Connect with us

Πάνος Παναγιωτόπουλος

Αποκλειστική συνέντευξη Βουράκη: «Η ΕΣΚΑΝΑ προχωράει μπροστά, ο κ. Μώραλης πιέζει για το Παπαστράτειο»

Αποκλειστική συνέντευξη Βουράκη: «Η ΕΣΚΑΝΑ προχωράει μπροστά, ο κ. Μώραλης πιέζει για το Παπαστράτειο»

Ο πρόεδρος της ΚΕΔ ΕΣΚΑΝΑ αλλά και δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Πειραιά, Ιωσήφ Βουράκης, παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στο Jumpshot και στον Πάνο Παναγιωτόπουλο, μιλώντας αναλυτικά για όλα τα φλέγοντα ζητήματα της Ένωσης αλλά και του Δήμου στο χώρο του αθλητισμού.

Η ΕΣΚΑΝΑ έχει κάνει μεγάλα βήματα προόδου τόσο στο κομμάτι της διαιτησίας όσο οργανωτικά από τότε που ανέλαβε πρόεδρος ΚΕΔ ο κύριος Ιωσήφ Βουράκης. Ένας άνθρωπος με γνώσεις και όρεξη για πολλή και σκληρή δουλειά.

Δεν συνηθίζει να μιλάει σε Μέσα, παρά μόνο όταν έχει πραγματικά κάτι να πει. Το Jumpshot και ο Πάνος Παναγιωτόπουλος μίλησαν με τον δημοτικό σύμβουλο του Πειραιά και πρόεδρο ΚΕΔ ΕΣΚΑΝΑ, Ιωσήφ Βουράκη σε μια αποκλειστική συνέντευξη που απαντά σε «φλέγοντα» ζητήματα τόσο για το αθλητικό κομμάτι του Πειραιά όσο και για την ΕΣΚΑΝΑ.

Πως κρίνετε τη χρονιά που πέρασε για την ΕΣΚΑΝΑ κυρίως στο επίπεδο διαιτησίας και οργάνωσης ;

«Η χρονιά που πέρασε ήταν για εμάς ένα στοίχημα ! Όταν αναλάβαμε με τον κύριο Καρότση τα ηνία της ΚΕΔ ΕΣΚΑΝΑ οι περισσότεροι μας υποδέχτηκαν με καχυποψία και σίγουρα δεν έλειψε και η αυστηρή κριτική προς τα πρόσωπα μας ( κύριος από ανθρώπους που δεν μας ήξεραν καν). Η αλήθεια είναι ότι ο πρόεδρος κύριος Λυμπεράτος και το Δ.Σ. της ΕΣΚΑΝΑ  πήραν μια γενναία απόφαση , να εμπιστευτούν δύο νέους ανθρώπους, την στιγμή που τα προβλήματα ήταν τεράστια με βασικότερο το ότι οι διαιτητές του συνδέσμου μας σφύριζαν ελάχιστα παιχνίδια καθώς είχαν εδραιωθεί οι Αθηναίοι διαιτητές με την δικαιολογία ότι στον σύνδεσμο μας δεν υπάρχουν αρκετοί διαιτητές ή μάλλον έτσι ήθελαν να πιστεύουν.

Έπρεπε λοιπόν να κάνουμε άλματα ώστε να κερδίσουμε το χαμένο «έδαφος» των τόσων χρόνων . Το πρώτο πράγμα λοιπόν που κάναμε εμείς όταν αναλάβαμε ήταν να εμπιστευτούμε τους διαιτητές μας και να ξεκαθαρίσουμε ότι εντός των ορίων της ΕΣΚΑΝΑ θα σφυρίζουν μόνο Πειραιώτες διαιτητές. Επίσης πολύ σημαντικό για την χρονιά που πέρασε αλλά και την επόμενη ήταν ότι είχαμε δίπλα μας τον κύριο Πηλοΐδη ,έναν από τους κορυφαίους Έλληνες διαιτητές με τεράστια εμπειρία.

