Connect with us

Κωνσταντίνος Πανάς

Εμείς γιατί δεν βγάζουμε Κορκμάζ πλέον;

Δημοσιεύτηκε

Τι συνέβη στην «αιώνια» ελληνική σχολή; Γιατί δεν βγάζουμε πλέον ταλέντα να επανδρώσουν την Εθνική μας; Ποιοι είναι οι βασικοί τομείς που δεν επιτρέπουν την ανέλιξη των νεαρών αθλητών στο κορυφαίο επίπεδο; Αναλύει ο coach Κωνσταντίνος Πανάς.

Παρακολουθώντας το χθεσινό αγώνα της Ελλάδας με την Τουρκία και μένοντας έκθαμβος με την ανάπτυξη που σημείωσε ο Φουρκάν Κορκμάζ… Μου γεννήθηκε ένα ερώτημα «Γιατί εμείς σαν Έλληνες πάσχουμε να βγάλουμε ένα τέτοιο νεαρό αθλητή έτοιμο για το υψηλότερο επίπεδο;».

Λίγα χρόνια πιο πριν οι δικοί μας 97αρηδες Χαραλαμπόπουλος, Παπαγιάννης, Κόνιαρης, Φλιώνης, Μουράτος κλπ, κατακτούσαν την κορυφή της Ευρώπης στις μικρές ηλικίες την ώρα που ο άσημος Κορκμάζ έβγαινε 9ος και 10ος  και μάλιστα όντας τρίτος σκόρερ πίσω από το τότε μεγάλο ταλέντο της Τουρκίας, Γκιουρτσεβέν(Τον οποίο έδιωξε κακήν κακώς ο Ομπράντοβιτς από την Φενέρ).

Ο παίκτης τότε αγωνιζόταν στη Banvit χωρίς να δέχεται τις τιμές των δικών μας παιδιών που ανήκαν σε Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ κλπ… Φυσικά η δικιά μας φουρνιά θα έσπερνε τον φόβο και το τρόμο στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια…

Περίπου τρία με τέσσερα χρόνια μετά η ιστορία έχει γραφτεί αλλιώς… Ο Κορκμάζ έχει κάνει το υπερατλαντικό ταξίδι για τους Σίξερς έχοντας μάλιστα αξιοσημείωτα λεπτά συμμετοχής την ώρα που ο μοναδικός 97αρης της Ελλάδας που κατάφερε κάτι παρόμοιο(Παπαγιάννης) θεωρείται ακόμη αλλαγή του βετεράνου Γιάννη Μπουρούση.

Ο Φουρκάν Κορκμάζ ΔΕΝ ήταν MVP στο Βόλο… Και όμως χθες πέταξε μια ωραία 25αρα στην Ελλάδα για να τον έχουμε στο νου μας στο προσεχές παγκόσμιο της Κίνας. Ο δικός μας MVP έχει αλλάξει ήδη 5 ομάδες στα 22 του και είναι συνέχεια υπό αμφισβήτηση, ο Κόνιαρης ξανά έκανε φέτος το άλμα στον Ολυμπιακό, αλλά ο ρόλος του είναι ερωτηματικό, ο δε Παπαγιάννης που θεωρείται ο starter του Παναθηναϊκού είναι και θα είναι υπό αμφισβήτηση μέχρι να κάνει σταθερά καλά ορισμένα πράγματα και πάει λέγοντας…

Γιατί όμως εμείς σαν χώρα αδυνατούμε πλέον να βγάλουμε παίκτες σαν τον Φουρκάν Κορκμάζ; Φταίνε οι προπονητές; Φταίνε οι παίκτες; Ποιος έχει μεγαλύτερη ευθύνη;

Δεν χρειάζεται να ρίξουμε την ευθύνη εξ’ ολοκλήρου σε κάποιο συγκεκριμένο τομέα. Το ταλέντο που μπορεί να διακρίνεται σε φυσικά προσόντα ή άλλους τομείς μέσα στο παιχνίδι καλλιεργούνται και φτάνουν στη κορυφή μέσα από τη σκληρή δουλειά. Η τύχη παίζει και αυτή το ρόλο της. Σίγουρα όμως εκεί έξω υπάρχει κάποιος άλλος που δουλεύει πιο σκληρά, την ώρα που ΕΣΥ επαναπαύεσαι… Και αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο κίνητρο που πρέπει να δοθεί στα νέα παιδιά.

