Connect with us

BLOGS EXPERTS

Η προπόνηση πάνω στα lay-up

Δημοσιεύτηκε

Πολλοί έχουν την εντύπωση ότι το lay-up είναι κάτι απλό και δεν απαιτεί ιδιαίτερες δεξιότητες για να πραγματοποιηθεί. 

Γράφει ο Μιχάλης Λάγκης | [email protected] 

Στην πραγματικότητα όμως αποτελεί μια πολύπλοκη δεξιότητα και αυτό που αυξάνει το βαθμό δυσκολίας του είναι η λεπτή γραμμή που χωρίζει την αντίληψη από την δράση. Άρα οι ασκήσεις στην προπόνηση που αφορούν τα lay-up θα πρέπει απαραίτητα να συνδυάζουν την αντίληψη και τη δράση που απαιτούνται.

Αυτή η διαδικασία από τη στιγμή που θα το αντιληφθεί ένας αθλητής μέχρι και την ώρα που θα δράσει αφορά την οπτική αντίληψη του παίκτη αφενός και την κίνηση που απαιτείται σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον. Γι αυτό το λόγο είναι απαραίτητο στην προπόνηση ο παίκτης να αξιοποιεί και να αξιολογεί στο μέγιστο δυνατό τις πληροφορίες του περιβάλλοντος στο οποίο αγωνίζεται και οι συνθήκες να είναι απόλυτα εναρμονισμένες με αυτές ενός παιχνιδιού.

O ρόλος της αντίληψης και της απόφασης κατά το Lay-up και από τι εξαρτώνται:

1.Αμυντικό(ούς)

2.Συμπαίκτη(ες)

3.Απόσταση(από το καλάθι, από το συμπαίκτη/αμυντικό, από το άλμα μπροστά η πάνω)

4.Γωνία(από το καλάθι, από το σώμα)

5.Release(πάνω, κάτω η έξω από το σώμα)

6.Τεχνική (Προπαρασκευαστική φάση, φάση εκκαθάρισης, φάση ισχύος, φάση προσγείωσης)

7.Οπτική εστίαση(Ταμπλό, καλάθι, αμυντικός)

8.Σχεδίαση η αποφυγή επαφής.

Οι παίκτες που βελτιώνονται συνεχώς στην σχέση αντίληψης και δράσης μπορούν να πραγματοποιήσουν κάθε φορά όλο και πιο δύσκολες κινήσεις που αφορούν τα lay-up.

Η δυσκολία της προπόνησης πάνω στα Lay-up

Οι δυσκολίες στην προπόνηση του Lay-up και ειδικά η προσομοίωση του σε συνθήκες παιχνιδιού έχουν να κάνουν με την ταχύτητα, το timing καθώς και από το διάβασμα της εκάστοτε άμυνας. Για να μπορέσει κάποιος να αποδώσει πιο ρεαλιστικά τις συνθήκες αυτές που επικρατούν σε ένα παιχνίδι μπορεί να χρησιμοποιήσει συγκεκριμένες ασκήσεις 1vs1.

Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή στην επιλογή αυτών των ασκήσεων καθώς η παρουσία της άμυνας θα πρέπει να είναι απαραίτητη μολονότι σχεδόν σε όλες τις βαθμίδες των ηλικιών αρκετοί προπονητές δεν την θεωρούν απαραίτητη. Αν κάποιος ανατρέξει στο Internet θα βρει χιλιάδες τέτοιες ασκήσεις που όμως είναι περισσότερο ασκήσεις ρουτίνας παρά ασκήσεις προσαρμοσμένες σε συνθήκες παιχνιδιού.

Το πρόβλημα λοιπόν που προκύπτει είναι ότι ο αθλητής βελτιώνει χωρίς την παρουσία άμυνας μόνο την τεχνική εκτέλεσης του lay-up.

H τεχνική της εκτέλεσης του δεν είναι και το πιο δύσκολο πράγμα στον κόσμο. Εκείνο που είναι αρκετά δύσκολο είναι να μπορέσει ο αθλητής να βελτιωθεί στο λόγο αντίληψης και δράσης σε συνθήκες παιχνιδιού. Το τι είδους lay-up θα πραγματοποιήσει εξαρτάται από το σημείο που κατέχει στο γήπεδο, από τη θέση των συμπαικτών του καθώς και από τη συμπεριφορά των αμυντικών.

Προπόνηση πάνω στα Lay-up σε συνθήκες παιχνιδιού

Αντί σε κάθε προπόνηση να χρησιμοποιούνται ασκήσεις ρουτίνας η ασκήσεις που βασίζονται πάνω σε συγκεκριμένα σενάρια είναι καλό να χρησιμοποιηθούν ασκήσεις που ακονίζουν πιο πολύ το μυαλό των παικτών και είναι απαιτητικές ως προς την εύρεση λύσης σε κάθε απόπειρα lay-up.

Το γιατί πρέπει οι ασκήσεις να είναι mental είναι πολύ εύκολο να απαντηθεί. Αν ένας παίκτης προπονείται συνεχώς στον ίδιο τύπο lay-up είναι πολύ φυσιολογικό το μυαλό του να αρχίσει να λειτουργεί όλο και λιγότερο καθώς θα απομνημονεύσει το τι ακριβώς χρειάζεται να κάνει για την εκτέλεση του συγκεκριμένου lay-up.Όταν όμως οι καταστάσεις που θα αντιμετωπίσει είναι τυχαίες χωρίς να ξέρει τι θα αντιμετωπίσει τότε το μυαλό του θα πρέπει να λειτουργήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό ώστε να μπορέσει να βρεί τη λύση. Αυτό θα κάνει τα τελειώματα των Lay-up πιο δημιουργικά και περισσότερο αποτελεσματικά.

Κατά την αρχική διδασκαλία του lay-up μπορούν οι ασκήσεις να είναι χωρίς άμυνα και με συγκεκριμένο σενάριο αλλά στο επόμενο στάδιο θα πρέπει απαραίτητα να υπάρχει εισαγωγή και των δυο στοιχείων.

