Connect with us

ΕΟΚ

«Τελειώνει» τον Βασιλακόπουλο ο Αυγενάκης

Δημοσιεύτηκε

Την τελευταία του θητεία στη προεδρία της ΕΟΚ διανύει ο Γιώργος Βασιλακόπουλος, σύμφωνα με το νέο αθλητικό νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας «iefimerida.gr», η Ελληνική Κυβέρνηση είναι έτοιμη να καταθέσει προς διαβούλευση έναν νέο αθλητικό νόμο, ο οποίος αναφέρει πως το ίδιο πρόσωποο μπορεί να εκλεγεί στην θέση του Προέδρου αθλητικής ομοσπονδίας μέχρι τρεις φορές και επιπλέον ακόμα δύο σε οποιαδήποτε άλλη εκετελεστική θέση της ομοσπονδίας.

Σημαντική λεπτομέρεια είναι πως η διάταξη λαμβάνει υπόψη και θητείες που ξεκίνησαν πριν τη δημοσίευση της. Αυτό σημαίνει πως ο Γιώργος Βασιλακόπουλος δε θα μπορέσει να είναι ξανά υποψήφιος πρόεδρος στις επόμενες εκλογές της ΕΟΚ.

Αναλυτικά τα όσα αναφέρει το νέο αθλητικό νομοσχέδιο:

Α΄ ΜΕΡΟΣ

H  Σύμβαση για τη χειραγώγηση των αθλητικών αγώνων (Σύμβαση Macolin) είναι μια Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης που θέτει ένα πλαίσιο συνεργασίας για την αποτροπή του φαινομένου της χειραγώγησης των αγώνων που συνδέεται ευθέως και με το στοίχημα. Υπογράφηκε το 2014 (η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που υπέγραψε) αλλά δεν έχει κυρωθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Μέχρι στιγμής έχει κυρωθεί από Πορτογαλία, Ιταλία, Ελβετία, Νορβηγία, Μολδαβία, Ουκρανία και τέθηκε σε ισχύ 1/9/2019.

Η εν λόγω σύμβαση έχει στόχο την πρόληψη, εξιχνίαση και τιμωρία της χειραγώγησης των αθλητικών αγώνων, καθώς και την ενίσχυση της ανταλλαγής πληροφοριών και της εσωτερικής και διεθνούς συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων κρατικών αρχών και των αθλητικών οργανώσεων και διοργανωτών αθλητικών στοιχημάτων.

Έχοντας επίγνωση του χαρακτήρα της απειλής που προκαλείται από τη χειραγώγηση των αγώνων και των πολλαπλών κοινωνικών επιπτώσεων και της συνακόλουθης βίας στους αγωνιστικούς χώρους, η Ελληνική Κυβέρνηση δείχνει ιδιαίτερη αποφασιστικότητα και την πολιτική βούληση για μηδενική ανοχή απέναντι σε θέματα manipulation και match fixing.

Β΄ ΜΕΡΟΣ

Οι διατάξεις του Β΄ Μέρους του σ/ν είναι αφιερωμένες στην καταπολέμηση της βίας. Πιο συγκεκριμένα προβλέπουν τη δυνατότητα διενέργειας δειγματοληπτικών ελέγχων στους κατόχους εισιτηρίων εντός και εκτός των αθλητικών εγκαταστάσεων. Έτσι, καθίσταται ευχερέστερη η ταυτοποίηση και ο εντοπισμός των εμπλεκομένων σε πράξεις βίας, εντός και εκτός των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Επανεισάγεται στην έννομή τάξη μας, προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, η διάταξη που δίνει τη δυνατότητα συλλογής, επεξεργασίας και αξιοποίησης, στο πλαίσιο της ποινικής διαδικασίας, του υλικού και των δεδομένων που καταγράφονται με οποιοδήποτε τεχνικό μέσο, το οποίο χειρίζεται στέλεχος της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε κάθε ποινικώς ενδιαφέρουσα πράξη, που τελείται εντός και εκτός των αθλητικών εγκαταστάσεων, να διακριβώνεται, να ελέγχεται και εν τέλει να τιμωρείται με την προσήκουσα ποινή.

Επισημαίνεται ότι με τον ίδιο τρόπο αξιοποιείται ιδιωτικό οπτικοακουστικό υλικό και τηλεοπτικό υλικό ως αποδεικτικό μέσο τέλεσης αξιόποινης πράξης.

