Connect with us

BLOGS

Η προπόνηση πάνω στη λήψη αποφάσεων κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού

Δημοσιεύτηκε

Στο μπάσκετ οι περισσότεροι έχουν συνηθίσει να προπονούν τους παίκτες πάνω στις τεχνικές και τακτικές δεξιότητες του αθλήματος. Το άθλημα όμως προχωράει εκτός από αυτούς τους τομείς και στα θέματα ψυχολογίας και διαχείρισης.

Γράφει ο coach Μιχάλης Λάγκης | info@jumpshot.gr 

Στις Η.Π.Α , τόσο στο NBA όσο και στο ΝCAA είναι δεδομένο ότι οι ομάδες θα προβούν σε τέτοιου είδους προπονήσεις διότι τις θεωρούν το ίδιο σημαντικές και αναπόσπαστο κομμάτι με όλους τους υπόλοιπους τομείς του αθλήματος. Στην Ευρώπη αυτός ο τομέας έχει αρχίσει ήδη να κάνει τα πρώτα βήματα ξεκινώντας από τις νεαρές ηλικίες.

Πολλές φορές κατά τη διάρκεια των παιχνιδιών ασκούμε κριτική στους παίκτες μας γι αυτό το λόγο. Διότι δεν βλέπουν τις οφθαλμοφανείς λύσεις μπροστά τους και δεν μπορούν ενίοτε να διαχειριστούν σωστά τις κρίσιμες καταστάσεις. Πόσο δίκιο έχουμε όμως όταν δεν κάνουμε τίποτα για να προπονήσουμε αυτούς τους τομείς; Περιμένουμε να διαχειριστούν σωστά το παιχνίδι όταν δεν γνωρίζουν πώς να παίρνουν τις σωστές αποφάσεις; Είναι σα να περιμένουμε να παίξουν σωστά ένα action χωρίς να τους το έχουμε διδάξει. Αν δεν του δείξεις πώς να ντριμπλάρει δεν μπορεί να το κάνει από μόνος του σωστά. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τη λήψη αποφάσεων. Πρέπει να το διδάξουμε και να τους εκπαιδεύσουμε πάνω σε αυτό.

H προπόνηση πάνω σε αυτόν τον τομέα του παιχνιδιού δεν είναι και από τα πιο εύκολα πράγματα. Ο παίκτης δεν έχει τη δυνατότητα να μάθει όπως μαθαίνει τη πάσα η την ντρίμπλα. Δεν μπορεί να διδαχθεί με αυτό τον τρόπο διότι κατά τη λήψη αποφάσεων δεν μπορούμε να αποφασίζουμε με γεωμετρική πρόοδο από τη λιγότερη σημαντική πράξη στην πιο σημαντική. Θα υπάρξουν στιγμές που ενώ ο παίκτης είναι στο πάγκο μπορεί με την είσοδο του να χρειαστεί να πάρει την πιο μεγάλη απόφαση. Άρα η διδασκαλία θα πρέπει να είναι τυχαία όπως ακριβώς μπορεί να συμβεί και κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού όπου οποιοδήποτε πράγμα μπορεί να αποσπάσει τη προσοχή του παίκτη η να του δώσει πολύτιμες πληροφορίες και οπτικά σημάδια ώστε να αναγνωρίσει μια κατάσταση.

Η διδασκαλία αυτού του τομέα πρέπει να γίνεται από την οπτική του παιχνιδιού πάνω σε Plays και όχι πάνω σε απλές ασκήσεις. Στις προπονήσεις διδάσκουμε τις δεξιότητες και τις τακτικές κατευθείαν πάνω σε ανταγωνιστικά plays. Πραγματοποιούμε πάρα πολύ λίγες ασκήσεις χωρίς άμυνα και έχουμε σταματήσει να κάνουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε. Τι είναι αυτό όμως που πρέπει να κάνουμε; Μπορούμε για παράδειγμα αντί να διδάξουμε την δεξιότητα, στη συνέχεια να τη δείξουμε σε μορφή άσκησης και στη συνέχεια να τη χρησιμοποιήσουμε σε συνθήκη παιχνιδιού να μπούμε απευθείας στη παιδαγωγική μάθηση και να διδάξουμε την δεξιότητα σε συνθήκες παιχνιδιού απευθείας.

Η ανάπτυξη των δεξιοτήτων ενός αθλητή είναι μια πάρα πολύ σημαντική διαδικασία. Οι αθλητές είναι συνήθως ευχαριστημένοι πιο πολύ με τις ασκήσεις που περιλαμβάνουν μπάλα παρά με οποιαδήποτε άλλη. Οι ασκήσεις πάνω στη λήψη αποφάσεων και στη γενικότερη διαχείριση του παιχνιδιού θα τους επιστήσει ακόμα περισσότερο την προσοχή καθώς θα αρχίσουν να αισθάνονται ότι μπορούν και οι ίδιοι να είναι το ίδιο αποτελεσματικοί στη σκέψη όπως και στα σουτ.

