Connect with us

BLOGS

Ο ρόλος του προπονητή ακαδημιών τότε και σήμερα!

Δημοσιεύτηκε

Όντας βοηθός προπονητή σε αντρικό επίπεδο εδώ και αρκετά χρόνια, παράλληλα με προπονητής ακαδημιών μπορώ με βεβαιότητα να γράψω για το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των προπονητών ακαδημιών του τότε και σήμερα.

Πολλοί είναι οι παίκτες της ομάδας που μου μιλάνε για τα παιδικά τους χρόνια στο μπάσκετ γράφοντας για προπονητές «φωνακλάδες», προπονητές που ασκούσαν βία πάνω τους, προπονητές που αδιαφορούσαν για τα συναισθήματα μικρών παιδιών… Προπονητής χωρίς καμία ειδίκευση σε παιδαγωγική και ψυχολογία του αθλητή.

Σαφώς αυτό είναι μια γενίκευση, που όμως ισχύει σε τεράστιο βαθμό αν τύχει να μιλήσετε με αθλητές τριανταπέντε συν ή και λίγο μικρότερους.

Προπονητές του τότε, που αποφοίτησαν από τα ΤΕΦΑΑ εκτός του ότι είχαν την απαραίτητη γνώση, είχαν την ικανότητα της διαχείρισης. Παίκτες που γίνονταν προπονητές δεν ήταν απλά αυστηροί, αλλά κατέφευγαν σε πολύ σκληρές τιμωρίες και σε πολλές περιπτώσεις έκοβαν το μπάσκετ στα νεαρά παιδιά, ακριβώς επειδή δεν είχαν την απαραίτητη μόρφωση.

Οι προπονητές ακαδημιών σήμερα πρέπει πρώτα να είναι παιδαγωγοί. Να διδάσκουν το παιχνίδι και να προσπαθήσουν να κρατήσουν όλα τα παιδιά στο χώρο του μπάσκετ. Δεν πρέπει να μείνει μόνο ο καλός παίκτης σε αυτό.

Ειδικά όταν μιλάμε για αναπτυξιακές ηλικίες ποτέ δεν δίνουμε μεγαλύτερη βάση σε ένα ή δύο παιδιά. Ένα παιδί με περίσσεια κιλά, μπορεί να έχει τεράστια σωματική ανάπτυξη και ακριβώς επειδή ποτέ δεν το δουλέψαμε σωστά, να μείνει στάσιμο και εν τέλει επειδή δεν έχει την ικανότητα να αφήσει το μπάσκετ. Ένα παιδί αδέξιο το οποίο διψάει να μάθει, αλλά ο προπονητής δεν του δίνει σημασία γιατί υπάρχουν καλύτεροι από αυτόν. Ένα παιδί κοντό αλλά αργό, ατσούμπαλο κλπ.

Ο προπονητής ακαδημιών τότε(Που δεν είχε την απαραίτητη γνώση) θα επέλεγε να δουλέψει μονάχα τα παιδιά στα οποία διέκρινε ταλέντο. Είναι δεδομένο αυτό. Τα υπόλοιπα θα ήταν κομπάρσοι και αργότερα θα σταματούσαν το μπάσκετ. Τότε κανένας προπονητής δεν ήταν αναγκασμένος να βάλει όλους τους παίκτες να παίξουν. Το μπάσκετ ακόμη και στις μικρές ηλικίες δεν είχε παιδαγωγικό χαρακτήρα, αλλά χαρακτήρα νίκης.

Ο προπονητής ακαδημιών τώρα πρέπει να σκέφτεται ότι έχει πολλούς διαφορετικούς χαρακτήρες, το καθένα με διαφορετική ψυχολογία και διαφορετική μορφολογική ανάπτυξη. Ένα παιδί στην ηλικία των δώδεκα μπορεί να είναι ψηλότερο ή δυνατότερο από άλλα παιδιά της ηλικίας του. Και ακριβώς επειδή η ηλικία αυτή είναι ιδιαίτερα ευάλωτη θα πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερα μεταχείριση στα σχόλια και στο πως προσπαθούμε να δώσουμε κίνητρο στα παιδιά. Η τεχνική της εξατομίκευσης και της διάκρισης είναι απαραίτητα όργανα για τον προπονητή ακαδημιών σήμερα.