Προπόνηση αντίληψης πάνω στα lay-up

Με δεδομένο οτι οι συνθήκες που επικρατούν σε κάθε παιχνίδι είναι αρκετά δύσκολες και μπερδεμένες είναι φυσικό επακόλουθο για κάθε κατάσταση που αντιμετωπίζει ένας παίκτης να υπάρχει μια και μοναδική λύση. Είναι πολύ βασικό λοιπόν οι ασκήσεις να περιέχουν τέτοια κομμάτια. Με λίγα λόγια η προσομοίωση είναι το παν διότι η κατανόηση μιας άσκησης η μιας κατάστασης σχετίζεται με τη διαδικασία της λήψης απόφασης. Η ικανότητα της εκτέλεσης ενός Lay-up προηγείται πάντα και από την αντίληψη και από τη διαδικασία λήψης μιας απόφασης.

Η εκτέλεση της δεξιότητας ενός lay-up ακολουθεί την εξής διαδικασία:

1.Αντίληψη

2.Απόφαση

3.Δράση

4.Ανατροφοδότηση

Από τα παραπάνω η αντίληψη και η απόφαση είναι τα πιο σημαντικά στοιχεία.

Όταν ένας παίκτης αντιληφθεί σωστά τις πληροφορίες και πάρει τη σωστή απόφαση για το πότε και που ακριβώς θα κάνει το Lay-up τότε αυξάνει σε πολύ σημαντικό βαθμό της επιτυχίας του. Αν όμως δεν αντιληφθεί σωστά την πληροφορία και πάρει και λάθος απόφαση όσο καλή τεχνική κατάρτιση κι αν έχει οι πιθανότητες επιτυχίας ελαχιστοποιούνται.

Σε αυτό το σημείο μπορεί να κατανοήσει κανείς άμεσα το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η εκτέλεση των ασκήσεων να περιέχει άμυνα και να είναι σε συνθήκες προσομοίωσης.

Σε κάθε απόπειρα για lay-up ο παίκτης πρέπει πρώτα να αντιληφθεί τον αμυντικό και στη συνέχεια το στόχο (καλάθι ή ταμπλό).Στη συνέχεια ο παίκτης αποφασίζει για το πότε και που θα εκτελέσει το lay-up.Όλα τα παραπάνω οδηγούν τον παίκτη στην τοποθέτηση των ποδιών του και στην απελευθέρωση της μπάλας προς το στόχο.

Φυσικά μετά το τέλος αυτής της διαδικασίας ακολουθεί η ανατροφοδότηση ανάλογα με το αποτέλεσμα. Αν έχουν σκοράρει δηλαδή, αν έχουν κερδίσει φάουλ ή αν έχουν χάσει το σουτ. Ανάλογα λοιπόν με το αποτέλεσμα υπάρχει και η διόρθωση στο τι θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά ή όχι. Εννοείται ότι οι ασκήσεις που εκτελούνται γίνονται από και προς όλες τις κατευθύνσεις αριστερά και δεξιά του καλαθιού.

To jumpshot.gr, πρόκειται για μια νέα υπερπλήρης ιστοσελίδα, που μπορείς να βρεις ειδήσεις από τον διεθνή χώρο, απόψεις από έμπειρους και φέρελπις δημοσιογράφους και πλούσιες αναλύσεις από επαγγελματίες προπονητές. Ακόμα, μπορείς να βρεις συμβουλές διατροφής, ασκησιολόγια, plays, άρθρα για τη ψυχολογία ενός αθλητή, αλλά και συμβουλές για πρόληψη και αντιμετώπιση τραυματισμών.

Διαβάστε περισσότερα...
Advertisement
Πατήστε για σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

COACHES

Σεμινάριο προπονητικής από τον Κωνσταντίνο Πανά (vid)

Ένα επιτυχημένο προπονητικό σεμινάριο ολοκλήρωσε ο δικός μας Κωνσταντίνος Πανάς, που αν μη τι άλλο είχε περιεχόμενο ενδιαφέρον για μικρούς και μεγάλους, αλλά και για ανθρώπους που ασχολούνται με το μπάσκετ.

Δημοσιεύτηκε

Μια ομιλία για προπονητικές τακτικές που αφορούν τους δύο τύπους αμυντικής κατάστασης, ήταν αρκετή για να δώσει στον κόσμο να καταλάβει το πως πρέπει να λειτουργούν αμυντικά οι ομάδες. Μια πρωτοβουλία του ίδιου του coach Πανά, αλλά και του Scouting View.

Απολαύστε το προπονητικό σεμινάριο:

Διαβάστε περισσότερα...

BLOGS EXPERTS

Μπαμπά… Μαμά… Δεν φταίνε πάντα οι προπονητές!

Ένα από τα πιο καυτά θέματα που απασχολούν τον αθλητισμό είναι η συμμετοχή του γονέα στην αθλητική ανατροφή του παιδιού του. Γράφει ο coach Κωνσταντίνος Πανάς.

Δημοσιεύτηκε

Παρακολουθώντας την εμπνευσμένη ομιλία του κορυφαίου ποδοσφαιριστή Ρόμπιν Φαν Πέρσι(σαν μπαμπά), μου ήρθαν ορισμένες σκέψεις τις οποίες θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας απευθυνόμενος κυρίως στους γονείς, αλλά πλαγίως ταυτίζομαι με χιλιάδες προπονητές ανά το κόσμο που τυχαίνει να συναντούν παρόμοια περιστατικά.

H εμπνευσμένη ομιλία του Φαν Πέρσι

Αγαπητοί μου φίλοι, ανεβάζω μια τόσο απλή, αλλά και τόσο συναρπαστική ομιλία του Ολλανδού πρώην ποδοσφαιριστή, Ρόμπιν Φαν Πέρσι. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να την παρακολουθήσουν οι γονείς. Δύο είναι τα πιο σπουδαία σημεία της ομιλίας: 1) Πως δεν πρέπει να κατηγορούμε τους άλλους για ότι μας συμβαίνει, αλλά να κάνουμε πάντα την αυτοκριτική μας. Αυτό αφορά όχι μόνο στο ποδόσφαιρο, αλλά και σε κάθε περίπτωση της ζωής μας. 2) Οτι το πιο σημαντικό για τα παιδιά μας δεν είναι ούτε να γίνουν διάσημοι ποδοσφαιριστές, ούτε γιατροί, ούτε καθηγητές πανεπιστημίου, αλλά να είναι καλοί άνθρωποι: Να σέβονται τους συνανθρώπους τους, το περιβάλλον και τα ζώα, να μιλούν όμορφα για τους ανθρώπους. Να μην είναι εκδικητικοί, να μην είναι βίαιοι, να μην προσβάλλουν, να μην ζηλοφθονούν, να μην στεναχωρούν… Να κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο…

