Connect with us

Πάνος Παναγιωτόπουλος

Αποκλειστική συνέντευξη Βουράκη: «Η ΕΣΚΑΝΑ προχωράει μπροστά, ο κ. Μώραλης πιέζει για το Παπαστράτειο»

Δημοσιεύτηκε

Ο πρόεδρος της ΚΕΔ ΕΣΚΑΝΑ αλλά και δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Πειραιά, Ιωσήφ Βουράκης, παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στο Jumpshot και στον Πάνο Παναγιωτόπουλο, μιλώντας αναλυτικά για όλα τα φλέγοντα ζητήματα της Ένωσης αλλά και του Δήμου στο χώρο του αθλητισμού.

Η ΕΣΚΑΝΑ έχει κάνει μεγάλα βήματα προόδου τόσο στο κομμάτι της διαιτησίας όσο οργανωτικά από τότε που ανέλαβε πρόεδρος ΚΕΔ ο κύριος Ιωσήφ Βουράκης. Ένας άνθρωπος με γνώσεις και όρεξη για πολλή και σκληρή δουλειά.

Δεν συνηθίζει να μιλάει σε Μέσα, παρά μόνο όταν έχει πραγματικά κάτι να πει. Το Jumpshot και ο Πάνος Παναγιωτόπουλος μίλησαν με τον δημοτικό σύμβουλο του Πειραιά και πρόεδρο ΚΕΔ ΕΣΚΑΝΑ, Ιωσήφ Βουράκη σε μια αποκλειστική συνέντευξη που απαντά σε «φλέγοντα» ζητήματα τόσο για το αθλητικό κομμάτι του Πειραιά όσο και για την ΕΣΚΑΝΑ.

Πως κρίνετε τη χρονιά που πέρασε για την ΕΣΚΑΝΑ κυρίως στο επίπεδο διαιτησίας και οργάνωσης ;

«Η χρονιά που πέρασε ήταν για εμάς ένα στοίχημα ! Όταν αναλάβαμε με τον κύριο Καρότση τα ηνία της ΚΕΔ ΕΣΚΑΝΑ οι περισσότεροι μας υποδέχτηκαν με καχυποψία και σίγουρα δεν έλειψε και η αυστηρή κριτική προς τα πρόσωπα μας ( κύριος από ανθρώπους που δεν μας ήξεραν καν). Η αλήθεια είναι ότι ο πρόεδρος κύριος Λυμπεράτος και το Δ.Σ. της ΕΣΚΑΝΑ  πήραν μια γενναία απόφαση , να εμπιστευτούν δύο νέους ανθρώπους, την στιγμή που τα προβλήματα ήταν τεράστια με βασικότερο το ότι οι διαιτητές του συνδέσμου μας σφύριζαν ελάχιστα παιχνίδια καθώς είχαν εδραιωθεί οι Αθηναίοι διαιτητές με την δικαιολογία ότι στον σύνδεσμο μας δεν υπάρχουν αρκετοί διαιτητές ή μάλλον έτσι ήθελαν να πιστεύουν.

Έπρεπε λοιπόν να κάνουμε άλματα ώστε να κερδίσουμε το χαμένο «έδαφος» των τόσων χρόνων . Το πρώτο πράγμα λοιπόν που κάναμε εμείς όταν αναλάβαμε ήταν να εμπιστευτούμε τους διαιτητές μας και να ξεκαθαρίσουμε ότι εντός των ορίων της ΕΣΚΑΝΑ θα σφυρίζουν μόνο Πειραιώτες διαιτητές. Επίσης πολύ σημαντικό για την χρονιά που πέρασε αλλά και την επόμενη ήταν ότι είχαμε δίπλα μας τον κύριο Πηλοΐδη ,έναν από τους κορυφαίους Έλληνες διαιτητές με τεράστια εμπειρία.

Έχοντας λοιπόν ως δεδομένο τις αλλαγές που κάναμε, τις θετικές κριτικές από τις ομάδες (τους άμεσα ενδιαφερόμενους) άλλα και το ότι συνεχίζουμε να ενοχλούμε τους εκπρόσωπους του κατεστημένου, μπορώ να πω ότι η περσινή χρονιά πήγε αρκετά, καλά κάνοντας μόνο τα αυτονόητα , βάζοντας τις βάσεις για να πάμε ακόμα καλύτερα στη σεζόν που έρχεται!»

Παρατηρήσαμε αλλαγές στον ορισμό των διαιτητών στην Α και Β κατηγορία. Για παράδειγμα δεν ανακοινώνονταν τα ονόματα των διαιτητών πριν τους αγώνες, ενώ στα ματς υπήρχαν και παρατηρητές διαιτησίας. Αυτό γιατί δεν έγινε τα προηγούμενα χρόνια, αφού υπήρχαν αρκετές φορές αντιδράσεις και «κολλήματα» ομάδων με συγκεκριμένους διαιτητές;

«Μετά την τρίτη αγωνιστική και σε συνεννόηση με τον κύριο Λυμπεράτο πήραμε την απόφαση να μην ανακοινώνονται τα ονόματα των διαιτητών στην Α και Β κατηγορία . Στην αρχή υπήρξε μια σχετική αναστάτωση σε όλους αλλά μετά αποδείχτηκε ότι ήταν καλό για όλους μας καθώς η πλειοψηφία των ομάδων απαλλάχτηκε από το άγχος του να δει ποιος τον σφυρίζει. Επίσης προσπαθήσαμε να καλύψουμε όσα  περισσότερα παιχνίδια με παρατηρητές κάτι που ήταν πολύ δύσκολο.

Για να καταλάβετε πολλές φορές πηγαίναμε σε δύο ή τρεις αγώνες σε κάθε αγωνιστική για να έχουμε υλικό. Αλλά και όταν δεν μπορούσαμε να πάμε στο γήπεδο σπαταλούσαμε ατελείωτες ώρες στο να βλέπουμε βίντεο από τους αγώνες . Πρέπει να γνωρίζετε ότι έχουμε προσωπικό φάκελο αξιολόγησης και παρατηρήσεων για όλους μας τους διαιτητές από όλα τους τα παιχνίδια (φιλικά , επίσημα και ανεξάρτητα τουρνουά) .Επίσης πρέπει να σας πω ότι από την νέα σεζόν και στην Β κατηγορία θα υπάρχουν 3 διαιτητές. Τώρα γιατί τόσα χρόνια δεν εφάρμοζαν αυτό το σύστημα ορισμών και γιατί δεν υπήρχαν παρατηρήσεις , δεν είμαι εγώ ο αρμόδιος να σας το πω…»

«Οι ομάδες ζητούσαν εξαίρεση διαιτητών για ψήλου πήδημα!»

Στα «κολλήματα» ομάδων με συγκεκριμένους διαιτητές, τόσο εσείς όσο και ο κύριος Πηλοΐδης τα χειριστήκατε άψογα. Φέτος, υπήρχαν ελάχιστες ομάδες οι οποίες ζήτησαν εξαίρεση διαιτητών.

«Μέχρι πέρυσι υπήρχε το φαινόμενο οι ομάδες να ζητάνε εξαίρεση διαιτητών για ψηλού πηδήματα! Φέτος εξαιρέσεις διαιτητών γίνανε μόνο για πολύ σημαντικούς λόγους. Έτσι οι εξαιρέσεις που είχαμε μετρούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Άλλωστε όλα είναι θέμα διαχείρισης . Όταν για παράδειγμα έχεις παρακολουθήσει έναν αγώνα και ξέρεις ότι η Α ομάδα είχε γκρίνια και παράπονα από τους διαιτητές δεν θα προκαλέσεις  με εκ νέου ορισμό τους σε αγώνα τους!»