Έχοντας λοιπόν ως δεδομένο τις αλλαγές που κάναμε, τις θετικές κριτικές από τις ομάδες (τους άμεσα ενδιαφερόμενους) άλλα και το ότι συνεχίζουμε να ενοχλούμε τους εκπρόσωπους του κατεστημένου, μπορώ να πω ότι η περσινή χρονιά πήγε αρκετά, καλά κάνοντας μόνο τα αυτονόητα , βάζοντας τις βάσεις για να πάμε ακόμα καλύτερα στη σεζόν που έρχεται!»

Παρατηρήσαμε αλλαγές στον ορισμό των διαιτητών στην Α και Β κατηγορία. Για παράδειγμα δεν ανακοινώνονταν τα ονόματα των διαιτητών πριν τους αγώνες, ενώ στα ματς υπήρχαν και παρατηρητές διαιτησίας. Αυτό γιατί δεν έγινε τα προηγούμενα χρόνια, αφού υπήρχαν αρκετές φορές αντιδράσεις και «κολλήματα» ομάδων με συγκεκριμένους διαιτητές;

«Μετά την τρίτη αγωνιστική και σε συνεννόηση με τον κύριο Λυμπεράτο πήραμε την απόφαση να μην ανακοινώνονται τα ονόματα των διαιτητών στην Α και Β κατηγορία . Στην αρχή υπήρξε μια σχετική αναστάτωση σε όλους αλλά μετά αποδείχτηκε ότι ήταν καλό για όλους μας καθώς η πλειοψηφία των ομάδων απαλλάχτηκε από το άγχος του να δει ποιος τον σφυρίζει. Επίσης προσπαθήσαμε να καλύψουμε όσα  περισσότερα παιχνίδια με παρατηρητές κάτι που ήταν πολύ δύσκολο.

Για να καταλάβετε πολλές φορές πηγαίναμε σε δύο ή τρεις αγώνες σε κάθε αγωνιστική για να έχουμε υλικό. Αλλά και όταν δεν μπορούσαμε να πάμε στο γήπεδο σπαταλούσαμε ατελείωτες ώρες στο να βλέπουμε βίντεο από τους αγώνες . Πρέπει να γνωρίζετε ότι έχουμε προσωπικό φάκελο αξιολόγησης και παρατηρήσεων για όλους μας τους διαιτητές από όλα τους τα παιχνίδια (φιλικά , επίσημα και ανεξάρτητα τουρνουά) .Επίσης πρέπει να σας πω ότι από την νέα σεζόν και στην Β κατηγορία θα υπάρχουν 3 διαιτητές. Τώρα γιατί τόσα χρόνια δεν εφάρμοζαν αυτό το σύστημα ορισμών και γιατί δεν υπήρχαν παρατηρήσεις , δεν είμαι εγώ ο αρμόδιος να σας το πω…»

«Οι ομάδες ζητούσαν εξαίρεση διαιτητών για ψήλου πήδημα!»

Στα «κολλήματα» ομάδων με συγκεκριμένους διαιτητές, τόσο εσείς όσο και ο κύριος Πηλοΐδης τα χειριστήκατε άψογα. Φέτος, υπήρχαν ελάχιστες ομάδες οι οποίες ζήτησαν εξαίρεση διαιτητών.

«Μέχρι πέρυσι υπήρχε το φαινόμενο οι ομάδες να ζητάνε εξαίρεση διαιτητών για ψηλού πηδήματα! Φέτος εξαιρέσεις διαιτητών γίνανε μόνο για πολύ σημαντικούς λόγους. Έτσι οι εξαιρέσεις που είχαμε μετρούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Άλλωστε όλα είναι θέμα διαχείρισης . Όταν για παράδειγμα έχεις παρακολουθήσει έναν αγώνα και ξέρεις ότι η Α ομάδα είχε γκρίνια και παράπονα από τους διαιτητές δεν θα προκαλέσεις  με εκ νέου ορισμό τους σε αγώνα τους!»