Όση δουλειά και αν κάνεις… Δεν θα είναι ποτέ αρκετή… Γιατί πάντα εκεί έξω υπάρχουν άλλοι που δουλεύουν περισσότερα από εσένα…

Αυτό όμως δεν πρέπει να εκφραστεί ως ηττοπάθεια και να καταλήγουν τα παιδιά να τα παρατάνε, αλλά ως ένας λόγος να δουλέψεις περισσότερο από το καθένα.

Ποιος φταίει λοιπόν; Είναι όλα ένας φαύλος κύκλος… Φταίνε οι προπονητές, οι παίκτες, οι γονείς, οι μάνατζερ, οι πρόεδροι των ομάδων, οι δημοσιογράφοι κ.ο.κ.

Ο ρόλος του προπονητή θα πρέπει να είναι εκείνος που θα καθοδηγήσει το παιδί και θα του προσδώσει αξίες και ιδανικά που θα τα κουβαλάει μια ζωή. Ο ρόλος του γονέα θα πρέπει να είναι υποστηρικτικός και ενίοτε επικριτικός.

«Αν ο ίδιος ο γονέας δεν προσγειώσει το παιδί του στο έδαφος… ΚΑΝΕΙΣ δεν θα το κάνει».

Σκεφτείτε ότι με το προπονητή το παιδί περνάει έξι με εφτά ώρες την εβδομάδα χρόνο μαζί, όταν όλο τον υπόλοιπο χρόνο μπορεί να βρίσκεται σπίτι με τον γονέα. Επομένως όσο καλός και να είναι ο προπονητής, αν ο γονέας δεν τηρήσει την ίδια φιλοσοφία, το παιδί θα ξεφύγει.

Και φυσικά υπάρχουν και εκείνοι οι μάνατζερ οι οποίοι μαζεύουν τα παιδιά από τα δώδεκα γεμίζοντας τα με τις γνωστές «παπάτζες» του χώρου. Τα μυαλά τους παίρνουν αέρα και τα παιδιά από τα δεκαέξι τους ξεχνάνε ότι παίζουν στην Ελλάδα και απαιτούν χωρίς δουλειά να ΜΠΟΥΝ να παίξουν επειδή έχουν μάνατζερ που τους τάζει λαγούς με πετραχίλια.

Ευτυχώς σε αυτό το χώρο υπάρχουν και μάνατζερς που είναι πρώτα απ’ όλα άνθρωποι και καθοδηγούν τους παίκτες και τους γονείς τους με τα σωστά πρότυπα. Δουλειά, δουλειά και πάλι δουλειά.

Έπειτα όταν ο παίκτης φτάνει σε μια ηλικία να διακρίνεται και να μπορεί να τον βλέπει το ευρύ κοινό μπαίνουμε στους δημοσιογράφους οι οποίοι ξεκινάνε με διθυράμβους «νέοι γκάληδες» και «νέοι αντετοκούνμπος» όταν το παιδί ΔΕΝ μπορεί να διαχειριστεί τόση δημοσιότητα.

Και όταν αυτά τα παιδιά καταλήγουν να έχουν προτάσεις από τις μεγάλες ομάδες της Ελλάδος πετάνε τη σκούφια τους και πάνε με κλειστά μάτια χωρίς να αναλογιστούν τις συνέπειες που μπορεί να έχει μια τέτοια μεταγραφή.