Επεκτείνονται τα τοπικά και χρονικά όρια εφαρμογής των ποινικών διατάξεων του άρθρου 41ΣΤ του ν. 2725/1999 για την εφαρμογή και σε πράξεις αθλητικής βίας που έχουν αμιγώς οπαδικά κίνητρα και τελούνται σε χρόνο και τόπο μη συνδεόμενους με κάποια αθλητική εκδήλωση, π.χ. βίαια γεγονότα που λαμβάνουν χώρα εντός ή εκτός των λεσχών φιλάθλων, συγκεντρώσεις και πορείες οπαδών μακριά από αθλητικές εγκαταστάσεις και σε ημέρες που δεν έχει προγραμματισθεί η διεξαγωγή κάποιου αγώνα, «ραντεβού» οπαδών σε ανοικτούς χώρους που καταλήγουν σε μεταξύ τους συμπλοκές κ.λπ.

Παράλληλα διευκολύνεται η ενεργοποίηση των ήδη ισχυουσών διατάξεων του αθλητικού νόμου περί πειθαρχικών κυρώσεων, προστίμων και περιοριστικών όρων, περί λεσχών, οργανωμένων οπαδών και η δημιουργία μητρώου φιλάθλων των ομάδων, σε συνδυασμό με την ταχεία εκδίκαση των συγκεκριμένων ποινικών υποθέσεων.

Γ΄ ΜΕΡΟΣ

Διευκολύνεται η οργανωτική στελέχωση των αγώνων μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Επιπλέον, προβλέπεται η δυνατότητα έγκρισης της νομιμότητας των κανονισμών των αθλητικών ομοσπονδιών, προβλέπονται συγκεκριμένες προθεσμίες για τη συμμόρφωση των ομοσπονδιών με τις υποδείξεις του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού.

Για λόγους ασφάλειας δικαίου αλλά και για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του νόμου και μετά τις γενικευμένες αντιδράσεις της αθλητικής κοινότητας αναστέλλεται η ισχύς των ρυθμίσεων για τις αρχαιρεσίες των αθλητικών φορέων, όπως προβλέπονται στον ν. 4603/2019, προκειμένου να υπάρξει διαβούλευση στο πλαίσιο του νέου αθλητικού νόμου με τους αρμόδιους φορείς, ώστε να επιτευχθεί η επεξεργασία ενός αναθεωρημένου νομοθετικού πλαισίου που θα ρυθμίζει τις αρχαιρεσίες των κατά περίπτωση αθλητικών φορέων.

Με τις προτεινόμενες διατάξεις εξακολουθεί να υπάρχει περιορισμός στις θητείες των μελών των διοικητικών συμβουλίων των αθλητικών ομοσπονδιών, όμως διευρύνεται αρκετά το δικαίωμα συμμετοχής τους στις διοικήσεις των ομοσπονδιών, καθώς προβλέπεται ότι το ίδιο πρόσωπο μπορεί να εκλεγεί τρεις (3) φορές Πρόεδρος αθλητικής ομοσπονδίας και επιπλέον δύο (2) φορές σε οποιαδήποτε άλλη εκτελεστική θέση της ομοσπονδίας. Με την παρούσα, για την εφαρμογή του περιορισμού της ανωτέρω διάταξης λαμβάνονται υπόψη ΚΑΙ θητείες που ξεκίνησαν πριν από τη δημοσίευση του παρόντος.

Ως προς το Καυταντζόγλειο Εθνικό Στάδιο Θεσσαλονίκης, η προτεινόμενη ρύθμιση λύνει τη σύγχυση ως προς την αρμοδιότητα του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού να αντικαθιστά τα μέλη της Επιτροπής με απόφασή του, ακόμη και προτού λήξει η θητεία τους.

Δ΄ΜΕΡΟΣ

Οι διατάξεις του αθλητικού νόμου ν. 2725/99 προσαρμόζονται στις νέες διατάξεις περί ανωνύμων εταιρειών του ν.4548/18.

Διαβάστε περισσότερα...
Πατήστε για σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΛΛΑΔΑ

Κύπελλο Γυναικών: Το πρόγραμμα της προημιτελικής φάσης

Ανακοίνωσε το πρόγραμμα της προημιτελικής φάσης του Κυπέλλου Γυναικών η ΕΟΚ.