Στην ΕΣΚΑΝΑ φέτος υπήρχε διαρκής εκπαίδευση των διαιτητών με βίντεο και παρατηρήσεις από τους αγώνες τους. Αυτό, γίνεται πολύ σπάνια ακόμη και σε επαγγελματικά πρωταθλήματα.  Πως έφτασε η Ένωση να κάνει κάτι τέτοιο;

«Όπως σας είπα έπρεπε να κάνουμε άλματα και είμαστε τυχεροί που η πλειοψηφία των διαιτητών μας ήταν δίπλα μας σε όλο αυτό, τους εμπιστευτήκαμε, τους πιέσαμε, τα καταφέρανε, τα καταφέραμε και τους ευχαριστούμε που μας έβγαλαν ασπροπροσωπους! Χωρίς αυτά τα παιδιά δεν θα καταφέρναμε τίποτα. Τους δώσαμε όμως και τα κατάλληλα εφόδια για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες των πρωταθλημάτων. Σε συνεργασία με τον κύριο Πηλοΐδη φτιάξαμε μια φόρμα SEF ( φόρμα αυτοκριτικής) όπου συμπλήρωνε ο διαιτητής μετά από κάθε αγώνα. Σε αυτή τη φόρμα ο κάθε διαιτητής συμπληρώνει τα σωστά και τα λάθη που ενδεχομένως έχουν γίνει στον αγώνα του. Με αυτό και με κλιπάκια από τα βίντεο των αγώνων συζητούσαμε με τον καθένα ξεχωριστά μέσω email τα λάθη, τις αμφισβητούμενες φάσεις και ό,τι απορία υπάρχει.

Εμείς από την αρχή είπαμε ότι θα κάνουμε και θα συμπεριφερόμαστε όπως ακριβώς θα θέλαμε να μας συμπεριφέρονταν σε εμάς όταν σφυριζαμε. Να σημειωθεί πως και ο κύριος Καρότσης όσο και εγώ ήμασταν διαιτητές του ΣΥΔΚΝΑ. Έτσι ο κάθε διαιτητής μπορούσε να επικοινωνήσει μαζί μου στη μία το βράδυ ή στις 8 το πρωί και να συζητήσουμε τι έγινε στον χθεσινό αγώνα ή ακόμα να κανονίσουμε να πάμε για τρέξιμο με τους διαιτητές!

Η εκπαίδευση και η επικοινωνία με τους διαιτητές μας είναι καθημερινή. Είναι πολύ σημαντικό για έναν διαιτητή να ξέρει ότι έχει δίπλα του ανθρώπους που ενδιαφέρονται όπως και για εμάς είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε ότι για οτιδήποτε χρειαστεί ένας διαιτητής θα απευθυνθεί σε εμάς.»

«Είμαστε η πρώτη τοπική Ένωση που χρησιμοποίησε το instant replay στους τελικούς αντρών και γυναικών»

Μεγάλη έκπληξη ήταν για πολλούς η live κλήρωση των διαιτητών από το γήπεδο δύο ώρες πριν από τους τελικούς. Πως πήρατε την απόφαση να πραγματοποιηθεί αυτή η διαδικασία;

«Θέλαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό , θέλαμε να δείξουμε ότι η ΕΣΚΑΝΑ προχωράει μπροστά και ότι τα σύννεφα που υπήρχαν από πάνω μας τόσα χρόνια διαλύονται. Ποιος καλύτερος τρόπος λοιπόν από την διαφάνεια. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, γινόταν μια αρχική επιλογή 6 ή 8 διαιτητών από εμάς και δύο ώρες πριν την έναρξη του αγώνα με την παρουσία εκπροσώπων των ομάδων κάναμε την κλήρωση για τις τριάδες. Επίσης είμαστε η πρώτη τοπική Ένωση που χρησιμοποίησε το instant replay στους τελικούς αντρών και γυναικών.»

Ποιος είναι ο δικός σας προσωπικός στόχος ως πρόεδρος της ΚΕΔ ΕΣΚΑΝΑ;

«Του χρόνου να πάμε ακόμα καλύτερα και όταν έρθει η στιγμή να αναλάβει κάποιος άλλος , αυτές οι καινοτομίες που συζητάμε τώρα να θεωρούνται δεδομένες.»

Για πολλά χρόνια υπάρχει μια άτυπη «κόντρα» από τους εξωτερικούς κυρίως, μεταξύ ΕΣΚΑ και ΕΣΚΑΝΑ, ως προς την οργάνωση των αγώνων αλλά και των προγραμματισμός τους.  Τονίζοντας πως η αντίστοιχη Ένωση της Αθήνας είναι περισσότερο οργανωμένη. Έχετε να σχολιάσετε κάτι γι’ αυτό;

«Η οποία κόντρα υπάρχει γιατί προφανώς έτσι θέλουν κάποιοι να φαίνεται. Σαφώς ο σύνδεσμος της Αθήνας έχει μεγαλύτερο αριθμό διαιτητών και κατά επέκταση μεγαλύτερη άνεση και ευελιξία. Παλαιότερα κάποιοι σε αυτό ήθελαν να προσθέσουν ότι υπάρχει και ποιοτική διαφορά κάτι το οποίο το αμφισβητώ εγώ προσωπικά! Σε θέματα οργάνωσης δεν νομίζω ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ Αθήνας και Πειραιά! Απόδειξη αυτών που σας λέω είναι ότι πέρυσι και φέτος έχουν γίνει περίπου 10 μεταγραφές από την Αθήνα προς τα εμάς αλλά μια σειρά αρκετών μεταγραφών από αξιολογημένους διαιτητές από την περιφέρεια προς τον δικό μας σύνδεσμο. Πέρυσι στον ΣΥΔΚΝΑ υπήρχαν περίπου 60 ενεργοί διαιτητές και φέτος ξεπερνούν τους 100 . Αυτή η αύξηση κάτι δείχνει.»

Η ΕΣΚΑΝΑ έχει κάποιο πρότυπο λειτουργίας ; Θέλει να φτάσει σε κάποια συγκεκριμένα επίπεδα οργάνωσης;

«Αυτή την στιγμή η ΕΣΚΑΝΑ είναι πρότυπο διαφάνειας σωστής διαχείρισης τόσο οικονομικής όσο και διοικητικής και έτσι θα συνεχίσει να είναι!»

Εκτός από πρόεδρος ΚΕΔ ΕΣΚΑΝΑ διατελείτε και δημοτικός σύμβουλος στον Πειραιά με τον συνδυασμό του κ. Μώραλη, «Πειραιάς Νικητής». Μετά την επανεκλογή σας, ποια θέματα έχουν προτεραιότητα για το Δήμο σε επίπεδο αθλητισμού ;

«Ο Πειραιάς είναι μια παραδοσιακά αθλητική πόλη, Ολυμπιακός, Εθνικός, Πειραϊκός ,Πορφύρας, Φοίνικας! Ο Πειραιάς πρωταγωνιστεί στο αθλητικό γίγνεσθαι σε όλα αθλήματα ! Χωλαίνει όμως  σε αθλητικούς χώρους. Έχει έλλειψη στίβου, γηπέδων μπάσκετ και ποδοσφαίρου. Πιστεύω μέσα στα επόμενα χρόνια θα βρεθούν οι κατάλληλοι πόροι και χώροι ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της πόλης μας στο αθλητικό κομμάτι. Άλλωστε με τις σωστές κινήσεις και τον σωστό προγραμματισμό ο δήμος μπορεί να έχει και αρκετά έσοδα από τους αθλητικούς του χώρους.»

