Connect with us

BASKETBALL

Πλειομετρική προπόνηση-Κύρια στοιχεία και εκτέλεση!

Δημοσιεύτηκε

Η πλειομετρική προπόνηση έχει ως κύρια έκφραση την ανάπτυξη της εκρηκτικότητας η οποία είναι απαραίτητη σε πολλά αγωνίσματα. Πολλοί θεωρούν ότι είναι μια εύκολη υπόθεση μιας και υπολείπεται σε κόπωση των προπονήσεων αντοχής και δύναμης.

Το σίγουρο είναι ότι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι ενός προπονητικού προγράμματος.

 

Τα αποτελέσματα της πλειομετρικής προπόνησης μπορεί να είναι ορατά τις περισσότερες φορές ωστόσο έχουμε ελάχιστα δείγματα σχετικά με το τι συμβαίνει ουσιαστικά πάνω στη νευρομυική συναρμογή του ανθρώπου.

Οι πλειομετρικές ασκήσεις είναι τεχνικές με αποκλειστικό σκοπό την βελτίωση της ταχυδύναμης που είναι απαραίτητη σε πολλά αθλήματα. Αυτές οι ασκήσεις ονομάζονται πλειομετρική προπόνηση. Πρόκειται για ασκήσεις που απαιτούν μυϊκή συστολή ύστερα από γρήγορη επιβάρυνση η διάταση.

Για να βρούμε την αρχή της εφαρμογής της πλειομετρικής προπόνησης θα πρέπει να γυρίσουμε πίσω το χρόνο αρκετές δεκαετίες  και να συναντήσουμε τον Yun Veroshanski.Ο Ρώσος αυτός προπονητής προσπαθούσε να βρει τεχνικές που θα βοηθούσαν στην αύξηση της ικανότητας αντίδρασης  των αθλητών.

Ο Valeri Borzov ήταν ένας από τους πρώτους αθλητές που χρησιμοποίησε τις μεθόδους του Veroshanski και με αυτό τον τρόπο κατάφερε να κερδίσει τον αγώνα 100μ. στους Ολυμπιακούς του Μονάχου το 1972.Η προετοιμασία του στην πλειομετρική προπόνηση στην εφηβεία επέφερε καταπληκτικά αποτελέσματα.

Η αξιοπιστία του προγράμματος αναγνωρίστηκε από πολλές έρευνες.

Το 1979 από τους Bosco & Comi

Ένα άλλο παράδειγμα που η πλειομετρική προπόνηση ωφέλησε είναι του άλτη Dwight Stones  o οποίος κέρδισε δυο Ολυμπιακά μετάλλια το 1972 και το 1976 υπό τις οδηγίες του John Tansley.

Για να μπορέσει να κατανοήσει κανείς τον τρόπο με τον οποίο η πλειομετρική προπόνηση βοηθά αρκεί να συγκρίνει τα δομικά στοιχεία του ανθρώπινου σώματος. Η ελαστικότητα, η δύναμη, η επιβάρυνση καθώς και άλλα συστατικά είναι δομικά στοιχεία που δεν συναντώνται μόνο στον άνθρωπο αλλά και στη μηχανική. Οι αρθρικές επιφάνειες, οι τένοντες καθώς και οι σύνδεσμοι είναι μέρη του ανθρώπινου δομικού συστήματος τα οποία εξελίσσονται με την πλειομετρική προπόνηση.H κατανόηση όλων αυτών των ανθρώπινων κινήσεων γίνεται καλύτερη με την εισαγωγή των φυσικών νόμων όπως η αρχή της δύναμης, του έργου, της επιτάχυνσης, της ταχύτητας, της ροπής κ.α.

 

Η εκτέλεση μιας αθλητικής κίνησης όμως δεν είναι το αποτέλεσμα μόνο ενός φυσικού νόμου αλλά το σύνολο διάφορων παραγόντων που εκτός από τους φυσικούς νόμους συμπεριλαμβάνουν και νόμους της μηχανικής αλλά και νόμους κινητικής συμπεριφοράς. Οι νευρολογικοί μηχανισμοί και οι μυϊκές ίνες είναι οι παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ταχυδύναμης. Αυτοί οι δυο παράγοντες βελτιώνουν τον μυϊκό έλεγχο και την ικανότητα αντίδρασης που σχετίζεται με την αλλαγή τόσο της νευρομυικής δομής όσο και με την αλλαγή στις κινητικοαισθητήριες οδούς.Αποτέλεσμα εικόνας για λειτουργια πλειομετρικης προπονησης

Λειτουργία

 

Οι κινητικές διαδικασίες που αποτελούν τη βάση της πλειομετρικής προπόνησης έχουν ως κύριο συστατικό το μυοτατικό αντανακλαστικό .Όλες οι κινήσεις του σώματος ελέγχονται από το κεντρικό νευρικό σύστημα το οποίο βασίζεται σε τρείς πυλώνες (μυϊκή άτρακτος, σύστημα γ-νεύρωνα, μυοστατικό αντανακλαστικό).Η επιβάρυνση που μπορεί να δεχθεί ο μυς είναι το αποτέλεσμα μιας γρήγορης διάτασης πριν από κάποια εκρηκτική κίνηση. Οι μυϊκές ίνες επιμηκύνονται γρήγορα αλλά ελαφρά κι έτσι δημιουργείται μιας μορφής ταχυδύναμη. Η επιβάρυνση που δέχονται οι μύες ενεργοποιούν το μυοτατικό αντανακλαστικό το οποίο μέσω του νωτιαίου μυελού στέλνει μια ισχυρή διέγερση ώστε να προκαλέσει δυναμική συστολή.

Σύμφωνα με τον Veroshanski (1967) η διάταση των μυικών ινών ονομάζεται φάση παραγωγής ενώ συστολή τους ονομάζεται φάση καταβολής.

 

Αν θέλουμε να κατανοήσουμε το βασικό τρόπο λειτουργίας της πλειομετρικής προπόνησης θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη βάση στην κατάσταση που βρίσκεται αρχικά το νευρομυικό σύστημα το οποίο είναι υπεύθυνο και  επιτρέπει ταυτόχρονα τις ταχύτερες και δυναμικότερες αλλαγές κατεύθυνσης.

 

Συμπερασματικά ελαττώνοντας το χρόνο που χρειάζεται για να γίνει αυτή η αλλαγή αυξάνουμε την ταχυδύναμη που είναι και ο κύριος σκοπός της πλειομετρικής προπόνησης.

 

Βασικές αρχές

Σε οποιοδήποτε άθλημα και γενικά σε οποιαδήποτε κίνηση που χρίζει βελτίωσης υπάρχουν πάντα βασικές αρχές που πρέπει να εφαρμόζονται. Στην πλειομετρική προπόνηση ισχύει καταρχάς η βασική αρχή της προοδευτικής αύξησης της επιβάρυνσης η οποία αναπτύσσει  την δύναμη, την ταχυδύναμη και αυξάνει την αντοχή. Η επανάληψη της επιβάρυνσης του μυ που είναι μικρότερη από τη μέγιστη επιβάρυνση είναι αυτή που αυξάνει τη αντοχή του αλλά όχι και τη δύναμη του.

Στην πλειομετρική προπόνηση όπως αναφέραμε πιο πάνω ο σκοπός είναι να αυξήσουμε και να βελτιώσουμε την ταχυδύναμη (Ταχυδύναμη=Δύναμη/Χρόνος).Για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει να εφαρμόσουμε μαζί πρόσκαιρες και μέγιστες επιβαρύνσεις. Μια τέτοια επιβάρυνση μπορεί να είναι η γρήγορη αλλαγή κατεύθυνσης ενός άκρου η και ολόκληρου του σώματος ή η γρήγορη και έντονη εκτέλεση μιας κίνησης.

