Connect with us

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ

4+1 τρόποι πρόληψης της ρήξης πρόσθιου χιαστού

Δημοσιεύτηκε

O Αχιλλέας Τσιρογιάννης γράφει 4+1 τρόπους για τη πρόληψη της ρήξης πρόσθιου χιαστού.

Σύμφωνα με στατιστικές μελέτες ο πιο συχνός τραυματισμός στο μπάσκετ είναι το διάστρεμμα της ποδοκνηνικής. Τα τελευταία χρόνια όμως βλέπουμε (δυστυχώς) πολύ συχνά και ρήξεις πρόσθιου χιαστού. Έτσι λοιπόν με αφορμή τους τραυματισμούς των Ντεμάρκους Κάζινς και Γιάννη Αθηναίου, θα εκμεταλλευτούμε αυτή την αρνητική συγκυρία για να παρουσιάσουμε τρόπους πρόληψης της ρήξης πρόσθιου χιαστού συνδέσμου.

Αρχικά θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι όλα τα παρακάτω απλά μειώνουν τον κίνδυνο του τραυματισμού και δεν τον αποτρέπουν. Επίσης το άρθρο δεν θα παρουσιάσει συγκεκριμένες ασκήσεις καθώς, αφενός ο κάθε αθλητής έχει συγκεκριμένα ελλείμματα και χαρακτηριστικά που είναι καθοριστικά για τον σχεδιασμό του ασκησιολόγιου και αφετέρου η φυσικοθεραπεία δεν επικεντρώνεται σε μεμονωμένες ασκήσεις αλλά σε λειτουργικές ασκήσεις μιμητικές του αθλήματος που προκύπτουν μετά απο αξιολόγηση του κάθε αθλητή ξεχωριστά.

1. Ενδυνάμωση τετρακέφαλων και ισχιοκνημιαίων

Στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν μιλάμε τόσο για απλή ενδυνάμωση (όπως π.χ. μετά από κάποιον τραυματισμό) αλλά για ενδυνάμωση σε τέτοιο βαθμό και με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ τετρακέφαλου και ισχιοκνημιαίων αλλά και ελαχιστοποίηση της διαφοράς μεταξύ δεξιού και αριστερού κάτω άκρου σε τιμές κάτω του 15%.

2. Πλειομετρικές ασκήσεις και ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας και αλλαγής κατεύθυνσης

Οι πλειομετρικές ασκήσεις εμπεριέχουν διπλή διαδοχική προσγείωση (και μάλιστα χωρίς να ασκούνται στροφικές δυνάμεις στο γόνατο) και βοηθούν, πέρα απο την ενδυνάμωση των κύριων μυών, στην ενδυνάμωση σταθεροποιών μυών του κάτω άκρου, αλλά είναι και ένα εργαλείο που βοηθάει στην εκμάθηση της σωστής προσγείωσης.

Από την άλλη οι ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας αυξάνουν την πληροφόρηση που δέχεται ο εγκέφαλος για την θέση και την κατάσταση των διαφόρων ανατομικών κατασκευών που συμμετέχουν στην άσκηση βοηθώντας έτσι την πρόληψη πιθανού τραυματισμού. Ομοίως ένα πρόγραμμα ασκήσεων αλλαγής κατεύθυνσης με προοδευτικά αυξανόμενη ταχύτητα και δυσκολία, θα βοηθήσει τους μύες του αθλητή να προσαρμόζονται καλύτερα και σε αντίστοιχες περιπτώσεις κατά τη διάρκεια του αγώνα.

3. Επαρκής προθέρμανση και διατάσεις

Οι διατάσεις (ειδικά στις μεγάλες μυϊκές ομάδες όπως ο τετρακέφαλος) πρέπει να είναι στατικές, να διαρκούν πανω απο 20-30 δευτερόλεπτα και το αίσθημα που πρέπει να έχει αυτός που τις εκτελεί είναι να νιώθει “τράβηγμα” χωρίς την παρουσία πόνου. Επίσης πέρα από κάποια σουτ και lay-up είναι πολύ σημαντικό οι αθλητές πριν τον αγώνα να ξεκινήσουν με τρέξιμο μέτριας έντασης.