Είδαμε το κλειστό των Καμινίων να ανακατασκευάζεται. Παρκέ, καινούρια παράθυρα, καθαρισμός, εξαερισμός, θέρμανση, ψύξη, καλλωπισμός του χώρου. Θυμίζει καινούριο γήπεδο. Ήταν ένα σχέδιο που είχατε σαν Δήμος όταν ανάλαβε τα «ηνία» ;

«Το κλειστό των Καμινίων έγινε αγνώριστο, στην ουσία ένα καινούργιο γήπεδο. Ακολουθεί και το Σαλπέας. Αυτά τα δύο γήπεδα φιλοξενούν των μεγαλύτερο όγκο των πειραϊκων ομάδων τόσο στο μπάσκετ όσο και στο βόλεϊ. Δεν είναι όμως αρκετά. Όπως σας είπα και πριν, άμεση ανάγκη και στόχος η κατασκευή και άλλων κλειστών γυμναστηρίων στην πόλη μας.»

«Ο Δήμαρχος Πειραιά πιέζει για την ανακατασκευή του Παπαστράτειου. Μέχρι σήμερα έχουμε λάβει μόνο υποσχέσεις»

Πολύς λόγος έχει γίνει και για το Παπαστράτειο. Θέλετε να μας εξηγήσετε τι συμβαίνει ακριβώς με αυτό το γήπεδο που μπορεί να γίνει ένα πραγματικό στολίδι για την κοινότητα του Πειραιά ;

«Παπαστράτειο… Μια πονεμένη ιστορία για τον Πειραιά . Ένα γήπεδο κόσμημα έγινε ερείπιο. Δυστυχώς μέχρι σήμερα πέρα από υποσχέσεις δεν γίνεται τίποτα άλλο. Πιστεύω ότι τώρα σε συνεργασία με την περιφέρεια και τις πιέσεις που δέχεται η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού από τον Δήμαρχο μας θα καταφέρουμε την ανακατασκευή του.»

Ακόμη ένα γήπεδο, ανακαινίστηκε ολοκληρωτικά. Μιλάμε για το Θεμιστόκλειο, στο οποίο προστέθηκαν και δύο επιπλέον γήπεδα. Ένα ποδοσφαίρου και ένα μπάσκετ. Μάλιστα, στο γήπεδο μπάσκετ θα κάνουν προπονήσει και οι ακαδημίες του Εθνικού. Ήταν ένα έργο που είχατε ως προτεραιότητα ;

«Το Θεμιστόκλειο είναι ο μοναδικός στίβος που έχει η πόλη μας και πλέων είναι έτοιμο να υποδεχτεί τα παιδιά του Πειραιά με νέο ταρταν γήπεδο μπάσκετ και ποδοσφαίρου ! Ήταν ένα έργο που είχε δεσμευτεί η δημοτική αρχή από την πρώτη της θητεία και υλοποιήθηκε

Τέλος, θα ήθελα να μας μιλήσετε για τους συνολικούς στόχους του Δήμου μέχρι και το τέλος της θητείας του.

«Αυτή τη στιγμή ο Πειραιάς έχει μπροστά του 5 χρόνια καταλυτικά για το μέλλον του . Έχουμε μπροστά μας την ευκαιρία να γίνουμε ο Πειραιάς που θυμούνται οι παλαιότεροι , ο περήφανος Πειραιάς , ο Πειραιάς του πολιτισμού,των έργων ,της ανάπτυξης του εμπορίου. Οι βάσεις έχουν μπει τα προηγούμενα 5 χρόνια και το όραμα μας θα ολοκληρωθεί ! Με την δυναμική και τις γνώσεις του δημάρχου Γιάννη Μώραλη , την υποστήριξη του προέδρου του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη και την συνεργασία δημοτικής αρχής και δημοτών ο Πειραιάς θα αλλάξει!»

Το σαράκι της δημοσιογραφίας «τρύπωσε» από πολύ νωρίς μέσα του. Από τα 14 του χρόνια, άρχισε να γράφει σε ερασιτεχνικά Blogs και συνολικά έχει δουλέψει σε μεγάλα σάιτ, όπως το ebasket.gr, το superbasket.gr, ενώ σήμερα είναι ιδιοκτήτης του Jumpshot.gr αλλά και αρθρογράφος στο trifilara.gr. Παράλληλα, διατελεί και προπονητής μπάσκετ στη Δραπετσώνα.

Διαβάστε περισσότερα...
Πατήστε για σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πάνος Παναγιωτόπουλος

Αν η Euroleague δεν βρει άμεσα χορηγούς, η καταστροφή είναι κοντά

Η… επεισοδιακή συνάντηση μεταξύ της Euroleague και των ομάδων, πραγματοποιήθηκε, ωστόσο τα πράγματα δεν είναι τόσο… απλά όσο φαίνονται.

Δημοσιεύτηκε

Όπως διαβάσατε από τα ρεπορτάζ, η Euroleague ακυρώθηκε και θα μπει μια μεγάλη παύλα στη σεζόν 2019-2020. Η μοναδική ομάδα που ψήφισε υπέρ για να συνεχιστεί η σεζόν ήταν ο Παναθηναϊκός, για τους δικούς του λόγους, οι οποίοι είναι απόλυτα σεβαστοί, όπως και κάθε άλλη απόφαση οποιασδήποτε ομάδας.

Ο κύριος Μπερτομέου μπορεί να ευχαρίστησε όλες τις ομάδες και να νιώθει περήφανος για τόσο για τους συλλόγους, όσο και για τους ιδιοκτήτες, αλλά στη πραγματικότητα, το συναίσθημα που έχει κατακλείσει τον ισχυρό άνδρα της Euroleague, είναι ο φόβος. Η Euroleague μοιάζει με ένα ακυβέρνητο καράβι, χωρίς καπετάνιο, με ένα πλήρωμα που δεν γνωρίζει τον προορισμό του ταξιδιού. Δυστυχώς για τη Euroleague, δεν παίζει μόνη της… Υπάρχουν και άλλες πλοιοκτήτριες εταιρείες που ήδη κερδίζουν έδαφος.

Η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, αρμενίζει στραβά και πολύ πιθανό να έχει βρει σε ξέρα και να μην το έχει καταλάβει. Όπως διαβάσατε, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος έριξε μια «βομβα». ««Αν δεν ακούσουμε ποια είναι τα έσοδα, δεν ξέρουμε αν θα μείνουμε στην Euroleague», δήλωσε ο ισχυρός άνδρας της ΚΑΕ Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ. Δεν πρόκειται για λόγια του αέρα, ο Γιαννακόπουλος εννοεί κάθε του λέξη και δεν μεταφράζεται ως απειλή, αλλά ως η απλή πραγματικότητα. Γιατί οι ομάδες σαν τον Παναθηναϊκό ή σαν τον Ολυμπιακό, να μένουν σε μια διοργάνωση που δεν τους προσφέρει τίποτα;

Ωστόσο, στην… αντίπερα όχθη, βλέπουμε ένα Basketball Champions League που κάθε χρόνο γίνεται καλύτερο. Τεχνογνωσία, άμεσα αντανακλαστικά και οικονομική ασφάλεια. Κάτι που δεν βρίσκεις στη Euroleague, όπως είναι δομημένη αυτή τη στιγμή. Το σίγουρο είναι πως ο κύριος Μπερτομέου έχει χάσει το ίδιο του το καράβι και πρέπει να παρθούν οριστικές αποφάσεις. Ήδη έχει χάσει Νταρουσάφακα, Λιέτουβος Ρίτας, Μπιλμπάο και ήδη ακούγονται και άλλες ομάδες πως θα μεταπηδήσουν στην διοργάνωση της FIBA.