Μια άλλη αρχή που ισχύει στην πλειομετρική προπόνηση είναι η αρχή της εξειδίκευσης. Αυτή η αρχή είναι υπεύθυνη για τις νευρομυικές και μεταβολικές προσαρμογές συγκεκριμένων συστημάτων που γίνονται λόγω συγκεκριμένων  μορφών μέγιστης επιβάρυνσης. Για παράδειγμα μια προπόνηση δύναμης που αφορά συγκεκριμένες μυϊκές ομάδες μπορεί να είναι επιτυχημένη εφόσον υπάρξει προσαρμογή της μυικής δύναμης των συγκεκριμένων ομάδων.

Στην πλειομετρική προπόνηση η αρχή της εξειδίκευσης μπορεί να εφαρμοστεί επάνω σε ασκήσεις που αφορούν για παράδειγμα ειδικά το άλμα ενώ άλλες ασκήσεις μπορούν να αφορούν ειδικούς μύες που βοηθούν στην ανάπτυξη του άλματος. Αυτό εξαρτάται πάντα από τον στόχο που έχει κάθε αθλητής.

Η πλειομετρική προπόνηση εξασκεί σε μέγιστο βαθμό την αντανακλαστική δράση. Όσο μεγαλύτερο εύρος έχει μια κίνηση τόσο λιγότερη αντανακλαστική δράση περικλείει. Πολλές όμως πλειομετρικές ασκήσεις χρησιμοποιούν μεγάλο εύρος κίνησης ώστε να αυξάνουν την ένταση της. Η ένταση της κίνησης άλλωστε για ένα αθλητή είναι εξίσου σημαντική όσο η εξειδίκευση, η συχνότητα και η διάρκεια της.

Κανόνας 1

Προθέρμανση και αποθεραπεία

Οι πλειομετρικές ασκήσεις στο σύνολο τους απαιτούν ευλυγισία και εγρήγορση. Γι αυτό το λόγο, είναι απαραίτητο ο αθλητής πριν ξεκινήσει την προπόνηση  να κάνει το κατάλληλο ζέσταμα και στο τέλος να προβεί σε αποθεραπεία. Ασκήσεις για ζέσταμα και αποθεραπεία μπορεί να είναι το ελαφρό τρέξιμο, οι διατάσεις και γενικά απλές ασκήσεις που θα μεταφέρουν το σώμα από την ηρεμία στην άσκηση στην περίπτωση του ζεστάματος και από την άσκηση στη χαλάρωση στην περίπτωση της αποθεραπείας.

Κανόνας 2

Υψηλή ένταση

Η ένταση που επικρατεί στις ασκήσεις είναι ο σημαντικότερος παράγοντας κατά την εκτέλεση της πλειομετρικής προπόνησης. Η ταχύτητα σε συνδυασμό με τη μέγιστη προσπάθεια του αθλητή θα επιφέρουν και τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει κανείς ότι παίζει πολύ μεγάλο ρόλο ο βαθμός της διάτασης του μυ. Οι αντανακλαστικές απαντήσεις του που μας ενδιαφέρουν στην πλειομετρική προπόνηση επιτυγχάνονται μόνο με τη γρήγορη επιβάρυνση του. Λόγω της υψηλής έντασης και της γρήγορης επιβάρυνσης του είναι σημαντικό να τονιστεί ότι πρέπει να υπάρχουν επαρκή χρονικά διαλείμματα μεταξύ των ασκήσεων που συντελούν στην ξεκούραση του.

Κανόνας 3

 

Προοδευτική αυξανόμενη επιβάρυνση

Η κίνηση των μυών με μεγαλύτερη ένταση οφείλεται κατά κύριο λόγο στην προοδευτικά αυξανόμενη επιβάρυνση που δέχεται o μυς κατά την πλειομετρική προπόνηση. Η ρύθμιση αυτής της επιβάρυνσης εξαρτάται από τα ύψη, τα βάρη και τις αποστάσεις που μπορεί να καλύψει ένας αθλητής. Χρειάζεται ωστόσο ιδιαίτερη προσοχή στην επιβάρυνση του μυ καθώς μια πολύ μεγάλη επιβάρυνση του μπορεί να επιφέρει το δυσάρεστο αποτέλεσμα του τραυματισμού από τη μια ενώ από την άλλη κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες είναι πολύ πιθανόν να αυξηθεί μόνο η δύναμη  και όχι η ταχυδύναμη του. Τα αντικείμενα που πρέπει να χρησιμοποιούνται ως βάρη σε αυτού του είδους την προπόνηση μπορεί να είναι βαράκια η ακόμα και το ίδιο το σώμα του αθλητή ως αντίσταση αφού αυτή η επιβάρυνση αφορά τη δύναμη της βαρύτητας και ακολουθεί κατά κανόνα τους νόμους που αφορούν την ορμή και την αδράνεια.

Κανόνας 4

 

Μέγιστη δύναμη στο λιγότερο χρόνο

Η δύναμη και η ταχύτητα που έχει  μια κίνηση είναι χαρακτηριστικά που είναι εξαιρετικά σημαντικά στη πλειομετρική προπόνηση. Σε πολλές ασκήσεις δε, η ταχύτητα με την οποία εκτελείται μια συγκεκριμένη κίνηση είναι ο κύριος σκοπός.

Κανόνας 5

 

Αριθμός επαναλήψεων

Το πόσες επαναλήψεις πρέπει να περιέχει μια άσκηση εξαρτάται από το πόσες διαδοχικές κινήσεις απαιτεί και τη συνολική προσπάθεια. Συνήθως 8-10 είναι αρκετές σαν μέσος όρος. Για ασκήσεις υψηλής έντασης όμως σύμφωνα με τον Veroshanski (1966) απαιτούνται 3-6 σετ.

Οι πλειομετρικές ασκήσεις χωρίζονται σε δυο κατηγορίες. Η πρώτη κατηγορία είναι οι ασκήσεις μιας προσπάθειας και η δεύτερη πολλαπλών προσπαθειών. Η πρώτη κατηγορία αφορά μια μόνο έντονη προσπάθεια όπως για παράδειγμα γίνεται σε μια εκκίνηση. Η δεύτερη κατηγορία είναι συνυφασμένη με την αντοχή και την ταχύτητα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μια άσκηση μπορεί να εκτελεστεί και με τους δυο τρόπους. Μια πλειομετρική προπόνηση είναι απαραίτητο να περιέχει και τις δυο αυτές κατηγορίες.

Ο αριθμός των επαναλήψεων μιας άσκησης δεν επιβάλλεται απόλυτα από την ένταση της άσκησης αλλά θα πρέπει να έχει και άλλες παραμέτρους όπως η κατάσταση του αθλητή και το τι αποτέλεσμα επιδιώκουμε. Η βελτίωση της νευρομυικής συναρμογής, η εκρηκτικότητα και η ταχύτητα είναι τομείς που βελτιώνονται μόνο όταν οι ασκήσεις γίνονται σωστά και όχι απλά για να γίνονται. Η κούραση του αθλητή μετά από ένα συγκεκριμένο αριθμό επαναλήψεων δεν του προσφέρει σχεδόν τίποτα. Είναι καλό οι επαναλήψεις κατά την πλειομετρική προπόνηση να ορίζονται μέχρι τα πρώτα σημάδια κόπωσης του αθλητή. Δεν υπάρχει κανένας απόλυτος κανόνας που να ακολουθείτε στην πλειομετρική προπόνηση. Το μόνο που υπάρχει είναι βάσεις  για να ξεκινήσει κανείς.

Κανόνας 6

 

Ξεκούραση

Τα διαλείμματα μεταξύ των σετ από τις ασκήσεις πλειομετρικής προπόνησης ορίζονται σε περίπου 1-2 λεπτά. Αυτά τα διαλείμματα είναι απαραίτητα για την ανάκαμψη των μυών, των τενόντων και των συνδέσμων ώστε να επανέλθουν στη σωστή εργοφυσιολογική λειτουργία τους. Για καλύτερα αποτελέσματα είναι σωστό η πλειομετρική προπόνηση να εκτελείται 2-3 φορές την εβδομάδα.

