Connect with us

Αχιλλέας Τσιρογιάννης

Τα πιο συνηθισμένα λάθη που γίνονται στην off-season άσκηση

Δημοσιεύτηκε

Off-season είναι η περίοδος από τον τελευταίο αγώνα-προπόνηση της σεζόν μέχρι την πρώτη προπόνηση της προετοιμασίας (pre-season) της επόμενης σεζόν. Στη συνέχεια θα αναλύσουμε τα 5 κυρία λάθη που γίνονται κατά την διάρκεια της off-season.

1. Αποχή από οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα

Η off-season συχνά και λανθασμένα σχετίζεται με αποχή από οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα. Όμως η αύξηση των δυνητικών επιδόσεων στην περίοδο αυτή έχει πολλά οφέλη και είναι το θεμέλιο της προσωπικής αθλητικής ανάπτυξης. Με απλά λόγια είναι πιο εύκολο να διατηρηθείς “σε φόρμα” παρά να επιστρέψεις στην κατάσταση που ήσουν μετά από μια μακρά περίοδο απραξίας. Στην περίοδο αυτή ο αθλητής πρέπει να ασχοληθεί με κάτι που θα κινήσει το ενδιαφέρον του και θα ενισχύσει και την ψυχική ηρεμία του. Ενδεικτικά (και λόγω του ότι η off-season στο μπάσκετ ειναι καλοκαίρι) μπορεί να ξεκινήσει ποδήλατο, τζόκινγκ στην άμμο και ασκήσεις εντός της θάλασσας.

2. Ειδική προπόνηση

Οι παίκτες θεωρούν ότι αυτή είναι η ιδανική περίοδος να δουλέψουν όλες τις αδυναμίες τους στο μπάσκετ. Αν και οι προθέσεις τους είναι αξιέπαινες, δεν είναι η σωστή περίοδος για μια τέτοια προσέγγιση. Ιδανικά οι παίχτες χρειάζονται ένα διάλειμμα από την ιδιοσυγκρασία της μπασκετικής προπόνησης. Η ομορφιά της off-season είναι ότι έχουν τα ενεργειακά αποθέματα για να προσαρμόσουν καλύτερα την φυσική τους κατάσταση, καθώς δεν υπάρχουν αντικρουόμενες απαιτήσεις από αγώνες και “ειδικές” προπονήσεις

3. Απουσία πρόληψης τραυματισμών

Αν κάποιος αθλητής έχει ιστορικό συγκεκριμένου τραυματισμού πρέπει να δουλέψει τα ελλείμματα (είτε εύρους τροχιάς κίνησης είτε μυϊκής δύναμης και αντοχής) που αυτός του άφησε. Στην περίπτωση που έχει γίνει επαρκής αποκατάσταση που δεν άφησε ελλείμματα, ο αθλητής μας πρέπει να επικεντρωθεί σε ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας για να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο επανατραυματισμού ή υποτροπής.

4. Μειωμένη αερόβια άσκηση

Στην off-season πολλοί αθλητές απλά πάνε στο γυμναστήριο για βάρη (αναερόβια άσκηση) κάθε 2-3 ημέρες, αγνοώντας την απαραίτητη αεροβια άσκηση (π.χ. ελαφρύ τρέξιμο, κολύμβηση, σχοινάκι). Αυτό ίσως είναι το μεγαλύτερο λάθος, καθώς η αερόβια άσκηση βοηθάει μεταξύ άλλων στη βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας, στον έλεγχο ή μείωση του βάρους, αποτρέπει την μυϊκή ατροφία, αυξάνει την μυϊκή δύναμη/αντοχή και βελτιώνει την ισορροπία.

5.Προπόνηση επιπέδου body building

Πάνω από όλα η off-season πρέπει να περιλαμβάνει και αρκετή ξεκούραση. Σωματική και ψυχική. Ακραία άρση βαρών, τριπλές προπονήσεις κάθε μέρα και γενικά υπέρμετρη δραστηριότητα δεν προετοιμάζουν σωστά τον οργανισμό για την επόμενη σεζόν. Επίσης πολλές φορές όλα αυτά αποπροσανατολίζουν από τον πραγματικό στόχο. Ο πραγματικός στοχος του μπασκετμπολίστα είναι να γίνει καλύτερος εντός των τεσσάρων γραμμών και όχι bodybuilder.

Πτυχιούχος Φυσικοθεραπευτής ΤΕΙ Πάτρας / Διαιτητής και κριτής καλαθοσφαίρισης

Διαβάστε περισσότερα...
Advertisement
Πατήστε για σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αχιλλέας Τσιρογιάννης

4+1 λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να παρακολουθείτε την προπόνηση του παιδιού σας

Ο Αχιλλέας Τσιρογιάννης γράφει στο jumpshot.gr τους λόγους για τους οποίους πρέπει απλά ο κάθε γονιός να αφήνει το παιδί του στην είσοδο του γηπέδου και να του εύχεται καλή προπόνηση.