Το μέλλον του βασικού χορηγού της Euroleague, είναι αβέβαιο. Φημολογείται έντονα πως η Turkish Airlines θα αποχωρήσει και τη θέση της θα την πάρει η Gazprom. Ωστόσο, τίποτε δεν είναι σίγουρο. Ακόμη και να μπει η Gazprom ως επίσημος χορηγός στην Euroleague, δεν θα αλλάξει και τίποτα. Το φορμάτ, οι αποφάσεις και η οργάνωση πιθανώς να παραμείνουν οι ίδιες. Απλά να έχετε στο μυαλό σας πως αρκετές ομάδες γλυκοκοιτάζουν την FIBA.

Πάντως, αν ο Παναθηναϊκός ή οποιοδήποτε μεγάλο brand της Euroleague τραβήξει για FIBA και BCL, τότε είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο πως θα ακολουθήσουν και άλλοι…

Διαβάστε περισσότερα...

Πάνος Παναγιωτόπουλος

Το «πολυεργαλείο» Ντεσόν Τόμας

Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος σχολιάζει την «αναγκαιότητα» της παραμονής του ΝτεΣόν Τόμας που μπορεί να αποδειχτεί και κομβική αλλά και τα οφέλη αν μετατοπιστεί -και- στο «3».

Δημοσιεύτηκε

Στο «τριφύλλι», τα τελευταία χρόνια, του άρεσαν ιδιαίτερα οι διπλοθεσίτες και τριπλοθεσίτες. Παίκτες, δηλαδή, που μπορούν να αγωνιστούν σε παραπάνω από μία θέση. Ένας εξ’ αυτών είναι και ο ΝτεΣόν Τόμας. Ο Αμερικανός φόργουορντ του Παναθηναϊκού πραγματοποίησε μια αρκετά καλή σεζόν, γεγονός που ίσως του δώσει και το «εισιτήριο» για την επόμενη.

Ο 29χρονος τη φετινή σεζόν μέτρησε 13.3 πόντους μέσο όρο στην Euroleague, έχοντας 36% στο τρίποντο. Ήταν ένας από τους ακρογονιαίους λίθους της «πράσινης» επίθεσης, έχοντας έναν «ηγετικό» ρόλο.

Το «πολυεργαλείο» ΝτεΣόν Τόμας

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως ο Αμερικανός είναι ένας παίκτης που βοήθησε τα μέγιστα τον φετινό Παναθηναϊκό. Ήταν -αν όχι ο πιο συνεπής- ένας από τους συνεπέστατους σκόρερ στη «πράσινη» επίθεση.

Το πρόβλημα του Τόμας είναι η άμυνα, ειδικά απέναντι σε κοντό παίκτη. Ωστόσο, πρέπει να παραδεκτούμε πως έχει βελτιωθεί αισθητά σε αυτό το κομμάτι και το έδειξε φέτος. Παρόλα αυτά, το κομμάτι «άμυνα», διορθώνεται εκ των έσω. Πως; Θα το αναλύσουμε παρακάτω.

Όμως, ο Τόμας είναι ένας από τους πιο ποιοτικούς διπλοθεσίτες της Euroleague. Ένας παίκτης που μπορεί να αγωνιστεί τόσο στο «4» όσο και στο «3». Η αξιοπιστία του στην επίθεση είναι κάτι κοινώς παραδεχόμενο, ωστόσο δείχνει ικανός και στις δύο θέσεις των forward.

Το «πρόβλημα», όπως προείπαμε είναι η άμυνα. Ο Τόμας δεν είναι τόσο γρήγορος στα πόδια και αυτό έχει κάποιες αρνητικές προεκτάσεις στην άμυνα και στην επίθεση. Στο επιθετικό σκέλος δεν μπορεί να δώσει την ταχύτητα που απαιτείται στην «πράσινη» περιφέρεια. Στο κεφάλαιο της άμυνας, έχει… θεματάκι όταν παίζει με κοντίτερο ή κάποιον γρήγορο φόργουορντ. Όμως, όλα τα προβλήματα, έχουν και λύση.

Η λύση στα «αργά πόδια» του Τόμας

Το αν είναι κάποιος αργός ή γρήγορος φόργουορντ, είναι πολλές φορές υποκειμενικό. Το αν είναι γρήγορος ή αργός ένας φόργουορντ, «προδίδεται» και από τους συμπαίκτες του. Φυσικά δεν μιλάμε για το αν τρέχει ένα 100αρι σε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα. Αλλά για το αν μπορεί με συνέπεια να τρέξει το ίδιο γρήγορα σε άμυνα και επίθεση αλλά και να μπορέσει να μαρκάρει και να επιτεθεί στα πόδια.

Παρόλα αυτά, η «αργοπορία» του Τόμας έχει λύση. Εφόσον από τον νέο προπονητή αποφασιστεί πως ο Τόμας θα χρησιμοποιείται και στο «3», τότε ο Παναθηναϊκός θα κληθεί να αποκτήσει έναν φόργουορντ τύπου Θανάση Αντετοκούνμπο με γρήγορα πόδια και έφεση στην άμυνα, ώστε να μπορεί να παίξει γρήγορα στις αλλαγές.

Οι «πράσινοι» θα επωφεληθούν αν ο Τόμας μπορέσει να μετατοπιστεί (και) στο  «3» καθώς θα έχει σωματοδομικό πλεονέκτημα -σχεδόν- με όλα τα αντίπαλα τριάρια.

Διαβάστε περισσότερα...

Πάνος Παναγιωτόπουλος

Απαξίωση σε κάθε τι ελληνικό…

Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος σχολιάζει την «μεθοδευμένη» απαξίωση που βιώνει ο Έλληνας προπονητής και αντί να εκμεταλλευόμαστε τα δικά μας «προϊόντα», προτιμούμε τα… εισαγωγής.

Δημοσιεύτηκε

Αποτελεί φαινόμενο εδώ και δεκαετίες. Δεν είναι κάτι καινούριο και σίγουρα, αποκλείεται να διορθωθεί τα επόμενα χρόνια. Σε αντίθεση με εμάς, τους Έλληνες, οι άνθρωποι του εξωτερικού έχουν σε μεγάλη εκτίμηση τους «γαλανόλευκους» προπονητές. Κανείς ξένος δεν θα πιστέψει πως εμείς οι ίδιοι οι Έλληνες προτιμούμε τις… «εισαγωγές», αντί να εκμεταλλευτούμε τα δικά μας «χωράφια».

Πρόκειται για μια μεγάλη συζήτηση που δεν θα τελειώσει ποτέ. Η… φωτιά μέσα μου για να γράψω το συγκεκριμένο άρθρο είναι οι φήμες για τον πάγκο του Παναθηναϊκού. Όπως έχετε ενημερωθεί, ο Γιώργος Βόβορας είναι ο νούμερο 1 υποψήφιος για να αναλάβει τα ηνία του «τριφυλλιού», χωρίς κάτι να είναι σίγουρο.

Αυτομάτως, τόλμησα να κοιτάξω τα σχόλια κάτω από την είδηση και πραγματικά, είδα αυτό που περίμενα. Απαξίωση, απαξίωση, απαξίωση. «Καταλάβαμε τι θα κάνουμε το χρόνου», «Φυσικά με ανάλογη στο μπάτζετ», «Ποιον Βόβορα ρε παιδιά, φέρε Σάρας ή Ζέλικο», ήταν μερικά από τα σχόλια.