Ο δρόμος ενός παίκτη μπάσκετ σύμφωνα με την Youth USA:

  1. Το ξεκίνημα που μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οποιαδήποτε ηλικία και σε οποιοδήποτε μέρος. Είτε είναι στην αυλή του σπιτιού, είτε σε σχολικό «μονό» ο στόχος μας είναι να κρατήσουμε το παιδί στο μπάσκετ για πάντα.
  2. Η εξερεύνηση γίνεται με ποικίλους τρόπους και ξεκινάει με τα εσωτερικά κίνητρα που έχει το παιδί. Όταν ξεκινάς κάτι θες να γίνεσαι καλύτερος και το παιδί αναζητάει αυτούς τους τρόπους είτε από τον προπονητή, είτε από τον γονέα, είτε από συμπαίκτη του.
  3. Η μάθηση είναι το πρακτικό κομμάτι της εξερεύνησης που πραγματοποιείται αποκλειστικά από τον προπονητή.
  4. Η συμμετοχή είναι από τα πιο σημαντικά κομμάτια. Όταν ένα παιδί ξεκινάει την ενασχόληση του με το μπάσκετ ΠΡΕΠΕΙ να συμμετέχει σε παιχνίδια. Αυτός είναι ο σκοπός. Το παιχνίδι. Η χαρά. Η απόλαυση.
  5. Θα υπάρξουν αρκετοί παίκτες που θα γίνουν εξαιρετικοί αθλητές και άλλοι που θα γίνουν επαγγελματίες…
  6. Σε κάθε περίπτωση καταλήγουμε πάλι στο ΜΠΑΣΚΕΤ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ. Αυτός είναι ο στόχος.

Ο ρόλος του προπονητή ακαδημιών:

·         Είναι απαραίτητο να κατέχει τη βασική γνώση του αθλήματος.

·         Βασικά συστατικά στην προπονητική θα πρέπει να είναι η παιδαγωγική, ψυχολογία, φυσιολογία και συνδυασμός αυτών.

·         Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα παιχνίδι. Η νίκη δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά κατακτιέται μέσα από τη προπόνηση και τους κόπους.

·         Πρέπει να χρησιμοποιείται η τεχνική της εξατομίκευσης. Δεν είναι όλα τα παιδιά ίδια.

·         Δεν κάνουμε φυλετικές διακρίσεις και δεν ομαδοποιούμε τα παιδιά σε καλούς και κακούς. Χρησιμοποιούμε την τεχνική της διαφοροποίησης και προσπαθούμε να κάνουμε τους καλούς να μην βαρεθούν και τους χειρότερους να μην νιώσουν υποδεέστεροι.

·         Ποτέ δεν απορρίπτουμε κάποιο παιδί και ποτέ δεν πρέπει να δείχνουμε μεγαλύτερη προσοχή μονάχα σε ένα παιδί. Το άθλημα είναι ομαδικό…

·         Σκοπός μας είναι να αγαπήσουν τα παιδιά το άθλημα και να το κάνουν δικό τους. Να ασχοληθούν με αυτό και να απομακρυνθούν από τα κακώς κείμενα της εποχής.

·         Δεν ασκούμε ποτέ βία στο παιδί.

·         Ποτέ δεν τονίζουμε τα λάθη του, αλλά προσπαθούμε να το ενθαρρύνουμε να κάνει το σωστό.

·         Δεν αναφερόμαστε ποτέ σε ένα παιδί προσωπικά, αλλά κάνουμε παρατήρηση για το γενικό καλό και για να προλάβουμε τέτοιες συμπεριφορές. Τα παιδιά στις αναπτυξιακές ηλικίες έχουν την τάση να πληγώνονται όταν υπάρχει προσωπική παρατήρηση μπροστά στα υπόλοιπα παιδιά. Ντρέπονται και ενίοτε τα παρατάνε.

·         Καταλήγουμε πάντα στο ΜΠΑΣΚΕΤ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ… Γιατί αυτό θέλουμε να πετύχουμε… Να κρατήσουμε τα παιδιά στον αθλητισμό και να μείνουν σε αυτόν μέχρι το τέλος της ενήλικης ζωής τους.

 

 

Διαβάστε περισσότερα...
Πατήστε για σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

BLOGS

ΑΕΚ Blog: Τώρα δείχνει ποια είναι πραγματικά…

Δημοσιεύτηκε

Η ΑΕΚ έτρωγε σίδερα στην Τουρκία. Μπήκε με το μαχαίρι στα δόντια στην Πάνορμο, επέβαλε πλήρως τον ρυθμό της και στο τέλος του 40λεπτου πήρε μια πολύ σημαντική νίκη για την ψυχολογία του συνόλου.

Σε καμία περίπτωση η Μπαντίρμα δεν ήταν φόβητρο για την ΑΕΚ. Παρά τις καλές εμφανίσεις των τελευταίων αγώνων, της τουρκικής ομάδας, η Ένωση έχει ποιότητα, λύσεις, αλλά και ρυθμό στα τελευταία παιχνίδια. Αυτό φρόντισε να το πιστοποιήσει και απέναντι στην τουρκική ομάδα.

