόργουορντ επιβεβαίωσε τις προσδοκίες, εντυπωσιάζοντας με τις επιδόσεις της. Την πρώτη της σεζόν στη Γαλλία η Μπρουζ κατέκτησε το Κύπελλο ενώ η Καλτσίδου αναδείχθηκε πρώτη σκόρερ της ομάδας στην Ευρωλίγκα Γυναικών. Ακολούθησαν 3 συνεχόμενα πρωταθλήματα για την Καλτσίδου και την Μπρουζ , ενώ η παρουσία της παίκτριας στην Ευρωλίγκα συνέχισε να είναι εντυπωσιακή.

Οι ατυχίες των τραυματισμών και η επιστροφή στην Ελλάδα

Η Καλτσίδου είχε εντυπωσιάσει τους Γάλλους σε τέτοιο βάθμο, ώστε όταν τον Μάρτιο του 2012 η διεθνής φόργουορντ υπέστει ρήξη χιαστών, εκείνοι έδειξαν εμπιστοσύνη στο πρόσωπο της και ανανέωσαν το συμβόλαιο της.

H παίχτρια επέστρεψε στα τέλη του 2012, αλλά η ατυχία της «χτύπησε ξανά την πόρτα», καθώς τραυματίστηκε και πάλι  στο γόνατο, μένοντας εκτός αγωνιστικής δράσης για αρκετό διάστημα.

Το 2014 η Στέλλα Καλτσίδου έκανε ένα μικρό διάλειμμα όσον αφορά την πορεία της στο γαλλικό πρωτάθλημα, παίρνοντας μεταγραφή στην τουρκική  Καισερί Κάσκι, για να ξαναγυρίσει μετά από μια σεζόν στη Γαλλία και την Ταρμπ Ζεσπ Μπιγκόρ. Τελευταία ομάδα της σπουδαίας αθλήτριας στο γαλλικό πρωτάθλημα ήταν η Βιλνέβ-ντ’Ασκ τη σεζόν 2015-2016.

Το καλοκαίρι του 2016 η έμπειρη φόργουορντ επιστρέφει στη χώρα μας για λογαριασμό του Ολυμπιακού, με τον οποίο κατέκτησε 2 συνεχόμενα νταμπλ, ενώ τελευταία ομάδα της Καλτσίδου αποτέλεσε η πολωνική Πολκοβίτσε στην οποία αγωνίστηκε την περασμένη σεζόν.

Όσον αφορά την Εθνική Ομάδα, η Στέλλα Καλτσίδου ήταν από τους βασικούς πυλώνες της επιτυχίας της Εθνικής Γυναικών το 2017, όταν και το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα κατέλαβε την 4η θέση στο Ευρωμπάσκετ της Τσεχίας. Η διεθνής φόργουορντ μέτρησε κατά μέσο όρο 13,7 πόντους στο τουρνουά.

Η σπουδαία παρακαταθήκη και η συνέχεια στους πάγκους

Η σπουδαία Ελληνίδα καλαθοσφαιρίστρια, αποχωρεί από τα παρκέ έχοντας αφήσει μία τεράστια παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Θα συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες της στο αγαπημένο της σπορ από τη θέση της προπονήτριας, αρχικά στην Εθνική Κορασίδων και στη συνέχεια στην ανδρική ομάδα του Αμαρουσίου.

Είναι σίγουρο πως το «άστρο» της Στέλλας θα συνεχίζει να λάμπει για πάντα, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι το επόμενο βήμα στην καριέρα της θα είναι απόλυτα επιτυχημένο, αφού όπως και η ίδια αναφέρει στην τελευταία της ανακοίνωση…το μπάσκετ είναι η ζωή της.

 

 

 

 

Διαβάστε περισσότερα...

EDITORIAL

VTB: Περί χρήματος (pic)

Δημοσιεύτηκε

Η Ρώσικη λίγκα είναι μία συνεχώς αναπτυσσόμενη διοργάνωση, με εκατομμύρια ευρώ να σπαταλούνται κάθε χρόνο ακόμα και για την τελευταία ομάδα της κατάταξης. Η VTB μπορεί την στιγμή που μιλάμε να είναι μία κατά κόρον τριτοκλασάτη λίγκα, αλλά με την είσοδος μιας τρίτης ομάδας της στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, πλέον την καθιστά στην πρώτη γραμμή των εθνικών Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. (περισσότερα…)

Διαβάστε περισσότερα...

BASKET LEAGUE

Ήρθαν στον “Αυτοκράτορα” και αισιοδοξούν (pics)

Δημοσιεύτηκε

Λίγες ώρες απέμειναν για την έναρξη του πρωταθλήματος της Basket League και το Jumpshot στέκεται στο ρόστερ του Άρη, ο οποίος έπειτα από δύο χρόνια ταλαιπωρίας επέστρεψε κανονικά στην μεταγραφική αγορά.