Δημοσιεύτηκε από Andrikopoulos Bet στις Τρίτη, 28 Απριλίου 2020

«Αγαπητοί γονείς

Δεν πρόκειται ποτέ να κρίνω κανέναν σας για το πως ανατρέφετε τα παιδιά σας, αλλά επειδή περνάω αρκετές ώρες τις εβδομάδας με αυτά, θα ήταν φρόνιμο να μου δείξετε εμπιστοσύνη. Τα παιδιά σας δεν έρχονται στη προπόνηση απλά για να μάθουν τη τεχνική του αθλήματος. Έρχονται για να κοινωνικοποιηθούν, να αποκτήσουν πειθαρχεία και να μάθουν να παλεύουν. Καλώς ή κακώς δεν ασχολούνται με κάποιο ατομικό άθλημα, οπότε θα υπάρχει μεγάλος συναγωνισμός και αργότερα ανταγωνισμός.

Ωστόσο δεν πρέπει να σας φοβίζει το γεγονός ότι το παιδί σας θα έρθει αντιμέτωπο με την ίδια τη ζωή. Θα μονομαχήσει και θα λογομαχήσει με συμπαίκτες και αντιπάλους και διάφορα πράγματα από τα οποία εσείς προσπαθείτε να το προστατέψετε.  

Είναι φυσικά κατανοητή η παρουσία σας στο γήπεδο έως ένα σημείο. Το παιδί στην αρχή φοβάται και έχει ανάγκη να βλέπει τον γονιό στο γήπεδο, ώστε να του παρέχει ασφάλεια, αλλά από ένα σημείο και μετά απλά κάνετε κακό στο παιδί-αθλητή.

Ακριβώς γιατί δεν αφήνετε να υπάρξει αυτή η ομαλή εξέλιξη από παιδί σε πραγματικό αθλητή.

Το να φέρετε το παιδί σας στον αθλητισμό προάγει και μια πρόωρη ενηλικίωση. Το παιδί μαθαίνει να λειτουργεί μόνο του, αντιμετωπίζει δύσκολες καταστάσεις που το ωριμάζουν και το αναγκάζουν να πειθαρχήσει σε ορισμένους κανόνες. Κανόνες που αν δεν ακολουθήσει θα πρέπει να τιμωρηθεί και εσείς δεν θα πρέπει να ρίξετε τις ευθύνες σε άλλον πέρα από το παιδί σας.

Είναι ψυχολογικά αποδεδειγμένο, ότι τα παιδιά που δεν λαμβάνουν ευθύνες από τους γονείς είτε θα γίνουν ανεξέλεγκτα, είτε δεν θα μπορέσουν να αναλάβουν ευθύνες όταν θα μείνουν μόνα και πάντα θα εξαρτιόνται από άλλους.

Βέβαια θα ήταν σωστό να μιλήσετε με το προπονητή του παιδιού, αλλά όχι να απαιτείται πράγματα. Και φυσικά όχι σε βάρος άλλων παιδιών. Είναι κατανοητό ότι για εσάς το παιδί σας είναι μοναδικό, ωστόσο για το προπονητή είναι ένα από τα πολλά. Είναι δύσκολο να το καταλάβετε γιατί εσείς φέρνετε στη προπόνηση ένα παιδί, αλλά για το προπονητή που έχει να διαχειριστεί δεκαπέντε παιδιά και τριάντα γονείς είναι ένα βουνό ολόκληρο!

Όταν λοιπόν το παιδί σας θα αρχίσει τα παράπονα του τύπου «Δεν παίζω αρκετά» και εσείς αντί να το ενθαρρύνετε να μιλήσει το ΙΔΙΟ στο προπονητή, πιάνετε ΕΣΕΙΣ τον προπονητή και του ζητάτε το λόγο, τότε πραγματικά έχετε χάσει το παιχνίδι. Το παιδί αντιλαμβάνεται ότι οι γονείς θα λύσουν το πρόβλημα και περιβάλλεται από μια προστατευτική φτερούγα ή οποία αν συνεχιστεί το ίδιο τροπάριο θα είναι πολύ δύσκολο να απεγκλωβιστεί(Τώρα αν είστε γονείς που ΔΕΝ θέλετε το παιδί σας να απελευθερωθεί από αυτή τη φτερούγα… Λυπάμαι).

Και σκεφτείτε μαζί με εσάς άλλους δέκα γονείς να ζητάνε το λόγο στο προπονητή και να ΑΠΑΙΤΟΥΝ το παιδί τους να παίξει στο επόμενο παιχνίδι. Ποια πρέπει να είναι η στάση του προπονητή;

Η δική μου στάση λοιπόν θα ήταν κάθετη αγαπητοί γονείς… «Αν το παιδί δεν αξίζει, ΔΕΝ θα παίξει!».

Όσο σκληρό και αν ακούγεται αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα της ίδιας της ζωής…

Κανείς δεν ξύπνησε ένα πρωί και είπε θα ασχοληθώ με ένα άθλημα… Αλλά ξύπναγε κάθε πρωί με το ίδιο όνειρο… Πως θα γίνει καλύτερος…

Τα ομαδικά αθλήματα είναι ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΑ και ΟΧΙ δημοκρατικά… Δεν παίζουν όλοι… Δεν μπορούν να παίξουν όλοι…

Μέσα από αυτό προσπαθούμε να δημιουργήσουμε αθλητές που θα παλεύουν και θα προπονούνται σκληρά για να πάρουν μια ευκαιρία, γιατί έτσι είναι η ζωή.

Δεν θα πάει το παιδί τριάντα χρονών και επειδή δεν θα το προσλαμβάνουν σε μια δουλειά, ο μπαμπάς και η μαμά θα επεμβαίνουν…

Όταν λοιπόν το παιδί θα συνεχίσει να παραπονιέται «Δεν παίζω αρκετά… Ο προπονητής δεν με συμπαθεί… Ο προπονητής βάζει άλλους περισσότερο… Είμαι καλύτερος από άλλους συμπαίκτες μου… Δεν παίρνω αρκετά σουτ», αν εσείς θα του επιτρέψετε να παραπονιέται, δημιουργείται έναν χαρακτήρα που ΔΕΝ αξίζει να βρίσκετε σε ομαδικά αθλήματα.