4. Κατάλληλα υποδήματα ή/και κατασκευή ειδικών πάτων

Τα κατάλληλα υποδήματα είναι κάτι που εύκολα κάνεις μπορεί να σκεφτεί. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις όπου αθλητές εμφανίζουν ανατομικές δυσμορφίες στο γόνατο (π.χ. ραιβότητα, βλαισότητα κ.ά) καθώς και δυσμορφίες στην ποδοκνηνική και το ισχίο (που επηρεάζουν έμμεσα το γόνατο). Έτσι μετά από αξιολόγηση του φυσικοθερεπευτή και την εκτέλεση πελματογραφήματος διαπιστώνεται αν χρειάζεται να κατασκευαστούν ειδικοί πάτοι που να φέρνουν τις αρθρώσεις σε πιο ουδέτερες θέσεις και σε πιο ομοιόμορφη κατανομή των φορτίων που δέχονται.

Τέλος, πέραν των αμιγώς φυσικοθεραπευτικών, μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνη A και C καθώς και σε πρωτεΐνες και βιταμίνες του συμπλέγματος B βοηθούν στην πιο ομαλή λειτουργία των συνδέσμων, αλλά και των τενόντων.

 

Διαβάστε περισσότερα...
Advertisement
Πατήστε για σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

BASKETBALL

Ανυσυχία στους Ατλάντα Χόκς για Τρε Γιάνγκ

Ανυσυχία στους κύκλους των Ατλάντα Χόκς, όσον αφορά τον Τρε Γιανγκ.

Δημοσιεύτηκε

Ανυσυχία στους κύκλους των Ατλάντα Χόκς, όσον αφορά τον Τρε Γιανγκ.

Ο νεαρός γκαρντ, ο οποίος αποτελεί βασική προσθήκη στο All Star Game, χτύπησε στον δεξιό του αστράγαλο στο ματς με τους Ντάλας Μάβερικς και υπάρχει ανησυχία για το μέγεθος της ζημιάς, αφού πονούσε αρκετά.

Ως τώρα ο Γιανγκ μετρά 29 πόντους, 9 ασίστ και 4,6 ριμπάουντ ανά ματς.

Διαβάστε περισσότερα...

BASKETBALL

Επιστροφή στο γήπεδο για Σχίζα

Ακριβώς μισό μήνα, μετά την απουσία του στα πλαίσια ανάρρωσης, ο Σταύρος Σχίζας επέστρεψε σήμερα για πρώτη φορά στο γήπεδο παραμένοντας εκτός πληρώματος με τον Κολοσσό.

Δημοσιεύτηκε

Ακριβώς μισό μήνα, μετά την απουσία του στα πλαίσια ανάρρωσης, ο Σταύρος Σχίζας επέστρεψε σήμερα για πρώτη φορά στο γήπεδο παραμένοντας εκτός πληρώματος με τον Κολοσσό.

Ωστόσο, έβγαλε ατομικό πρόγραμμα και μετά τη διακοπή, θα είναι διαθέσιμος στην όμαδα του ΠΑΟΚ.

Η όμαδα του ΠΑΟΚ σχολίασε θετικά την έξελιξη αυτή:

«Στην πρώτη, από τις δύο προπονήσεις που προλαβαίνει η ομάδα ενόψει του αγώνα με τον Κολοσσό, συμμετείχαν όλοι οι παίκτες, εκτός των Καραμανώλη και Σχίζα που ακολούθησαν ατομικό πρόγραμμα.»

«Ο Καραμανώλης αισθάνεται ενοχλήσεις στο μεγάλο δάχτυλο του δεξιού του ποδιού, ενώ ο Σχίζας, μπήκε για πρώτη φορά στο γήπεδο, μετά τον τραυματισμό του στον αγώνα με τη Dijon, έστω και για ατομικό πρόγραμμα.»

Διαβάστε περισσότερα...

BASKETBALL

Σχίζας: «Μου λείπει πολύ το μπάσκετ και η ομάδα μου»

Ο Σταύρος Σχίζας, κατέγραψε τις σκέψεις του όσον αφορά τον τραυματισμό του και την απουσία του από την αγωνιστική δράση, ενώ τόνισε ότι του λείπει το μπάσκετ και η ομάδα του. Ταυτόχρονα δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον κόσμο αλλά και τους συμπαίκτες του για τη στήριξη.

Δημοσιεύτηκε

Ο Σταύρος Σχίζας, σε ανάρτηση του στο blog του στον ΕΣΑΚΕ, αναφέρθηκε στον τραυματισμό του και την απουσία του από την αγωνιστική δράση, ενώ τόνισε ότι του λείπει το μπάσκετ και η ομάδα του. Ταυτόχρονα δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον κόσμο αλλά και τους συμπαίκτες του για τη στήριξη.