Η διοίκηση του Άρη κατάφερε να επιλύσει την δίχρονη ταλαιπωρία της ομάδας και έλυσε τα ban που της απαγόρευαν να κάνει μεταγραφικές αγορές. Η συμφωνία του συλλόγου με τον Τζένκινς σήμανε μία νέα εποχή για τον “Αυτοκράτορα” και πλέον οι εκκρεμότητες προς τους πρώην αθλητές της ομάδας έχουν διακανονιστεί. Ως εκ τούτου οι άνθρωποι του Άρη κινήθηκαν αστραπιαία και απέκτησαν έξι παίκτες την τελευταία εβδομάδα. Θα μπορέσουν άραγε να ανεβάσουν επίπεδο τον Άρη;

Μίλαν Μιλόσεβιτς:

Ο Βόσνιος αποκτήθηκε στα μέσα του Αυγούστου από τον Άρη και όπως παραδέχτηκε ο ίδιος ήταν πεπρωμένο του να έρθει στους Θεσσαλονικείς. Ο Άρης διεκδικούσε την υπογραφή του τα τελευταία τέσσερα χρόνια και ο πρώην forward του Λαυρίου θα αποτελέσει τον παίκτη βαρόμετρο στην θέση “4”. Ο 33χρονος που γνωρίζει πολύ καλά το ελληνικό πρωτάθλημα, καθώς έχει αγωνιστεί επίσης στην ΑΕΚ (2014-17) και τον Προμηθέα Πατρών (2017-18), ανυπομονεί να ζήσει την ατμόσφαιρα του Nick Gallis Hall. Την περασμένη σεζόν είχε 11.7 πόντους, 5.3 ριμπάουντ και 1.4 ασίστ με την φανέλα του Λαυρίου.

Βαγγέλης Σακελλαρίου:

Ο Σακελλαρίου θα ενισχύσει τον ελληνικό κορμό του Άρη και θα αποτελέσει έναν πολύτιμο παίκτη στο ροτέισον της ομάδας. Ο 30χρονος γκάρντ ανήκε πέρυσι στον Παναθηναϊκό, με τον οποίο αγωνίστηκε ωστόσο σε μόλις δύο παιχνίδια πρωταθλήματος. Για αυτόν τον λόγο η απόδοση του την περασμένη σεζόν δεν μπορεί να αξιολογηθεί. Βεβαίως οι εμπειρίες που έχει αποκτήσει είναι αξιοσημείωτες, έχοντας περάσει από πολλές ομάδες της Α1. Εφόσον θυμηθεί τον καλό του εαυτό και τις εμφανίσεις που πραγματοποίησε τη σεζόν 2017-18 με τον Πανιώνιο, θα προκαλέσει δεδομένα έναν ευχάριστο πονοκέφαλο στον Σούλη Μαρκόπουλο. Ο άλλοτε πρωταθλητής Ευρώπης με την Εθνική Νέων το 2009, είχε πρόπερσι 10.9 πόντους και 36.7% από τα τρίποντα, φορώντας την φανέλα του Πανιωνίου.

Τζόρτζε Γκάγκιτς:

Πρόκειται για έναν αθλητή με τρομερές δυνατότητες παίζοντας με πλάτη. Ο 29χρονος σέντερ έχει εμπειρία από την Euroleague, στην οποία έχει αγωνιστεί τις σεζόν 2012-13 και 2013-14 με την Παρτίζαν. Ο Γκάγκιτς είναι διεθνής με την Εθνική Ομάδα της Σερβίας, την οποία ενίσχυσε στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Κίνας. Ο Σέρβος θα δώσει σίγουρα δύναμη στην front line του Άρη. Στα μειονεκτήματα του περιλαμβάνονται τα πολύ κακά ποσοστά που έχει στα σουτ μέσης απόστασης, ενώ συνήθως δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στα matchup με αθλητικά πεντάρια. Πέρυσι είχε 7.9 πόντους και 3.4 ριμπάουντ με την Παρτίζαν.

Μαρτίνας Γκετσεβίτσιους:

Ο Λιθουανός είναι ένας πολύ ποιοτικός παίκτης και θα ανεβάσει επίπεδο την περιφέρεια της ομάδας. Ο Γκετσεβίτσιους είναι γνωστός για το αξιόπιστο περιφερειακό του σουτ σε ολόκληρη την καριέρα του. Μάλιστα το 2016 αναδείχθηκε καλύτερος σουτέρ πίσω από τα 6.75 στην ισπανική λίγκα, αγωνιζόμενος με την φανέλα της Σαραγόσα. Ο 29χρονος έχει πλούσιο βιογραφικό, έχει κατακτήσει δύο φορές την Euroleague με τον Ολυμπιακό (2012, 2013), ενώ ήταν επίσης μέλος της Εθνικής Ομάδας της Λιθουανίας που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο της Τουρκίας. Πλέον τίθεται στη διάθεση του Σούλη Μαρκόπουλου, ο οποίος βασίζει πολλά πάνω του.