Αυτό που σας προτείνω, προτού πάρετε δραστικές αποφάσεις(Να μιλήσετε εσείς οι ίδιοι με το προπονητή ή να απομακρύνετε το παιδί από την ομάδα) είναι μέσω της μαιευτικής μεθόδου να γεννήσετε ερωτήματα στον αθλητή που θα τον βοηθήσουν στη καλλιέργεια της κριτικής του σκέψης και της μετέπειτα ωρίμανσης του.

«Γιατί δεν παίζω αρκετά;»

Προσπαθήστε να κάνετε αυτοκριτική στον εαυτό σας, μετά στους συμπαίκτες σας και εν τέλει στο προπονητή.

«Γιατί ο προπονητής δεν με συμπαθεί;»

Είναι καθαρά στο μυαλό σας. Λέτε όλοι εμείς που ασχολούμαστε με παιδιά να μην τα αγαπάμε; Και τότε γιατί επιλέγουμε να περνάμε τόσες ώρες της μέρας μας μαζί τους;!»

«Γιατί ο προπονητής βάζει άλλους περισσότερο;»

Μήπως επειδή έχουν δουλέψει περισσότερο και είναι πιο έτοιμοι;

«Είμαι καλύτερος από άλλους συμπαίκτες μου!!!»

Αυτό το γνωρίζουν άλλοι καλύτερα από σένα.

«Δεν παίρνω αρκετά σουτ»¨

Το μπάσκετ δεν είναι μόνο σκοράρισμα. Μπορείς να είσαι χρήσιμος σε μια ομάδα κάνοντας εκατοντάδες άλλα πράγματα και πάλι ο προπονητής θα σε εμπιστεύεται γι’ αυτά.

Αφήστε λοιπόν τα παιδιά σας να λάβουν ευθύνες, αφήστε τα να παλέψουν, αφήστε τα μόνα και μην φοβάστε, κανένας προπονητής δεν θέλει το κακό τους. Ίσα, ίσα θέλουμε να αποκτήσουμε ένα καλό όνομα μέσω της καλύτερης ανατροφής των παιδιών σας.

Με τιμή, Κωνσταντίνος Πανάς,

Προπονητής Μπάσκετ».

Διαβάστε περισσότερα...

BLOGS EXPERTS

Body Language: Τι σημαίνει για το μπάσκετ

Αφορμή γι αυτό το άρθρο υπήρξε η προχθεσινή ομιλία του coach Βοβορα σχετικά με το λεγόμενο «body language», την γλώσσα του σώματος δηλαδή και πως αυτή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο κομμάτι στελέχωσης της ομάδας, αλλά και την γενική αξιολόγηση παικτών. Τι εννοούμε όμως λέγοντας ότι αυτός ο παίκτης έχει «καλό» «body language» και τι όταν κάποιος έχει κακό.

Δημοσιεύτηκε

Γράφει ο coach Παντελής Καλογερόπουλος

Όταν μιλάμε για γλώσσα σώματος εννοούμε όλες εκείνες τις αντιδράσεις που έχουν οι παίκτες κατά την διάρκεια ενός παιχνιδιού η κάποιας προπόνησης. Αυτές μπορεί να αφορούν κάποιες αντιδράσεις σε ένα κακό σφύριγμα , η σε μια εντολή του coach η ακόμα και σε μια εξτρά πάσα που ο παίκτης δεν πήρε. Αυτές οι αντιδράσεις ποικίλουν και δημιουργούν διάφορα συναισθήματα μέσα στην ομάδα.

Για παράδειγμα αλλιώς θα αντιδράσει μια ομάδα αν δει κάποιον παίκτη να αντιμιλήσει στον προπονητή του και αλλιώς θα αντιδράσει αν τον δει να δέχεται χωρίς γκρίνια την παρατήρηση του , η αλλιώς θα αντιδράσει μια ομάδα βλέποντας έναν παίκτη να αντιδράει έντονα σε ένα κακό σφύριγμα και αλλιώς όταν τον δει να πηγαίνει αδιαμαρτύρητα στην επόμενη φάση. Γιατί όμως άραγε ο coach Βόβορας έδωσε τόση μεγάλη σημασία στο «Body language» σε επίπεδο Euroleague και άραγε αυτό είναι κάτι το οποίο εκπαιδεύεται;

Όπως γνωρίζουμε κάθε ομάδα είναι ένα σύστημα ανθρώπων το οποίο αλληλεπιδρά. Επίσης είναι ένα σύστημα ανθρώπων στο οποίο οι ρόλοι και οι κανόνες είναι ευδιάκριτοι. Με λίγα λόγια το τι θα κάνω εγώ σαν παίκτης και το τι συμπεριφορά θα έχω ναι μεν την ρυθμίζω αποκλειστικά εγώ αλλά σίγουρα αλληλεπιδρώ ανάλογα με τα ερεθίσματα που παίρνω. Έχω δει προσωπικά πάρα πολλούς παίκτες να έχουν σε κάποιες ομάδες μια εικόνα και σε μια άλλη ομάδα να δημιουργούν μια εντελώς διαφορετική.

Ο βασικός λόγος είναι το συμπεριφορικό σύστημα των παικτών και πως αυτό το σύστημα μέσα από την διάκριση των ρόλων διαμορφώνεται . Για παράδειγμα, είναι καθαρά ευθύνη του προπονητή να μην ανέχεται συμπεριφορές οι οποίες παραβαίνουν το αξιακό σύστημα της ομάδας, ή συμπεριφορές που βάζουν σε αμφισβήτηση τους ρόλους μέσα σε αυτή . Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, όταν ένας προπονητής δεν διορθώνει τον παίκτη ο οποίος διαμαρτύρεται συνεχώς στον διαιτητή η δεν μιλάει στον παίκτη ο οποίος έχει κακή συμπεριφορά προς τους συμπαίκτες του, δημιουργεί αυτόματα μια σύγχυση στην ομάδα και η αλληλεπίδραση που αυτό θα φέρει στις αξίες και στην ισορροπία της ομάδας μπορεί να είναι τεράστια.