Φυσικά είναι απολύτως κατανοητό ότι μετά από πλειομετρική προπόνηση ο αθλητής δεν πρέπει να υποβάλλεται σε ασκήσεις που αφορούν τα κάτω άκρα η σε προπόνηση με βάρη καθώς οι μυς, οι σύνδεσμοι και οι τένοντες είναι ήδη καταπονημένοι.

Κανόνας 7

 

Δημιουργία υποδομής

Η ανάπτυξη της εκρηκτικής δύναμης που είναι ένας από τους στόχους της πλειομετρικής προπόνησης είναι καλό να περιέχει και ένα πρόγραμμα με βάρη που θα χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα. Αυτά χρειάζονται μεγάλη προσοχή στην κατάρτιση τους όπως προσοχή χρειάζεται και στο πρόγραμμα ενδυνάμωσης που εφαρμόζεται πριν την έναρξη της πλειομετρικής προπόνησης.

Η πλειομετρική προπόνηση σε άτομα ηλικίας 12-14 ετών θα πρέπει να λαμβάνεται ως προετοιμασία μιας μελλοντικής προπόνησης δύναμης  όπως επισήμανε ο Valik το 1966 και ο McFarlane το 1982 ο οποίος προτείνει μέτρια προπόνηση με άλματα για άτομα ηλικίας 14-18 ετών. Τέλος ο Sinclair to 1981 σημείωσε ότι δεν υπάρχει σημαντική μεταβολή στην προπόνηση εκρηκτικής δύναμης κατά την προεφηβική ηλικία.

Όσοι πρωτοξεκινούν την πλειομετρική προπόνηση καλό θα είναι να αρχίζουν με μέτριες ασκήσεις όπως άλματα από επίπεδο εδάφους, συνεχόμενα άλματα κατά μήκος και γενικά απλά άλματα. Όσο η δύναμη και η ταχυδύναμη βελτιώνονται τότε ο αθλητής μπορεί να προχωρήσει σε πιο σύνθετες ασκήσεις όπως ασκήσεις με το ένα πόδι και ασκήσεις με άλματα βάθους ενώ παράλληλα μπορεί να ξεκινήσει και προπόνηση σε ανηφόρες και κατηφόρες. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή πριν ξεκινήσουν οι ασκήσεις για τον κορμό (αλματικοί διασκελισμοί, αιωρήσεις)διότι προέχει να έχει γίνει η κατάλληλη προπόνηση δύναμης και ευλυγισίας με σκοπό την ενίσχυση των κοιλιακών και των μυών του κάτω μέρους της πλάτης.

Κανόνας 8

 

Εξατομίκευση της προπόνησης

Η πλειομετρική προπόνηση ενός αθλητή θα πρέπει να εξατομικεύεται δλδ με λίγα λόγια θα πρέπει να γνωρίζει το τι μπορεί να κάνει και πόση προπόνηση χρειάζεται για να το πετύχει.

Υπάρχουν πάρα πολλές απόψεις σχετικά με το τι θα πρέπει να ακολουθήσει κάποιος αθλητής για να έχει αποτελέσματα. Ωστόσο αρκετές από αυτές τις απόψεις δεν στηρίζονται ούτε σε ερευνητικά αποτελέσματα ούτε έχουν κριτήρια αξιολόγησης.

Οι Bosco και Komi (1979,1981) όπως και παλαιότερα ο Veroshanski (1966) κατέληξαν στο συμπέρασμα για το ποιο είναι το βέλτιστο ύψος για την εκτέλεση ενός άλματος βάθους. Σύμφωνα με αυτή την έρευνα η πτώση από ύψος 72,5 εκατοστών βελτιώνει την ταχύτητα ενώ η πτώση από ύψος 107,5 εκατοστών βελτιώνει περισσότερο την ταχυδύναμη. Πάνω από αυτό το όριο τα οφέλη της πλειομετρικής προπόνησης είναι μηδαμινά.

Για τον υπολογισμό της ταχυδύναμης πριν το ξεκίνημα της πλειομετρικής προπόνησης οι αθλητές θα πρέπει να υποβληθούν σε μετρήσεις. Αυτές οι μετρήσεις επαναλαμβάνονται σχεδόν μια φορά το μήνα και βοηθούν τον προπονητή να βγάλει συμπεράσματα σχετικά με την ένταση και την επιβάρυνση στην οποία υποβάλλεται ο αθλητής. Οι μετρήσεις αφορούν το κατακόρυφο άλμα, το ύψος άλματος βάθους που αναφέραμε προηγουμένως, το άλμα επάνω σε διάφορα αντικείμενα και την πάσα με medicine ball.Βάση αυτών των μετρήσεων ο αθλητής αξιολογείται και σχεδιάζεται λεπτομερώς η προπόνηση που θα ακολουθήσει.

 

Έρευνα των Bosco και Komi (1979) έδειξε ότι κατά την εκτέλεση αλμάτων στα οποία η επαφή με το έδαφος κατά την προσγείωση διαρκεί πολύ λίγο έχει καλύτερα αποτελέσματα στην ανάπτυξη της ταχυδύναμης απ’ οτι στα άλματα με μεγαλύτερη επαφή λόγω της πρόσθετης κάμψης του γονάτου.

Με αυτή την έρευνα καταλήγουμε στο συμπέρασμα  όσο πιο γρήγορα ο αθλητής περνάει από τη φάση της απόσβεσης του κραδασμού στη νέα φάση του άλματος τόσο πιο εκρηκτική είναι η απάντηση. Ωστόσο στη φάση της απόσβεσης καλό θα είναι να υπάρχει μια μικρή καθυστέρηση.

Σημαντικό ρόλο κατά την προσγείωση του αθλητή στο έδαφος παίζει επίσης και η τοποθέτηση του ποδιού του. Κατά την προσγείωση ο αστράγαλος  θα πρέπει να είναι όσο  το δυνατόν ακίνητος. Το μεγάλο εύρος κίνησης στην αστραγαλοπτερνική διάρθρωση που παρατηρείται σε πολλούς αθλητές όπως η προσγείωση στη φτέρνα και η απογείωση με τα δάχτυλα καθυστερούν την αντίδραση και την έκρηξη στη νέα προσπάθεια άλματος.

Η καλύτερη αλλά και συνάμα πιο δύσκολη προσγείωση αποτελεί η προσγείωση με το μπροστινό μέρος του ποδιού και ειδικότερα στις κεφαλές των μεταταρσίων. Είναι ένα είδος προσγείωσης που διδάσκεται και ενδείκνυται  ειδικά σε ασκήσεις που αφορούν τα κάτω άκρα.

Όπως σε όλα τα πράγματα που διέπονται από φυσικούς νόμους έτσι και στην πλειομετρική προπόνηση ισχύουν οι αρχές ισορροπίας. Στις αλτικές ασκήσεις είναι απαραίτητη προϋπόθεση τα γόνατα και οι αντίχειρες να έχουν φορά προς τα πάνω. Με αυτό τον τρόπο η επιβάρυνση συσσωρεύεται στα κάτω άκρα ενώ το πάνω μέρος του σώματος αποκτά ταχυδύναμη.

Για τις μυϊκές ομάδες του άνω κορμού είναι πολύ σημαντικό να ισχύει ο κανόνας και η κίνηση follow-through.Για παράδειγμα κατά την εκτέλεση ασκήσεων με medicine ball θα πρέπει να δίνεται έμφαση στην ταχύτητα της κίνησης και στην εφαρμογή της δύναμης. Αποτελεί  πολύ σημαντικό παράγοντα για την εκτέλεση της άσκησης ο αθλητής να μπορεί να εξασφαλίσει τη σωστή διάταση των μυών των άκρων και του κορμού και αυτό επιτυγχάνεται μόνο όταν γνωρίζει τα σημεία πλήρους έκτασης και κάμψης.