Τζέιλεν Μόρρις:

Πρόκειται για έναν παίκτη που άπαντες στην Θεσσαλονίκη ανυπομονούν να τον δουν από κοντά. Αγωνίζεται τόσο ως γκάρντ όσο και ως φόργουορντ. Ο Αμερικανός διακρίνεται για την έκρηξη και την αθλητικότητά του και είναι ιδιαίτερα ικανός στο transition. Ο 24χρονος προτιμάει να φτάσει κοντά στο καλάθι και να σκοράρει είτε μέσω ενός καρφώματος είτε μέσω ενός λέι απ, ενώ τα τρίποντα δεν είναι από τα αγαπημένα του στοιχεία στο παιχνίδι. Ο Μόρρις δεν έγινε draft στο NBA, ωστόσο έχει αγωνιστεί εκεί σε δέκα παιχνίδια με τους Μπακς και τους Χοκς. Την περασμένη σεζόν αγωνίστηκε στη G-League με τους Wisconsin Herd, θυγατρική των Μπακς και τους Erie BayHawks, θυγατρική των Χοκς με 14.7 πόντους, 5.6 ριμπάουντ και τρεις ασίστ.

Βλάντιμιρ Ντραγκίσεβιτς:

Ο 33χρονος θα συνθέσει μαζί με τους Γκάγκιτς και Βουλγαρόπουλο την τριάδα στην θέση των σέντερ. Ο Μαυροβούνιος είναι ένας παίκτης με ποιότητα και έχει περάσει από αρκετές ομάδες μεταξύ των οποίων οι Μπούντουσνοστ, Κάχα Λαμποράλ, Ζιελόνα Γκόρα και Μπάνβιτ. Είναι ένας ακόμα παίκτης με εμπειρία Euroleague, καθώς αγωνίστηκε εκεί τη σεζόν 2013-14 με την Ζιελόνα Γκόρα. Την περσινή σεζόν αντιμετώπισε τον Άρη στον Β’ Προκριματικό Γύρο του Basketball Champions League και είχε μέσο όρο 11.9 πόντους και έξι ριμπάουντ με την Νίζνι, η οποία βρέθηκε στην ένατη θέση της ρωσικής λίγκας.

Γκάρι Τάλτον:

Ο Αμερικανός αποτελεί την τελευταία χρονικά μεταγραφή των “κιτρινόμαυρων” καθώς ανακοινώθηκε σήμερα. Ο πρώην point guard του Χολαργού και του Ρεθύμνου είναι ιδιαίτερα ικανός σκόρερ και μπορεί να απειλήσει τόσο από κοντά, όσο και με κάποιο μακρινό σουτ. Του αρέσει να σουτάρει μετά από ντρίπλα και μαζί με τον Γκετσεβίτσιους αναμένεται να δώσουν λύσεις στο επιθετικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε ο Άρης τα προηγούμενα χρόνια. Ο Τάλτον, που βοήθησε τις περασμένες σεζόν τις ομάδες του να φτάσουν στα πλέι οφ, είχε πέρυσι μέσο όρο 8.4 πόντους, 2.7 ασίστ, 2.6 ριμπάουντ και ποσοστά ευστοχίας 44.9% πίσω από τα 6.75.

*Να σημειωθεί πως και οι επτά νεοαποκτηθέντες παίκτες υπέγραψαν μονοετή συμβόλαια με τον Άρη, δηλαδή για τη σεζόν 2019-20.

Διαβάστε περισσότερα...

EDITORIAL

Ολυμπιακός: Ο Κουζμίνσκας ο έβδομος (pics)

Δημοσιεύτηκε

Πλέον ο μπασκετικός Ολυμπιακός με την έναρξη της νέας σεζόν, οδεύει προς τα 89 χρόνια ζωής. Από το 1931 στον Πειραιά έχουν βρεθεί στο σύνολό τους 92 ξένοι παίχτες. Φυσικά το μεγαλύτερο ποσοστό εξ αυτών είναι Αμερικανοί, ενώ στην δεύτερη θέση έρχονται οι Σέρβοι. Ωστόσο, ο Ολυμπιακός δείχνει να έχει αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση με μία χώρα η οποία γεωγραφικά βρίσκεται 1.915 χιλιόμετρα μακριά.Ο λόγος για την Λιθουανία που κατά καιρούς έχουν αγωνιστεί στο «Λιμάνι» μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της χώρας. (περισσότερα…)

Διαβάστε περισσότερα...

Like us on Facebook !

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ

Advertisement

Ενδιαφέροντα