Με αυτό τον τρόπο ο παίκτης μπορεί να κερδίσει πολύ περισσότερα πράγματα σε ότι αφορά την κατάκτηση των δεξιοτήτων και να λιγοστέψει το χρόνο που χρειάζεται ώστε να μπει σε συνθήκες παιχνιδιού. Αυτή η μέθοδος δίνει περισσότερες ευκαιρίες προπόνησης πάνω στη λήψη αποφάσεων και βελτιώνει συστηματικά το παιχνίδι τους. Η προπόνηση πάνω σε καταστάσεις διαχείρισης του παιχνιδιού είναι πολύ πιο δύσκολη αλλά ταυτόχρονα πολύ πιο σημαντική από τις απλές ασκήσεις που πολλοί προπονητές εφαρμόζουν διότι με αυτό το τρόπο εξασκούν μόνο τις φυσικές ικανότητες των αθλητών. Μια πιο προσεκτική ματιά δείχνει ότι στις περισσότερες από αυτές τις ασκήσεις δεν απαιτείται καν η λήψη αποφάσεων. Αυτό την ημέρα του παιχνιδιού θα φέρει σε τρομακτικά δύσκολη θέση τον παίκτη.

Από αυτή την άποψη ο συγκεκριμένος τρόπος προπόνησης είναι πιο ανοικτός και πιο ας το πούμε ‘’τυχαίος’’ όπως ακριβώς συμβαίνει και σε ένα κανονικό παιχνίδι κατά το οποίο ο αθλητής καλείται να πάρει γρήγορες και σημαντικές αποφάσεις χωρίς να γνωρίζει από πριν το πώς θα εξελιχθεί. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις προκαθορισμένες ασκήσεις που χρησιμοποιούν αρκετοί στις προπονήσεις τους με αποτέλεσμα να μην  καλλιεργούν στον παίκτη την ικανότητα της κρίσης που θα του χρειαστεί στα παιχνίδια. Αυτό το ελεύθερο στυλ παιχνιδιού στη προπόνηση το κάνει πιο ανταγωνιστικό και παράλληλα πιο δυναμικό.

Αυτό το είδος προπονήσεων δυστυχώς η ευτυχώς δεν έχει μια ‘’γέφυρα’’ σύνδεσης η οποία να συνδέει τις ατομικές προπονήσεις και την βελτίωση των δεξιοτήτων με τη διαχείριση των αποφάσεων. Φυσικά και δεν τίθεται θέμα ότι οι προπονήσεις και ειδικότερα η ποιότητα των προπονήσεων συμβάλλουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων. Όταν ένας παίκτης βελτιώνεται ατομικά τότε αυτό έχει αντίκτυπο και στη συνολική εικόνα τις ομάδας. Όπως όμως ανέφερα και πιο πριν οι περισσότερες ασκήσεις δεν βοηθούν στην ανάπτυξη της κρίσης και αντί να βελτιώνουν τον παίκτη,τον περιορίζουν.

Αν σε κάποιους δημιουργηθεί η απορία αν μπορούν μέσω των ατομικών προπονήσεων να βελτιωθούν τόσο οι φυσικές ικανότητες των παικτών όσο και η κριτική τους σκέψη η απάντηση είναι καταφατική.

Ο προπονητής πρέπει να είναι διορατικός και το μόνο πράγμα που επιτρέπεται να ξεπερνάει τη διορατικότητα του είναι ο τρόπος που εκφράζει αυτά που διδάσκει.

To jumpshot.gr, πρόκειται για μια νέα υπερπλήρης ιστοσελίδα, που μπορείς να βρεις ειδήσεις από τον διεθνή χώρο, απόψεις από έμπειρους και φέρελπις δημοσιογράφους και πλούσιες αναλύσεις από επαγγελματίες προπονητές. Ακόμα, μπορείς να βρεις συμβουλές διατροφής, ασκησιολόγια, plays, άρθρα για τη ψυχολογία ενός αθλητή, αλλά και συμβουλές για πρόληψη και αντιμετώπιση τραυματισμών.

Διαβάστε περισσότερα...
Πατήστε για σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

BLOGS

ΑΕΚ Blog: Τώρα δείχνει ποια είναι πραγματικά…

Δημοσιεύτηκε

Η ΑΕΚ έτρωγε σίδερα στην Τουρκία. Μπήκε με το μαχαίρι στα δόντια στην Πάνορμο, επέβαλε πλήρως τον ρυθμό της και στο τέλος του 40λεπτου πήρε μια πολύ σημαντική νίκη για την ψυχολογία του συνόλου.