 

Το σαράκι της δημοσιογραφίας «τρύπωσε» από πολύ νωρίς μέσα του. Από τα 14 του χρόνια, άρχισε να γράφει σε ερασιτεχνικά Blogs και συνολικά έχει δουλέψει σε μεγάλα σάιτ, όπως το ebasket.gr, το superbasket.gr, ενώ σήμερα είναι ιδιοκτήτης του Jumpshot.gr αλλά και αρθρογράφος στο trifilara.gr. Παράλληλα, διατελεί και προπονητής μπάσκετ στη Δραπετσώνα.

Διαβάστε περισσότερα...
Advertisement
Πατήστε για σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τρίσταν Βούκτσεβιτς: Επιλέγει Εθνική Σερβίας

Ο Τρίσταν Βούκτσεβιτς, γιος του πρώην αστέρα του Ολυμπιακού Ντούσαν, θα αποκτήσει σύντομα σερβικό διαβατήριο.

Δημοσιεύτηκε

Ο Τρίσταν Βούκτσεβιτς, γιος του Ντούσαν, είναι πρώην παίκτης του Ολυμπιακού που πλέον αγωνίζεται στην Ρεάλ Μαδρίτης. Υπήρχε ένα ερωτηματικό για την εθνική ομάδα που θα διάλεγε, όμως ο νεαρός πήρε την απόφασή του.

Ο γιός του Ντούντα επέλεξε να αγωνιστεί με τα χρώματα της εθνική Σερβίας, ενώ υπήρχε και Ελληνικό ενδιαφέρον:

«Σύντομα ο Τρίσταν θα πάρει στα χέρια του το σερβικό διαβατήριο και η επιθυμία του, αλλά και η δική μας θα γίνουν πραγματικότητα. Πολλοί ενδιαφέρθηκαν, μεταξύ αυτών η Ελλάδα όμως η θέληση και η επιθυμία του Τρίσταν ήταν να παίξει με τη Σερβία. Θέλουμε το μέλλον του να είναι με τη φανέλα της Εθνικής Σερβίας. Η εθνική ομάδα είναι κάτι ξεχωριστό», σχολίασε ο Ντούσαν.

Διαβάστε περισσότερα...

BASKETBALL

Ξεκινάνε οι εργασίες στο γήπεδο της Κρεμαστής

Nέες βελτιώσεις στο γήπεδο της Κρεμαστής και ευχάριστα νέα για τις ομάδες.

Δημοσιεύτηκε

Σύμφωνα με πληροφορίες του 12sports.gr, ύστερα από αρκετά μεγάλη καθυστέρηση(συγκεκριμένα 15 χρόνων) θα πραγματοποιηθούν εργασίες και βελτιώσεις στο κλειστό γυμναστήριο της περιοχής στην Ρόδο.

Δείτε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ : https://www.12sports.gr/Article.php?N_ID=92106

Διαβάστε περισσότερα...

BASKETBALL

Η γνώμη του Τζόρτζεβιτς για τον κορωνοϊό

Τζόρτζεβιτς για κορωνοϊό:

Δημοσιεύτηκε

Ο Σέρβος τεχνικός Τζόρτζεβιτς και προπονητής της Βίρτους Μπολόνια, μίλησε σχετικά με την πανδημία του κορονωϊού και την ενδεχόμενη ακύρωση της φετινής σεζόν. O Σάσα Τζόρτζεβιτς, μίλησε στην «Arenasport ΤV» και ανέφερε…

«Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί και πότε θα συμβεί. Κάποιες ομάδες σχεδιάζουν ήδη την επόμενη σεζόν. Δεν ξέρουμε πότε θα μπούμε στα παρκέ ξανά, αν θα παίξουμε σύντομα με τους φιλάθλους μας. Δεν είναι ξεκάθαρη η λύση, πρέπει να περιμένουμε. Η κατάσταση είναι τραγική. Οι άνθρωποι υποφέρουν, πολλοί πέθαναν εξαιτίας της πανδημίας. Είναι δύσκολο να ψάχνεις για φως στο τούνελ, κάθε βήμα μοιάζει με βουνό, ειδικά στην Ιταλία. Πρέπει να σκεφτόμαστε θετικά, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε όσα συνέβησαν και συμβαίνουν ακόμα. Πόσο σημαντικός είναι ο πρωταθλητής, ο πρώτος… Τι σημασία έχει; Αυτά είναι σημαντικά για τον κόσμο, τους φιλάθλους. Αλλά όσα συμβαίνουν μας προσγείωσαν. Δεν θα το μετανιώσουμε αν δεν έχουμε πρωταθλητή στην Ιταλία, στην Αδριατική, στο ΝΒΑ. Τώρα απλά πρέπει να πενθήσουμε για τις ανθρώπινες ζωές που χάνονται».

Διαβάστε περισσότερα...

BASKETBALL

Διέρρευσαν επεισόδιa του ”The Last Dance”!

Τι πραγματικά, έχει γίνει;

Δημοσιεύτηκε

Τα επεισόδια Last Dance 5 και 6 κυκλοφόρησαν αυτήν την Κυριακή (Monday IST). Μετά την κυκλοφορία των επεισοδίων, αρκετά άτομα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ισχυρίστηκαν ότι βρήκαν τα επεισόδια που διέρρευσαν στο διαδίκτυο. Ωστόσο, η αυθεντικότητα του περιεχομένου δεν είναι εγγυημένη, καθώς δεν κοινοποιήθηκαν κλπ.

Πριν λίγες μέρες , οι θαυμαστές είχαν ισχυριστεί ότι είχαν διαρρεύσει τα επεισόδια 5 και 6, συμπεριλαμβανομένου ολόκληρου του ντοκιμαντέρ. Άτομα στο Twitter ισχυρίστηκαν ότι είχαν αρχεία των επεισοδίων που διέρρευσαν, ενώ πολλοί χρήστες δημοσίευσαν στιγμιότυπα οθόνης του ανεβασμένου επεισοδίου. Βέβαια, η πηγή πίσω από το ντοκιμαντέρ που διέρρευσε δεν είναι ακόμη γνωστή. Το ESPN, το Netflix ή το NBA δεν έχουν ακόμη τοποθετηθεί πάνω στο θέμα.

Διαβάστε περισσότερα...

BASKETBALL

Κάθε όνομα και μία ιστορία

Από πού πήραν το όνομά τους οι θρυλικές ομάδες του NBA.

Δημοσιεύτηκε

Λίγα λόγια για το θεσμό

Το ΝΒΑ ή National Basketball Association είναι η διοργανώτρια αρχή του αντίστοιχου πρωταθλήματος καλαθοσφαίρισης των ΗΠΑ. Εκεί αγωνίζονται 30 ομάδες, 29 με έδρα στις ΗΠΑ και 1 με έδρα στον Καναδά.

Ιδρύθηκε στη Νέα Υόρκη στις 6 Ιουνίου του 1946 με την επωνυμία BAA (Basketball Association of America), ενώ στις 3 Αυγούστου του 1949 μετονομάστηκε σε NBA (National Basketball Association) έπειτα από τη συγχώνευση της BAA με την ανταγωνίστρια της NBL (National Basketball League).

Για την καλύτερη διεξαγωγή του πρωταθλήματος οι ομάδες έχουν χωριστεί σε δύο περιφέρειες, την Ανατολική και τη Δυτική. Αυτές με την σειρά τους χωρίζονται σε τρία μικρότερα γκρουπ ομάδων. Η Ανατολική Περιφέρεια να χωρίζεται στις Atlantic (Ατλαντική), Central (Κεντρική) και Southeast (Νοτιοανατολική) ενώ η Δυτική στις Southwest (Νοτιοδυτική), Northwest (Βορειοδυτική) και Pacific (Ειρηνικού).