Δημοσιεύτηκε

Η ΕΟΚ ανακοίνωσε την ημερομηνία που θα διεξαχθούν οι προημιτελικοί του Κυπέλλου Γυναικών:

Αναλυτικά το πρόγραμμα (29/12):

Α’ Ηλιούπολης 12:00 Ηλιούπολη-Εσπερίδες

Χανίων 12:00 ΟΑ Χανίων-Ελευθερία Μοσχάτου

Επταπυργίου 13:00 Παναθλητικός-Παναθηναϊκός

Αγ. Δημητρίου (Π) 16:45 Δάφνη Αγ. Δημητρίου-Ολυμπιακός

Διαβάστε περισσότερα...

ΕΛΛΑΔΑ

Ο Λιόλιος για υποψήφιος πρόεδρος της ΕΟΚ

Την απόφαση να κατέβει υποψήφιος πρόεδρος της ΕΟΚ φαίνεται να έχει πάρει ο Βαγγέλης Λιόλιος σύμφωνα με το Sport24.

Δημοσιεύτηκε

Ο ισχυρός άνδρας του Προμηθέα Πατρών σύντομα αναμένεται να επισημοποιήσει την υποψηφιότητα του στις εκλογές της Ομοσπονδίας.

Άλλωστε από την ημέρα που ψηφίστηκε ο νέος νόμος, η υπάρχουσα διοίκηση της ΕΟΚ δεν πληρεί τις προϋποθέσεις για να ανανεώσει τη θητεία της, αν και ο Γιώργος Βασιλακόπουλος δήλωσε ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος.

Ο Βαγγέλης Λιόλιος έχει το δικό του όραμα για το μπάσκετ και σύντομα αναμένεται να καταθέσει το πρόγραμμα του και τις θέσεις του.

Αν το πλάνο του προχωρήσει και ψηφιστεί το Σεπτέμβρη, ο Βαγγέλης Λιόλιος θέλει να βρεθεί στην προεδρία της ΕΟΚ έχοντας και τη στήριξη της κυβέρνησης όπως αναφέρει το Sport24. Μέχρι τις εκλογές της Ομοσπονδίας μπορεί να αλλάξουν πολλά και να υπάρξουν και άλλες υποψηφιότητες ωστόσο ο Βαγγέλης Λιόλιος έχει το δικό του πλάνο.

Διαβάστε περισσότερα...

ΑΝΔΡΩΝ

Στην Κρήτη ο τελικός Κυπέλλου ανδρών,στην Πάτρα η Εθνική ομάδα

Στα “Δύο Αοράκια” θα πραγματοποιηθεί ο τελικός του Κυπέλλου, ενώ η Εθνική ομάδα θα αγωνιστεί στην Πάτρα για τα προκριματικά του Eurobasket 2021.

Δημοσιεύτηκε

Για μια ακόμα χρονιά ο τελικός του Κυπέλλου θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη και τα «Δύο Αοράκια» όπως ανακοίνωσε η ΕΟΚ. Η Ομοσπονδία παράλληλα ανακοίνωσε πως η Εθνική ομάδα θα δώσει τους αγώνες των προκριματικών του Eurobasket 2021 στην Πάτρα και το «Δημήτρης Τόφαλος».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΟΚ:

«Τις έδρες του τελικού κυπέλλου της αγωνιστικής περιόδου 2019-20, αλλά και του πρώτου προκριματικού αγώνα της Εθνικής Ανδρών για το Ευρωμπάσκετ 2021 επέλεξε σήμερα η εκτελεστική επιτροπή της ΕΟΚ.

Το κύπελλο θα διεξαχθεί την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου στα “Δύο Αοράκια” στο Ηράκλειο Κρήτης, ενώ στις 21 Φεβρουαρίου η Εθνική Ανδρών θα υποδεχθεί την Βουλγαρία στο κλειστό “Δ. Τόφαλος” της Πάτρας».

Διαβάστε περισσότερα...

ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

Προσφυγή στο ΣτΕ ο Βασιλακόπουλος

Την δική του κίνηση προκειμένου να προστατεύσει την θέση του ως πρόεδρος της ΕΟΚ, πραγματοποίησε ο Γιώργος Βασιλακόπουλος, ο οποίος προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ώστε να χαρακτηριστεί ως αντισυνταγματικό το νέο αθλητικό νομοσχέδιο.