Σε καμία περίπτωση η Μπαντίρμα δεν ήταν φόβητρο για την ΑΕΚ. Παρά τις καλές εμφανίσεις των τελευταίων αγώνων, της τουρκικής ομάδας, η Ένωση έχει ποιότητα, λύσεις, αλλά και ρυθμό στα τελευταία παιχνίδια. Αυτό φρόντισε να το πιστοποιήσει και απέναντι στην τουρκική ομάδα.

Από τη στιγμή που πήρε τα ηνία του αγώνα, στα τέλη της πρώτης περιόδου, τα υπόλοιπα ήταν ιστορία. H ΑΕΚ κυριάρχησε, πραγματοποίησε ένα από τα πιο μεστά παιχνίδια της σεζόν και έφτασε σε μια καθαρή, δίκαιη και σημαντική νίκη για τη συνέχειά της τόσο στο BCL, όσο και στη σεζόν γενικά. Στο παιχνίδι της Τουρκίας δεν έπιασε υψηλά στάνταρ στο επιθετικό κομμάτι, όμως δεν χρειάστηκε. Με την άμυνα που έδειξαν οι παίκτες του Παπαθεοδώρου μόνο με… αυτοκτονία θα ερχόταν η ήττα. Τα παθήματα του περασμένου μήνα, όμως, έγιναν… μαθήματα για την Ένωση, η οποία ήταν σοβαρή, ακολούθησε το πλάνο και έφτασε στη νίκη.

Με το αποτέλεσμα αυτό μπαίνει για τα καλά στην… κούρσα για την πρώτη θέση του ομίλου. Το πιο σημαντικό όμως είναι πως με το αποτέλεσμα αυτό πλέον θα μπορέσει να πατήσει γερά στα πόδια της, για τη συνέχεια της σεζόν και να δείξει ακόμα καλύτερο πρόσωπο. Ιδίως τώρα που θα μπει στο ροτέισιον της ομάδας και ο Μάριο Τσάλμερς. Η ουσία -και αυτό που μετράει- πάντως είναι πως η ΑΕΚ πατάει γερά στα πόδια της και βγάζει τον πραγματικό αγωνιστικό εαυτό της.

ΥΓ. Πέραν των 50 πόντων παθητικό, εξίσου σημαντική είναι η πολυφωνία στην επίθεση. Έντεκα παίκτες έπαιξαν, σκόραραν και οι 11. Πολύ θετικό σημάδι.

ΥΓ1. Με Σαντ Ρος και Σλότερ στο παρκέ ταυτόχρονα η ΑΕΚ αλλάζει επίπεδο αγωνιστικά.

ΥΓ2. Πρώτη εξαιρετική εμφάνιση του Ματσιούλις. Την χρειαζόταν για να πάρει τα πάνω του ο Λιθουανός, γιατί είχε ξεκινήσει άσχημα τη σεζόν. Και επιπλέον, ήταν ο μόνος ως ώρας που δεν είχε βοηθήσει στον βαθμό που περίμεναν άπαντες. Τώρα όμως, άλλαξε κι αυτό.

ΥΓ3. Το Σάββατο κλείνει θέση για ημιτελικά σε έναν θεσμό που ΠΡΕΠΕΙ να σημαδέψει η ΑΕΚ. Το Κύπελλο είναι ευκαιρία για διάκριση και η ΑΕΚ δεν πρέπει να την αφήσει να πάει χαμένη σε καμία περίπτωση.

Διαβάστε περισσότερα...

BLOGS

AEK Blog: Να σταματήσει να αδικεί τον εαυτό της…

Δημοσιεύτηκε

Η σεζόν έχει αρχίσει πολύ άσχημα. Δεν είναι μόνο πως η ΑΕΚ μετράει 4 ήττες σε 6 παιχνίδια. Είναι και ο τρόπος που έρχονται τα ανεπιτυχή αποτελέσματα. Και ο τρόπος αυτός «πονάει» πολύ περισσότερο.

Στο Ισραήλ η ΑΕΚ έπαιξε πολύ καλό μπάσκετ. Πραγματοποίησε μία από τις καλύτερες εμφανίσεις της ως τώρα στη σεζόν, βάζοντας για 35 λεπτά τους δικούς της κανόνες. Η Ένωση έπαιξε σύγχρονο μπάσκετ, έδειξε πως είχε πλάνο και το ακολούθησε. Όμως την κρίσιμη ώρα ήρθε η κατάρρευση.