Ανατολή

 • Atlantic:
 • Boston Celtics (1946) : Πόλη τους η Βοστώνη της Μασαχουσέτης, τα χρώματα τους το πράσινο και το λευκό και γήπεδό τους το TD Garden. Ο πρώτος ιδιοκτήτης της ομάδας Walter Brown επέλεξε το όνομα Celtics, ανάμεσα σε άλλα όπως Whirlwinds, Olympians και Unicorns. Η επιλογή έγινε γιατί του άρεσε η ομάδα New York Celtics που πρωταγωνιστούσε τη δεκαετία του ’20 στην Νέα Υόρκη. Οι Κέλτες της Βοστώνης πήραν την ονομασία τους χάριν της αγγλοσαξονικής παράδοσης της πρωτεύουσας της Μασαχουσέτης, καθώς επίσης προς τιμήν της ιρλανδικής  κοινότητας που εγκαταστάθηκε στη Νέα Αγγλία, εξ’ ου και το πράσινο χρώμα της φανέλας με το χαρακτηριστικό συμβολισμό του τριφυλλιού και του χρωματισμού της Ιρλανδίας.
 • Brooklyn Nets (1967): Η καταγωγή τους από το Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, χρώματά τους το μαύρο με το άσπρο, γήπεδό τους το Barclays Center. Το όνομα της ομάδας της Νέας Υόρκης σημαίνει απλώς «δίχτυα» (nets) και παραπέμπει στο διχτάκι της στεφάνης. Το 2012 έπειτα από 35 χρόνια παρουσίας στο Νιου Τζέρσεϊ, οι Νετς μεταφέρθηκαν στο Μπρούκλιν, ενώ το όνομα τους άλλαξε με την πάροδο των χρόνων. Παλαιότερα έφεραν τα ονόματα  Νιου Τζέρσεϊ Αμέρικανς και Νιου Γιορκ Νετς.
 • New York Knicks (1946): Πόλη τους η Νέα Υόρκη, χρώματά τους το πορτοκαλί, το άσπρο και το μπλε και γήπεδό τους το Madison Square Garden. Το όνομα της πρώτης ομάδας της Νέας Υόρκης έχει τις ρίζες του από την Ευρώπη και συγκεκριμένα από την Ολλανδία. Τα νικερμπόκερς είναι τα χαρακτηριστικά παντελόνια του 17ου και 18ου αιώνα, τα οποία σφίγγουν κάτω από το γόνατο και φουσκώνουν στο ύψος των γοφών, οι «πρόγονοι» ουσιαστικά των παντελονιών «ζουάβου», που φορούσαν οι Ολλανδοί άποικοι που έφτασαν πρώτοι και ίδρυσαν το Νέο Άμστερνταμ, δηλαδή τη Νέα Υόρκη, στις όχθες του ποταμού Χάντσον.
 • Περισσότερα μπορεί να ανακαλύψει κανείς βλέποντας την ταινία του Μάρτιν Σκορτσέζε, «Συμμορίες Της Νέας Υόρκης».
 • Philadelphia 76ers (1939): Κατάγονται από τη Φιλαδέλφεια της Πενσυλβάνια. Το μαύρο, το κόκκινο, το χρυσό και μπλε είναι οι χρωματισμοί τους και έχουν έδρα τους το Wells Fargo Center. Το όνομα επηρεάστηκε από τη χρονιά κατά την οποία υπογράφτηκε στην πόλη της Φιλαδέλφιας η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας και το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών, το 1776.
 • Toronto Raptors (1995): Από το Τορόντο του Οντάριο και η μοναδική ομάδα του Καναδά οι Toronto Raptors. Η εμφάνισή τους αποτελείται από κόκκινο, μωβ και άσπρο. Αγωνίζονται και προπονούνται στο γήπεδο Scotiabank Arena. Η ονομασία που σημαίνει πτερόσαυρος προέρχεται  από τους πτερόσαυρους που κάποτε υπήρξαν στην Βόρεια Αμερική -πλήθος αρχαιολογικών ευρημάτων έχουν βρεθεί στη Βόρεια Αμερική και αφορούν σε απολιθώματα πτερόσαυρων-, αλλά και το δυναμισμό που ήθελαν να προσδώσουν οι ιδρυτές της ομάδας, έχοντας κατά νου το αποτυχημένο ντεμπούτο των κατά τα άλλα συμπαθέστατων σκυλιών Χάσκι. Τορόντο Χάσκι ονομάζονταν παλαιότερα, όμως με την συγκεκριμένη ονομασία αγωνίστηκαν μονάχα μία σεζόν (1946-’47) στο ΒΑΑ, πρόδρομο του σημερινού ΝΒΑ.
 • Central
 • Chicago Bulls (1966): Από το Σικάγο του Ιλινόις, με τα χρώματα του κόκκινου, μαύρου και άσπρου με γήπεδό τους το United Center. Σύμφωνα με την εγκυκλοπαίδεια των Chicago Bulls, ο ιδρυτής της ομάδας το 1966 Dick Klein, ήθελε να της χαρίσει ένα ιδιαίτερο όνομα. Υπάρχουν δύο θεωρίες για την ονομασία της. Η πρώτη λέει πως ο Richard Klein ήθελε ένα όνομα που περιέγραφε την κατάσταση του Chicago, ως η πρωτεύουσα του κρέατος. Η δεύτερη θεωρία λέει πως ο Klein σκεφτόταν να ονομάσει την ομάδα Matadors ή Toreadors. Τότε ο μικρός γιος του φώναξε: «Μπαμπά καλύτερα Bulls». Το γεγονός ότι στο Σικάγο βρίσκονται τα μεγαλύτερα σφαγεία των Η.Π.Α. δικαιολογεί το όνομα «ταύροι» για την ομάδα της «πόλης των ανέμων».

 • Cleveland Cavaliers (1970): Οι Cleveland Cavaliers κατάγονται από το Κλήβελαντ του Οχάιο, η εμφάνισή τους αποτελείται από χρυσό, μπλε, άσπρο και βαθύ κόκκινο, η αρένα τους είναι το  Quicken Loans Arena. Προφανώς η ονομασία δεν έχει καμία σχέση με την ιστορία της παραλίμνιας πόλης του Κλίβελαντ, η οποία εξαιτίας του ότι δε διεκδικεί ιδιαίτερες δάφνες ομορφιάς, αποκαλείται χαϊδευτικά «the mistake of the lake» -«το λάθος της λίμνης». Η ονομασία «ιππότες» απλώς προσδίδει ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στο αρχικό γράμμα «C» των λέξεων Cleveland και Cavaliers. Οι φαν ψήφισαν το όνομα Cavaliers το 1970, σε μία δημοσκόπηση που έκανε η εφημερίδα του Cleveland «The Plain-Dealer». Ανάμεσα στα ονόματα ήταν Jays, Foresters, Towers και Presidents.
 • Detroit Pistons (1941): Οι Pistons με καταγωγή από το Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν φορούν κόκκινο, μπλε και λευκό και αγωνίζονται στο Little Caesars Arena.  Οι Pistons έχουν τις… ρίζες τους στο Fort Wayne της Indiana, όπου ήταν γνωστοί ως Zollner Pistons. Το 1957 μετακόμισαν στο Detroit και ονομάστηκαν Detroit Pistons, παρά το γεγονός ότι αρκετοί φανς ήθελαν ο ο σύλλογος να αλλάξει όνομα. Τα μπασκετικά πιστόνια δε θα μπορούσαν να μην καταδεικνύουν τη βιομηχανία της πόλης του Ντιτρόιτ.
 • Indiana Pacers (1967): Από την Ιντιανάπολις της Ιντιάνα φορώντας μπλε, χρυσό και άσπρο παίζοντας στην αρένα τους τη Bankers Life Fieldhouse προέρχονται οι Pacers. Πήραν την ονομασία τους από τους πρώτους ιδιοκτήτες τους. Η ονομασία έχει να κάνει με την ιστορία των αγώνων αυτοκινήτων της πόλης (πχ. Indianapolis 500). Μία άλλη εκδοχή θέλει η συγκεκριμένη ονομασία (σε ελεύθερη μετάφραση: «αυτοί που έχουν ανήσυχο πνεύμα») να συμβολίζει την πολιτεία-σταυροδρόμι των Η.Π.Α. και τέλος υπάρχει μια θεωρία που φανερώνει την επιθυμία των κατοίκων της Ιντιανάπολις να έχουν τα πρωτεία στο μπάσκετ, το οποίο άλλωστε λατρεύουν σα θρησκεία.