Δημοσιεύτηκε

Στην αντεπίθεση πέρασε ο Γιώργος Βασιλακόπουλος, ο οποίος προσέφυγε στο ΣτΕ ενάντια του νέου αθλητικού νομοσχεδίου, που υπερψηφίστηκε την Παρασκευή (14/11). Ο νέος νόμος προβλέπει το όριο της ηλικίας των 71 ετών για την ανάληψη της προεδρίας των ομοσπονδιών.

Ο νόμος αυτός θα έχει ισχύ μετά το Σεπτέμβριο του 2020 και έτσι ο νυν πρόεδρος της ΕΟΚ οφείλει να παραδώσει την σκυτάλη της ηγεσίας της ομοσπονδίας. Πάντως, η ΕΟΚ δεν σκοπεύει να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια κι ετοιμάζεται να κλιμακώσει τις αντιδράσεις της.

Στόχος της κίνησης αυτής είναι να κριθεί ο νόμος αντισυνταγματικός και να μην τεθεί εν τέλει σε ισχύ και να παραμείνει έτσι ο Γιώργος Βασιλακόπουλος στην ηγεσία της ΕΟΚ.

Διαβάστε περισσότερα...

ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Εθνική γυναικών: Ξεκίνησε η προετοιμασία ενόψει των «παραθύρων»

Την πρώτη της προπόνηση πραγματοποίησε η Εθνική γυναικών στο ΟΑΚΑ.

Δημοσιεύτηκε

Η επίσημη ιστοσελίδα της ΕΟΚ αναλυτικά αναφέρει:

«Ένα νέο ξεκίνημα φιλοδοξεί να κάνει η Εθνική Γυναικών, η οποία άρχισε σήμερα το πρωί την προετοιμασία της στο ΟΑΚΑ ενόψει των «παραθύρων» για τα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ του 2021.

Η Ελλάδα συμμετέχει στον Α’ Όμιλο και θα έχει αντίπαλους τις Σλοβενία, Ισλανδία και Βουλγαρία.

Έχοντας πολλά νέα πρόσωπα στη σύνθεσή της, η Εθνική Ομάδα σε αυτή τη φάση των αγώνων θα αντιμετωπίσει κατά σειρά Σλοβενία (14/11) και Ισλανδία (17/11).

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Βασίλης Μασλαρινός έκανε λόγο για το ξεκίνημα μιας νέας προσπάθειας και στάθηκε στο γεγονός ότι οι μέρες της προετοιμασίας είναι λίγες. «Είναι το ξεκίνημα μιας νέας προσπάθειας. Προσπαθούμε να συνδυάσουμε την εμπειρία κάποιων κοριτσιών από την προηγούμενη φουρνιά με τις νέες που έρχονται από τις μικρότερες εθνικές. Υπάρχει μεγάλη διάθεση από τις αθλήτριες και το σταφ. Εύχομαι να έχουμε υγεία πάνω απ’ όλα και να ετοιμάσουμε μια ομάδα ανταγωνιστική για τα δεδομένα που υπάρχουν. Χρόνος σίγουρα δεν υπάρχει. Θα κοιτάξουμε διαχειριστούμε τον ρυθμό που έχουν οι αθλήτριες από τις ομάδες τους και να τον μεταφέρουμε στην Εθνική. Το μόνο που σκεφτόμαστε είναι να ετοιμάσουμε όσο γίνεται καλύτερα την ομάδα για τον πρώτο αγώνα, αυτόν με τη Σλοβενία. Ξεκινάμε τις υποχρεώσεις μας απέναντι στο φαβορί του ομίλου και θα προσπαθήσουμε να παρουσιαστούμε όσο γίνεται καλύτεροι».

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Βασίλης Μασλαρινός κάλεσε τις παρακάτω αθλήτριες:

Κατερίνα Σωτηρίου     1.86  03.01.1984         3-4    Ολυμπιακός

Άρτεμις Σπανού 1.86  01.01.1993         4-5 CCC Polkowice (Πολωνία)

Άννα Σπυριδοπούλου 1.84  02.11.1988         3-4    Ολυμπιακός

Αγγελική Νικολοπούλου      1.76  02.05.1991 1      Ολυμπιακός

Τζάκι Γέμελος     1.83 22.11.1988           2-3    Ολυμπιακός

Πηνελόπη Παυλοπούλου 1.70      03.03.1996         1 Ολυμπιακός

Άννα Νίκη Σταμολάμπρου   1.70  26.08.1995 1 Ολυμπιακός

Βίκυ Καραμπάτσα 1.89        10.07.1996         4        Flippo Baskets BG 74 (Γερμανία)

Ιωάννα Χατζηλεοντή  1.87  05.01.2002         4       Ηλιούπολη

Ρένια Καρλάφτη 1.82  08.06.1998         3       ΠΑΟΚ

Βασιλική Λούκα 1.92  06.07.1996         5 Ολυμπιακός

Ιωάννα Δίελα 1.82  02.06.1990         3       Παναθηναϊκός

Έλενα Μποσγανά        1.88  4.12.2003            2-3    Κρόνος Αγ. Δημ.