Το blog του στον ΕΣΑΚΕ:

Γεια σας φίλοι μου,

Είναι πολύ άσχημο να μην μπορείς να βοηθήσεις. Να βλέπεις την προσπάθεια των συμπαικτών σου από την τηλεόραση, αλλά να μην μπορείς να κάνεις κάτι για αυτούς. Να μην μπορείς να πας στο γήπεδο. Να βοηθήσεις έστω και ψυχολογικά, αν και τα παιδιά, έκαναν κάτι απίστευτο.

Δεν έχω λόγια για να περιγράψω τα συναισθήματά μου όταν είδα όλη την ομάδα με μπλουζάκια που έγραφαν το όνομά μου. Με συγκίνησαν πολύ και τους ευχαριστώ, όπως και όλο τον κόσμο για τα μηνύματά του.

Ακόμη δεν θυμάμαι τίποτα. Μόνο ότι έγινα αλλαγή στο τρίτο δεκάλεπτο και μετά ότι ξύπνησα στο νοσοκομείο. Είμαι καλύτερα, πήγα και δύο φορές στο γήπεδο, είδα λίγο προπόνηση κι ελπίζω ότι όλα θα πάνε καλά και την επόμενη εβδομάδα θα μπορέσω να ξεκινήσω και να είμαι έτοιμος για το παιχνίδι με τον Κολοσσό.

Μου λείπει πολύ το μπάσκετ και η ομάδα μου, αλλά τουλάχιστον βρήκα λίγο χρόνο για την οικογένειά μου και μπορώ να δω περισσότερο την κόρη μου. Είχε και κάτι καλό όλο αυτό που συνέβη.

Διαβάστε περισσότερα...

BASKETBALL

Ημιτελής προπόνηση για Παπαγιάννη

Ημιτελής, έμεινε η προπόνηση για τον Παπαγιάννη, λόγω ενοχλήσεων στον ώμο, απόρροια χτυπήματος, από την αναμέτρηση με την Βιλερμπάν.

Δημοσιεύτηκε

Ημιτελής, έμεινε η προπόνηση για τον Παπαγιάννη, λόγω ενοχλήσεων στον ώμο, απόρροια χτυπήματος, από την αναμέτρηση με την Βιλερμπάν.

Οι εξετάσεις, στις οποίες υπεβλήθη είναι καθαρές, γεγονός που αυτόματα αφαιρεί κάθε ανησυχία από το τεχνικό επιτελείο του Παναθηναϊκού.

Εκτός έμεινε και ο Νίκος Παππάς, που αντιμετωπίζει ακόμα πόνους στον αριστερό του ώμο. 

Πέραν των 2 αυτών παικτών, ο Ρικ Πιτίνο δεν αντιμετώπισε άλλα προβλήματα ενώ καταστρώνει τα πλάνα του για το ματς με τον ΠΑΟΚ.
 

Διαβάστε περισσότερα...

BASKET LEAGUE

Επιτυχημένη επέμβαση για τον Άλεξ Ντέιβις (pic)

Σε επιτυχημένη επέμβαση ανάταξης και συρραφής στον παράμεσο του αριστερού χεριού του υπεβλήθη σήμερα ο Άλεξ Ντέιβις

Δημοσιεύτηκε

Σε επιτυχημένη επέμβαση ανάταξης και συρραφής στον παράμεσο του αριστερού χεριού του υπεβλήθη σήμερα ο Άλεξ Ντέιβις στο «Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο» από τον Ιατρό Κωνσταντίνο Μανώλογλου, παρουσία του φυσικοθεραπευτή Σπύρου Μυλωνά και του team μάνατζερ Αλέξανδρου Αναστασιάδη. Ο φόργουορντ του Ηρακλή τραυματίστηκε στον χθεσινό αγώνα στο Ρέθυμνο και διεκομίσθηκε το βράδυ στο νοσοκομείο, όπου σήμερα έγινε η επέμβαση.

Υποβλήθηκε σε ακτινολογικό έλεγχο όπου επιβεβαιώθηκε η απουσία κατάγματος και στη συνέχεια υποβλήθηκε σε χειρουργικό καθαρισμό του τραύματος και συρραφή του αρθρικού θύλακος. Τοποθετήθηκε νάρθηκας και ο αθλητής πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο αργά το απόγευμα. Από την Τρίτη θα δοκιμάσει να προπονηθεί και ως εκ τούτου η συμμετοχή του στον αγώνα με τη Λάρισα, με νάρθηκα στο δάκτυλο ούτως ή άλλως, κρίνεται αμφίβολη.

