Connect with us

BLOGS

Ποιος ευθύνεται για τις μεγάλες διαφορές σε παιχνίδια αναπτυξιακών ηλικιών ;

Οι μεγάλες διαφορές σε αγώνες μπάσκετ αναπτυξιακών ηλικιών, είναι συχνό φαινόμενο. Όμως, ποιος πράγματι ευθύνεται για αυτό; Η ομάδα που απαρτίζεται από μικρότερους ηλικιακά αθλητές που λαμβάνουν συμμετοχή σε μεγαλύτερο ηλικιακό τουρνουά ή πρωτάθλημα; Μήπως φταίει η ομάδα που «ανεβάζει» τη διαφορά αντί να τη κρατήσει σε χαμηλά επίπεδα ; Καίρια ερωτήματα που… γυρεύουν απαντήσεις.

Ένα συχνό «φαινόμενο» που παρουσιάζεται συνεχώς σε αναπτυξιακά πρωταθλήματα και τουρνουά, είναι οι μεγάλες διαφορές στο σκορ. Συχνά, βλέπουμε συλλόγους να παρουσιάζουν αλλά και να «πλασάρουν» στον κόσμο τον «διασυρμό» που υπέστησαν από μια άλλη ομάδα. Όμως, τι φταίει πραγματικά ; Η ομάδα που «διέλυσε» τον αντίπαλο ή  η ομάδα που κατεβάζει με δόλο μικρότερα παιδιά σε μεγαλύτερο ηλικιακό τουρνουά ή πρωτάθλημα; Ωστόσο, η ερώτηση, που καλούμαστε να απαντήσουμε, λόγω των πολλών μηνυμάτων αλλά και καταγγελιών που δεχόμαστε, είναι: «Τελικά, ποιος ευθύνεται για τις μεγάλες διαφορές στα παιχνίδια μικρών ηλικιών

Σε όλες τις καταστάσεις, υπάρχουν οι δύο όψεις του νομίσματος. Συνήθως, οι… επιτήδειοι που θέλουν να καλύψουν τα επιτηδευμένα λάθη τους, «πλασάρουν» τη πιο αρεστή ή τη περισσότερο πιστευτή δικαιολογία. Αυτή τη δικαιολογία, που –επί της ουσίας- θα καλύψει την «απαίδευτη» μάζα, εκείνη που δεν θα μπει στη διαδικασία να εντρυφήσει και να σκεφτεί επί τους θέματος. Είναι αλήθεια, πως πολλοί φίλαθλοι έχουν γίνει μάρτυρες δεκάδων αποτελεσμάτων, που φέρουν τη νικήτρια ομάδα να «τσαλαπατά» την αντίπαλο της. Φυσικά, αρκετοί σύλλογοι και παράγοντες, προσπαθούν να δικαιολογήσουν την «ταπεινωτική» επικράτηση, ρίχνοντας τη «καυτή πατάτα» στην νικήτρια ομάδα που «δε σεβάστηκε τον αντίπαλο». Φυσικά, αυτή είναι μια δικαιολογία – όταν έχουμε να κάνουμε με ηλικιακή διαφορά – που επιδρά μόνο σε αυτούς που δεν έχουν το νου να σκεφτούν πέρα από γεγονότα.

Ο… αντίπαλος που υποτίθεται «ξεφτιλίζει» μια μικρότερη ηλικιακή ομάδα, έχει πολλές φορές τη πιο δύσκολη θέση μέσα στο παιχνίδι. Στη πραγματικότητα, δε μπορεί να κάνει τίποτα για να αποτρέψει ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Τι να μπορεί να πράξει ; Να δώσει οδηγίες στους αθλητές του να μην παίζουν άμυνα ή να μην βάζουν καλάθια ; Αυτό, είναι η χειρότερη υποτίμηση για έναν αντίπαλο. Όσο soft και να παίξουν, οι μεγαλύτεροι θα έχουν σαφώς πλεονέκτημα έναντι των μικρότερων. Συνεπώς, θα είναι υπερβολικά εύκολο να μπει ένα καλάθι για τον οποιονδήποτε.