Το 15-2 του τελευταίου τετραλέπτου έδειξε πολλά. Η ΑΕΚ δυστυχώς πλήρωσε τα λάθη της. Τα ίδια λάθη που έκανε στη Λήμνο, τα ίδια λάθη που έκανε με το Περιστέρι (έστω κι αν εκεί χρειάστηκαν και άλλοι… παράγοντες για να έρθει η ήττα). Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη, παύει να είναι σύμπτωση. Το τελευταίο 4λεπτο έδειξε πως η ΑΕΚ έχει πάρα πολύ δρόμο να διαβεί ακόμα. Και ήττες σαν κι αυτή στα Ιεροσόλυμα της καταρρακώνουν ακόμα περισσότερο την ψυχολογία.

Απέναντι στην Χάποελ η Ένωση είχε την ευκαιρία να βρει το μεγάλο παιχνίδι που ήθελε ώστε να γυρίσει τον διακόπτη και να φτάσει εκεί που θέλει. Η νίκη δεν ήρθε όμως και αυτό είναι που μένει στο τέλος. Το τελικό 85-78 αδίκησε την προσπάθεια όλου του 40λεπτου. Η ΑΕΚ αδίκησε τον εαυτό της επί της ουσίας στο Ισραήλ, γιατί κάλλιστα θα μπορούσε να πάρει το παιχνίδι και να αλλάξει μια και καλή την εικόνα της. Όμως αυτό δεν ήρθε ποτέ.

ΥΓ. Ο τραυματισμός του Σλότερ ήρθε στο χειρότερο σημείο. Την στιγμή που η ΑΕΚ είχε πάει το ματς στα μέτρα της. Ο Αμερικανός ήταν ο αφανής MVP της ΑΕΚ στο Ισραήλ, μέχρι να τραυματιστεί και από την στιγμή που έκατσε στον πάγκο, δυστυχώς άλλαξε η εικόνα της ομάδας ολόκληρης.

ΥΓ1. Η ΑΕΚ είναι νέα ομάδα με νέα φιλοσοφία σε όλα τα επίπεδα. Είναι προφανές πως χρειάζεται χρόνο για να δέσει. Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει αυτή η πολυτέλεια πλέον. Εδώ και τώρα… ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ!

ΥΓ2. Η νίκη στο Ρέθυμνο είναι επιτακτική ανάγκη για πάρα πολλούς λόγους!

Διαβάστε περισσότερα...

ATHLETES

Ο Νίκος Καζάκου στο Jumpshot.gr

Δημοσιεύτηκε

Ακόμη ένας παίκτης που σπουδάζει και αθλείται στην Αμερική, ο Νίκος Καζάκου θα έχει το προσωπικό του Blog στο Jumpshot.gr. 

(περισσότερα…)

Διαβάστε περισσότερα...

ATHLETES

Ο Δημήτρης Μαργέλης στο Jumpshot.gr!

Δημοσιεύτηκε

Ένας από τους αθλητές που ζουν το μεγάλο American Dream, θα έχουν το δικό τους προσωπικό blog στο Jumpshot.gr.

(περισσότερα…)

Διαβάστε περισσότερα...

BASKETBALL

Καλαθοσφαιρική Ετοιμότητα Προ-αγωνιστικής Περιόδου

Δημοσιεύτηκε

Γράφει ο Coach Γιάννης Τσουμπρής

(περισσότερα…)

Διαβάστε περισσότερα...

ATHLETES

Βιντσιλαίου Blog: Ομάδα = επιτυχία

Δημοσιεύτηκε

Η Αγγελική Βιντσιλαίου, μετά την άνοδο του Κρόνου Αγίου Δημητρίου στην Α1, «επιστρατεύεται» στο Jumpshot μέσω του προσωπικού της Blog αναλύοντας τις σκέψεις και τα συναισθήματα της. 

(περισσότερα…)

Διαβάστε περισσότερα...

BLOGS

Οδηγός διατροφής ανάλογα με την προπονητική περίοδο

Δημοσιεύτηκε

Σύμφωνα με το MyPlate του USDA, δημιουργήθηκε ένα πρότυπο πιάτο για αθλητές ανάλογα με την ένταση των προπονήσεων. Η διατροφολόγος-διαιτολόγος Κλεοπάτρα Κετσελίδη μας εξηγεί τι μπορούμε να τρώμε σε σχέση με το πόσο έντονα προπονούμαστε.  (περισσότερα…)

Διαβάστε περισσότερα...

BASKET LEAGUE

ΠΑΟΚ Blog: Μια ήττα, χίλια προβλήματα και… μισό χαμόγελο

Δημοσιεύτηκε

Η Ειρήνη Φράσκου γράφει για την απογοητευτική κατάσταση που επικρατεί στον ΠΑΟΚ, την ήττα από τον Κολοσσό που δεν «καίει» κανέναν, αλλά και τις δηλώσεις των Ηλία Παπαθεοδώρου και Φιλ Γκος στις οποίες, αξίζει κανείς να εστιάσει. (περισσότερα…)

Διαβάστε περισσότερα...

Like us on Facebook !

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ

Advertisement

Ενδιαφέροντα