Στην ΕΣΚΑΝΑ φέτος υπήρχε διαρκής εκπαίδευση των διαιτητών με βίντεο και παρατηρήσεις από τους αγώνες τους. Αυτό, γίνεται πολύ σπάνια ακόμη και σε επαγγελματικά πρωταθλήματα.  Πως έφτασε η Ένωση να κάνει κάτι τέτοιο;

«Όπως σας είπα έπρεπε να κάνουμε άλματα και είμαστε τυχεροί που η πλειοψηφία των διαιτητών μας ήταν δίπλα μας σε όλο αυτό, τους εμπιστευτήκαμε, τους πιέσαμε, τα καταφέρανε, τα καταφέραμε και τους ευχαριστούμε που μας έβγαλαν ασπροπροσωπους! Χωρίς αυτά τα παιδιά δεν θα καταφέρναμε τίποτα. Τους δώσαμε όμως και τα κατάλληλα εφόδια για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες των πρωταθλημάτων. Σε συνεργασία με τον κύριο Πηλοΐδη φτιάξαμε μια φόρμα SEF ( φόρμα αυτοκριτικής) όπου συμπλήρωνε ο διαιτητής μετά από κάθε αγώνα. Σε αυτή τη φόρμα ο κάθε διαιτητής συμπληρώνει τα σωστά και τα λάθη που ενδεχομένως έχουν γίνει στον αγώνα του. Με αυτό και με κλιπάκια από τα βίντεο των αγώνων συζητούσαμε με τον καθένα ξεχωριστά μέσω email τα λάθη, τις αμφισβητούμενες φάσεις και ό,τι απορία υπάρχει.

Εμείς από την αρχή είπαμε ότι θα κάνουμε και θα συμπεριφερόμαστε όπως ακριβώς θα θέλαμε να μας συμπεριφέρονταν σε εμάς όταν σφυριζαμε. Να σημειωθεί πως και ο κύριος Καρότσης όσο και εγώ ήμασταν διαιτητές του ΣΥΔΚΝΑ. Έτσι ο κάθε διαιτητής μπορούσε να επικοινωνήσει μαζί μου στη μία το βράδυ ή στις 8 το πρωί και να συζητήσουμε τι έγινε στον χθεσινό αγώνα ή ακόμα να κανονίσουμε να πάμε για τρέξιμο με τους διαιτητές!

Η εκπαίδευση και η επικοινωνία με τους διαιτητές μας είναι καθημερινή. Είναι πολύ σημαντικό για έναν διαιτητή να ξέρει ότι έχει δίπλα του ανθρώπους που ενδιαφέρονται όπως και για εμάς είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε ότι για οτιδήποτε χρειαστεί ένας διαιτητής θα απευθυνθεί σε εμάς.»

«Είμαστε η πρώτη τοπική Ένωση που χρησιμοποίησε το instant replay στους τελικούς αντρών και γυναικών»

Μεγάλη έκπληξη ήταν για πολλούς η live κλήρωση των διαιτητών από το γήπεδο δύο ώρες πριν από τους τελικούς. Πως πήρατε την απόφαση να πραγματοποιηθεί αυτή η διαδικασία;

«Θέλαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό , θέλαμε να δείξουμε ότι η ΕΣΚΑΝΑ προχωράει μπροστά και ότι τα σύννεφα που υπήρχαν από πάνω μας τόσα χρόνια διαλύονται. Ποιος καλύτερος τρόπος λοιπόν από την διαφάνεια. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, γινόταν μια αρχική επιλογή 6 ή 8 διαιτητών από εμάς και δύο ώρες πριν την έναρξη του αγώνα με την παρουσία εκπροσώπων των ομάδων κάναμε την κλήρωση για τις τριάδες. Επίσης είμαστε η πρώτη τοπική Ένωση που χρησιμοποίησε το instant replay στους τελικούς αντρών και γυναικών.»

Ποιος είναι ο δικός σας προσωπικός στόχος ως πρόεδρος της ΚΕΔ ΕΣΚΑΝΑ;

«Του χρόνου να πάμε ακόμα καλύτερα και όταν έρθει η στιγμή να αναλάβει κάποιος άλλος , αυτές οι καινοτομίες που συζητάμε τώρα να θεωρούνται δεδομένες.»