Milwaukee Bucks (1968): Ερχόμενοι από το Μιλγουόκι της Ουισκόνσιν με πράσινη, κόκκινη και ασημί εμφάνιση κυρίως στο γήπεδό τους το Fiserv Forum. Οφείλει την ονομασία της στα ελάφια που ζουν στα δάση της Πολιτείας του Ουισκόνσιν. Πιθανότατα αυτοί που τη δημιούργησαν να ήταν φιλόζωοι, αφού το Μιλγουόκι είναι γνωστό με τα προσωνύμια «η πόλη της μπύρας» και «η πόλη των φεστιβάλ».

 • Southeast:

Atlanta Hawks (1946): Από την Ατλάντα της Τζώρτζια και τη Philips Arena φορώντας μπλε, κόκκινο και ασημί. Η ομάδα πόλης του CNN και της Coca-cola έχει πάρει το όνομά της από το πιο γρήγορο πτηνό στη Γη, το γεράκι. Η ομάδα αρχικά λεγόταν Blackhawks από τον αρχηγό του Sauk Indian Black Hawk, όταν όμως μετακόμισε στο Milwaukee το 1951, ο σύλλογος κράτησε μόνο Hawks. Το 1968 η ομάδα πήγε στην Atlanta και ονομάστηκε Atlanta Hawks.

 • Charlotte Hornets (2004): Καταγόμενοι από το Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας, φορούν πορτοκαλί, μπλε, μαύρο και ασημί, ενώ η έδρα τους βρίσκεται στο Spectrum Center. Το 1987 ο ιδιοκτήτης της ομάδας George Shinn ανακοινώνει  πως ο σύλλογος θα ονομάζεται Charlotte Spirit, ωστόσο αυτή η ονομασία δεν άρεσε στους φαν. Ο Shinn έκανε ένα διαγωνισμό και το όνομα που επικράτησε ήταν το Charlotte Hornets. Το 2004 όμως ο νέος ιδιοκτήτης, Bob Johnson, θέλησε να αλλάξει το όνομα της ομάδας και γι αυτό πραγματοποίησε και αυτός έναν διαγωνισμό. Τα τρία επικρατέστερα ονόματα ήταν Bobcats, Dragons και Flight. Ο Johnson επέλεξε το Bobcats. Το 2014 ο ιδιοκτήτης αποφάσισε να πάρει η ομάδα ξανά το παλιό της όνομα και πλέον ονομάζεται Charlotte Hornets. Οι «αγριόγατοι» αποτελούν τη δεύτερη νεότερη ομάδα στη σύγχρονη ιστορία του ΝΒΑ (ύστερα από τους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ), καθώς έδωσαν για πρώτη φορά το «παρών» το 2004, όντας η διάδοχη κατάσταση των Χόρνετς, που το 2002 μετακόμισαν από τη Σάρλοτ στη Νέα Ορλεάνη.
 • Miami Heat (1988):Με καταγωγή από το Μαϊάμι της Φλόριντα και με τα χρώματα που κυριαρχούν σε τόνους του μαύρου, κόκκινου, άσπρου και κίτρινου παίζουν στοAmericanAirlines Arena. Το όνομα τους δεν θα μπορούσε να είναι ,καθώς η ζέστη κυριαρχεί στο Μαϊάμι όπως και οι παραλίες. 
 • Orlando Magic (1989): Η «μαγεία» της ομάδας του Ορλάντο από τη Φλόριντα με τα άσπρα, μπλε και μαύρα χρώματά παίζει στο Amway Arena. Το όνομά τους είναι ένα όνομα καθαρά φανταστικό, αν και θα μπορούσε να παραπέμπει στη Disney World και στο Epcot Center, δύο από τα πιο διάσημα λούνα παρκ στον κόσμο.
 • Washington Wizards (1961): Οι «μάγοι» από την Ουάσινγκτον με το μπλε, μαύρο και ασημένιο χρώμα που αγωνίζονται στο Capital One Arena. Αρχικά ονομάζονταν Σικάγο Πάκερς (1961), ενώ την επόμενη σεζόν Σικάγο Ζέφιρς. Το 1963 μεταφέρθηκαν στη Βαλτιμόρη ως Μπάλτιμορ Μπούλετς μέχρι που το 1973 εγκαταστάθηκαν οριστικά στην Ουάσινγκτον, αλλάζοντας το όνομά τους σε Κάπιταλ Μπούλετς. Ένα χρόνο μετά και μέχρι τα τέλη της περιόδου 1996-’97 οι Ουάσινγκτον Μπούλετς εκπροσωπούσαν την πρωτεύουσα των Η.Π.Α στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του κόσμου, ενώ η μετονομασία τους  σε Ουίζαρντς, οφείλεται στο γεγονός ότι ο Ντέιβιντ Στερν, θεωρούσε πολύ βίαιο το χαρακτηρισμό «σφαίρες».