Η προετοιμασία της ομάδας θα ξεκινήσει αύριο το απόγευμα, όπως αναμένεται να ξεκινήσει και η προπώληση των εισιτηρίων του αγώνα του Σαββάτου με την Λάρισα, στα πλαίσια της 17η αγωνιστικής του πρωταθλήματος.

Διαβάστε περισσότερα...

BASKET LEAGUE

Απλή κάκωση, τελικά για τον Παπαπέτρου

Ο αγώνας μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Προμηθέα Πατρών σημαδεύτηκε από τον τραυματισμό του Ιωάννη Παπαπέτρου.

Δημοσιεύτηκε

Ο αγώνας μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Προμηθέα Πατρών σημαδεύτηκε από τον τραυματισμό του Ιωάννη Παπαπέτρου.

Ο ίδιος αποχώρησε από το παιχνίδι με τον Προμηθέα στο τρίτο λεπτό της αναμέτρησης, καθώς τραυματίστηκε ξανά στο ίδιο σημείο που είχε τραυματιστεί στο ματς με την Ζαλγκίρις, δηλαδή στον αντίχειρα του αριστερού χεριού.

Η πρώτη διάγνωση κάνει λόγο για κάκωση, με τον Έλληνα φόργουρντ να υποβάλλεται αύριο εξετάσεις, ώστε να διαγνωστεί επακριβώς το μέγεθος του προβλήματος, παρόλα αυτά, οι έως τώρα ενδείξεις δεν προκαλούν ανησυχία .

Διαβάστε περισσότερα...

BASKETBALL

Σε ενεργό δράση ξανά, ο Αθηναίου; (video)

Έξι μήνες μετά τη ρήξη χιαστού ο Γιάννης Αθηναίου, φαίνεται, να μπαίνει σε ρυθμούς προπόνησης.

Δημοσιεύτηκε

Έξι μήνες μετά τη ρήξη χιαστού ο Γιάννης Αθηναίου, φαίνεται, να μπαίνει σε ρυθμούς προπόνησης.

Ο 31χρονος γκαρντ υπήρξε ο μεγάλος άτυχος της προετοιμασίας της Εθνικής Ομάδας, καθώς κατά τη διάρκεια του «Ακρόπολις» υπέστη ρήξη χιαστού και χρειάστηκε να περάσει έξι μήνες εκτός παρκέ. 

Παρόλα αυτά, ο δημοσιογραφικός φακός τον συνέλαβε, 1,5 ώρα πριν την έναρξη της αναμέτρησης με τη Ζαλγκίρις, να προπονείται, με αρκετά σουτ και πολλές ασκήσεις, δείχνοντας πως σιγά – σιγά θα είναι στην διάθεση του Ρικ Πιτίνο.

Διαβάστε περισσότερα...

BASKETBALL

Αίσια κατάληξη για τον Σταύρο Σχίζα

Αίσια φαίνεται να λήγει, η περιπέτεισ του Σταύρου Σχίζα «, ο οποίος παραμένει κλινήρης αλλά καλύτερα στην υγεία του.

Δημοσιεύτηκε

Αίσια φαίνεται να λήγει, η περιπέτεια του Σταύρου Σχίζα «, ο οποίος παραμένει κλινήρης αλλά καλύτερα στην υγεία του.

Ο Σχίζας μετά τον σοβαρό τραυματισμό του μεταφέρθηκε στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης όπου διεγνώσθη με κρανιοεγκεφαλική κάκωση.

Αναλυτικά η ενημέρωση της ΚΑΕ ΠΑΟΚ αναφέρει:

«Ήταν ένα δύσκολο βράδυ, για όλους μας, αλλά πρωτίστως για τον Σταύρο και τους δικούς του ανθρώπους. Ο Σταύρος είναι όμως πολύ δυνατός και σήμερα το πρωί είναι καλύτερα. Ταλαιπωρημένος, αλλά με χαμόγελο και αισιόδοξος. Σας ευχαριστεί όλους για το ενδιαφέρον και τις ευχές».

Διαβάστε περισσότερα...

Like us on Facebook !

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ

Advertisement

Ενδιαφέροντα