Εδώ, στην Ελλάδα, όπως αναφέραμε, έχουμε μια μεγάλη τάση να απαξιώνουμε κάθε τι ελληνικό και ειδικότερα τους Έλληνες προπονητές. Παραδόξως, οι Έλληνες τεχνικοί έχουν εξαπλωθεί σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Από την Ευρώπη, όπως ο Δημήτρης Ιτούδης (ΤΣΣΚΑ), Φώτης Κατσικάρης (Γκραν Κανάρια), Στέφανος Δέδας (Χαποέλ Χολόν), Δημήτρης Πρίφτης (Ούνικς Καζάν) και πολλοί ακόμα, μέχρι την… Κίνα, όπου κοουτσάρει ο Γιάννης Χριστόπουλος.

Οι Έλληνες προπονητές γνωρίζουν πολύ μπάσκετ και τα κατορθώματα τους, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Υπάρχει μια ακατανόητη προτίμηση στους ξένους τεχνικούς. Εκεί, που η στήριξη είναι αναμενόμενη και οι δικαιολογίες σε πιθανές αποτυχίες, έτοιμη. Με πόση ευκολία έφυγε ο Μπαρτζώκας από τον Ολυμπιακό μετά την ήττα από τον Παναθηναϊκό στον ημιτελικό κυπέλλου του 2014; Πόσο εύκολα υπήρξε στήριξη στον Ζέλικο Ομπράντοβιτς μετά την ήττα  φερ ειπείν  Παναθηναϊκού από το Μαρούσι για την Euroleague το 2010; Βέβαια, θα αναλογιστεί κάποιος «συγκρίνεται ο Μπαρτζώκας με τον Ομρπάντοβιτς;» Δεν συγκρίνουμε προπονητές, συγκρίνουμε νοοτροπίες. Φυσικά, υπήρχαν και εξαιρέσεις. Ξένοι προπονητές που έφυγαν… νύχτα.

Η γενική φιλοσοφία στην Ελλάδα, είναι η απαξίωση του Έλληνα προπονητή. Ευτυχώς, όχι –πλέον- από τις ομάδες αλλά από τους γύρω-γύρω. Αυτή η νοοτροπία πρέπει να αλλάξει.

Διαβάστε περισσότερα...

Πάνος Παναγιωτόπουλος

Να «ξορκίσει» το παρελθόν του και να κοιτάξει το παράδειγμα της Ζάλγκιρις

Ο αρχισυντάκτης του Jumpshot.gr, Πάνος Παναγιωτόπουλος, γράφει στο προσωπικό του Blog το μεγάλο πρόβλημα του Παναθηναϊκού που τον κρατά πίσω εδώ και χρόνια αλλά και για τον επόμενο προπονητή που πρέπει να έχει όλες τις ελευθερίες να δημιουργήσει.

Δημοσιεύτηκε

Πάνε αρκετά χρόνια από τότε που ο Παναθηναϊκός βίωσε ευρωπαϊκή επιτυχία. Ήταν το 2012, όταν το «τριφύλλι» υπέταξε τη Μακάμπι  και προκρίθηκε στο Final Four της Κωνσταντινούπολης. Έκτοτε, οι «πράσινοι» αγνοούν την αίγλη του Final Four και μιας πετυχημένης ευρωπαϊκής πορείας. Υπήρξαν περιπτώσεις που του στέρησαν το Final Four. Υπήρξαν περιπτώσεις που ο Παναθηναϊκός μπορούσε να προκριθεί σε Final Four, αλλά δε το άξιζε. Δεν το άξιζε, όχι γιατί δεν είχε ένα αξιόμαχο σύνολο, αντιθέτως, αλλά δεν είχε την υπομονή να το κάνει.

«Τα αγαθά κόποις κτώνται» λέει ο θυμόσοφος λαός και δεν έχει άδικο. Ο Παναθηναϊκός μετά την φυγή Ομπράντοβιτς, βιάστηκε και έκανε λάθη για να βρει τον επόμενο προπονητή που θα τον οδηγήσει στις… γρήγορες επιτυχίες. Πως θα γίνει αυτό, άραγε, όταν ο νέος προπονητής πρέπει να αποκτήσει 10 νέους παίκτες και να τους μεταλαμπαδεύσει την φιλοσοφία του Παναθηναϊκού; Δεν γίνεται ούτε με θαύμα.

Το «φάντασμα» του Ομπράντοβιτς
Ζέλικο Ομπράντοβιτς

Ο Παναθηναϊκός μετά την εποχή «Ομπράντοβιτς» κοίταγε συνέχεια πίσω. Αναπολούσε τον Σέρβο τεχνικό και αυτό του στοίχησε. Τόσο σε επίπεδο προπονητών, όσο και στο γενικότερο κλίμα που έβγαινε από το ΟΑΚΑ. Κάθε προπονητής που αναλάμβανε τον Παναθηναϊκό, είχε δίπλα του το φάντασμα του Ομπράντοβιτς. Κάθε του κίνηση, κάθε του επιλογή είχε το «πνεύμα» του Ζέλικο. «Ο Ομπράντοβιτς θα έκανε αυτό», «Ο Ζέλικο δεν θα το έκανε έτσι».

Οι διοικούντες έχουν όλο τον χρόνο να σκεφτούν και να αποφασίσουν. Ο προπονητής που θα κληθεί να αναλάβει τον Παναθηναϊκό δεν θα πρέπει να έχει ημερομηνία λήξης, όπως δεν είχε και ο Ομπράντοβιτς. Ο νέος προπονητής θα πρέπει να έχει τις ελευθερίες που είχε και ο Ζέλικο, ώστε να μπορεί να δημιουργήσει.

Το παράδειγμα της Ζαλγκίρις οδηγός
Ζάλγκιρις Κάουνας 2018

Αν, λοιπόν, μπορούμε να απαντήσουμε με μια φράση στο «τι φταίει και ο Παναθηναϊκός δεν έχει τις ευρωπαϊκές επιτυχίες του παρελθόντος;», η απάντηση είναι: «Δεν έχει ξορκίσει το φάντασμα του Ομπράντοβιτς». Φυσικά και το μπάτζετ παίζει ρόλο. Οι οικονομικές δυσκολίες που έχει η Ελλάδα, είναι ένα σημαντικό εμπόδιο για να χτίσει κανείς μια ομάδα που θα έχει ως στόχο το ευρωπαϊκό τρόπαιο. Ωστόσο, μην ξεχνάμε την Ζάλγκιρις του 2018 που απέκλεισε τον Ολυμπιακό με 1-3 και προκρίθηκε στο Final Four του Βελιγραδίου.

Η μισθοδοσία της τότε ομάδας της Ζάλγκιρις δεν ξεπερνούσε τα 3.500.000 ευρώ. Η Ζάλγκιρις πέρασε μια μεγάλη οικονομική αβεβαιότητα. Ο πρώην πρόεδρος των «πράσινων», Βλάντιμιρ Ρομάνοφ είδε την τράπεζα που διοικούσε (Ukio Bankas) να «καταρρέει». Έτσι, δημιουργήθηκαν χρέη και –μάλιστα- λίγο έλειψε η ομάδα να καταλήξει στον γκρεμό.

Ο Ρομάνοφ παραιτήθηκε από τον προεδρικό θώκο και την θέση του την πήρε ο Παούλιους Μοντιεγιούνας, ο οποίος έφτιαξε τα πάντα από την αρχή. Εκτός από τους χορηγούς και την οικονομική βοήθεια που πρόσφερε, ο πρόεδρος της Ζάλκγιρις επιστράτευσε ανθρώπους που «μάτωσαν» τη φανέλα για το καλό της ομάδας, όπως τον Γιασικεβίτσιους, τον Γιαφτόκας και τον Σογνκάιλα.