Δύση

 1. Southwest:
 • Dallas Mavericks (1980): Ένας ραδιοφωνικός σταθμός στο Dallas του Τέξας από όπου και κατάγεται η ομάδα πραγματοποίησε έναν διαγωνισμό name-the-team. Τα επικρατέστερα ονόματα ήταν Mavericks, Wranglers και Express, με τον ιδιοκτήτη της ομάδας, Donald Carter, να επιλέγει το πρώτο. Ακόμα, το όνομά τους έχει παρθεί από τα μάβερικς, τα μικρόσωμα άγρια άλογα που ζουν ελεύθερα στις πεδιάδες του Τέξας και δαμάζονται πολύ δύσκολα. Σ’ αυτά οφείλεται το όνομα της ομάδας του Ντάλας. Τέλος τα χρώματα της ομάδας είναι το μπλε, το ασημί και το πράσινο και το γήπεδό τους είναι το American Airlines Center.
 • Houston Rockets (1967): Η πόλη της N.A.S.A. και η πόλη των βάσεων των αμερικανικών αποστολών στο διάστημα πριν μεταφερθούν στη Φλόριντα δε θα μπορούσε παρά να ονομάζει τους παίκτες της ομάδας μπάσκετ «ρουκέτες». Στην αρχή ονομάζονταν San Diego Rockets, λόγω της περιοχής που ήταν η έδρα της ομάδας, αλλά και επειδή στο San Diego κατασκευάζονταν οι πύραυλοι «Liquid-fueled Atlas». Το 1971 ο σύλλογος μεταφέρθηκε στο Houston και έκτοτε ονομάζεται Houston Rockets. Χρώματα της ομάδας είναι το κόκκινο, το άσπρο και το ασημί, ενώ το στάδιο τους είναι το Toyota Center.
 • Memphis Grizzlies (1995): Όταν ο ιδιοκτήτης της ομάδας το 1994 πήρε την άδεια ώστε να μπορέσει να αγωνιστεί η ομάδα στο ΝΒΑ, έπρεπε να βρει ένα όνομα. Μια τοπική εφημερίδα χρηματοδότησε έναν διαγωνισμό name-the-team, με το όνομα Grizzlies να είναι το επικρατέστερο. Από όταν ο σύλλογος μετακόμισε στο Memphis και έκτοτε ονομάζεται Memphis Grizzlies. Πιο συγκεκριμένα Grizzlies ονομάζονται οι μεγαλόσωμες αρκούδες που ζουν στη Βόρεια Αμερική και σ’ αυτές οφείλεται η ονομασία της ομάδας που αρχικά είχε έδρα το Βανκούβερ του Καναδά. Οι χρωματισμοί της ομάδας είναι τρεις αποχρώσεις του μπλε και χρυσό και γήπεδο τους το FedExForum.
 • New Orleans Pelicans (1988): Το πρώτο τους όνομα ήταν  Νιου Ορλίνς Χόρνετς κατά τη διάρκεια της σεζόν 2002-03 του NBA, οπότε και ο ιδιοκτήτης των Σάρλοτ Χόρνετς μετέφερε την ομάδα από το Σάρλοτ στη Νέα Ορλεάνη. Μετά από τρεις σεζόν στη Νέα Ορλεάνη, ο τυφώνας Κατρίνα ανάγκασε την ομάδα να μετεγκατασταθεί προσωρινά στη Οκλαχόμα Σίτι, όπου πέρασε δύο σεζόν επίσημα γνωστή ως Νιου Ορλίνς/Οκλαχόμα Σίτι Χόρνετς. Οι Χόρνετς επέστρεψαν στη Νέα Ορλεάνη μόνιμα την περίοδο 2007-08.Το όνομα της ομάδας άλλαξε σε «Πέλικανς» στο τέλος της σεζόν 2012-13. Το ίδιο έτος, το όνομα, η ιστορία και οι τίτλοι των Χόρνετς επέστράφησαν στην αρχική τους πόλη, και αφομοιώθηκαν από τους τότε Σάρλοτ Μπόμπκατς, ξεκινώντας από την σεζόν 2014-15. Τα χρώματα της ομάδας είναι κόκκινο, χρυσό και άσπρο και το γήπεδό τους το Smoothie King Center.
 • San Antonio Spurs (1967): Οι San Antonio Spurs ή αλλιώς τα «σπιρούνια» ονομάστηκαν έτσι ώστε να αποδώσουν φόρο τιμής στην παράδοση της Δύσης και του Τέξας ιδιαίτερα. Η πόλη καταγωγής τους είναι το Σαν Αντόνιο στο Τέξας και τα χρώματα της εμφανισής τους είναι το μαύρο και το ασημί. Τέλος, το γήπεδό τους είναι το AT&T Center.
 1. Northwest:
 • Denver Nuggets (1967): Ξεκίνησαν ως Denver Rockets, ωστόσο όταν εντάχθηκε στο ΝΒΑ το 1974 έπρεπε να βρουν μια νέα ονομασία , διότι το Rockets ανήκε σε άλλη ομάδα. Έγινε ένας διαγωνισμός name-the-team και το επικρατέστερο ήταν το Nuggets. Οι «Σβόλοι» οφείλουν την ονομασία τους στους χρυσοθήρες, οι οποίοι πριν από δύο αιώνες έφτασαν στα Βραχώδη Όρη και επιδόθηκαν σε ένα άνευ προηγουμένου κυνήγι θησαυρού. Η λέξη «νάγκετς» καθιερώθηκε το 1974, καθώς αρχικά ο σύλλογος του Ντένβερ ονομαζόταν Ρόκετς, δηλαδή «ρουκέτες». Συμπερασματικά, προέρχονται από το Ντένβερ του Κολοράντο, ενώ το έμβλημα και η εμφάνισή τους κινούνται στις αποχρώσεις του μπλέ και του χρυσού. Το βασίλειο τους είναι το Pepsi Center.
 • Minnesota Timberwolves (1989): Από τη Μινεάπολις της Μινεσότα οι «λύκοι του δάσους» που ζουν στα βόρεια της Πολιτείας της, στα σύνορα σχεδόν με τον Καναδά, ήταν η έμπνευση για την ομάδα καλαθοσφαίρισης. Τα χρώματα που φορούν είναι το πράσινο, το μαύρο,το καφέ και το μπλε, ενώ αγωνίζονται στο Target Center.
 • Portland Trail Blazers (1970): Οι «σαρωτικοί», αυτοί που δεν αφήνουν τίποτα όρθιο στο πέρασμά τους, οφείλουν την ονομασία τους στους «πιονέρους», οι οποίοι υπήρξαν κατακτητές της Δύσης στο Όρεγκον, τη χώρα της μεγάλης περιπέτειας. Οι παίκτες και το έμβλημα «σαρώνουν» φορώντας μαύρο, κόκκινο και άσπρο και κατακτούν τους αντιπάλους στο Moda Center.
 • Oklahoma City Thunder(2008): ή Σιάτλ Σουπερσόνικς (1967): Η πόλη που έχει έδρα η Μπόινγκ, μία παγκοσμίου φήμης εταιρεία της αμερικανικής αεροναυπηγικής βιομηχανίας, οι μπασκετμπολίστες δε θα μπορούσαν να ονομάζονται κάτι λιγότερο από «υπερηχητικοί». Οι Σιάτλ Σουπερσόνικς έπαψαν να υφίστανται πρακτικά το 2008 όταν με την αλλαγή του ιδιοκτήτη άλλαξαν αναγκαστικά πόλη και ονομασία. Από το 2008 και έπειτα  αναγνωρίζονται ως Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ. Η εμφανισή τους αποτελείται από δύο αποχρώσεις του μπλε,το πορτοκαλί και το χρυσό, ενώ αγωνίζονται στο Chesapeake Energy Arena.
 • Utah Jazz (1974):Παρόλο που πλέον η ομάδα έχει έδρα τη Σολτ Λέικ Σίτι στη Γιούτα  η «μουσική» λέξη Τζαζ αντιπροσωπεύει την ομάδα των Μορμόνων. Αυτό συμβαίνει γιατί η αρχική της έδρα βρισκόταν στη Νέα Ορλεάνη, όπου οι μελωδίες των Άρμστρονγκ, Έλινγκτον, Ντέιβις και Πάρκερ αποτελούν ζωντανό κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης. Η ομάδα αποτελείται από τα χρώματα των μπλε και άσπρο, ενώ η έδρα της είναι στο γήπεδο Vivid Smart Home Arena.
 1. Pacific:
 • Golden State Warriors (1946): Οι Philadelphia Warriors αγωνίστηκαν έτσι από την δεκαετία του 1920 στο American Basketball League. Οι Philadelphia Warriors πήγαν στο San Francisco μετά τη σεζόν 1961-62, ωστόσο δεν άλλαξαν το όνομα τους. Το 1971 ο σύλλογος μετακόμισε στο Oakland και ονομάστηκε Golden State Warriors. Ο Άντι Γκότλιμπ ήταν αυτός που εμπνέυστηκε το όνομα «πολεμιστές». Ο Γκότλιμπ ήταν ένας εκ των ιδρυτών του ΝΒΑ. Το μπάσκετ ήταν για ’κείνον μία μάχη στην οποία έπρεπε να πολεμήσει κανείς σκληρά για να την κερδίσει. Η αρχική έδρα των Ουόριορς ήταν η Φιλαδέλφια, ενώ στη συνέχεια (1962) μετακόμισαν στην Καλιφόρνια αν και στην αρχή  ήταν στο Σαν Φρανσίσκο. Τα χρώματα τους είναι το μπλε, το πορτοκαλί και το χρυσό, ενώ η έδρα τους το Chase Center.
 • Los Angeles Clippers (1970): Προέρχονται από το Λος Άντζελες της Καλιφόρνια και έμφανίζονται στα παρκέ με κόκκινο, μπλε και άσπρο, ενώ το γήπεδό τους είναι το Staples Center. Στην αρχή ονομάζονταν Buffalo Braves, το Buffalo ήταν η πρώτη τους πατρίδα, η οποία ήταν και γενέτειρα του ιστιοπλοϊκού «America’s Cup», ωστόσο το 1978 μετακόμισαν στο San Diego και πήραν την ονομασία San Diego Clippers, από τον δημοφιλές τύπο καραβιού του 19ου αιώνα. Το 1984 ο σύλλογος μετακόμισε στο Los Angeles και ονομάστηκε Los Angeles Clippers. Οι Κλίπερς διατηρούν έως σήμερα την ονομασία τους («Ιστιοφόρα»).
 • Los Angeles Lakers (1946): Το 1947 ο ιδιοκτήτης της ομάδας έψαχνε να βρει ένα όνομα προκειμένου να ταιριάζει με τη Minneapolis. Η συγκεκριμένη περιοχή ονομάζεται «Η Γη των 10.000 Λιμνών» και γι αυτό το λόγο ο σύλλογος ονομάστηκε Minneapolis Lakers. Το 1960 η ομάδα μετακόμισε στο Los Angeles και έκτοτε ονομάζεται Los Angeles Lakers. Οι «λιμνάθρωποι» οφείλουν την ονομασία τους στην πόλη της Μινεάπολις, η οποία περιβάλλεται από λίμνες και αποτελούσε την αρχική τους έδρα πριν μετακομίσουν, το 1960, στο κοσμοπολίτικο Λος Άντζελες. Τα χρώματά τους είναι πασίγνωστα και είναι το  Μωβ, το χρυσό και το άσπρο, ενώ το γήπεδό τους το Staples Center.
 • Phoenix Suns (1968): Έδρα τους το Φοίνιξ στην  Αριζόνα εκεί που υπάρχει πάντα ήλιος,καθώς εκεί βρίσκεται και η πασίγνωστη έρημος της Αριζόνα. Σύμφωνα με μια παροιμία της Αριζόνα ο ήλιος είναι τόσο συχνός στο Φίνιξ όσο… τα ψάρια στη θάλασσα. Τα χρώματά τους είναι το μωβ, το  πορτοκαλί και το γκρι, ενώ η αρένα τους η Talking Stick Resorts.
 • Sacramento Kings (1945):Άξια απορίας είναι η ονομασία της γνωστής ομάδας. Όσο κι αν ψάξει κανείς να βρει ιστορικούς λόγους για την ονομασία «Βασιλιάδες» δε θα μπορέσει να τον προσανατολίσει τίποτα, καθώς όπου έδρευε η ομάδα (Ομάχα, Κάνσας Σίτι) η μοναρχία και κατ’ επέκταση η βασιλεία ήταν απούσα! Ακόμα κι όταν ονομάζονταν «Ρόγιαλς» τόσο στο Ρότσεστερ, όσο και στο Σινσινάτι, η δημοκρατία ήταν το πολίτευμα που κυριαρχούσε. Το 1972,όταν δηλαδή μεταφέρθηκαν από το Σινσινάτι στο Κάνσας Σίτι υιοθέτησαν μόνιμα το όνομα Κινγκς, ενώ από το 1985 είναι ακούνητοι στο Σακραμέντο της Καλιφόρνια . Μωβ, ασημί και άσπρο τα χρώματά τους και γήπεδό τους το  Golden 1 center.
Ποιες είναι οι ιστορίες πίσω από τα
Διαβάστε περισσότερα...