Από τη στιγμή που πήρε τα ηνία του αγώνα, στα τέλη της πρώτης περιόδου, τα υπόλοιπα ήταν ιστορία. H ΑΕΚ κυριάρχησε, πραγματοποίησε ένα από τα πιο μεστά παιχνίδια της σεζόν και έφτασε σε μια καθαρή, δίκαιη και σημαντική νίκη για τη συνέχειά της τόσο στο BCL, όσο και στη σεζόν γενικά. Στο παιχνίδι της Τουρκίας δεν έπιασε υψηλά στάνταρ στο επιθετικό κομμάτι, όμως δεν χρειάστηκε. Με την άμυνα που έδειξαν οι παίκτες του Παπαθεοδώρου μόνο με… αυτοκτονία θα ερχόταν η ήττα. Τα παθήματα του περασμένου μήνα, όμως, έγιναν… μαθήματα για την Ένωση, η οποία ήταν σοβαρή, ακολούθησε το πλάνο και έφτασε στη νίκη.

Με το αποτέλεσμα αυτό μπαίνει για τα καλά στην… κούρσα για την πρώτη θέση του ομίλου. Το πιο σημαντικό όμως είναι πως με το αποτέλεσμα αυτό πλέον θα μπορέσει να πατήσει γερά στα πόδια της, για τη συνέχεια της σεζόν και να δείξει ακόμα καλύτερο πρόσωπο. Ιδίως τώρα που θα μπει στο ροτέισιον της ομάδας και ο Μάριο Τσάλμερς. Η ουσία -και αυτό που μετράει- πάντως είναι πως η ΑΕΚ πατάει γερά στα πόδια της και βγάζει τον πραγματικό αγωνιστικό εαυτό της.

ΥΓ. Πέραν των 50 πόντων παθητικό, εξίσου σημαντική είναι η πολυφωνία στην επίθεση. Έντεκα παίκτες έπαιξαν, σκόραραν και οι 11. Πολύ θετικό σημάδι.

ΥΓ1. Με Σαντ Ρος και Σλότερ στο παρκέ ταυτόχρονα η ΑΕΚ αλλάζει επίπεδο αγωνιστικά.

ΥΓ2. Πρώτη εξαιρετική εμφάνιση του Ματσιούλις. Την χρειαζόταν για να πάρει τα πάνω του ο Λιθουανός, γιατί είχε ξεκινήσει άσχημα τη σεζόν. Και επιπλέον, ήταν ο μόνος ως ώρας που δεν είχε βοηθήσει στον βαθμό που περίμεναν άπαντες. Τώρα όμως, άλλαξε κι αυτό.

ΥΓ3. Το Σάββατο κλείνει θέση για ημιτελικά σε έναν θεσμό που ΠΡΕΠΕΙ να σημαδέψει η ΑΕΚ. Το Κύπελλο είναι ευκαιρία για διάκριση και η ΑΕΚ δεν πρέπει να την αφήσει να πάει χαμένη σε καμία περίπτωση.

Διαβάστε περισσότερα...

BLOGS

AEK Blog: Να σταματήσει να αδικεί τον εαυτό της…

Δημοσιεύτηκε

Η σεζόν έχει αρχίσει πολύ άσχημα. Δεν είναι μόνο πως η ΑΕΚ μετράει 4 ήττες σε 6 παιχνίδια. Είναι και ο τρόπος που έρχονται τα ανεπιτυχή αποτελέσματα. Και ο τρόπος αυτός «πονάει» πολύ περισσότερο.

Στο Ισραήλ η ΑΕΚ έπαιξε πολύ καλό μπάσκετ. Πραγματοποίησε μία από τις καλύτερες εμφανίσεις της ως τώρα στη σεζόν, βάζοντας για 35 λεπτά τους δικούς της κανόνες. Η Ένωση έπαιξε σύγχρονο μπάσκετ, έδειξε πως είχε πλάνο και το ακολούθησε. Όμως την κρίσιμη ώρα ήρθε η κατάρρευση.

Το 15-2 του τελευταίου τετραλέπτου έδειξε πολλά. Η ΑΕΚ δυστυχώς πλήρωσε τα λάθη της. Τα ίδια λάθη που έκανε στη Λήμνο, τα ίδια λάθη που έκανε με το Περιστέρι (έστω κι αν εκεί χρειάστηκαν και άλλοι… παράγοντες για να έρθει η ήττα). Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη, παύει να είναι σύμπτωση. Το τελευταίο 4λεπτο έδειξε πως η ΑΕΚ έχει πάρα πολύ δρόμο να διαβεί ακόμα. Και ήττες σαν κι αυτή στα Ιεροσόλυμα της καταρρακώνουν ακόμα περισσότερο την ψυχολογία.