Μέσα σε μια διετία, ο Λιθουανός τεχνικός έφτιαξε μια ομάδα με εξαιρετικά χαμηλό μπάτζετ, βρίσκοντας παίκτες value for money, όπως τον Κέβιν Πάνγκος και τον Μπράντον Ντέιβις (αγωνίζονται αμφότεροι στη Μπαρτσελόνα), οι οποίοι ήταν οι ακρογωνιαίοι λίθοι της ΟΜΑΔΑΡΑΣ. Τότε, η Ζάλκγιρις είχε το δεύτερο χαμηλότερο μπάτζετ της διοργάνωσης μετά τον Ερυθρό Αστέρα.

Άρα, το θέμα του μπάτζετ δεν είναι ο παράγοντας που θα καθορίσει την επιτυχία του συλλόγου. Φυσικά και δεν συγκρίνουμε μεγέθη, καθώς ο άλλη είναι η πίεση στη Ζάλκγιρις και διαφορετική στον Παναθηναϊκό. Όμως, οι Λιθουανοί επένδυσαν σε ένα δικό τους παιδί, τον Σάρας και βγήκαν κερδισμένοι. Είχαν την υπομονή και την επιμονή να στηρίξουν τις επιλογές του Γιασικεβίτσιους, που φυσικά δεν ήταν όλες επιτυχημένες.

Ο ελληνικός κορμός που πρέπει να στηριχθεί ο Παναθηναϊκός
Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ

Ο Παναθηναϊκός έχει μια εξαιρετική ελληνική βάση παικτών. Καλάθης, Παπαπέτρου, Παπαγιάννης, Μήτογλου, Παππάς (;) και ακολουθούν οι νεαροί Παπαδάκης και Καλαϊτζάκης. Τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχουν έντονες φήμες για τον επαναπατρισμό των Θανάση Αντετοκούμπο και Ζακ Όγκαστ.

Πάνω τους θα πρέπει να «χτιστεί» ο νέος Παναθηναϊκός, καθώς είναι ένα σύνολο που ενδεχομένως να υπάρχει για άλλα 10 χρόνια. Ο κορμός υπάρχει, ο προπονητής θα έρθει και όλα θα είναι στο χέρι του Παναθηναϊκού.

Υπομονή, επιμονή και πίστη στο project που θα ορίσει η διοίκηση με τον προπονητή. Το «τριφύλλι» οφείλει να επιστρέψει στα final four, αλλά πρέπει να υπάρχει η απαραίτητη εμπιστοσύνη, η οποία να μην κλονιστεί στις πρώτες αποτυχίες που δεδομένα θα υπάρξουν.

Διαβάστε περισσότερα...

Πάνος Παναγιωτόπουλος

Η ευκαιρία που πρέπει να δοθεί στον Καλαϊτζάκη

Ο Γιώργος Καλαϊτζάκης αποκόμισε πλούσιες εμπειρίες μετά τον δανεισμό του στην Λιθουανική Νεβέζις και τη νέα χρονιά θα πρέπει να διεκδικήσει το χρόνο του και τον ρόλο του στο rotation του Παναθηναϊκού.

Δημοσιεύτηκε

Ο Γιώργος Καλαϊτζάκης αποκόμισε πλούσιες εμπειρίες μετά τον δανεισμό του στην Λιθουανική Νεβέζις και τη νέα χρονιά θα πρέπει να διεκδικήσει το χρόνο του και τον ρόλο του στο rotation του Παναθηναϊκού.

Πρόκειται για έναν από τους πιο ελπιδοφόρους Έλληνες παίκτες, ο οποίος φέτος είχε τη μεγάλη ευκαιρία να δείξει απλόχερα το ταλέντο του. Ο λόγος για τον Γιώργο Καλαϊτζάκη. Ο 20χρονος γκαρντ του Παναθηναϊκού, δόθηκε τη φετινή χρονιά με τη μορφή δανεισμό στη Νεβέζις. Μια μικρομεσαία ομάδα του Λιθουανικού πρωταθλήματος, ώστε να πάρει τον κατάλληλο χρόνο συμμετοχής.

Όπερ και εγένετο. Ο ταλαντούχος περιφερειακός πήρε μεγάλο χρόνο στα λιθουανικά παρκέ, αφού μέτρησε 28.4 λεπτά συμμετοχής. Χρόνος που δύσκολα θα έπαιρνε στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ο γκαρντ του Παναθηναϊκού πραγματοποίησε μια εξαιρετική σεζόν, πετυχαίνοντας κατά μέσο όρο 12 πόντους, με 2.4 ασίστ, 3.4 ριμπάουντ και 1 κλέψιμο ανά αγώνα, δείχνοντας εξαιρετικά δείγματα γραφής.

Οι ικανότητες του είναι αδιαμφισβήτητες και τη νέα σεζόν αναμένεται να επιστρέψει στον Παναθηναϊκό, με μοναδικό στόχο να διεκδικήσει τον χρόνο και τον ρόλο του στο «πράσινο» rotation. 

Άλλωστε, ο ίδιος ο Ρικ Πιτίνο είχε εισηγηθεί για την άμεση επιστροφή του Καλαϊτζάκη στον Παναθηναϊκό, με τον Αμερικανό προπονητή του Iona να έχει καλή άποψη για τις δυνατότητες του 20χρονου γκαρντ.

Φυσικά, οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με το ρόστερ του «τριφυλλιού» θα παρθεί από τον προπονητή που θα πορευτεί ο Παναθηναϊκός τη νέα σεζόν.

Διαβάστε περισσότερα...

Πάνος Παναγιωτόπουλος

Ο Πιτίνο ήταν ευλογία για το ελληνικό μπάσκετ

Ο αρχισυντάκτης του Jumpshot.gr, Πάνος Παναγιωτόπουλος, γράφει για την συμπεριφορά των… καμένων στον θρυλικό Ρικ Πιτίνο και για εκείνους τους… δήθεν που δεν δίστασαν να τον στηλιτεύσουν. Εκείνοι, οι οποίοι των αποθέωναν με κάθε ευκαιρία.

Δημοσιεύτηκε

Ο Ρικ Πιτίνο εδώ και λίγες εβδομάδες αποτελεί παρελθόν από τον Παναθηναϊκό, όπως παρελθόν αναμένεται να αποτελέσει και από την Εθνική Ομάδα, εκτός αν γίνει μια μεγάλη ανατροπή.

Κείμενα για τον Ρικ Πιτίνο έχουν χιλιογραφεί. Προσωπικά δεν ήθελα να γράψω τίποτα για αυτόν τον θρύλο. Έναν προπονητή που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πως θα έρθει εδώ στην Ελλάδα. Όπως προείπα, δεν ήθελα να αγγίξω αυτό το θέμα, γιατί γνώριζα πως θα «ξέφευγα», και το βασικότερα, ότι θα ήθελα να «ξεφύγω». Ήδη με την αποχώρηση του Αμερικανού από την Ελλάδα, έπιασαν δουλειά τα πληκτρολόγια, ώστε να κατακεραυνώσουν τον «βαψομαλλιά», τον «μάγειρα» που «παράτησε τον Παναθηναϊκό και την Εθνική και σηκώθηκε και έφυγε».

