Connect with us

ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ

Και μετά από ένα Πανελλήνιο εφήβων τι γίνεται;

Και μετά από ένα Πανελλήνιο εφήβων τι γίνεται;

Ολοκληρώθηκε και φέτος το Πανελλήνιο πρωτάθλημα εφήβων με τον Ολυμπιακό να κάνει το back to back. Όμως, υπάρχει και η σκοτεινή πλευρά του όλου θέματος την οποία λίγοι βλέπουν και λένε. Ο Γιάννης Λέκος προσπαθεί και μέσω της προσωπικής του εμπειρίας να καταγράψει τα γεγονότα που συμβαίνουν μετά από ένα τέτοιο πρωτάθλημα.

Προχθές (5/5) ολοκληρώθηκε το 46ο Πανελλήνιο πρωτάθλημα εφήβων, όμως  δυστυχώς για τα παιδιά και τις ομάδες επισκιάστηκε από το έντονο και κρίσιμο συμβούλιο του ΕΣΑΚΕ. Ουδείς ασχολήθηκε με τη νέα γενιά του μπάσκετ που πραγματικά αξίζει να ρίξει κανείς μια ματιά.

Για ακόμη μια φορά είδαμε πολλά νέα ταλέντα τα οποία μπορούν να συνθέσουν ή ήδη βρίσκονται στις αντρικές τους ομάδες. Επίσης, διαπιστώθηκε ξανά πως, (αν και λίγο άδικο για τις υπόλοιπες εξ αυτών) οι περισσότερες μεγάλου βεληνεκούς ακαδημίες, έχουν πάρει αθλητές από όλη την Ελλάδα, ενώ έχουν ελάχιστα παιδιά που να είναι από την πόλη που βρίσκεται η εκάστοτε ακαδημία. Το λεγόμενο και παιδομάζωμα.

Όμως, εδώ έρχεται ένα ερώτημα το οποίο δεν είναι καθόλου τωρινό αλλά κρατά πολλά χρόνια. Τι γίνεται μετά το εφηβικό πρωτάθλημα και το… παιδομάζωμα; Προφανώς έχει διαπιστωθεί και από προσωπική εμπειρία πως οι περισσότερες ομάδες όχι μόνο δεν δίνουν μια ευκαιρία στα παιδιά να δοκιμάσουν τη τύχη τους στην ανδρική ομάδα που βρίσκεται σε υψηλή κατηγορία αλλά τα μοιράζουν δεξιά και αριστερά είτε περάσουν από τις Πανελλήνιες εξετάσεις είτε όχι και ασχέτως κατηγορίας. Ή καλύτερα, με τις ομάδες που έχουν συνάψει… σχέσεις. Ίσως να ακούγεται σκληρό, αλλά είναι η αλήθεια. Συνήθως 1 το πολύ 2 παιδιά θα προωθηθούν στο αντρικό. Αυτό βέβαια, συμβαίνει και σε κλαμπ που δεν μπόρεσαν να περάσουν στο Πανελλήνιο αλλά είχαν βλέψεις για εκεί.

Τα παραδείγματα άπειρα και προσωπικά παρά πολλά. Τι φταίει όμως; Σίγουρα, τους τάζουν πολλά όταν τους παίρνουν από τις μικρές ομάδες που βρίσκονται στην άκρη της Ελλάδος και τους παρέχουν πλουσιοπάροχη ζωή και αυτό είναι το σημείο «κλειδί» που πολλά παιδιά καταστρέφονται. Επίσης, πολλά από αυτά αποκτάν ένα τουπέ του παικταρά που δεν τον σταματάει κανείς νομίζοντας πως είναι ο Τζόρνταν, αλλά εκεί ξεχωρίζει και μια καλή ακαδημία που θα ασχοληθεί και θα προσγειώσει έστω και ανώμαλα τον παίκτη της από μια άλλη που νοιάζεται μόνο για τη κατάκτηση ενός Πανελληνίου.

Παρακολουθώντας τα τελευταία χρόνια όλα τα Πανελλήνια εφήβων και με αγωνιστική συμμετοχή σε αυτά, υπήρχαν παίκτες που έλεγε κανείς θα παίξουν μεγάλο μπάσκετ και τώρα αγωνίζονται σε Γ’ και Β’ Εθνική. Είναι και οι αθλητές που παίζουν σε μικρή βεληνεκούς ομάδα της Α1 (σε σχέση με την ακαδημία που ήταν), καθώς ψάχνουν από κάπου να κάνουν νέα αρχή. Φυσικά, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις αλλά είναι ελάχιστες.

Δεν θα εκθειάσουμε κανένα νέο παιδί που προσπαθεί να επιστρέψει στο σημείο που ήταν αλλά αυτό που συμβαίνει είναι μια σκληρή αλήθεια την οποία οι ακαδημίες δεν θέλουν να βλέπουν, όχι ότι δεν την γνωρίζουν. Παιδιά που στα 15 κάρφωναν με επιτόπιο, διέθεταν τρομερό ball handling και θεωρούταν μεγάλο prospect είναι άδικο να βρίσκονται εκεί που βρίσκονται και φυσικά να τους ασκείται έντονη κριτική. Δεν φταίνε μόνο αυτά αλλά και οι προπονητές και φυσικά οι… μάνατζερ.

Μεγάλο κεφάλαιο η υπόθεση μάνατζερ σε εφήβους στο σημερινό μπάσκετ, όμως το μόνο που θα μπορούσαμε να πούμε είναι πως η εκμετάλλευση… πάει «σύννεφο». Εντάξει, σε αυτό το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης το έχουν οι γονείς που υπογράφουν, όμως για λίγα χρήματα παίζουν με το μέλλον ενός παιδιού αμφότεροι.

Καλό θα ήταν λοιπόν, να ασχοληθούν και με το μετά ενός αθλητή και όχι με μόνο με το τώρα. Φυσικά, για να μην γίνει καμία παρεξήγηση αυτό δεν αναιρεί ότι γίνεται καλή δουλειά σε αυτές τις ακαδημίες, απλά το ενδιαφέρον σταματάει μέχρι την κατάκτηση του Πανελληνίου πρωταθλήματος.

Αντίθετα, πάντως, υπάρχουν ακαδημίες που έστω και σε ποιο μεγάλη ηλικία βγάζουν αθλητές και ας μην έχουν συμμετάσχει ποτέ σε κάποια τελική φάση. Όμως, αυτοί είναι που έχουν διάρκεια στο υψηλό επίπεδο και όχι οι υπόλοιποι.

Όμως, το πολύ θετικό είναι πως έχει αναβαθμιστεί το Πανελλήνιο πρωτάθλημα, καθώς πλέον υπάρχει διαδικτυακή κάλυψη όλων των αγώνων, κάτι που παλιά για να γίνει έπρεπε εκτός του να πληρώσουν όλες οι ομάδες, να υπάρξει και συμφωνία. Δηλαδή, για να μεταδοθεί ένας αγώνας έπρεπε δύο σωματεία να συμφωνήσουν, αν ένα έδειχνε αντίρρηση δεν θα γινόταν κάλυψη!

Ίσως, όλα τα παραπάνω για κάποιους να ακούγονται βερεσέ και να μην δίνουν δεκάρα, αλλά είναι όλα ξεκινάνε από μία ακαδημία.

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Like us on Facebook !

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

More in ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