Απέναντι στην Χάποελ η Ένωση είχε την ευκαιρία να βρει το μεγάλο παιχνίδι που ήθελε ώστε να γυρίσει τον διακόπτη και να φτάσει εκεί που θέλει. Η νίκη δεν ήρθε όμως και αυτό είναι που μένει στο τέλος. Το τελικό 85-78 αδίκησε την προσπάθεια όλου του 40λεπτου. Η ΑΕΚ αδίκησε τον εαυτό της επί της ουσίας στο Ισραήλ, γιατί κάλλιστα θα μπορούσε να πάρει το παιχνίδι και να αλλάξει μια και καλή την εικόνα της. Όμως αυτό δεν ήρθε ποτέ.

ΥΓ. Ο τραυματισμός του Σλότερ ήρθε στο χειρότερο σημείο. Την στιγμή που η ΑΕΚ είχε πάει το ματς στα μέτρα της. Ο Αμερικανός ήταν ο αφανής MVP της ΑΕΚ στο Ισραήλ, μέχρι να τραυματιστεί και από την στιγμή που έκατσε στον πάγκο, δυστυχώς άλλαξε η εικόνα της ομάδας ολόκληρης.

ΥΓ1. Η ΑΕΚ είναι νέα ομάδα με νέα φιλοσοφία σε όλα τα επίπεδα. Είναι προφανές πως χρειάζεται χρόνο για να δέσει. Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει αυτή η πολυτέλεια πλέον. Εδώ και τώρα… ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ!

ΥΓ2. Η νίκη στο Ρέθυμνο είναι επιτακτική ανάγκη για πάρα πολλούς λόγους!

Διαβάστε περισσότερα...

ATHLETES

Ο Νίκος Καζάκου στο Jumpshot.gr

Δημοσιεύτηκε

Ακόμη ένας παίκτης που σπουδάζει και αθλείται στην Αμερική, ο Νίκος Καζάκου θα έχει το προσωπικό του Blog στο Jumpshot.gr. 

(περισσότερα…)

Διαβάστε περισσότερα...

ATHLETES

Ο Δημήτρης Μαργέλης στο Jumpshot.gr!

Δημοσιεύτηκε

Ένας από τους αθλητές που ζουν το μεγάλο American Dream, θα έχουν το δικό τους προσωπικό blog στο Jumpshot.gr.

(περισσότερα…)

Διαβάστε περισσότερα...

BASKETBALL

Καλαθοσφαιρική Ετοιμότητα Προ-αγωνιστικής Περιόδου

Δημοσιεύτηκε

Γράφει ο Coach Γιάννης Τσουμπρής

(περισσότερα…)

Διαβάστε περισσότερα...

ATHLETES

Βιντσιλαίου Blog: Ομάδα = επιτυχία

Δημοσιεύτηκε

Η Αγγελική Βιντσιλαίου, μετά την άνοδο του Κρόνου Αγίου Δημητρίου στην Α1, «επιστρατεύεται» στο Jumpshot μέσω του προσωπικού της Blog αναλύοντας τις σκέψεις και τα συναισθήματα της. 

(περισσότερα…)

Διαβάστε περισσότερα...

BLOGS

Οδηγός διατροφής ανάλογα με την προπονητική περίοδο

Δημοσιεύτηκε

Σύμφωνα με το MyPlate του USDA, δημιουργήθηκε ένα πρότυπο πιάτο για αθλητές ανάλογα με την ένταση των προπονήσεων. Η διατροφολόγος-διαιτολόγος Κλεοπάτρα Κετσελίδη μας εξηγεί τι μπορούμε να τρώμε σε σχέση με το πόσο έντονα προπονούμαστε.  (περισσότερα…)

Διαβάστε περισσότερα...

BASKET LEAGUE

ΠΑΟΚ Blog: Μια ήττα, χίλια προβλήματα και… μισό χαμόγελο

Δημοσιεύτηκε

Η Ειρήνη Φράσκου γράφει για την απογοητευτική κατάσταση που επικρατεί στον ΠΑΟΚ, την ήττα από τον Κολοσσό που δεν «καίει» κανέναν, αλλά και τις δηλώσεις των Ηλία Παπαθεοδώρου και Φιλ Γκος στις οποίες, αξίζει κανείς να εστιάσει. (περισσότερα…)

Διαβάστε περισσότερα...

Like us on Facebook !

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ

Advertisement

Ενδιαφέροντα