Προφανώς υπάρχουν παίκτες οι οποίοι μπορεί να προτιμηθούν κάποιοι πιο ταλαντούχοι παίκτες από κάποιους άλλους με καλύτερη γλώσσα σώματος στον βωμό του χτισίματος μιας ομάδας με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Ακόμη όμως και αυτούς τους παίκτες θα πρέπει ο προπονητής να τους κάνει αισθητή την ύπαρξη ρόλων και δομών συμπεριφοράς μέσα στην ομάδα και ακόμη να είναι έτοιμος να έρθει σε ρήξη μαζί του αν χρειαστεί μη θυσιάζοντας τις αρνητικές αλληλεπιδράσεις που αυτός μπορεί να φέρει στο σύνολο της ομάδας.

Προσωπική μου άποψη είναι ότι όλοι οι προπονητές αλλά ειδικά οι προπονητές αναπτυξιακών θα πρέπει να εκπαιδεύουν τους παίκτες στο σεβασμό των αρχών της ομάδας, των δομών του παιχνιδιού και των ευδιάκριτων ρόλων. Αυτή είναι μια εκπαίδευση που μπορεί να ξεκινήσει από μικρές ηλικίες και από όταν το παιδί αντιλαμβάνεται ότι είναι μέλος ενός συστήματος και του ότι το εγώ του είναι πολύ πιο κάτω από τα θέλω της ομάδας. Είναι για μένα ίσως η πιο κρίσιμη διαδικασία στην ανάπτυξη ενός παίκτη καθώς η ύπαρξη κουλτούρας και νοοτροπίας θα μπορέσουν σίγουρα μελλοντικά να τον ανεβάσουν επίπεδο, αλλά και συνολικά να τον κάνουν πιο ολοκληρωμένο άνθρωπο και προσωπικότητα.

Είναι επομένως πολύ σημαντικό οι προπονητές να σκεφτόμαστε ότι η ομάδα και το μπάσκετ συνολικά αφορά την πετυχημένη συνεργασία και αλληλεπίδραση πολλών διαφορετικών προσωπικοτήτων και πως αυτό θα επιτευχθεί. Εκτός λοιπόν από τις ασκήσεις τεχνικής κατάρτισης και ομαδικής τακτικής ας δώσουμε έμφαση και σε αυτό το πολύ δύσκολο σκέλος ανάπτυξης του αθλητή μας καθώς θα βοηθήσει το σύστημα μας μέσα από επιτυχημένες αλληλεπιδράσεις να προχωρήσει.

Διαβάστε περισσότερα...

BLOGS EXPERTS

Άρης blog: «Τελικός» ΚΑΙ με Παναθηναϊκό

Μπορεί να ακούγεται ουτοπικό, σουρεαλιστικό και πάει… λέγοντας όσον αφορά το σήμερα, όμως ο Άρης πρέπει να κερδίσει τον Παναθηναϊκό το Σάββατο αν θέλει να «επιβιώσει».

Δημοσιεύτηκε

Τη μέρα που ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του Άρη ο Σάββας Καμπερίδης, στις 10 Δεκεμβρίου, έκανε λόγο για 16 «τελικούς». Όσα είναι και τα παιχνίδια που είχε να δώσει η ομάδα μέχρι το τέλος της κανονικής περιόδου.

Ο Άρης δεν μπορεί και δεν πρέπει να αφήσει κανένα παιχνίδι να χαθεί. Ούτε με τον Παναθηναϊκό, ούτε με τον Κολοσσό που ακολουθεί, ούτε και με τους… Λέικερς αν έπαιζε ακόμα. Κάθε χαμένο παιχνίδι από εδώ και πέρα ισοδυναμεί με επιπλέον ένα βαρίδιο στη μεγάλη και δύσβατη διαδρομή που έχει να διανύσει μέχρι τα μέσα Απριλίου, όταν και ολοκληρώνονται οι 26 αγωνιστικές της Basket League.

Το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό στο Παλέ (15/02) μπορεί να θεωρείται από τους περισσότερους χαμένο. Ακούγεται λογικό αν αναλογιστεί κανείς τη διαφορά που έχουν οι δύο ομάδες σε ποιότητα και σε ποσότητα. Ωστόσο, οι «κιτρινόμαυροι» οφείλουν να πολεμήσουν και να κάνουν τα αδύνατα δυνατά, διεκδικώντας τη νίκη, όσο δύσκολο και αν ακούγεται αυτό.

Το πιθανότερο είναι η ομάδα του Ρικ Πιτίνο, που είναι και το αδιαφιλονίκητο φαβορί, να κερδίσει. Όμως στο φετινό πρωτάθλημα τα… ματάκια μας έχουν δει πολλά. Πάρα πολλά! Και ίσως δουν ακόμα περισσότερα. Με περίεργα αποτελέσματα και περίεργες καταστάσεις.

Ομάδες που χάνουν εντός και εκτός έδρας με 40 πόντους και ξαφνικά γίνονται υπερομάδες κερδίζοντας εκτός έδρας αντιπάλους κατά πολύ ανώτερους, και άλλες που κάνουν φάουλ στο τελευταίο δευτερόλεπτό ενώ χάνουν 20+ πόντους. Και άλλα ωραία…

O Άρης, λοιπόν, μπορεί να έχει τις δικές του κρυφές ελπίδες για νίκη επί του Παναθηναϊκού. Σαφώς όμως και θα πρέπει οι παίκτες του να υπερβούν εαυτούς για να τα καταφέρουν. Και στο τέλος, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, θα πρέπει να είναι ικανοποιημένοι από την σκληρή και γεμάτη προσπάθειά τους, έχοντας πάρει έτσι ψυχολογία για τη συνέχεια.

Διαβάστε περισσότερα...

BLOGS EXPERTS

ΠΑΟΚ Blog: Θα ζήσει ή θα… πεθάνει στην έδρα του, εκτός αν του βγουν οι αλλαγές και επηρεάσουν την γενικότερη του παρουσία

Ο ΠΑΟΚ έκανε χθες το καθήκον του απέναντι στον αποδυναμωμένο Ιωνικό, καθώς όχι μόνο επικράτησε αλλά κάλυψε και με το παραπάνω την διαφορά των 17 πόντων με την οποία είχε ηττηθεί στην πρώτη αναμέτρηση.