Διονυσία Αλεξανδρή 1.65    24.10.198  1       Ελευθερία Μοσχάτου

Γρηγορία Πατεράκη    1.86  28.12.1993         4       Εσπερίδες

Δανάη Παπαδοπούλου 1.92 18.11.2003 5 Αστέρας Ιπποδρομίου»

Διαβάστε περισσότερα...

ΕΛΛΑΔΑ

Συλλυπητήρια ανακοίνωση από ΕΟΚ και ACB στον Μπουρούση

Τα συλλυπητήρια τους εξέφρασαν ΕΟΚ και ACB στον Γιάννη Μπουρούση για την απώλεια του πατέρα του.

Δημοσιεύτηκε

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΟΚ αναφέρει:

«Τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΟΚ και προσωπικά ο πρόεδρος Γιώργος Βασιλακόπουλος, εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στον αρχηγό της Εθνικής ομάδας Γιάννη Μπουρούση, στην μητέρα του και στα αδέλφια του για την απώλεια του αγαπημένου τους συζύγου και πατέρα Σωτήρη. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει».

Συλλυπητήρια ανακοίνωση εξέδωσε και η Ισπανική λίγκα:

«Ο πατέρας του Γιάννη Μπουρούση, σέντερ της Γκραν Κανάρια έφυγε από τη ζωή. Η ACB θέλει να εκφράσει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια σε όλους τους οικείους και τους φίλους του, εκφράζοντας τη στήριξη της σε αυτές τις δύσκολες στιγμές » .

Διαβάστε περισσότερα...

Εθνική Ανδρών

Τα λόγια του Γιαννακόπουλου για τον Πιτίνο

Για την παντρειά του Ρικ Πιτίνο με την Εθνική Ελλάδος σχολίασε ο μεγαλομέτοχος της ΚΑΕ Παναθηναϊκού και πρώην συνεργάτης του Πιτίνο, Δημήτρης Γιαννακόπουλος

Δημοσιεύτηκε

Λίγες ώρες μετά την επισημοποίηση της συμφωνίας ανάμεσα σε Γιώργο Βασιλακόπουλο και Ρικ Πιτίνο για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Εθνικής Ανδρών με φόντο το Προολυμπιακό Τουρνουά και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος συνεχάρη δημόσια την Ομοσπονδία για το γεγονός.

Στάθηκε στην υπερηφάνεια που αισθάνονται όλοι για το γεγονός πως ο Ρικ Πιτίνο θα ηγηθεί της προσπάθειας του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, ενώ επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη επιβεβαιώνει πως «Το ελληνικό μπάσκετ βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο».

Αναλυτικά τα λόγια του Δ. Γιαννακόπουλου: «Συγχαρητήρια στην ΕΟΚ για τη συμφωνία της με τον Θρύλο του μπάσκετ, Ρικ Πιτίνο. Είμαστε πολύ περήφανοι ως Παναθηναϊκοί αλλά και ως Έλληνες για την επιτυχία αυτή. Ευχόμαστε τα καλύτερα. Η συμφωνία αυτή είναι άλλη μια απόδειξη, η οποία έρχεται να προστεθεί σε ένα πολύ ωραίο και κόσμιο πρωτάθλημα γεμάτο υγεία, ότι το ελληνικό μπάσκετ βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο».

Διαβάστε περισσότερα...

ΑΝΔΡΩΝ

Την Δευτέρα (11/11) η παρουσίαση του Πιτίνο

Δημοσιεύτηκε

Ο Ρικ Πιτίνο είναι και επίσημα ο νέος τεχνικός της Εθνικής ομάδας με την ΕΟΚ να ανακοινώνει ότι η συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του έμπειρου κόουτς θα πραγματοποιηθεί την Δεύτερα (11/11) στις 12:00.

(περισσότερα…)

Διαβάστε περισσότερα...

Like us on Facebook !

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ

Advertisement

Ενδιαφέροντα