Αρχικά για πολλούς νέους το να κλείσουν από τα 16 τους στον Παναθηναϊκό, την ΑΕΚ ή τον Ολυμπιακό είναι το τέλος της καριέρας τους. Έφτασαν στους στόχους τους. Έκτοτε σταματάει η δουλειά και υπάρχει η απαίτηση να βγουν να παίξουν αυτά τα παιδιά επειδή είναι μεγάλα ταλέντα… Όχι νεαρέ αθλητή… Όταν πας σε τέτοια σωματεία δεν τελειώνει η κατάσταση… ΤΟΤΕ ξεκινάς

Οι πρόεδροι φυσικά δεν πάνε πίσω έτσι; Σπαταλάνε εκατομμύρια σε νεαρά παιδιά για να τα δέσουν στο σύλλογο τους… Απαιτούν αυτά τα παιδιά να παίζουν και ας καούν δεν βαριέσαι; Θα φάμε και τέσσερις, πέντε προπονητές, αρκεί να παίξει ο Γιωργάκης ή ο Τασούλης.

Ο καθένας από εμάς… Προπονητές… Δημοσιογράφοι… Μάνατζερς… Γονείς… Πρόεδροι… Οι ίδιοι οι παίκτες… Όλοι φέρουμε μερίδιο ευθύνης στην στασιμότητα του ελληνικού μπάσκετ.

Αν δεν αλλάξουμε μυαλά και μάθουμε να σεβόμαστε ο καθένας την δουλειά του άλλου, βάζοντας όρια… Όταν ο νεαρός αθλητής αρχίζει να δουλεύει δίχως αύριο… Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και χωρίς την πίεση και την απαίτηση να βγει μπροστά σε νεαρή ηλικία… Όταν αφήσουμε τα πράγματα να λειτουργήσουν φυσιολογικά και δεν τα πιέσουμε χρυσοπληρώνοντας «παπατζήδες» που θα μας βρουν ομάδα για να λέμε ότι παίζουμε στην Α1… Τότε και μόνο τότε… Ίσως δούμε ξανά ένα Διαμαντίδη, ένα Σπανούλη και ένα Παπαλουκά… Οι οποίοι δεν κέρδισαν μετάλλια και δεν είχαν ανάλογες τιμές από τα media… Αλλά μεγαλούργησαν και σε ατομικό και σε συλλογικό επίπεδο…

Προς τους προπονητές… Συνεχίστε να δουλεύετε με πάθος και να αγαπάτε τα νέα παιδιά… Ακόμη και αν τα φώτα δεν πέφτουν πάνω σας θα υπάρξουν εκείνοι οι αθλητές που πάντα θα σας μνημονεύουν.

Προς τους παίκτεςΔουλειάΧαμηλά το κεφάλι και πάλι δουλειά!

Προς τους γονείς… Να αγαπάτε τα παιδιά σας, αλλά να τους δίνεται και χώρο χωρίς να πιέζετε καταστάσεις.

 

 

Διαβάστε περισσότερα...
Πατήστε για σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

COACHES

Σεμινάριο προπονητικής από τον Κωνσταντίνο Πανά (vid)

Ένα επιτυχημένο προπονητικό σεμινάριο ολοκλήρωσε ο δικός μας Κωνσταντίνος Πανάς, που αν μη τι άλλο είχε περιεχόμενο ενδιαφέρον για μικρούς και μεγάλους, αλλά και για ανθρώπους που ασχολούνται με το μπάσκετ.

Δημοσιεύτηκε

Μια ομιλία για προπονητικές τακτικές που αφορούν τους δύο τύπους αμυντικής κατάστασης, ήταν αρκετή για να δώσει στον κόσμο να καταλάβει το πως πρέπει να λειτουργούν αμυντικά οι ομάδες. Μια πρωτοβουλία του ίδιου του coach Πανά, αλλά και του Scouting View.

Απολαύστε το προπονητικό σεμινάριο:

Διαβάστε περισσότερα...

EDITORIAL

Τελικά μήπως είναι χρήσιμη η Α2;

Ο κόουτς Κωνσταντίνος Πανάς σχολιάζει την απόδοση του νεαρού Αλέξανδρου Νικολαΐδη και τονίζει πόσο σημαντικό θα ήταν να ακολουθήσουν οι ομάδες μας το παράδειγμα των μεγάλων ομάδων της Ισπανίας!