Δημοσιεύτηκε

Έτσι πλέον σε περίπτωση ισοβαθμίας με Άρη, Λάρισα και Ιωνικό υπερτερεί.  Κάτι ανάλογο θα προσπαθήσει να πετύχει και στον μεθεπόμενο του αγώνα κόντρα στον Κολοσσό της Ρόδου. Εκεί όπου θα χρειαστεί όμως να καλύψει και διαφορά 21 πόντων με την οποία ηττήθηκε στο ματς του πρώτου γύρου.

Το μεγάλο του όμως πρόβλημα παραμένει άλυτο και δεν είναι άλλο από την γενικότερη αμυντική λειτουργία του. Ακόμα και κόντρα στην αποδυναμωμένη ομάδα της της Νίκαιας το παρουσίασε για μία ακόμη φορά.

Η καλή άμυνα είναι αποτέλεσμα σε μεγάλο βαθμό της διάθεσης των παικτών να πέσουν για να διεκδικήσουν κάθε μπάλα. Να κάνουν γρήγορα τις περιστροφές όταν αμύνονται ώστε να μην βρει αμαρκάριστο σουτ η εύκολη διείσδυση ο αντίπαλος.

Δεν φτάνει όμως πάντα το πάθος για άμυνα, χρειάζεται μερικές φορές και η ικανότητα σ’ αυτήν. Ένας καλαθοσφαιριστής που που στην καριέρα του έχει επικεντρωθεί στον επιθετικό τομέα δύσκολα αλλάζει.

Έτσι ίσως μ’ αυτόν τον σκοπό να γίνονται οι αλλαγές στο ρόστερ του Δικέφαλου του Βορρά. Ώστε να βρει και παίκτες πιο σκληρούς, που να κάνουν πιο δύσκολη την… ζωή των αντιπάλων τους όταν στην επίθεση. Το θέμα είναι αν τελικές οι αλλαγές που θα γίνουν θα είναι… εύστοχες.

Ο Γουίγκινς τον τελευταίο καιρό είναι σαφώς ανεβασμένος. Αν έρθει κάποιος άλλος στην θέση του, θα αποδώσει καλύτερα ή όχι;. Ότι και να γίνει πάντως με τα αποτελέσματα τον τελευταίο καιρό, ο πήχης έχει ανέβει αρκετά για τις νίκες που χρειάζονται για την παραμονή.

Έτσι θα χρειαστεί να μην κάνει… λάθος στην έδρα του (Κολοσσός, Περιστέρι, Πανιώνιος, Λαύριο και Ηρακλή) ή να αρχίσει να παίρνει και ροζ φύλλα αγώνα και μακριά από το “PAOK Sports Arena”, που θα μετράνε διπλά.

ΥΓ1: O τραυματισμός του Σχίζα ήταν μια σημαντική απώλεια για το σύνολο του Χαραλαμπίδη, καθώς πρόσφερε πολλά στην άμυνα ενώ έδινε και κάποιους κρίσιμους πόντους στην επίθεση.

ΥΓ2: Η ολοκλήρωση των υποχρεώσεων του ΠΑΟΚ σε λίγο καιρό στην Ευρώπη θα δούμε αν θα τον βοηθήσει στις ελληνικές του υποχρεώσεις που μέχρι τώρα δεν συνέβη σε δύο φορές που έτυχε να μην έχει ματς μεσοβδόμαδα.

*Η φώτο είναι από το PAOKbc.gr

Διαβάστε περισσότερα...

BLOGS EXPERTS

Οι βασικές αρχές ενός προπονητή

Η προπονητική αποτελεί ένα πολύπλευρο και πολύπλοκο λειτούργημα, εφόσον βέβαια αυτό γίνεται σωστά. Είχα πάντα την αίσθηση ότι ο προπονητής μπορεί να μάθει πολλά πράγματα όχι μόνο μέσα από τον αθλητισμό αλλά και από άλλες επιστήμες που έχουν σχέση με τον αθλητισμό.

Δημοσιεύτηκε

Γράφει ο Μιχάλης Λάγκης

Κάθε επιστήμη έχει βασικές αρχές και εφαρμογές που αποτελούν απαράβατους κανόνες στη θεμελίωση θεωριών γύρω από τη σωστή, ενίοτε, λειτουργία των πραγμάτων. Το ίδιο συμβαίνει και στην προπονητική.

Κάνω αυτό που αγαπάω

Γιατί προπονείς; Για να έχεις συμμετοχή στο παιχνίδι; Για να παραμείνεις ανταγωνιστικός; Επειδή σου αρέσει να διδάσκεις; Είναι ο τρόπος για να περνάς περισσότερη ώρα με τα παιδιά; Επειδή θα βγάλεις πιο πολλά χρήματα; Τα παραπάνω ερωτήματα αποτελούν ίσως βάσιμους λόγους για κάποιον για να ξεκινήσει την προπονητική αλλά σίγουρα δεν είναι λόγοι για να συνεχίσει να προπονεί.

Αν κοιτάξει κανείς τριγύρω πολλούς προπονητές και μπει στην ψυχολογία τους, θα διαπιστώσει πως, πρώτα απ’ όλα, αυτοί οι άνθρωποι διδάσκουν το πώς πρέπει να παίζεται το μπάσκετ και στη συνέχεια βλέπουν το μπάσκετ σαν δουλειά.Υπάρχει τεράστια διαφορά στις προτεραιότητες. Είναι πιθανόν κάποιος να ξεχωρίσει σε κάτι που απλά ανέχεται αλλά η άποψη μου είναι πως αν δεν αγαπάς κάτι δεν πρέπει να το κάνεις.


Δημιουργώ

Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση οι προσωπικές αντιλήψεις να στέκονται εμπόδιο σε οτιδήποτε καινούργιο παρουσιάζεται, τόσο σε προπονητικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο παικτών. Τα όνειρα που κάνει κάποιος αυξάνουν την δημιουργικότητα. Ο προϋπολογισμός ή ακόμα και το τεχνικό team δεν πρέπει να επηρεάζουν σε καμία περίπτωση τον τρόπο διδασκαλίας ενός προπονητή. Η προετοιμασία και η αλληλεπίδραση με τους παίκτες είναι must. Όπως ο στόχος του παίκτη είναι να μπει σε μια ομάδα, να γίνει μέλος της και μέσα από αυτή να κυνηγήσει τα όνειρα του, έτσι και ο προπονητής πρέπει να δώσει και να θέσει τις βάσεις για την υγιή ανάπτυξη αυτού του σχεδίου.