BASKETBALL

Ο Μπογκντάνοβιτς γίνεται μέλος στην ομάδα της δεκαετίας (vid)

Ο Μπογκντάνοβιτς, ο ένατος παίκτης που συμπεριλήφθηκε στην κορυφαία ομάδα της δεκαετίας στην Ευρωλίγκα.

Δημοσιεύτηκε

Μετά τους Δημήτρη Διαμαντίδη, Κάιλ Χάινς, Χουάν Κάρλος Ναβάρο, Λούκα Ντόντσιτς, Μίλος Τεόντοσιτς, Νάντο Ντε Κολό και Σέρχιο Γιουλ ο 27χρονος γκαρντ/φόργουορντ που αγωνίζεται πλέον στο ΝΒΑ με τους Σακραμέντο Κινγκς είδε το όνομά του να προστίθεται στην καλύτερη ομάδα της Ευρωλίγκας για την περίοδο 2010-2020.

Ο Σέρβος διεθνής αγωνίστηκε στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης με την Παρτιζάν και με τη Φενέρμπαχτσε και αναδείχθηκε, μεταξύ άλλων, πρωταθλητής το 2017 με την ομάδα της Κωνσταντινούπολης, κατακτώντας παράλληλα τον τίτλο του πρώτου σκόρερ του τελικού απέναντι στον Ολυμπιακό. Εκείνη τη σεζόν ήταν και μέλος της καλύτερης πεντάδας, ενώ τόσο το 2014 όσο και το 2015 είχε κατακτήσει το βραβείο του κορυφαίου νεαρού παίκτη.

Είναι ένας από τους μόλις τρεις παίκτες που έχουν πάρει το βραβείο «Rising Star» δύο διαδοχικές χρονιές (Νίκολα Μίροτιτς και Λούκα Ντόντσιτς οι άλλοι δύο), αλλά ο μοναδικός που το έκανε με διαφορετική ομάδα. Αναφορικά με τις επιδόσεις του μες στη δεκαετία, κατέχει τη 12η θέση στο σκοράρισμα με μ.ό. 12,7π. και τη 13η στα κλεψίματα με μ.ό. 1,1.

Διαβάστε περισσότερα...

BASKETBALL

Η βραδιά που έκανε τον Μπάρκλεϊ να ξεχωρίσει (vid)

Το ρεκόρ της καριέρας του.

Δημοσιεύτηκε

Το ΝΒΑ μας γυρνά πίσω στο χρόνο, πιο συγκεκριμένα στις 4 Μαΐου του 1994. Εκείνη την ημέρα θυμόμαστε την αναμέτρηση των Φοίνιξ Σανς στο Όκλαντ, κόντρα στους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς.

Οι «ήλιοι» επιβλήθηκαν με 140-133 των «πολεμιστών», στην «Oakland-Alameda County Coliseum Arena», και με 3-0 νίκες προκρίθηκαν στα ημιτελικά της Δύσης. Ο Τσαρλς Μπάρκλεϊ οδήγησε επιθετικά τους φιλοξενούμενους, κάνοντας ρεκόρ καριέρας με 56π.

Δείτε, στο βίντεο που ακολουθεί, ολόκληρο το ματς…

Διαβάστε περισσότερα...

BASKETBALL

Ποια ήταν η καλύτερη στιγμή του Τόμπσον στην καριέρα του (pic)

Η απίθανη ιστορία του παίκτη.

Δημοσιεύτηκε

Ο Ιγκουοντάλα θυμήθηκε μια φανταστική ιστορία που αφορά την καλύτερη στιγμή του Τόμπσον και αυτή δεν ήταν από κάποιο ρεκόρ, αλλά από τότε που του την… είπε.

Ο Ιγκουοντάλα στο βιβλίο του που πρόκειται να κυκλοφορήσει έχει μέσα ένα απόιστευτο περιστατικό με τον Κλέι Τόμπσον και η περιγραφή του είναι μοναδική!

«Έρχεται η σειρά του Κλέι, στο να θυμηθεί την καλύτερη του στιγμή και όλοι υποθέσαμε ότι θα πει όταν σκόραρε 37 πόντους κόντρα στο Σακραμέντο σε μια περίοδο. Αυτό ήταν ρεκόρ.

Αλλά δεν το έκανε, αλλά είπε, ‘η καλύτερη μου στιγμή ήταν ένα βράδυ που έπιασα μια πάσα και ήμουν 50 πόδια μακριά από την μπασκετά και ετοιμαζόμουν να σουτάρω. Και ακούω τον Αντρε να λέει, ‘τι σκ@@α κάνεις Κλέι; Είσαι μακρυά’. Το σκέφτηκα ένα δευτερόλεπτο και σούταρα. Πήγε μέσα και σκέφτηκα, ‘Ναι, άντε γαμ@@ου’.

Όλοι γελάσαμε. Του λέω, ‘φίλε αλήθεια; αυτή ήταν η καλύτερη σου στιγμή;’»

Διαβάστε περισσότερα...

Like us on Facebook !

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ

Advertisement

Ενδιαφέροντα