Δημοσιεύτηκε


Αρκετοί ήταν αυτοί που έπεσαν να φάνε τον Ολυμπιακό για την επιλογή του να πέσει στην δεύτερη τη τάξη διοργάνωση την φετινή χρονιά, κυρίως για το τρόπο(μέχρι_τέλους) με την οποία αυτή προήλθε. Ωστόσο τα οφέλη αυτής της κίνησης καρποφόρησαν στο χθεσινό παιχνίδι βλέποντας δύο παιδιά(starters της φετινής ομάδας της Α2) να παίζουν επάξια κόντρα στη Γαλλική Βιλερμπάν.

Σίγουρα κανείς δεν εκτιμάει να βλέπει τον Ολυμπιακό στην Α2, ωστόσο και ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ θα μπορούσαν να διαθέτουν θυγατρικές ομάδες που θα αγωνίζονταν νομίμως στις χαμηλότερες κατηγορίες. Ο Προμηθέας Πατρών ας πούμε αγωνίζεται καθαρά με το εφηβικό του στην Α1 ΕΣΚΑΗ και παιδιά όπως ο Μαντζούκας, ο Καφέζας, ο Μπαζίνας και ο Κουρουπάκης είναι ενεργοί αθλητές στη κατηγορία αυτή εδώ και μια τριετία. Παιδιά που πλέον παίρνουν χρόνο στην Α1 εθνική κατηγορία!

Σίγουρα η Α1 ΕΣΚΑΗ δεν είναι το πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, αλλά οι νεαροί αθλητές κοντράρονται σωματικά και πνευματικά με έμπειρους αθλητές, συνηθίζουν τις επαφές και παίρνουν χρήσιμες εμπειρίες για την μπασκετική ζωή τους.

Στην Ισπανία ομάδες όπως η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπαρτσελόνα διαθέτουν θυγατρικές όπου «ψήνουν» τους νέους αθλητές τους και αυτοί μπαίνουν ομαλά στη πρώτη ομάδα, χωρίς τη πίεση να πετύχουν.

Ο φετινός Ολυμπιακός της Α2 απαρτίζεται από τους Νικολαϊδη(2002), Κολοβέρο(2002), Αρσενόπουλο(2000), Χρηστίδη(1998) και μοναδικό ξένό τον 19χρονο Ποκουσέφσκι(2001), όταν άλλες ομάδες έχουν επενδύσει τα μεγαλύτερα συμβόλαια τους σε έμπειρους ξένους αθλητές για να τους διατηρήσουν ή να τους ανεβάσουν στην κατηγορία.

Απέναντι σε εφήβους η διαφορά δεν θα φανεί, ακριβώς επειδή οι νέοι φοβούνται την επαφή γι’ αυτό όταν έρχεται η ώρα να κοντραριστούν με άντρες «τρακάρουν» ή κόβουν ταχύτητα, ή δεν μπορούν να φανερώσουν τις πραγματικές τους δυνατότητες. Άρα η φετινή εμπειρία της Α2 θα αποδειχθεί χρυσή για τους νέους παίκτες του Ολυμπιακού, όπως φάνηκε και στη χθεσινή αναμέτρηση, όπου ο νεαρός Αλέξανδρος Νικολαΐδης μπήκε μέσα μασώντας σίδερα παίζοντας την ίδια και πιο πιεστική άμυνα που έχει συνηθίσει, έτρεξε στον αιφνιδιασμό, πίεσε αντιπάλους όπως ο πολύπειρος Antoine Diot κλπ.

Τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε η απαίτηση οι νέοι να ΠΡΕΠΕΙ να παίζουν στην Α1. Όσοι όμως γνωρίζουν το άθλημα, ξέρουν ότι δεν είναι εύκολη η ένταξη ενός νέου(τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα και την ραγδαία αλλαγή ταχύτητας της καλαθοσφαίρισης) από το εφηβικό πρωτάθλημα και τις προπονήσεις με το αντρικό, αμέσως κόντρα σε Αμερικανούς ή έμπειρους Έλληνες αθλητές.

Είναι δεδομένο ότι ο νέος θα φοβηθεί αν δεν έχει την απαραίτητη εμπειρία. Και δεν είμαστε δέκα χρόνια πίσω με χαμηλότερες ταχύτητες, όπου οι αθλητές με τσαγανό, πείσμα, θέληση και φυσικά μυαλό μπορούσαν να πάρουν χρόνο συμμετοχής.