Ενημερώνω

Ο προπονητής πάντα μαθαίνει. Το μπάσκετ συνεχώς αλλάζει μορφές και τρόπους ανάπτυξης. Οφείλει να συμμετέχει στα σεμινάρια, να παρακολουθεί video, να διαβάζει και γενικά να ενημερώνεται γύρω από το άθλημα. Στη συνέχεια, πρέπει να διδάσκει στους παίκτες του τα καλύτερα με την απλούστερη μορφή.


Στηρίζω

Ο προπονητής θα πρέπει να κατανοεί αυτό που ζητούν οι παίκτες και να τους στηρίζει ώστε να πραγματοποιήσουν τους στόχους τους. Πολλά από τα παιδιά που αγωνίζονται σε παιδικά τμήματα μπορούν να γίνουν καλύτεροι κατά 10% ενώ άλλα μπορούν να βελτιωθούν ακόμα και 20%. Στα εφηβικά τμήματα η βελτίωση μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερη. Δυστυχώς, οι περισσότεροι παίκτες δεν έχουν ιδέα για το πόσο καλοί μπορούν να γίνουν, αν φυσικά δουλέψουν σκληρά και ο προπονητής πρέπει να τους δώσει μια ιδέα για το που μπορούν να φτάσουν. Ο αθλητής δεν είναι αυτό που είναι εκείνη τη στιγμή, είναι αυτό που μπορεί να γίνει με τη δουλειά.


Προσωπικότητα


Ο προπονητής πρέπει να έχει προσωπικότητα. Δεν πρέπει να θέτει ποτέ σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των παικτών, ούτε να δίνει βάση σε φτηνές δικαιολογίες. Θα πρέπει να είναι αυστηρός απέναντι σε παίκτες που δεν εργάζονται σκληρά, που εκτελούν τις ασκήσεις πρόχειρα και γενικά να διορθώνει τα κακώς κείμενα. Θα πρέπει να εξαλείψει εξ αρχής κάθε πράγμα που κάνει κακό στην ομάδα και θα εντυπωσιαστεί με το τελικό αποτέλεσμα.


Δημιουργώ εμπειρίες


Αυτή τη στιγμή, οι πίνακες της βαθμολογίας είναι σημαντικοί όπως και τα στατιστικά. Το αποτέλεσμα του παιχνιδιού φυσικά είναι ζωτικής σημασίας. Ωστόσο, σε δέκα χρόνια από τώρα, κανείς δεν θα θυμάται ούτε το βαθμολογικό πίνακα ούτε τα στατιστικά ούτε το τελικό αποτέλεσμα. Εκείνο που θα έχει μείνει είναι η σωστή δουλειά που θα έχει γίνει σε συνδυασμό με τη συνολική εμπειρία που θα έχει αποκτήσει η ομάδα. Μαζί με την ανάπτυξη των ατομικών δεξιοτήτων, ο προπονητής θα πρέπει να κάνει οτιδήποτε ώστε ο παίκτης να έχει αποκτήσει θετική και διασκεδαστική εμπειρία.


Επικοινωνώ

Οι μεγάλοι προπονητές είναι και μεγάλοι επικοινωνιολόγοι. Είτε με την ομιλία είτε με το γραπτό λόγο είτε με τη γλώσσα του σώματος είτε επίσης με έναν συνδυασμό από όλα αυτά, γνωρίζουν πως θα κινηθούν, θα εμπνεύσουν και θα κατατοπίσουν.


ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΕΝΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΔΕΙΧΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΟΥ

Διαβάστε περισσότερα...

BLOGS EXPERTS

AEK Blog: Τώρα επιβάλλεται να βγάλει αντίδραση

Από την πρώτη στιγμή το παιχνίδι στο Βέλγιο, κόντρα στην Αντβέρπ, ήταν ύπουλο. Ήταν ένα must win παιχνίδι, όπου η νίκη δεν σήμαινε πολλά, ενώ η ήττα ήταν μια μικρή… καταστροφή. Και δυστυχώς η ΑΕΚ παρουσίασε το χειρότερό της πρόσωπο…

Δημοσιεύτηκε

Ο Τζεράι Γκραντ, σε μια κουβέντα που είχαμε στο lobby του ξενοδοχείου που διαμένει η ομάδα έκανε λόγο για «συναισθηματικό hangover» μετά τη νίκη κόντρα στον Παναθηναϊκό, στο ΟΑΚΑ. Με δύο λέξεις το νεότερο μέλος του γκρουπ αποτύπωσε με τον πιο γλαφυρό τρόπο την κατάσταση, αλλά και την εικόνα της ομάδας στη Lotto Arena.

Η ΑΕΚ έμεινε στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ, όχι γιατί το ήθελε, αλλά γιατί ενώ το σώμα μπορεί να ήθελε να ήταν στο Βέλγιο, το πνεύμα δεν ήταν. Θέμα συγκέντρωσης είναι οι τέσσερις χαμένοι αιφνιδιασμοί στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου, που υπό κανονικές συνθήκες θα ήταν 8 πόντοι συν για την ΑΕΚ. Θέμα συγκέντρωσης ήταν οι 12/24 βολές στο παιχνίδι του Βελγίου. Αριθμός τουλάχιστον απαράδεκτος για μια ομάδα που θέτει ψηλά τον πήχη.

Η ΑΕΚ έχασε δίκαια και πλέον προσγειώνεται στην πραγματικότητα. Τα σερί είναι όμορφα και στ’ αυτιά, αλλά και στο χαρτί, όμως η ουσία είναι το πώς θα λειτουργήσει η ομάδα από εδώ και πέρα. Πλέον επιβάλλεται αντίδραση και ανάκαμψη, με τα παιχνίδια κόντρα σε Κολοσσό Ρόδου (το Σάββατο) και Μπαντίρμα (την Τρίτη) να είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να κιτρινόμαυρο… bounce back! Άλλωστε τώρα δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλη απώλεια, ειδικά στο BCL, όπου στην ουσία το μεγάλο αβαντάζ της σπουδαίας νίκης κόντρα στην Χάποελ Ιερουσαλήμ χάθηκε στο παρκέ της Lotto Arena.