Οι αναλύσεις και οι κατηγορίες, γράφτηκαν, σχολιάστηκαν και ξαναγράφτηκαν. Στο μεταξύ κανείς δεν γνώριζε αν ο Ρικ Πιτίνο είχε μιλήσει με τη διοίκηση του Παναθηναϊκού πριν αποχωρήσει από την ομάδα. Δεν πειράζει, γράφουμε για να κατηγορήσουμε. Κανείς ή για να ακριβολογώ, ελάχιστοι ήταν αυτοί που ασχολήθηκαν με την υπόθεση εις βάθος. Κανείς δεν γνώριζε τι έλεγε το συμβόλαιο που είχε υπογράψει ο Ρικ Πιτίνο με τους «πράσινους». Το μόνο που έκαναν ήταν να «στολίσουν» τον Αμερικανό από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Λίγες ώρες μετά την οριστική αποχώρηση του Πιτίνο από τον Παναθηναϊκό, είδα στην αρχική μου στο Facebook πάνω από είκοσι άρθρα στηλίτευσης του Αμερικανού. Δεκάδες δημοσιεύσεις περί… μαγειρικής και παπάτζας. Στα συγκεκριμένα άρθρα (φυσικά υπάρχουν και τρανές εξαιρέσεις), έβγαζαν «σκάρτο» τον Πιτίνο. Εκείνοι, που τον αποθέωναν, που τον επευφημούσαν. Αυτοί, που από τα δημοσιογραφικά θεωρία και όχι μόνο, σηκωνόντουσαν και φώναζαν το όνομα του. Τα ίδια σάιτ που τον αποθέωναν, εκείνα ήταν που έσπευσαν να τον καταδικάσουν χωρίς ρεπορτάζ, χωρίς τίποτα. Εδώ δεν ξέραμε για το συμβόλαιο του Ρικ, κανείς μας.

Ο Ρικ Πιτίνο μας έπεσε «πολύς». Δεν είμαστε άξιοι να έχουμε ένα τέτοιο όνομα στη χώρα μας.  Εδώ μας αξίζουν προπονητές – περαστικοί και γυρολόγοι, όχι μύθοι του παγκόσμιου μπάσκετ, όπως είναι ο Hall Of Famer Ρικ Πιτίνο.

Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο ο Παναθηναϊκός. Δημιουργήθηκε και με την Εθνική Ομάδα. Εκεί, η γραφικότητα γράφτηκε σε όλο της το μεγαλείο. Stories από… πουθεναντζίδικες σελίδες, άρθρα από σάιτ με «κόκκινα» και «πράσινα» γυαλιά. Όλα είχαν ένα κοινό παρονομαστή. ΚΡΑΞΙΜΟ. ΑΓΡΙΟ ΚΡΑΞΙΜΟ.

Ο Πιτίνο είχε δώσει τον λόγο του να κοουτσάρει την Εθνική στο Προολυμπιακό Τουρνουά, που ήταν προγραμματισμένο από τις 23 μέχρι τις 28 Ιουνίου του 2020 και αν προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Επίσης, καλό είναι να γνωρίζουμε – αν και έχει γραφτεί εκατοντάδες φορές- πως στα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ του 2021, δεν θα ήταν ο Πιτίνο στον «γαλανόλευκο» πάγκο, αλλά ο Θανάσης Σκουρτόπουλος.

Οι Ολυμπιακοί αγώνες αναβλήθηκαν και μετατέθηκαν έναν χρόνο μετά, το 2021. Ο Πιτίνο είχε δώσει τον λόγο του –καθώς δεν είχε υπογράψει κάποιο συμβόλαιο – να καθίσει στον πάγκο της Εθνικής το 2020, όχι το 2021. Παρόλα αυτά, ο Πιτίνο «πούλησε» την Εθνική.

Έναν προπονητή που ήταν ευλογία να τον έχουμε στη χώρα μας, και εμείς οι λίγο πιο τυχεροί που καταφέραμε να του μιλήσουμε και να του αποσπάσουμε δηλώσεις, κατακρεουργούμε. Τον ίδιο προπονητή που λίγες ημέρες πριν την αποχώρηση του, τον αποθεώναμε και του είχαμε στήσει άγαλμα έξω από το ΟΑΚΑ.

Ο Πιτίνο ήταν, είναι και θα είναι ένας ΜΥΘΟΣ και όπως το λέει και ο τίτλος του, ένας HALL OF FAMER. Η παρουσία του θα μείνει ανεξίτηλη και η παρακαταθήκη που μας άφησε, είναι τεράστια. Αυτό, το απέδειξε και η ανακοίνωση του Παναθηναϊκού, η οποία ήταν πέρα για πέρα συγκινητική. Θα έβγαζε ο Παναθηναϊκός τέτοιο διθύραμβο αν ο Πιτίνο «παρατούσε» – όπως γράφτηκε – την ομάδα και έφευγε με το «έτσι θέλω» για την Αμερική; Τροφή για σκέψη;

Ακολουθήστε τον Πάνο Παναγιωτόπουλο στο Instagram

Διαβάστε περισσότερα...

Πάνος Παναγιωτόπουλος

Λάρκιν, εσύ, σούπερ σταρ! (vid)

Ο Σέιν Λάρκιν πραγματοποιεί μια δαιμονιώδη χρονιά, «κουβαλώντας» εκ του ασφαλούς την Εφές στη πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα της Euroleague. Ο Σέιν Λάρκιν ή αλλιώς… ο φετινός σούπερ σταρ της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Δημοσιεύτηκε

Στο άκουσμα το ονόματος «Σέιν Λάρκιν», ο καθένας θα μπορούσε να προσδώσει διαφορετικές έννοιες. Όμως, η βασική έννοια είναι μία, σκορ. Ο Αμερικανός με το τουρκικό διαβατήριο είναι ο απόλυτος σταρ, όχι μόνο της Εφές αλλά και ολόκληρης της Euroleague.

Χωρίς καμία αμφιβολία πρόκειται για τον πρώτο gunner της Euroleague, αφού σε 25 παιχνίδια που έχει αγωνιστεί, έχει σκοράρει 555 πόντους. Τυπικά πρώτος είναι ο Σβεντ της Χίμκι (26 παιχνίδια – 557 πόντοι) και δεύτερος ο Τζέιμς της ΤΣΣΚΑ (28 παιχνίδια – 590 πόντοι). Ο Λάρκιν μπορεί να είναι τυπικά τρίτος στη λίστα με τους συνολικούς πόντους αλλά είναι πρώτος σε μέσο όρο πόντων, αφού σκοράρει 22.2 ανά παιχνίδι.

Ο Εργκίν Αταμάν έχει βρει τον άνθρωπο του, τον παίκτη που μπορεί να τον οδηγήσει μέχρι την κατάκτηση της Euroleague, ο οποίος είναι και ο μεγάλος στόχος των Τούρκων. Με ρεκόρ 24-4, η Εφές φιγουράρει στην πρώτη θέση της βαθμολογίας, όντας δύο νίκες μακριά από τη δεύτερη Ρεάλ Μαδρίτης (22-6).

Ο Αμερικανός είναι η πρώτη επιλογή του Αταμάν για την εκδήλωση μιας επίθεσης, έχοντας κυρίως ελεύθερο ρόλο. Φυσικά, ο Λάρκιν «χρωστάει» πολλά στον… συμπαραστάτη του, τον άνθρωπο – υπολογιστή της Εφές, τον Βασίλιε Μίσιτς. Ο Σέρβος γκαρντ, από του οποίου τα χέρια περνά κάθε επίθεση της τουρκικής ομάδας, μπορεί με την πιο απίθανη πάσα να δώσει τη μπάλα ακριβώς εκεί που τη θέση ο Λάρκιν ώστε να εκτελέσει. Το δίδυμο των γκαρντ Μίσιτς – Λάρκιν είναι για πολλούς το πιο παραγωγικό σε όλη την Euroleague.

Ο Λάρκιν, μάλιστα, έχει πετύχει και τους περισσότερους πόντους στην ιστορία του θεσμού στις 29 Νοεμβρίου 2019, σκοράροντας 49 πόντους απέναντι στη Μπάγερν.

Ενώ, στον αγώνα με τον Ολυμπιακό, ο Αμερικανός γκαρντ πέτυχε 40 πόντους!