Για πολλά χρόνια υπάρχει μια άτυπη «κόντρα» από τους εξωτερικούς κυρίως, μεταξύ ΕΣΚΑ και ΕΣΚΑΝΑ, ως προς την οργάνωση των αγώνων αλλά και των προγραμματισμός τους.  Τονίζοντας πως η αντίστοιχη Ένωση της Αθήνας είναι περισσότερο οργανωμένη. Έχετε να σχολιάσετε κάτι γι’ αυτό;

«Η οποία κόντρα υπάρχει γιατί προφανώς έτσι θέλουν κάποιοι να φαίνεται. Σαφώς ο σύνδεσμος της Αθήνας έχει μεγαλύτερο αριθμό διαιτητών και κατά επέκταση μεγαλύτερη άνεση και ευελιξία. Παλαιότερα κάποιοι σε αυτό ήθελαν να προσθέσουν ότι υπάρχει και ποιοτική διαφορά κάτι το οποίο το αμφισβητώ εγώ προσωπικά! Σε θέματα οργάνωσης δεν νομίζω ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ Αθήνας και Πειραιά! Απόδειξη αυτών που σας λέω είναι ότι πέρυσι και φέτος έχουν γίνει περίπου 10 μεταγραφές από την Αθήνα προς τα εμάς αλλά μια σειρά αρκετών μεταγραφών από αξιολογημένους διαιτητές από την περιφέρεια προς τον δικό μας σύνδεσμο. Πέρυσι στον ΣΥΔΚΝΑ υπήρχαν περίπου 60 ενεργοί διαιτητές και φέτος ξεπερνούν τους 100 . Αυτή η αύξηση κάτι δείχνει.»

Η ΕΣΚΑΝΑ έχει κάποιο πρότυπο λειτουργίας ; Θέλει να φτάσει σε κάποια συγκεκριμένα επίπεδα οργάνωσης;

«Αυτή την στιγμή η ΕΣΚΑΝΑ είναι πρότυπο διαφάνειας σωστής διαχείρισης τόσο οικονομικής όσο και διοικητικής και έτσι θα συνεχίσει να είναι!»

Εκτός από πρόεδρος ΚΕΔ ΕΣΚΑΝΑ διατελείτε και δημοτικός σύμβουλος στον Πειραιά με τον συνδυασμό του κ. Μώραλη, «Πειραιάς Νικητής». Μετά την επανεκλογή σας, ποια θέματα έχουν προτεραιότητα για το Δήμο σε επίπεδο αθλητισμού ;

«Ο Πειραιάς είναι μια παραδοσιακά αθλητική πόλη, Ολυμπιακός, Εθνικός, Πειραϊκός ,Πορφύρας, Φοίνικας! Ο Πειραιάς πρωταγωνιστεί στο αθλητικό γίγνεσθαι σε όλα αθλήματα ! Χωλαίνει όμως  σε αθλητικούς χώρους. Έχει έλλειψη στίβου, γηπέδων μπάσκετ και ποδοσφαίρου. Πιστεύω μέσα στα επόμενα χρόνια θα βρεθούν οι κατάλληλοι πόροι και χώροι ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της πόλης μας στο αθλητικό κομμάτι. Άλλωστε με τις σωστές κινήσεις και τον σωστό προγραμματισμό ο δήμος μπορεί να έχει και αρκετά έσοδα από τους αθλητικούς του χώρους.»