ΥΓ. Ο Τσάλμερς ενώ είχε πολύ θετική παρουσία στην άμυνα (2 ριμπάουντ, 7 κλεψίματα) στην επίθεση ήταν άλλος παίκτης. Και καθόλου συγκεντρωμένος, όπως φάνηκε από τις 7/13 βολές που είχε. ΥΓ1. Τα σουτ μπήκαν με τον Παναθηναϊκό, με την Αντβέρπ δυστυχώς όχι. Με 7/32 τρίποντα είναι πολύ δύσκολο να είσαι ανταγωνιστικός.

ΥΓ2. Είχαμε την ευκαιρία να δούμε για πρώτη φορά τον Τζεράι Γκραντ στη δράση. Ο Αμερικανός σέντερ έβγαλε ενέργεια, έδειξε καλά στοιχεία πάνω στο παρκέ, αλλά ακόμα είναι σε φάση προσαρμογής. Δεν έχει κλείσει ακόμα εβδομάδα στην ΑΕΚ, δεν έχει αφομοιώσει πλήρως τα νέα δεδομένα. Μόλις το κάνει θα βοηθήσει πολύ την ομάδα. Έχει ποιότητα και στοιχεία που λείπουν από την φροντ λάιν της ομάδας.

ΥΓ3. Ούτε καταστροφολογία, ούτε αφορισμοί. Η ήττα στο Βέλγιο χρειάζεται -σωστή- διαχείριση και αντίδραση. Αυτό και μόνο.

ΥΓ4. Hats off στον κόσμο που βρέθηκε στην Lotto Arena. Τρομερή κερκίδα, τρομερός παλμός. Ακόμα πιο τρομερό όμως το χειροκρότημα στην ομάδα, στο φινάλε του αγώνα, παρά την κακή εμφάνιση. Εικόνα που βγάζει υγεία και δείχνει την στήριξη του κόσμου στο γκρουπ. Αυτό ακριβώς που είχε ανάγκη η ομάδα.

Διαβάστε περισσότερα...

BLOGS EXPERTS

ΑΕΚ Blog: Τώρα δείχνει ποια είναι πραγματικά…

Δημοσιεύτηκε

Η ΑΕΚ έτρωγε σίδερα στην Τουρκία. Μπήκε με το μαχαίρι στα δόντια στην Πάνορμο, επέβαλε πλήρως τον ρυθμό της και στο τέλος του 40λεπτου πήρε μια πολύ σημαντική νίκη για την ψυχολογία του συνόλου.

Σε καμία περίπτωση η Μπαντίρμα δεν ήταν φόβητρο για την ΑΕΚ. Παρά τις καλές εμφανίσεις των τελευταίων αγώνων, της τουρκικής ομάδας, η Ένωση έχει ποιότητα, λύσεις, αλλά και ρυθμό στα τελευταία παιχνίδια. Αυτό φρόντισε να το πιστοποιήσει και απέναντι στην τουρκική ομάδα.

Από τη στιγμή που πήρε τα ηνία του αγώνα, στα τέλη της πρώτης περιόδου, τα υπόλοιπα ήταν ιστορία. H ΑΕΚ κυριάρχησε, πραγματοποίησε ένα από τα πιο μεστά παιχνίδια της σεζόν και έφτασε σε μια καθαρή, δίκαιη και σημαντική νίκη για τη συνέχειά της τόσο στο BCL, όσο και στη σεζόν γενικά. Στο παιχνίδι της Τουρκίας δεν έπιασε υψηλά στάνταρ στο επιθετικό κομμάτι, όμως δεν χρειάστηκε. Με την άμυνα που έδειξαν οι παίκτες του Παπαθεοδώρου μόνο με… αυτοκτονία θα ερχόταν η ήττα. Τα παθήματα του περασμένου μήνα, όμως, έγιναν… μαθήματα για την Ένωση, η οποία ήταν σοβαρή, ακολούθησε το πλάνο και έφτασε στη νίκη.

Με το αποτέλεσμα αυτό μπαίνει για τα καλά στην… κούρσα για την πρώτη θέση του ομίλου. Το πιο σημαντικό όμως είναι πως με το αποτέλεσμα αυτό πλέον θα μπορέσει να πατήσει γερά στα πόδια της, για τη συνέχεια της σεζόν και να δείξει ακόμα καλύτερο πρόσωπο. Ιδίως τώρα που θα μπει στο ροτέισιον της ομάδας και ο Μάριο Τσάλμερς. Η ουσία -και αυτό που μετράει- πάντως είναι πως η ΑΕΚ πατάει γερά στα πόδια της και βγάζει τον πραγματικό αγωνιστικό εαυτό της.

ΥΓ. Πέραν των 50 πόντων παθητικό, εξίσου σημαντική είναι η πολυφωνία στην επίθεση. Έντεκα παίκτες έπαιξαν, σκόραραν και οι 11. Πολύ θετικό σημάδι.

ΥΓ1. Με Σαντ Ρος και Σλότερ στο παρκέ ταυτόχρονα η ΑΕΚ αλλάζει επίπεδο αγωνιστικά.

ΥΓ2. Πρώτη εξαιρετική εμφάνιση του Ματσιούλις. Την χρειαζόταν για να πάρει τα πάνω του ο Λιθουανός, γιατί είχε ξεκινήσει άσχημα τη σεζόν. Και επιπλέον, ήταν ο μόνος ως ώρας που δεν είχε βοηθήσει στον βαθμό που περίμεναν άπαντες. Τώρα όμως, άλλαξε κι αυτό.

ΥΓ3. Το Σάββατο κλείνει θέση για ημιτελικά σε έναν θεσμό που ΠΡΕΠΕΙ να σημαδέψει η ΑΕΚ. Το Κύπελλο είναι ευκαιρία για διάκριση και η ΑΕΚ δεν πρέπει να την αφήσει να πάει χαμένη σε καμία περίπτωση.

Διαβάστε περισσότερα...

Like us on Facebook !

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ

Advertisement

Ενδιαφέροντα