Δημοσιεύτηκε

1. Επεμβαίνετε στο ρόλο του προπονητή δίνοντας οδηγίες στα παιδιά σας

Η δουλειά του προπονητή είναι να μεταφέρει στο παιδί σας γνώσεις πάνω στο άθλημα και ηθικές αξίες που θα το συντροφεύουν και στην εξωγηπεδική ζωή του. Το μόνο που καταφέρνει κάποιος γονιός δίνοντας οδηγίες στο παιδί του την ώρα της προπόνησης είναι να το αποσυντονίσει. Φανταστείτε να δουλεύετε κάπου και να έχετε δυο υπευθύνους και ο ένας με τον άλλον να ζητάνε διαφορετικά πράγματα. Ποιον να ακούσεις πρώτα; Πως μπορείς έτσι να είσαι αποδοτικός;

2. Μπερδεύεται τα παιδιά σας

Όταν το παιδί σας μετά από ένα άστοχο σουτ ή μια λάθος εκτέλεση συστήματος λαμβάνει οδηγίες από τον προπονητή του, πραγματικά δεν έχει ανάγκη και τις δικές σας οδηγίες. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να το μπέρδεψετε. Σίγουρα ακόμα και ο πιο νεαρός προπονητής γνωρίζει πολύ περισσότερα από τον μέσο γονιό. Ο καταξιωμένος προπονητής Φρανκ Μάρτιν που κάθεται στον πάγκο του South Carolina από το 2012 έχει δηλώσει για τα ίδια του τα παιδιά ότι αν κάποιος τους φερθεί με ασέβεια ή αν αποτύχουν σε κάτι θα είναι εκεί για να τα στηρίξει, αλλά αν δεν ξέρουν πως να γίνουν καλύτεροι καλαθοσφαιριστές, να ρωτήσουν τον προπονητή τους.

3. Τα παιδιά σας κοιτούν την εξέδρα και δεν απολαμβάνουν την προπόνηση και τα οφέλη της

Σίγουρα όλοι οι γονείς θέλουν να βλέπουν τα παιδιά τους ευτυχισμένα και χαρούμενα με ότι κάνουν. Τα κινητρα όλων των γονιών είναι υγιή και θετικά, αλλά φανταστείτε ένα γονιό που την ώρα της προπόνησης επιβραβεύει το παιδί του σε ένα εύστοχο σουτ και στο αμέσως επόμενο άστοχο δεν το χειροκροτει και δεν το ενθαρρύνει να συνεχίσει. Την ώρα εκείνη το παιδι (όπως και όλοι μας) ψάχνει την επιβεβαίωση που δεν ήρθε και αντί να εστιάσει στις οδηγίες του προπονητή του για να ειναι καλύτερο το επόμενο σουτ, εγκλωβίζεται στη σκέψη να είναι εύστοχο το επόμενο σουτ και να με χειροκροτήσει ο μπαμπάς. Ο στόχος του πρέπει να είναι να είναι καλύτερο το σουτ από το προηγούμενο.

4. Αναγκάζετε (έμμεσα) τα παιδιά να παίζουν για εσάς και όχι για τα ίδια

Είναι πολύ όμορφο να πάτε να πάρετε το παιδί σας από την προπόνηση. Όταν όμως έχετε παρακολουθήσει την προπόνηση, θα μπειτε στη διαδικασία (ακόμα και άθελα σας) να κριτικαρετε ενέργειες και συμπεριφορές του, να “ζητήσετε” πράγματα για την επόμενη προπόνηση και να το συγκρίνεται με άλλους συμπαίκτες του. Έτσι εντυπώνεται στο παιδί η σκέψη να παίξω καλύτερα για τους γονείς μου. Ρωτήσατε στ’ αλήθεια ποτέ το παιδί σας αν είναι χαρούμενο με την σημερινή προπόνηση ή αν πέρασε καλά;

5. Τα παιδιά αντιγράφουν συμπεριφορές

Αυτό πέρα από τις προπονήσεις ισχύει και στους αγώνες. Όταν το παιδι βλέπει τον γονιό του να μιλάει υποτιμητικά για τον προπονητή, υποσυνείδητα κι εκείνο με τη σειρά του δεν σέβεται τον προπονητή του. Όταν το παιδί βλέπει την μαμά ή τον μπαμπά να διαμαρτύρεται ή να βρίζει τον διαιτητή, θα το κανει κι εκείνο. Ο κάθε διαιτητής που μπαίνει μέσα σε ένα γήπεδο, έχει διαβάσει άπειρες φορές τον κανονισμό και πραγματικά δεν τον ενδιαφέρει ποιος θα κερδίσει σε ένα πρωτάθλημα υποδομών.

Συνοψίζοντας, πρέπει να πούμε ότι το μπάσκετ πάνω από όλα είναι χαρά και πολιτισμός. Έχετε φέρει το παιδί σας σε ένα από τα πιο δίκαια και υγιή αθλήματα. Αφήστε τον προπονητή του παιδιού σας να κάνει την δουλειά του. Σίγουρα είναι αρκετά ενημερωμένος και καταρτισμένος για να τον έβαλε ένα σωματείο στο δυναμικό του και πραγματικά δεν αμοίβεται με όσα χρήματα αξίζει. Να είσαστε δίπλα στο παιδί σας και να ξέρει ότι πάντα οι γονείς μου είναι εδώ για μένα, χωρίς όμως να με καταπιέζουν.

Διαβάστε περισσότερα...

Αχιλλέας Τσιρογιάννης

Η «αποθεραπεία» του Ερυθρού Αστέρα μετά τον αγώνα με το Περιστέρι

Δημοσιεύτηκε

Η ομάδα του Μίλαν Τόμιτς κέρδισε τον φιλικό αγώνα που διεξήχθη στο κλειστό γυμναστήριο Περιστεριου «Ανδρέας Παπανδρέου», με τις δύο ομάδες να δείχνουν θετικά δείγματα πριν την έναρξη των επίσημων αγώνων. (περισσότερα…)

Διαβάστε περισσότερα...

Like us on Facebook !

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ

Advertisement

Ενδιαφέροντα