Όταν θα πρέπει να μπεις και να μαρκάρεις το Καλάθη ή το Σπανούλη ή ακόμη και τον Κιθ Λάνγκφορντ. Οι διαφορές είναι τεράστιες και η πίεση του νεαρού αθλητή για διάκριση χαλάει το μυαλό και το στόχο του.
Είναι σημαντικό όσες ομάδες έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν θυγατρικές σε οποιαδήποτε κατηγορία και μόνο τότε θα μπορέσουμε να ελπίζουμε στη δημιουργία νέων Ελλήνων αθλητών, χωρίς να τους καίμε με τη πρώτη στραβή και δίνοντας τους ευκαιρίες να αναδείξουν το ταλέντο τους.

Η Γαλλική Βιλερμπάν πάντως προετοιμάζει εδώ και χρόνια τον Theo Maledon(2001) ως βασικό PG σε Eurocup/Euroleague, έχοντας δώσει πολύ χρόνο και στον Mat Strazel(2002) που μέτρησε και 14 πόντους απέναντι στο Παναθηναϊκό!

Διαβάστε περισσότερα...

SCOUTING VIEW

Scouting View: Το ATO Play που έφερε την ισοφάριση του ΠΑΟΚ (vid)

Δημοσιεύτηκε

Το Jumpshot σε συνεργασία με το Scouting View και τον Κωνσταντίνο Πανά σας παρουσιάζει το τρίποντο της ισοφάρισης του ΠΑΟΚ στο ντέρμπι με τον Άρη.

(περισσότερα…)

Διαβάστε περισσότερα...

BLOGS EXPERTS

Ο ρόλος του προπονητή ακαδημιών τότε και σήμερα!

Δημοσιεύτηκε

Όντας βοηθός προπονητή σε αντρικό επίπεδο εδώ και αρκετά χρόνια, παράλληλα με προπονητής ακαδημιών μπορώ με βεβαιότητα να γράψω για το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των προπονητών ακαδημιών του τότε και σήμερα. (περισσότερα…)

Διαβάστε περισσότερα...

BASKETBALL

«JS Live Chat»: Με τους Κωνσταντίνο Πανά και Πάνο Παναγιωτόπουλο

Δημοσιεύτηκε

Το «Jumpshot Live Chat» με τους Κωνσταντίνο Πανά και Πάνο Παναγιωτόπουλο (16.00 – 17.00) «ντεμπουτάρει» και μπορείτε να στείλετε τις ερωτήσεις σας ή να καταθέσετε την άποψη σας για: BasketLeague, Euroleague, «αιώνιους» και Basketball Champions League.

(περισσότερα…)

Διαβάστε περισσότερα...

EDITORIAL

To Scouting Report του Γιώργου Πετανίδη (vid)

Δημοσιεύτηκε

 Ο συντάκτης του Jumpshot και δημιουργός του Scouting View, Κωνσταντίνος Πανάς αναλύει τον άσο του Ηρακλή, Γιώργο Πετανίδη. (περισσότερα…)

Διαβάστε περισσότερα...

EDITORIAL

Μπριάντε Γουέμπερ: Ο κόκκινος «εξολοθρευτής» (vid)

Δημοσιεύτηκε

Ο Briante Weber είναι και επίσημα παίκτης των «ερυθρολεύκων» και το Jumpshot.gr σε συνεργασία με το ScoutingView και τον Coach Κωνσταντίνο Πανά, σας δίνει μια πρώτη γεύση του Αμερικανού ΝΒΑερ! (περισσότερα…)

Διαβάστε περισσότερα...

SCOUTING REPORTS

Το scouting report της Έλενας Τσινέκε(vid)

Δημοσιεύτηκε

Ο συντάκτης του Jumpshot και δημιουργός του Scouting View, coach Κωνσταντίνος Πάνας αναλύει με κάθε λεπτομέρεια την Έλενα Τσινέκε που αγωνίζεται στην Νίκη Λευκάδας. (περισσότερα…)

Διαβάστε περισσότερα...

Like us on Facebook !

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ

Advertisement

Ενδιαφέροντα