Ο Σέιν Λάρκιν, μέχρι και την 28η αγωνιστική, στα 25 παιχνίδια που έχει αγωνιστεί, μετρά συνολικά:

ΛΕΠΤΑ:748:37
ΠΟΝΤΟΙ:555
ΔΙΠΟΝΤΑ:80/144
ΤΡΙΠΟΝΤΑ:88/173
ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΒΟΛΕΣ:131/145
ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ:12
ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ:66
ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ:78
ΑΣΙΣΤ:102
ΚΛΕΨΙΜΑΤΑ:33
ΛΑΘΗ:54
ΤΑΠΕΣ:13

Ο Σέιν Λάρκιν, μέχρι και την 28η αγωνιστική, στα 25 παιχνίδια που έχει αγωνιστεί, μετρά μέσο όρο:

ΛΕΠΤΑ:29.56
ΠΟΝΤΟΙ:22.2
ΔΙΠΟΝΤΑ:55.6%
ΤΡΙΠΟΝΤΑ:50.9%
ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΒΟΛΕΣ:90.3%
ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ:0.5
ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ:2.6
ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ:3.1
ΑΣΙΣΤ:4.1
ΚΛΕΨΙΜΑΤΑ:1.3
ΛΑΘΗ:2.2
ΤΑΠΕΣ:0.5

Οι πόντοι που έχει πετύχει ο Λάρκιν στα 25 παιχνίδια που έχει αγωνιστεί:

– Άλμπα Βερολίνου26
– Βαλένθια13
– Ρεάλ Μαδρίτης9
– Ερυθρός Αστέρας13
– Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ28
– Ολυμπιακός24
– Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης22
– Βιλερμπάν19
– Αρμάνι Μιλάνο17
– Μπάγερν Μονάχου49
– Μπασκόνια24
– Φενέρμπαχτσε20
– Ζάλγκιρις Κάουνας6
– ΤΣΣΚΑ Μόσχας18
– Μακάμπι15
– Χίμκι20
– Μπαρτσελόνα26
– Αρμάνι Μιλάνο23
– Βιλερμπάν29
– Ρεάλ Μαδρίτης32
– Ερυθρός Αστέρας24
– ΤΣΣΚΑ Μόσχας23
– Ζάλγκιρις Κάουνας25
– Μακάμπι10
– Ολυμπιακός40

Διαβάστε περισσότερα...

Πάνος Παναγιωτόπουλος

Όπου φτωχός (αμυντικά και επιθετικά) κι’ η μοίρα του

Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε στο ΣΕΦ από τον Ολυμπιακό, συνεχίζοντας το αρνητικό του σερί. Τραγική αμυντική και επιθετική λειτουργία για το σύνολο του Πιτίνο, παρουσιάζοντας μια ομάδα που δεν ακολουθούσε κάποια τακτική.

Δημοσιεύτηκε

Το «τριφύλλι» πραγματοποίησε την τρίτη συνεχόμενη ήττα του στην Euroleague και έτσι μετά τα αρνητικά αποτελέσματα με Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης, προστέθηκε σήμερα και ο Ολυμπιακός. Οι «ερυθρόλευκοι» ήταν σαφώς πιο έτοιμη για το παιχνίδι και παρά τη μέτρια εικόνα τους στο πρώτο ημίχρονο, έβαλαν μεγάλα σουτ και κατάφεραν να κρατήσουν τον Παναθηναϊκό σε μια απόσταση.

Από την άλλη, το σύνολο του Ρικ Πιτίνο (δεν) παρουσιάστηκε στο Φαληρικό γήπεδο με κάποιο πλάνο στην άμυνα, εκτός από το να αφήσει τα σουτ του Ολυμπιακού και φυσικά το πλήρωσε. Η ομάδα του Μπαρτζώκα σούταρε με ποσοστό 42.9% στα τρίποντα (9/21), και τα περισσότερα εξ’ αυτών να μπαίνουν τις στιγμές που ο Παναθηναϊκός πλησίαζε στο σκορ.

Καμία αμυντική αντιμετώπιση

Η άμυνα του Παναθηναϊκού στο ματς με τον Ολυμπιακό θύμισε περισσότερο αμυντική αντιμετώπιση παιδικού πρωταθλήματος ΕΣΚΑΝΑ. Εξαιρετικά κακές περιστροφές και πολλά «τρακαρίσματα». Ο Ολυμπιακός ήταν κυρίαρχος στη ρακέτα του Παναθηναϊκού, παρά την απουσία του Μιλουτίνοφ.

Ο Σακίλ Μακκίσικ έκανε απίστευτη ζημιά στους «πράσινους» κάνοντας ότι ήθελε οποιονδήποτε αμυντικό αναλάμβανε το μαρκάρισμα του. Ούτε ο Καλάθης μπόρεσε να τον σταματήσει. Γενικότερα, όποιος παρακολούθησε το παιχνίδια από κοντά, έβλεπε την «πράσινη» άμυνα να μην έχει καμία επικοινωνία. Ούτε ένας παίκτης δεν μίλησε στην άμυνα. Αντιθέτως, αυτό που έκανε καλά η άμυνα του Παναθηναϊκού ήταν να κουτουλάει.

Το «τριφύλλι» δε βρήκε λύσεις τόσο στο μαρκάρισμα του Μακκίσικ όσο και στα ελεύθερα τρίποντα που έδειξε στους «ερυθρόλευκους». Το πλάνο του Παναθηναϊκού ήταν να αφήσει κάποια ελεύθερα σουτ, τουλάχιστον έτσι ήθελαν να φανεί. Αυτό που εμείς είδαμε, είναι ο Ολυμπιακός να σουτάρει μόνος του τρίποντα. Αυτό δεν άλλαξε και ο Παναθηναϊκός το πλήρωσε.

Χωρίς κανένα πλάνο στην επίθεση

Ό,τι έγινε στην άμυνα, έγινε και στην επίθεση.  Οι «πράσινοι» δεν είχαν παιχνίδι ούτε από τη περιφέρεια, μα ούτε και από τη ρακέτα. Ήταν φανερό πως το set παιχνίδι δεν του πήγαινε, έτσι οι «πράσινοι» ήθελαν να τρέξουν. Το αποτέλεσμα, το ένα λάθος πίσω απ’ τ’ άλλο.

Βεβιασμένες επιθέσεις χωρίς καμία λογική. Με τον Ράις να μετρά 0/9 τρίποντα και συνολικά ο Παναθηναϊκός 1/2, δεν θα μπορούσε να κερδίσει οποιαδήποτε ομάδα, πόσο μάλλον τον χειρότερο Ολυμπιακό που θα μπορούσε να συναντήσει.

Η διαφορά του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό είναι στη ψυχή και στη καρδιά. Παίκτες που θα μπουν μέσα και θα ματώσουν, θα τρέξουν, θα χτυπήσουν και θα χτυπηθούν.  Το «τριφύλλι» δεν έχει τη σκληράδα που έχει ο Ολυμπιακός του Μπαρτζώκα. Μια ομάδα σαν το γιοφύρι της Άρτας. Το πρωί χτιζόταν, το βράδυ γκρεμιζόταν. Παίκτες να φεύγουν, παίκτες να έρχονται, ban από τη Euroleague κτλπ.

Υ.Γ. Η νίκη του Ολυμπιακού ήταν 100% δίκαιη και άξια συγχαρητηρίων.

Υ.Γ.1 Ο Παναθηναϊκός έχασε ένα παιχνίδι που έλεγξε τα ριμπάουντ.

Υ.Γ.2 Θα βρει ο Πιτίνο τον τρόπο να αλλάξει την κατάσταση.

Διαβάστε περισσότερα...

Like us on Facebook !

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ

Advertisement

Ενδιαφέροντα