Είδαμε το κλειστό των Καμινίων να ανακατασκευάζεται. Παρκέ, καινούρια παράθυρα, καθαρισμός, εξαερισμός, θέρμανση, ψύξη, καλλωπισμός του χώρου. Θυμίζει καινούριο γήπεδο. Ήταν ένα σχέδιο που είχατε σαν Δήμος όταν ανάλαβε τα «ηνία» ;

«Το κλειστό των Καμινίων έγινε αγνώριστο, στην ουσία ένα καινούργιο γήπεδο. Ακολουθεί και το Σαλπέας. Αυτά τα δύο γήπεδα φιλοξενούν των μεγαλύτερο όγκο των πειραϊκων ομάδων τόσο στο μπάσκετ όσο και στο βόλεϊ. Δεν είναι όμως αρκετά. Όπως σας είπα και πριν, άμεση ανάγκη και στόχος η κατασκευή και άλλων κλειστών γυμναστηρίων στην πόλη μας.»

«Ο Δήμαρχος Πειραιά πιέζει για την ανακατασκευή του Παπαστράτειου. Μέχρι σήμερα έχουμε λάβει μόνο υποσχέσεις»

Πολύς λόγος έχει γίνει και για το Παπαστράτειο. Θέλετε να μας εξηγήσετε τι συμβαίνει ακριβώς με αυτό το γήπεδο που μπορεί να γίνει ένα πραγματικό στολίδι για την κοινότητα του Πειραιά ;

«Παπαστράτειο… Μια πονεμένη ιστορία για τον Πειραιά . Ένα γήπεδο κόσμημα έγινε ερείπιο. Δυστυχώς μέχρι σήμερα πέρα από υποσχέσεις δεν γίνεται τίποτα άλλο. Πιστεύω ότι τώρα σε συνεργασία με την περιφέρεια και τις πιέσεις που δέχεται η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού από τον Δήμαρχο μας θα καταφέρουμε την ανακατασκευή του.»

Ακόμη ένα γήπεδο, ανακαινίστηκε ολοκληρωτικά. Μιλάμε για το Θεμιστόκλειο, στο οποίο προστέθηκαν και δύο επιπλέον γήπεδα. Ένα ποδοσφαίρου και ένα μπάσκετ. Μάλιστα, στο γήπεδο μπάσκετ θα κάνουν προπονήσει και οι ακαδημίες του Εθνικού. Ήταν ένα έργο που είχατε ως προτεραιότητα ;

«Το Θεμιστόκλειο είναι ο μοναδικός στίβος που έχει η πόλη μας και πλέων είναι έτοιμο να υποδεχτεί τα παιδιά του Πειραιά με νέο ταρταν γήπεδο μπάσκετ και ποδοσφαίρου ! Ήταν ένα έργο που είχε δεσμευτεί η δημοτική αρχή από την πρώτη της θητεία και υλοποιήθηκε

Τέλος, θα ήθελα να μας μιλήσετε για τους συνολικούς στόχους του Δήμου μέχρι και το τέλος της θητείας του.

«Αυτή τη στιγμή ο Πειραιάς έχει μπροστά του 5 χρόνια καταλυτικά για το μέλλον του . Έχουμε μπροστά μας την ευκαιρία να γίνουμε ο Πειραιάς που θυμούνται οι παλαιότεροι , ο περήφανος Πειραιάς , ο Πειραιάς του πολιτισμού,των έργων ,της ανάπτυξης του εμπορίου. Οι βάσεις έχουν μπει τα προηγούμενα 5 χρόνια και το όραμα μας θα ολοκληρωθεί ! Με την δυναμική και τις γνώσεις του δημάρχου Γιάννη Μώραλη , την υποστήριξη του προέδρου του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη και την συνεργασία δημοτικής αρχής και δημοτών ο Πειραιάς θα αλλάξει!»

Το σαράκι της δημοσιογραφίας «τρύπωσε» από πολύ νωρίς μέσα του. Από τα 14 του χρόνια, άρχισε να γράφει σε ερασιτεχνικά Blogs και συνολικά έχει δουλέψει σε μεγάλα σάιτ, όπως το ebasket.gr, το superbasket.gr, ενώ σήμερα είναι ιδιοκτήτης του Jumpshot.gr αλλά και αρθρογράφος στο trifilara.gr. Παράλληλα, διατελεί και προπονητής μπάσκετ στη Δραπετσώνα.

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Like us on Facebook !

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

More in Πάνος Παναγιωτόπουλος