Δυστυχώς, υπάρχουν πολλές ακαδημίες που αυτοδιαφημίζονται ως «Μεσσίες», χωρίς να έχουν πετύχει κάτι. Το μόνο που έχουν καταφέρει, είναι να παρουσιάζουν ψεύτικα αγωνιστικά τμήματα. Πως το καταφέρνουν αυτό ; «Αναγκάζουν» με ψυχολογικό χειρισμό τα παιδάκια να συμμετάσχουν σε μεγαλύτερα ηλικιακά πρωταθλήματα και επί της ουσίας, οι ίδιες αυτές οι ομάδες διασύρουν πανηγυρικά τα ίδια τους τα παιδιά. Η τραγική κατάληξη αυτού του εγκλήματος, είναι αυτά τα παιδάκια, να αφήνουν το μπάσκετ και τον αθλητισμό γενικότερα.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης, το έχουν οι γονείς. Τα παιδιά δεν μπορούν να αντιληφθούν με επάρκεια μια τέτοια κατάσταση και ο σύλλογος προτιμά να διασύρει τα μέλη του, ώστε να παρουσιάσει αγωνιστικά τμήματα και να εισπράξει περισσότερες ώρες στο γήπεδο (εδώ γεννιέται το ερώτημα: και να πάρει περισσότερες ώρες, που θα τις διανέμει εφόσον δεν έχει παιδιά; ). Οι γονείς όμως που βλέπουν από την εξέδρα αυτή τη τραγική κατάληξη και τον απαράδεκτο χειρισμό των παιδιών τους, πως επιτρέπουν αυτόν τον διασυρμό ; Γιατί δεν μιλούν με τον σύλλογο στον οποίο ανήκουν;

Η απάντηση είναι πολύ απλή, δυστυχώς. Οι άνθρωποι του συλλόγου, παραμυθιάζουν συνεχώς τους γονείς και τους «σερβίρουν» ένα καλοστημένο παραμύθι. Οι γονείς πιστεύουν αυτό το παραμύθι ή δίνουν μια… «παράταση» μήπως βελτιωθεί η κατάσταση και συνεχώς παρατείνουν την απόφαση να φύγουν από αυτόν τον σύλλογο. Παράταση γιατί; Γιατί το παιδί του αρέσει το λούνα παρκ που γίνεται στη προπόνηση αλλά όταν αντιληφθεί πως αυτό το περιβάλλον είναι κάτι παραπάνω από τοξικό, θα ΄ναι πια αργά. Πάντως, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως κάθε παραμύθι έχει και ένα δράκο.

Αρχισυντάκτης Jumpshot.gr / Προπονητής μπάσκετ ΔΑΣ Δραπετσώνας

2 Σχόλια

2 Comments

 1. Πάνος

  Φεβρουάριος 5, 2019 at 3:37 μμ

  Το άρθρο παρουσιάζει την μία πλευρά του προβλήματος! !
  Υπάρχει και το γεγονός ότι κάποιες ομάδες βάζουν τους καλύτερους παίκτες τους να παίξουν περισσότερο χρόνο εφαρμόζοντας πειστικές άμυνες ολοκλήρου ή μισού γηπέδου απέναντι σε αντίπαλη ομάδα που είτε έχει μικρότερα ηλικιακά παιδιά είτε είναι της ίδιας βιολογικής ηλικίας αλλά χαμηλότερης μπασκετικής ηλικίας.
  Υπάρχουν και οι Σύλλογοι που διαφημίζουν την τεράστια διαφορά στο σκορ προκειμένου να προσελκύσουν νέα παιδιά. ..
  Λύση μπορεί να δώσει η διοργανώτρια αρχή βάζοντας όρια στο αποτέλεσμα όπως ισχύει και σε άλλες χώρες προηγμένες μπασκετικανότητα.

  • Πάνος Παναγιωτόπουλος

   Φεβρουάριος 9, 2019 at 9:19 μμ

   Καλησπέρα και χαίρομαι για το σχόλιο σας.
   Στο σάιτ υπάρχει και άλλη όψη του νομίσματος!

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Like us on Facebook !

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

More in BLOGS